גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איבד רבע מנכסיו בשנה: הבריחה מאלטשולר שחם מסמלת את סוף עידן הכוכב הבודד בשוק הגמל

רק לפני שנה מיזג אלטשולר שחם את פסגות באחת מהעסקאות הגדולות בענף הפיננסים, אבל חשיפה גדולה מדי לשוקי המניות בחו"ל הפכה אותו למפסיד הגדול של השנה • התשואות החלשות הובילו לבריחת כספי החוסכים בגמל למתחרים - מור, מיטב וכלל - ובית ההשקעות איבד בסה"כ כ-50 מיליארד שקל ב־2022, בדומה לנכסים שרכש מפסגות

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר
גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

לפני שנתיים, בדצמבר 2020, בית ההשקעות אלטשולר שחם  היה על גג העולם. באותו חודש לבדו הצליחה חברת הגמל והפנסיה לנייד אליה סכום עתק של יותר מ־2.5 מיליארד שקל מהמתחרים. החודש ההוא סגר שנה חלומית עם ניודים של יותר מ־20 מיליארד שקל מיתר חברות הגמל, שקיבעו את מעמדו של אלטשולר שחם כבית ההשקעות הגדול בישראל. חודשים ספורים חלפו וההשתלטות על התואר הזה הושלמה כשבית ההשקעות רכש את מי שהחזיק בתואר לפניו - פסגות, באחת העסקאות הגדולות בענף הפיננסי בשנים האחרונות.

אלטשולר שחם בראש: מה עשה הכסף שלכם בנובמבר? | בדיקת גלובס
אלטשולר שחם איבד 45 מיליארד ש' בנכסי הגמל מתחילת השנה: לאן עברו הכספים? 

הרבה שקלים זרמו מאז בצינורות שבין בתי ההשקעות. אם לא תתרחש בעשרת הימים הקרובים הפתעה רבתי, את שנת 2022 צפויה חברת הגמל והפנסיה של אלטשולר שחם לסגור עם ניודים שליליים, כלומר אובדן כספים למתחרים, בהיקף של כמעט 50 מיליארד שקל.

 

את ההשפעה של בריחת הכספים אפשר לראות באופן ברור על נכסי הגמל שמנהל בית ההשקעות, שבחודש ינואר השנה הסתכמו ב־206 מיליארד שקל. בעקבות יציאת הכספים למתחרים והתשואות השליליות, ההיקף העדכני נכון לסוף חודש נובמבר עומד על 151 מיליארד שקל. כלומר, אובדן של 27% בהיקף הנכסים בתוך 11 חודשים.

נזכיר כי בחודש אוקטובר אשתקד מיזג אלטשולר את נכסי הגמל של פסגות, באחת העסקאות הגדולות שנראו בשוק ההון הישראלי בשנים האחרונות. לאחר השלמת העסקה עמדו נכסי הגמל של החברה על כמעט 215 מיליארד שקל - מתוכם כ־50 מיליארד שקל כספי פסגות.

 

אלטשולר מצטמק: "ניהול סיכונים בעייתי"

אלא שמאז כאמור יצא מאלטשולר סכום דומה, בלתי נתפס כמעט, הנובע בעיקרו מתשואות החסר שלו לעומת המתחרים, שהתחילו עוד הרבה לפני שהצבע האדום הפך לשולט במסכי הבורסות ברחבי העולם. כך למשל, בעוד שממוצע תעשיית קרנות ההשתלמות עמד ב־2021, מהשנים הבולטות לחיוב בשוק החיסכון, על 14.2% במסלולים הכלליים, אלטשולר שחם השיג תשואה של 10.6%. במסלולי המניות, בהן הוא בלט לאורך שנים, התשואה של אלטשולר שחם אשתקד עמדה על 15.6% וממוצע התעשייה על 23.5%.

 

המגמה הזו נמשכה השנה: מסלול המניות בקרן ההשתלמות שלו רשם מתחילת השנה תשואה שלילית של 15.6%, בעוד הממוצע בענף עמד על תשואה שלילית של כ־12%. במסלול הכללי אלטשולר שחם רשם תשואה שלילית של 9.3% לעומת ממוצע ענפי של 6.2%.

"ניהול הסיכונים של אלטשולר שחם בשנה האחרונה היה מאוד בעייתי", אומר גורם בענף הגמל. "הם היו בחשיפה מנייתית גבוהה משמעותית ביחס לשוק, לעיתים גם באופן לא פרופורציונלי, למעשה ברמת סיכון כל כך גבוהה שזה היה או צל"ש או טר"ש, מה שהוביל להתרסקות בחודשים ששוקי המניות ירדו. זה לא השתלם, בעיקר לא לעמיתים שלהם שקיבעו הפסדים מאוד משמעותיים ולכן הציבור והסוכנים מצביעים ברגליים, ברמה מסוימת של צדק כי יש המון כעס עליהם. כולם יכולים להיות בחודש כזה או אחר במקום האחרון - אבל הפינה, הפוזיציה, שהם לקחו הייתה מאוד חריגה ביחס לשחקנים האחרים בענף".

אופטימיות? המהפך של חודש נובמבר

בחודשים האחרונים החליטו באלטשולר שחם לצמצם את החשיפה הזו, להתכנס לרמת החשיפה של כל השוק, אך עצם זה שהם שמרו על חשיפה גבוהה יותר למניות, בעיקר בחו"ל, ביחס למתחרים אפשרה להם להשיג תשואה גבוהה יותר בנובמבר.

בחודש החולף הוביל אלטשולר שחם את הטבלה, עם תשואה של 3.5% במסלול זה, לעומת תשואה ממוצעת של 2.4% בכל המסלולים הזהים, כשגם במסלולים הכלליים, הסולידיים יותר, הוא הצטיין, וגם בקרנות הפנסיה הוא הוביל את הטבלה. מדובר בהמשך מגמת התאוששות בחמשת החודשים האחרונים שנובעת מהמהפך שהתרחש בתשואות בין הבורסה בארה"ב לבורסות בחו"ל, ובעיקר לניו יורק אליה יש לאלטשולר שחם חשיפה גדולה מול המתחרים. בעוד בארה"ב נרשמו עליות ניכרות בחודש נובמבר שהיוו המשך לעליות החדות באוקטובר כשמדד הדאו ג'ונס עלה ב־5.7% וה־S&P500 עלה ב־5.4%, בשוק המניות בארץ נרשמו ירידות שערים כשמדד ת"א 35 ירד ב־4.9% ומדד ת"א 125 ירד ב־3.8%.

באלטשולר שחם שואבים מכך עידוד ואופטימיות רבים, ומאמינים כי מגמה זו תתפוס תאוצה בחודשים הבאים, כך שחזרה לחלק העליון של טבלת התשואות תאפשר להם לעצור את אובדן הכספים למתחרים.

נציין, כי פרק הזמן הארוך של תשואות החסר יצר פערים בינו לבין המתחרים שמתבטאים גם בתשואה לטווחי זמן ארוכים יותר. מבט על התשואה הממוצעת בשלוש השנים האחרונות מגלה כי אלטשולר שחם הציג תשואה של 6.4%, בעוד יתר התעשייה הציגה תשואה גבוהה פי 2.5 של כ־14.6%. במסלול המניות הפער כבר קופץ לפי ארבעה יותר - 22.5% ממוצע ענפי לעומת 5.5% באלטשולר שחם.

גם סוכני הביטוח הפסיקו להאמין

מי שמבצע את עיקר ניוד הכספים עבור הציבור הם סוכני הביטוח. לאורך השנים היחסים בינם לבין אלטשולר שחם ידעו עליות ומורדות, בין היתר בעקבות טענות של חלק מהסוכנים לגבי גובה העמלות שמשולם להם ולשירות. למרות זאת, מבחינה מקצועית סוכני הביטוח ניסו לשמור במשך חודשים ארוכים על אלטשולר שחם מתוך אמונה כי התשואות יוצאות הדופן שהביאו אותו להיות בית ההשקעות הגדול בישראל יחזרו להוביל את הטבלה, אך כשחודש הצטרף לחודש של תשואות חסר, גם הם החלו לנייד את הכספים החוצה.

"הסוכנים רוצים שקט. הם עבדו השנה הכי קשה בשימור של אלטשולר שחם. כל היום השיבו לשיחות של עמיתים ששאלו מה לעשות עם הכסף, אבל הפערים כבר היו כל כך גדולים שלא הייתה להם ברירה. הם חיכו וחיכו עד שאי אפשר היה לחכות יותר ואז הם החלו להעביר את הכספים למתחרים. לפעמים את כל הכסף, ולפעמים מפצלים ומעבירים חלקי ממנו", אומר בכיר בעולם הגמל.

מאלטשולר שחם נמסר בתגובה: "לאורך עשרות שנים אלטשולר שחם הוא מבית ההשקעות המובילים בישראל בכל הפרמטרים, ולראייה האמון הגדול שאנו זוכים לו ממרבית לקוחותינו. בחציון השני של השנה אנו נמצאים בצמרת, ובחודש נובמבר מובילים את טבלת התשואות. לקוחות שעזבו בחצי השנה האחרונה הפסידו מכך"

המרוויח הגדול: בית ההשקעות מור

המרוויחים מהירידה בחוזקה של אלטשולר שחם הם בתי ההשקעות הגדולים האחרים, ובראשם מור . בית ההשקעות שהתחיל לפעול בשוק הגמל לפני ארבע שנים, כבר מנהל נכון לסוף נובמבר נכסים בהיקף של כמעט 50 מיליארד שקל, עוקף את ילין לפידות, מגדל ומנורה מבטחים, והוא קרוב להראל הוותיקה (50.5 מיליארד שקל) וכלל (54.5 מיליארד), כשבינו לבין אלטשולר שחם ניצבות רק הפניקס עם נכסים בהיקף של כ־67 מיליארד שקל ומיטב עם 65.4 מיליארד שקל.

מור הצליח לנייד אליו מתחילת השנה כ־19 מיליארד שקל מהמתחרים, הרוב הגדול כאמור מנכסי הגמל של אלטשולר שחם. בנובמבר לבדו עמד הניוד החיובי על יותר מ־2 מיליארד שקל, בדומה לחודשים יולי ואוגוסט. זאת כתוצאה מהובלה משמעותית מבחינת התשואות - כמעט 50% תשואה מצטברת בשלוש השנים האחרונות במסלול המנייתי של קרנות ההשתלמות, לעומת 22% בשוק כולו, פערים שהושגו בעקבות ניהול השקעות מצטיין בראשות מנהל ההשקעות אורי קרן, אך גם הודות ליתרון הקוטן.

יהיה מעניין לראות כיצד מור יתמודד עם היקף הנכסים המשמעותי וכיצד הוא ישפיע על התשואות.

חברות גמל נוספות שנהנו מהירידה בחוזק של אלטשולר שחם הם מיטב, שנייד 8.7 מיליארד שקל, כלל שניידה אליו 7.4 מיליארד שקל מתחילת השנה, אנליסט שנייד 5.2 מיליארד והפניקס שניידה 4.5 מיליארד שקל, גם זאת בקורלציה מלאה להצטיינות שלהן בתשואות.

"הגיוסים שלנו נובעים משילוב של כמה אלמנטים", מסביר חגי אורן, מנכ"ל מיטב גמל ופנסיה. "החל מיוני 2021 אנחנו רואים הובלה די עקבית בתשואות בחתכי זמן שונים כמעט בכל אחת מהקופות שלנו. נלווים לכך שיפורים במערכי התפעול והשירות ובעבודה עם ערוצי ההפצה, שהבינו שיש צורך לפזר סיכון ולעבוד עם מספר יצרנים. זו מגמה מנוגדת לעבר, אז שחקן אחד היה לוקח את הכל".

משה ארנסט, מנהל חטיבת חיסכון ארוך טווח בכלל ביטוח, מסביר כי תנאי מינימלי לנייד סכומי כסף גדולים הוא להיות ברבע העליון של טבלת התשואות, והתשואות הן תנאי הכרחי אך לא מספק. "רכיב שני הוא מעטפת מלאה ושקיפות של המידע ללקוח, לסוכן וליועצים. מעבר לכך יש מדדים אובייקטים כמו מדד השירות של האוצר וכן האפשרות להשתמש בערוצים הדיגיטליים לביצוע פעולות, ולבסוף, בעיקר בעולם הפנסיה יש חשיבות לדמי הניהול. לנו יש מוצר שמבטיח הפחתה בדמי הניהול ככל שהצבירה גדלה, עם התחייבות לכל החיים, ורואים שהמבוטחים מעדיפים להצטרף אליו וגם להישאר בו".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות