גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרווח כולו של משכירי הדירות: זו ההכנסה היחידה בישראל שפטורה ממס

המע"מ יעלה, יום הבראה יילקח וכולנו נגויס למימון המלחמה, אבל תקרת הפטור ממס על השכרת דירה? היא דווקא תעלה ● ההכנסה היחידה בישראל שפטורה ממס מוכיחה שוב עד כמה לפוליטיקאים שלנו יש סדר עדיפויות עקום במיוחד

דירה להשכרה / צילום: שלומי יוסף
דירה להשכרה / צילום: שלומי יוסף

בזמן שהממשלה נאלצת לדחוף את ידה עמוק יותר ויותר לכיסים של כולנו, כי "אין ברירה", "שעת חרום" וכו', ישנו מגזר גדול שדווקא זכה השבוע לעוד הטבת מס. המע"מ אמנם יעלה באחוז, מדרגות ביטוח לאומי לא יעודכנו, ובאופן כללי כולנו נרגיש את הידוק החגורה ואת גיוס הציבור למימון המלחמה ונזקיה. אולם תקרת הפטור ממס כלשהו על השכרת דירה תעלה בשנת 2024 מ־5,471 שקל בחודש ל־5,654 שקל. זאת, אף שבחוק ההסדרים האחרון התחייבה הממשלה שהתקרה תפסיק לטפס, בתמורה לאישור סעיף אחר, שכן עבר, לפיו שוכר שגם משכיר יוכל לקזז מס עד לתקרה של 7,500 שקל. אבל בפועל, ההתחייבות ההיא התאיידה, ורק הרחבנו את מעגל המשכירים שיהיו פטורים ממס.

שאלות ותשובות | תקרת הפטור ממס להשכרת דירה עודכנה, וזה המסלול החדש שכדאי להכיר
התקציב עבר, והאוצר יכול לרשום לפחות הצלחה אחת: הוא עמד ביעד ההתכנסות של נגיד בנק ישראל
טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים: "יהיו לי מיליונים, אוכל לפרוש מוקדם"

צעדי חרום לטובת מי

אין דוגמה טובה יותר מהפטור על השכרת דירה - ההכנסה היחידה בישראל שפטורה ממס! - להוכיח עד כמה ממשלות ישראל טובות בצעדי חרום, אבל בעיקר כשאלה באים להיטיב עם חבריה. "עת לעשות - הפרו תורתך", ציטט במאי 1990 שר המשפטים דן מרידור את הפסוק המפורסם על בימת הכנסת, כשהציג חוק חדש שקבע שלראשונה הכנסה משכירות של עד 2,600 שקל בחודש תהיה פטורה ממס - בהוראת שעה בלבד, עד 31 בדצמבר 1991. מרידור הסביר שהוא עושה זאת "לא בלב קל", ש"בדרך כלל כוונת הממשלה אינה להרבות בפטורים", אבל הפעם ישנו "הצורך הדחוף להקל בפתרון בעיית הדיור בשביל העלייה הבאה עלינו".

כלומר, כדי "לייצר" במהירות דירות לעולים, הממשלה ביקשה לעודד השכרת דירות, לראשונה בפטור ממס. חבר הכנסת אריאל ויינשטיין מהליכוד, שייצג את הממשלה, הסביר שרבים לא משכירים את דירתם הריקה בגלל חשש מנזקים שיעשו בה שוכרים, שמא הם לא יתפנו, ובגלל שממילא היא בעיקר מחכה "לבן או לבת שיינשאו". מיכאל איתן מהליכוד ציין שרבים פשוט חוששים לפגוש את רשויות המס - "פגשתי יהודי שמחזיק דירה ויש לו פרנויה מהשלטון. כנראה הוא סוחב את זה מאות שנות גלות, או כמה עשרות שנות שלטון ישראלי. אני אומר לו 'עכשיו אתה לא צריך להתעסק יותר עם מס הכנסה, קח את הדירה, תשכיר אותה'".

בכל מקרה, הדגיש אז ויינשטיין, "אני רוצה שיהיה ברור לכולנו שהחוק הוא לתקופה קצרה. משום שאני חושש שאם הוא לא יהיה כזה, משקיעים ירכשו דירות, דמי הרכישה יעלו, והתוצאה היחידה תהיה התייקרות הדירות".

התריעו מזמן

ומה קרה בסוף? הוראת השעה קיבלה תוקף שנה אחרי שנה, והדירות אכן התייקרו עוד ועוד. תמיד היה מי שהסביר שהחזרת המס עלולה להתגלגל לשוכרים האומללים, וכמובן שרק להם דואגים הפוליטיקאים המסורים שלנו. רק בשנת 2003, במסגרת "חומת המגן הכלכלית" עליה הכריז שר האוצר דאז בנימין נתניהו, הוחלט להפחית את הפטור דרמטית עד לביטולו. ב־2005 התקרה ירדה מ־7,390 ל־5,595 שקל. ב־2006 היא ירדה ל־3,830 שקל, אבל אז זה נגמר. בשנת 2007 הצליח יו"ר ועדת הכספים משה גפני להעלות אותה מחדש ל־4,200 שקל ולהפוך את הוראת השעה המתגלגלת לחוק קבוע.

ואגב, כשהפטור יצא לדרכו, נציב מס הכנסה התריע בכנסת שהוא יביא לאובדן הכנסות של 32 מיליון שקל בשנה (10% מדמי השכירות שהעבירו עד אז המשכירים). נכון להיום, מדובר באובדן הכנסות מוערך של כ־2 מיליארד שקל בשל אותה תקרה. אם תרצו, זה רק עוד משל מצוין לסדרי העדיפויות ולעיוורון של הפוליטיקאים. כמו שאמר בשנת 1990 חבר הכנסת רן כהן, בדיון ההוא בכנסת: "אני מניח שלא ישב מישהו וזמם מזימה לעשות זאת, אבל אין לי ספק שלכל יועציו, מקורביו, דוחפיו ומעודדיו של החוק הייתה כוונה אחת ברורה: לתת לאנשים בעלי יכולת, העשירים שבעשירים, לנצל את ההזדמנות שהאומה עומדת דום, ובצדק, לנוכח העלייה".

באותו דיון, אגב, דרש חבר הכנסת חיים רמון שלכל הפחות המדינה תקבל דיווח מכל מי שמשכיר דירה - צעד שעלה מאז שוב ושוב על ידי פקידי האוצר, ללא הצלחה. מדובר בניסיון נואש לייצר פיקוח כלשהו, ולוודא שמי שעובר את תקרת המס יידע שהמדינה עלולה לכל הפחות לעלות עליו. "כשאפילו לזה אינכם מסכימים, אתם חושפים את פרצופכם האמיתי", אמר רמון לממשלה ב־1990, "זו הפעם הראשונה, כאשר נושאים את שם העלייה לשווא, שאנחנו נותנים גושפנקא למעלימי המס". מאז זה לא נפסק.

כוכבי השבוע

מצוין: אל תספידו את שוק המשרדים או את חיפה
שוק המשרדים קפוא. מעסיקים רבים עברו למודל היברידי שמשלב בית ומשרד, קטר ההייטק עסוק בהתייעלות וצמצומים, יותר ממיליון מ"ר חדשים נזרקים בכל שנה לשוק, והמלחמה גם ככה לא מוסיפה למצב הרוח העסקי ולמחשבות על עסק חדש.

לכן, הבשורה השבוע על עסקה חדשה הייתה כמו מים לצמא. ועוד בשכונת הדר בעיר חיפה - שתיים שתהילתן הרחק מאחוריהן. אין חיפאי ותיק שלא מכיר את מגדל "הארמון" הישן ברחוב הנביאים, שחברת הביטוח מגדל "נפטרה" ממנו בספטמבר 2020 כשמכרה אותו לקרן ריאליטי תמורת 105 מיליון שקל, פחות מעשור אחרי שקנתה אותו במחיר דומה. באותו זמן, פחות מ-30% מהמגדל בן ה-18 קומות היה מושכר והניב 3.5 מיליון שקל בלבד בשנה. והנה, 3 שנים וחצי אחרי, כשהמגדל המשופץ מושכר ב-97% וכבר מניב 14.2 מיליון שקל, היא מכרה חצי ממנו לקרן מניבים תמורת 104 מיליון שקל, דומה לסכום ששילמה לא מזמן על המגדל כולו.

בלתי מספיק: כשגירעון הוא רק כי אפשר 
למרות התבהלה הכללית, גירעון הוא לא בהכרח דבר רע. תשאלו כל חברה שנכנסה לאוברדרפט כדי לבצע קפיצת מדרגה ולייצר למשקיעיה תשואה גבוהה פי כמה. או משפחה צעירה שזו דרכה היחידה להגשים חלום לדירה (ודאי אם מדובר באחת שהוגרלה בסבסוד מדינה).

ומתי גירעון הוא בהכרח דבר רע? כשהבור נפתח רק כי אפשר. לא לשם מינוף או שיפור עתידי, אלא להוספת משקולת שמייצרת אשליה של חיים טובים יותר כאן ועכשיו. זה נכון למשפחה צעירה, לחברה בע"מ ולמדינה.

לכן, אישור תקציב המדינה לשנת 2024 עם תחזית לגירעון ענק של 6.6% היה יכול להיות נסבל, לו הייתה תכלית ראויה לחוב הענק. אפילו קיצוץ רוחבי של 5% במשרדי הממשלה יכול היה להיות נסבל, כי כל גוף חייב לדעת להתייעל, בתנאי שמישהו היה יודע להראות לנו שכספי התקציב - 582 מיליארד שקל - מיועדים גם לצמיחה. כמה חבל שאנחנו כל כך רחוקים משם.

עוד כתבות

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים