מותג הספורט המוביל בארץ? מכבי ת"א הפסידה 21 מ' ש'

עובדה זו סותרת את דבריו של דייויד פדרמן, שאמר לתקשורת כי ההפסד הצפוי בעונה החולפת "יעמוד על 1.385 מיליון דולר בלבד", על אף שבפועל עמד על לפחות 2.7 מיליון ■ מכבי ת"א נחשפת, כתבה שנייה בסדרה

משכורות השחקנים והצוות המקצועי במכבי ת"א נחשפות - כתבה ראשונה בסדרה

האם מועדון הכדורסל המכניס בעולם מחוץ ל-NBA הוא עסק רווחי? רחוק מכך. הדו"חות הכספיים המלאים של מכבי תל אביב מציגים תמונה פיננסית עגומה למדי מבחינת הבעלים. בשנים האחרונות, עם ריבוי הכישלונות על הפרקט, נאלצו בעלי הקבוצה להזרים כספים רבים לקופה לצורך כיסוי חובות.

באיזו רמת הפסדים מדובר? ובכן, העונה האחרונה אותה הצליחה הקבוצה לסיים ברווח היתה עונת 2005/06, עם ההגעה לפיינל פור בפראג - עונה שבסיומה נרשם פלוס של 4,559,000 שקל בשורה התחתונה. בפרספקטיבה רחבה יותר, מדובר היה בעונה יוצאת דופן, שאולי גרמה לבעלים להאמין שמועדון ספורט המנוהל כהלכה יכול להתברר כעסק רווחי.

אולם בעונות הבאות ההנחה הזו התרסקה לרסיסים, כאשר המועדון החל להפסיד סכומי עתק. הסכום שנשאר בקופה בתום עונת 2005/06 התאדה בתוך 12 חודשים: עונת 2006/07 של נוון ספאחיה הסתכמה בהפסד כולל של 4,643,000 שקל עבור מכבי. על פי הדו"חות הפנימיים, גם עונת 2007/08 של הצמד קטש-שרף הסתיימה עם מינוס כבד בבנק, של 6,568,000 ש"ח.

1. הדברים שפדרמן לא סיפר

במכבי טרם גיבשו את הדו"ח המסכם של העונה החולפת, אך כבר כעת ברור כי היא צפויה להסתיים בהפסד שיא: למעלה מ-10 מיליון שקל. ב-3 באפריל השנה התארח דייויד פדרמן ב"יציע העיתונות", ומיהר להצהיר כי "בניגוד לכל הפרסומים, ההפסדים בעונת 2008/09 יעמדו על 1,385,000 דולר". עוד הוסיף פדרמן ו"חשף" כי "התקציב עמד על 20,124,414 דולר".

אולם מהתכתבויות פנימיות בין אנשי הפיננסים של המועדון עולה תמונה אחרת. כבר בדצמבר 2008, לאחר החלפתו של אפי בירנבוים בפיני גרשון, התרה דורון לב, חשב הקבוצה, כי הגירעון עומד על כ-1.7 מיליון דולר, וכתב כי "השינויים שקרו מביאים ליתרה שלילית של כ-20 מיליון ש"ח בבנק בסוף העונה". את הסכום הזה נאלצו לכסות הבעלים. אף שמאז אותה התכתבות מסוף 2008, וזאת ידע היטב גם פדרמן, רשמה מכבי הפסד של כמיליון דולר נוספים - הכסף שנכנס לקופה מערוץ 10 התברר כנמוך משמעותית מהמצופה ובנוסף המשיכה הקבוצה לצרף שחקנים.

יחד עם צירופם של די בראון (עלותו למועדון: 338,000 דולר), ארון מגי ורביב לימונד, תפח הגירעון וגדל. ל"גלובס" ולוואלה! ספורט נודע כי הגירעון מהעונה החולפת עומד לכל הפחות על 2.7 מיליון דולר. מדובר בסכום שכבר כוסה על ידי הבעלים בשבועות ובחודשים האחרונים, בהתאם לחלקם היחסי בקבוצה. עם זאת, יש להדגיש כי דו"חות סופיים המסכמים את העונה טרם הועברו לידי כל הבעלים, וייתכן כי בסיכומו של דבר הגירעון אף יתברר כגבוה יותר. כשפדרמן התראיין ב"יציע העיתונות", הנתונים הללו כבר היו ידועים לאנשי הקבוצה. מדוע עשה שימוש בנתונים לא מדויקים, זו כבר שאלה אחרת.

מכבי הפסד

2. רוצים פיינל-פור? תשלמו

האם ההפסדים הם רק תופעה של השנים האחרונות? בהחלט לא. גם בשנים שבהן התנהלה מכבי בצניעות יחסית והעמידה תקציבים של 10-11 מיליון דולר, ההפסדים נערמו. לדוגמה, בפרוטוקול מישיבת דירקטוריון מעונת 2002/03 - עוד בטרם רכש רענן כץ את חלקו במכבי, והרבה לפני תקופת הכסף הגדול - נכתב כך: "ניתן הסבר לגבי הגירעון התקציבי ב-31.5.03 בסך של כ-2.5 מיליון דולר... מצב התזרים קשה ביותר, ולפיכך יש לבצע את ההזרמה של בעלי המניות בהיקף של כ-2 מיליון דולר לא יאוחר מחודש נובמבר (בתוך עשרה ימים)...".

מי שחושב שהעונות הפיננסיות של מכבי תלויות בהצלחה להעפיל לפיינל-פור של היורוליג, הרי שמדובר בהנחה שגויה. מבחינה כלכלית, גם העפלה אל אירוע השיא של היורוליג אינה בהכרח טומנת בחובה רווחים גדולים. ניתן לקחת כדוגמה את עונת 2007/08, העונה האחרונה בה העפילה מכבי לפיינל-פור: מהאירוע שנערך במדריד הכניסה מכבי 2,127,000 שקל, אולם ההוצאות שלה מאותו סופשבוע עמדו על 2,087,000 שקל. כלומר, מעבר לעניינים ערטילאיים כמו פרסטיז'ה, כל האירוע הניב למכבי רווח של 40 אלף שקל בלבד. הפיינל-פור שקדם לו - פראג 2006 - הסתיים בצורה גרועה הרבה יותר: מכבי הכניסה בזכותו 1,241,000 מיליון שקל, אך הוציאה 1,741,000. סך הכל, הפסד של חצי מיליון שקל.

והנה עוד נתון מעניין שעולה למכבי מיליונים רבים בכל עונה: עמלות לשחקנים ופיצויי שחקנים. ב-NBA נהוג כי השחקן הוא זה שמפריש לסוכן את העמלה משכרו שלו, אך מכבי היא זו שמשלמת ישירות לסוכנים, דבר עליו קבל רענן כץ בעבר. בעונת 2006/07, עונת תחנת הרכבת של ספאחיה, שולמו לסוכני שחקנים ועבור פיצויים סכום אדיר של 3,983,000 שקל. במילים אחרות, מיליון דולר לסוכנים ולפיצויים שונים. סכום המקיים בכבוד קבוצה בליגת העל.

3. 22 עובדי מנהלה ומחלקה פיננסית אחת

מתברר שהאצבע של מחלקי השכר במכבי קלה על ההדק לא רק כאשר מדובר בשחקנים שאמורים לייצג את המועדון במגרש, אלא גם בכל הקשור לתומכי הלחימה (הצוות המסייע) - עובדי המנהלה. בעונה האחרונה העסיקה מכבי 56 עובדים בשכר, מתוכם 22 אנשי מנהלה (כספים, מכירות, שיווק, חנות וכו'). המחלקה הכבדה ביותר היתה מחלקת המנהלה, בה הועסקו שישה אנשים בעלות שכר שנתית כולל של 1,309,400 שקל. המשתכרים הבכירים היו המנכ"ל, אלי דריקס, בעלות שנתית של 543,600 שקל (עלות מעביד) ולצידו הדובר ניצן פררו, שעלה למועדון בשנה החולפת 345,000 שקל. בשנה הבאה, אגב, צפויים השניים לזכות בשדרוג נאה: עלותו של דריקס תגיע לכדי 571,200 שקל; עלותו של פררו תגיע ל-391,200 שקל.

מחלקה נוספת בה מחולקות משכורות נדיבות לא פחות היא מחלקת הפיננסים. בשנים האחרונות עמד בראשה החשב הוותיק ציון נתן, שנדחק החוצה בידי פדרמן בשנה שעברה. אל המחלקה הזו, שנחשבת בעיני גורמים במכבי ל"בייבי של דייויד", צורפו במקומו של נתן שני אנשי מקצוע - רו"ח שרון בנדל, וחשב נוסף, דורון לב, רכש אישי של פדרמן, שעבד גם בפטרוכימיים שבשליטתו של איש העסקים.

אגב רכש של פדרמן - לא מעט הקבלות אפשר למצוא בין האנשים החדשים במכבי לבין ההשתלטות של פדרמן על המועדון והנחתת אנשיו בעמדות המפתח. מלבד דורון לב, גם רו"ח אריה שרוני, שהובא לפני כשנה וחצי כמבקר חיצוני למועדון, במקרה מועסק גם כמבקר פנימי בחברת כרמל אולפינים בע"מ, שפדרמן הוא כידוע יו"ר מועצת המנהלים שלה. זאת ועוד: במהלך ההתכתשות האחרונה בין פדרמן לכץ, גייס הראשון את משרד עו"ד ברקמן, וקסלר, בלום ושות', שאחד מהלקוחות הגדולים שלו הם מפעלי הפטרוכימיים.

אבל נחזור לענייני מחלקת הפיננסיים. נתן, שפוטר לאחר 19 עונות במועדון, זכה להסכם עזיבה נדיב - במשך שנתיים הוא אמור לקבל חצי משכרו החודשי. בסך הכל, עלות הפיצויים השנתית לנתן מסתכמת ב-270 אלף שקל בשנה, או 540 אלף בסה"כ. שרון בנדל עלתה למועדון בשנה החולפת 540 אלף שקל, ואילו עלותו של דורון לב הסתכמה ב-210 אלף שקל.

מכבי

העניין עם דורון לב סבוך יותר. במזכר שהוצג בפני חברי דירקטוריון מכבי, נכתב כי עלות שכרו החודשית של לב, שעובד במכבי במשרה חלקית, היא כאמור 210 אלף שקל בשנה. אלא שמדו"ח נוסף, המסכם את תנאי העובדים בעונה הקרובה, עולה כי שכרו של לב אמור לזכות לשדרוג פנטסטי לכדי עלות שנתית של 360 אלף שקל. בסך הכל מסתכמת עלותה הצפויה של המחלקה הפיננסית במכבי בעונת 2009/10 בסכום של 1,298,189 שקל - עלייה של 4% לעומת העונה שעברה.

המעניין הוא שבעוד שמחלקה הפיננסית הולכת ותופחת, הדבר מתרחש במקביל לתוכנית קיצוצים נרחבת שהחלו לגבש במועדון. על-פי התוכנית, שאמורה לצאת לדרך בעונה הקרובה (2009/10), חרב הקיצוצים כמעט ולא תפסח על אף גורם במועדון, לרבות שחקנים בכירים ואנשי הצוות המקצועי.