תחקיר: "המזימה 'לקנות' את אירוח מונדיאל 2022 בקטאר"

תחקיר "הסאנדיי טיימס": בכיר בפיפ"א לשעבר, מוחמד בין-חמאם הקטארי, העביר תשלומי שוחד של 5 מיליון דולר לנציגי הארגון

מוחמד בין חמאם - פיפא  / צלם:  רויטרס
מוחמד בין חמאם - פיפא / צלם: רויטרס

פחות משבועיים לפתיחת מונדיאל 2014 בברזיל, מגיעה הבוקר (א') מבוכה גדולה לפיפ"א: העדויות לפיהן קטאר, האמירות מהמפרץ הפרסי שנבחרה לארח את גביע העולם בשנת 2022 - שיחדה בכירים בארגון הכדורגל העולמי על מנת לזכות בפריביליגה הזאת - ממשיכות להיערם.

מתחקיר שפרסם הבוקר השבועון הבריטי "הסאנדיי טיימס", שכותרתו "המזימה 'לקנות' את המונדיאל", עולה כי מוחמד בין-חמאם הקטארי, לשעבר סגן נשיא פיפ"א, ניצל את עמדת ההשפעה שלו בצמרת הארגון על מנת להבטיח רוב של קולות בהצבעה שנערכה על אירוח המונדיאל ב-2022, בקרב 24 חברי הוועד המנהל של פיפ"א שהשתתפו בה. לצורך כך, הוא ניהל קופת מזומנים סודית, והעביר באמצעותה, לכאורה, תשלומי שוחד של יותר מ-5 מיליון דולר לדמויות רלוונטיות.

לטענת ה"סאנדיי טיימס", לידיהם הגיעו "מיליוני" תכתובות אי-מייל ומסמכים נוספים, שקושרים בין בין-חמאם, ששימש בעבר גם כיו"ר התאחדות הכדורגל האסייתית (AFC - המקבילה של אסיה לאופ"א באירופה), לבין תשלומי שוחד לכאורה. אחד מהתשלומים המוזכרים הגיע לידי חשבון בנק שנשלט על-ידי הטרינידדי ג'ק וורנר, בכיר אחר לשעבר בפיפ"א - בסך כולל של 1.6 מיליון דולר. 450 אלף דולר מתוך הסכום הגיעו לידיו של וורנר עוד לפני ההצבעה בה השתתף ב-2010, יחד עם יתר חברי הוועד המנהל של פיפ"א - שהבטיחה לקטאר את אירוח המונדיאל ב-2022. כמו כן, בתחקיר מוזכרים תשלומים של עד 200 אלף דולר כ"א לחשבונות הבנק של כ-30 נשיאי התאחדויות כדורגל שונות באפריקה - ככל הנראה על מנת שאלו "ישפיעו" על נציגיהם הרלוונטיים בוועד הפועל של פיפ"א לשלשל את הפתק "הנכון".

בין-חמאם, שניסה להדיח את נשיא פיפ"א ספ בלאטר מהתפקיד בו משמש השווייצרי מאז 1998, אולץ ב-2012 להתפטר מתפקידיו בפיפ"א וב-AFC, זמן קצר לפני שוועדת האתיקה של פיפ"א החליטה להשעות אותו לכל החיים מתפקידיו בכדורגל, עקב חשדות לקניית קולות בהצבעה לנשיאות.

יש לציין כי זוהי אינה הפעם הראשונה בה צצים בתקשורת העולמית תחקירים על קניית קולות של קטאר לאירוח מונדיאל 2022. כך למשל, בתחילת 2013 פורסם תחקיר מהדהד של מגזין ה"פראנס פוטבול", שקישר בכירים בפיפ"א לקבלת שוחד בסך 1.5 מיליון דולר כ"א בתמורה להצבעה לקטאר. לפני פחות מחודשיים פורסם ב"טלגרף" כי ביתו של בכיר לשעבר בפיפ"א קיבלה 3.4 מיליון דולר באופן לא מוסבר לפני ההצבעה על מארחת 2022.

בין-חמאם ונציגיו סירבו להגיב לממצאי התחקיר. בוועדה המארגנת של משחקי קטאר 2022 הכחישו את כל המיוחס, וטענו כי לבין-חמאם לא היה שום קשר לקמפיין שלהם.

כך או כך, קטאר סופגת בעקבות התחקיר מכה נוספת בשאיפות שלה לארח את המונדיאל - שעוד בהחלט עשוי להישלל ממנה.

סביב הקמפיין של האמירות נשמעו ביקורות רבות, גם לאחר תחקיר של עיתון "הגרדיאן" שמצא כי מאות רבות של פועלים נהרגו כתוצאה מהתחדשות הבנייה המאסיבית במדינה לקראת הגביע העולמי ב-2022. כמו כן, עלו טענות רבות מצד התאחדויות כדורגל ברחבי העולם - כי לא ניתן יהיה לקיים את הגביע העולמי בקטאר במהלך הקיץ, זאת בשל האקלים החם באופן קיצוני ששורר במדינה המדברית (טמפרטורות שמגיעות במהלך יוני-יולי עד ל-50 מעלות צלזיוס). הרעיון להעביר את המונדיאל לחודשי החורף על מנת לפתור את הבעיה, נתקל בהתנגדויות מצד ליגות הכדורגל הבכירות באירופה, וזכייני השידור של פיפ"א ברחבי העולם.

ספ בלאטר, נשיא פיפ"א, הודה בחודש שעבר כי "זו הייתה טעות" להעניק לקטאר את אירוח המונדיאל.