"סייבר יכול להיות הרבה יותר מסיכון עסקי שצריך לטפל בו"

כך אמר מייסד משותף ושותף כללי בקבוצת בניית החברות Team8 לירן גרינברג בכנס הטכנולוגיה של "גלובס" וג'יי.פי מורגן • "בישראל יש הרבה כשרונות שמבינים המון בסייבר ואנחנו יכולים לחפש את הטכנולוגיות הללו ולראות היכן הם יכולים לעזור לעסקים ולא רק להגן עליהם"

לירן גרינברג / צילום: איל יצהר, גלובס
לירן גרינברג / צילום: איל יצהר, גלובס

"אנחנו ב-Team8 יצאנו לדרך בעולם הסייבר סקיוריטי והיום התרחבנו ל-AI ולתחומים נוספים. אנחנו עובדים היום על החברה ה-11. חברה אחת נמכרה לפני חצי שנה, והקבוצה גייסה מעלה ל-300 מיליון דולר", כך אמר היום לירן גרינברג, מייסד משותף ושותף כללי בקבוצת בניית החברות Team8, בכנס הטכנולוגיה של "גלובס" וג'יי.פי מורגן. "נדבר היום על מה ארגונים עושים עם הטכנולוגיה הזו ועל הפוטנציאל של אבטחת סייבר לעבור מהגנה על ארגונים לתחום בו הארגונים יקבלו אפשרויות לעשות דברים שלא יכלו לעשות קודם לכן. 

"היום כולם אומרים שסייבר זה נושא שמנכ"לים של ארגונים מתעסקים בו וזה נכון כבר הרבה זמן והפך לקלישאה. הטענה שלי היום היא שסייבר יכול להיות הרבה יותר מסיכון עסקי שצריך לטפל בו. סייבר וחדשנות בסייבר יכול להפוך ארגונים להרבה יותר תחרותיים ולעזור להם לשגשג בצד העסקי. את האבולוציה הזו אדגים בשלושה חלקים: טכנולוגיית סייבר סקיוריטי, מוצרים שנבנו עם סייבר ביי דיזיין, ושימוש בטכנולוגיות מעולם הסייבר עבור שימושים עסקיים חדשים.

"הקטגוריה הראשונה של הסייבר סקיוריטי נועדה להגן על סביבת הארגון. התוקפים מאוד מתקדמים ויש הרבה טכנולוגיות חדשות שמגיעות לשוק בצורה לא מאובטחת ולכן יש גם דברים ישנים להגן עליהם וגם טכנולוגיות חדשות. דוגמאות מהקבוצה שלנו היא אילוסיב נטוורקס - חברה שמנסה לזהות נתונים שנמצאים ברשתות הארגוניות שהתוקפים משתמשים בהם, והיא מוציאה את פיסות האינפורמציה הללו שעוזרות לתוקפים ושותלת אינפורמציה מטעה. חברת אבטחה פרו-אקטיבית וחדשנית. דוגמה יותר קלאסית היא חברה שלנו בשם קלארוטי שמגינה על רשתות תעשייתיות. שליש מהתעשייה העולמית היום מריצים רשתות IT ו-OT, שעומדות מאחורי כל המפעלים ותחנות הכוח והאנרגיה. מה שקלארוטי עושה זה קלאסי - לקחת תשתית שנבנתה בשנות ה-80 ולהגן עליה.

"הקטגוריה השניה שמתחילה להיות יותר מעניינת זה סייבר 'ביי דיזיין', טכנולוגיות חדשות שהסייבר בהן הוא כבר חלק בסיסי מהמבנה. הייסולייט מסתכלת על המחשב האישי בארגון ומציגה ארכיטקטורה חדשה למערכת ההפעלה. במקרה שלה זה כמה שכבות שונות שמבודדות את השימושים השונים במחשב האישי. בסביבה אחת שלא פתוחה לעולם הראשי הוא יכול לעשות יותר, כי אם הסביבה הזו נפגעת, התוקף לא יכול עדיין להגיע למידע הרגיש שחשוב לארגון. עם זאת, קשה לעשות את זה בדיעבד על גבי מערכת ההפעלה הקיימת ולכן חשוב הסקיוריטי ביי דיזיין.

"הקטגוריה השלישית, שאני חושב שהיא מאוד מעניינת, זה היכולת להשתמש בסייבר כמאפשר עסקי. יש בישראל המון כשרון בתחום הזה, ובעיקר בכל הקשור לנתונים, לפרטיות ולאמון. הטענה שלי היא שבעולמות הללו אפשר להשתמש בסייבר כדי לעשות דברים מאוד מעניינים בצד העסקי. דוגמה היא חברת דואליטי, שהיא אחת מהחברות ב-Team8 והיא נבחרה היום לאחד הסטארט-אפים המבטיחים על ידי 'גלובס'. החברה משתמשת בטכנולוגיה שהמציאה אותה זוכת פרס טיורינג הישראלית פרופ' שפי גולדווסר, שמאפשרת לבצע חישובים על דאטה בעודו מוצפן. למשל, המידע הגנטי שלנו, בוודאי שהיינו רוצים שהוא ישמש למחקרים קלינים לתרופה לסרטן, אבל מצד שני לא היינו רוצים שהדאטה הזה יסתובב, גם אם הוא אנונימי. הטכנולוגיה הזו מאפשרת לבתי חולים לשתף את המידע הזה עם חברות פארמה, בלי שהן רואות אותו אלא רק את התוצאה הסופית האגרגטיבית, בלי הסיכון שהפרטים יחשפו. אותה הטכנולוגיה מאפשרת לבנקים לשתף פעולה לחקר פשעים והונאות. לפני הטכנולוגיה הזו הם לא יכלו לעשות את זה, כי זה מידע רגיש של הארגונים. הבנקים יכולים לשאול שאלות על הדאטה של בנק אחר, בלי שהבנק ידע איזה שאלה הוא שאל.

"חברת קרב, שגם היא חברה בעולם הקריפטוגרפיה, משתמשת גם היא בהצפנה אבל מסוג אחר. היא מאפשרת לכל אחד שמשתמש במטבע מבוסס בלוקצ'יין, להששתמש בו מבלי שהוא יוכל להיגנב בקלות. גם פה, החברה מאפשרת לארגונים לאמץ טכנולוגיה חדשה של מטבעות דיגיטליים בלי הסיכון.

"אנחנו ב-Team8 מסתכלים גם על שיתופי פעולה בעולמות הריטייל וגם בעולם של דאטה של צרכנים. בישראל יש הרבה כשרונות שמבינים המון בסייבר ואנחנו יכולים לחפש את הטכנולוגיות הללו ולראות היכן הם יכולים לעזור לעסקים ולא רק להגן עליהם".

"אנחנו בונים חברות באמצעות פלטפורמה עם 30 ומשהו איש בתוכם: היזמים של החברות, צוות חוקרים וצוות שעוזר בגיוס טלאנטים של עובדים. המשקיעים שלנו הם כמה מהגופים הגדולים בעולם כמו אירבס מתחום התעופה, וולמארט מעולם הריטייל וכמה ענקיות טכנולוגיה. ביוני האחרון אירחנו מאה בכירים מהארגונים הכי גדולים בעולם כדי לראות איך אפשר לעשות שינוי אמיתי. הדבר השלישי הוא תהליך סדור של ואלידציה עם החברות הללו ולראות שאנחנו מבינים ופותרים בעיה גדולה להרבה ארגונים. כל התהליכים האלה מתרחשים עם השותפים שלנו, שנותנים לנו פידבק ותובנות בכל שלב, שמתכנסים יחד סביב השולחן.

"לחברות סטארט-אפ כמו מהעולם שממנו באנו היינו ממליצים להיות מאוד אובססיביים לגבי ולידציה. לארגונים הגדולים אני ממליץ למנף סייבר ככלי עסקי ולא רק להגנה, ובשביל זה אני ממליץ לעבוד עם חברות סטארט-אפ", סיכם גרינברג.