מאז פרסום הדוחות הכספיים בסוף ינואר, מניית חברת התרופות טבע מתקשה להתאושש, ושווי החברה נחתך ברבע (כ-6 מיליארד דולר), לשווי נוכחי של 18.8 מיליארד דולר. זאת לאחר שבשנת 2024 המניה יותר מהכפילה את עצמה. הדוחות, נזכיר, היו דווקא חיוביים עם תוצאות ברף העליון של צפי האנליסטים, אך תחזיות הרווח ל-2025 אכזבו את השוק.
● שנייה רק לצ'ק פוינט: חברת הסייבר שזינקה לשווי של 20 מיליארד דולר
● "ביצועים עודפים על השוק": אין אף אנליסט שממליץ למכור את המניה הזו
ריצ'רד פרנסיס, מנכ"ל טבע, לא ציפה לתגובה כה קשה מהשוק, לדבריו, אך הוא מוצא בה פן חיובי. "כשנתנו את התחזית היו אנשים שהתאכזבו מעט", אמר פרנסיס במפגש השנתי של החברה עם עיתונאים במטה טבע בתל אביב. "זאת לא הייתה התגובה שרצינו או ציפינו, אבל זה מצביע על השינוי כלפי טבע.
"טבע של היום נחשבת כחברה שיכולה לעשות יותר, ויש שינוי בציפיות ממנה - מהשאלה בעבר אם טבע תוכל בכלל לשרוד ולשלם את החובות, לשאלה היום אם היא תוכל לצמוח יותר". פרנסיס הסביר כי "אנחנו משקיעים בעסק. האסטרטגיה שלנו היא להצמיח את טבע בטווח הארוך, ואי אפשר להשיג זאת בלי להשקיע בתחומים הנכונים".
"שמונה רבעונים רצופים של צמיחה"
פרנסיס מנהל את טבע מתחילת 2023, לאחר פרישת קאר שולץ, המנכ"ל הקודם שהוביל את תוכנית ההתייעלות הנרחבת בחברה. פרנסיס הציג את התוכנית האסטרטגית שלו שנועדה לבסס את הצמיחה, וכוללת גם דגש רב על התרופות המקוריות של טבע.
"ב-2023 הסביבה הייתה מאתגרת וזה היה הנראטיב. שנתיים אחרי, אנחנו עם שמונה רבעונים רצופים של צמיחה, העלינו תחזיות פעמיים, הפורטפוליו האינובטיבי צומח והפחתנו את החוב", אמר פרנסיס. החוב של טבע עמד בסוף 2024 על 17.8 מיליארד דולר (14.5 מיליארד דולר חוב נטו) . מתוך זה, כ-8.1 מיליארד דולר מיועדים לפירעון ב-2025-2027 (בעיקר בשנתיים הבאות) וטבע תידרש כנראה למיחזור חוב, אם כי היא לא בלחץ לעשות זאת כעת. לאחרונה, החברה הגישה תשקיף מדף שיאפשר לה להנפיק ADS (הון) או חוב, מה שגם הכביד על המניה, בשל החשש מדילול. עם זאת, בחברה מציינים שאין כוונה לגייס הון וכי התשקיף הוגש כדי לחדש את תוקפו.
פרנסיס נלהב בנוגע לתרופות המקוריות של טבע, והציג את ההתפתחויות במוצרים בולטים. על התרופה אוסטדו (להפרעות תנועה) שכבר נמצאת בשוק הוא אמר כי "בעבר אנליסטים חשבו שבשיא התרופה תימכר ב-1.4 מיליארד דולר, היום ההערכות הן 2 מיליארד דולר. אנחנו אמרנו שנגיע ל-2.5 מיליארד דולר ב-2027 והראינו שזה ניתן להשגה". לדבריו, "אנשים מעריכים בחסר את היכולות של טבע, למרות המורשת של הקופקסון. אמרו בעבר שטבע לא יכולה לפתח מוצרים מקוריים, אבל אנחנו עושים זאת אפילו טוב יותר מחברות שמתמחות בתחום. אנחנו גורמים לדברים לקרות".
על התרופה Duvakitug שטבע מפתחת עם סאנופי לדלקות מעי, ושהפתיעה בדצמבר עם תוצאות קליניות חזקות, אמר פרנסיס שניתן יהיה להרחיב אותה גם לאינדיקציות רפואיות נוספות. "התוצאות הדהימו אנשים", אמר פרנסיס. "אנחנו ידענו שיש לנו את המוצר הטוב ביותר, והדאטה מראה את זה. זו תחילת מסע מלהיב להביא את המוצר לשוק ולענות על צורך רפואי שאין לו מענה".
על תחום הביוסימלר (גרסה גנרית לתרופה ביולוגית) הוא אמר "איחרנו קצת למסיבת הביוסימילר, אבל אנחנו עובדים לסגור את הפער". גם שם הוא מזהה הזדמנויות צמיחה. על הגנריקה, הבסיס של טבע, הוא אמר שהיא תגדל, והחברה ממוקדת בצמיחה שם.
פרנסיס אומר ש-2025 תהיה "עוד מאותו דבר": "אנחנו יודעים מה לעשות: האצת החדשנות, ייעול האתרים, הקצאת כסף לצמיחה". הוא התייחס גם למלחמה והדגיש שהתוצאות הושגו למרות המלחמה, וכי הוא גאה בתמיכה של טבע לאזרחים, בעיקר בתחום הטיפול הנפשי. פרנסיס גם הזכיר את החטוף ששב לאחרונה - גדי מוזס מניר עוז, אביו של עובד טבע, יאיר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.