מדד S&P 500 ונאסד"ק רשמו את יום המסחר הגרוע ביותר שלהם מזה שלושה חודשים

ירידות חדות בוול סטריט: הנאסד"ק צלל וה-S&P 500 איבד מעל ל-1% וקטע רצף של 53 ימים ללא נסיגה משמעותית • ה-CPI עלה ל-3.7%, הגביר חששות מהעלאת ריבית נוספת, והזניק את תשואות האג"ח לשיא • מניות ה-AI צללו מחשש לבועת חובות, בעוד מניות הפארמה ריכזו ביקושים • ברקשייר השלימה רצף נדיר של 10 ימי עליות •  BOF איבד מערכו לאחר קנס של 1.2 מיליארד דולר ופספוס תחזיות • מחירי הנפט בעלייה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer
וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים

23:00

יום המסחר בוול סטריט ננעל בירידות שערים חדות, שהובילו את המדדים ליום הגרוע ביותר שלהם מזה כשלושה חודשים. מדד הנאסד"ק צלל בכ-1.9%, בעוד מדד ה-S&P 500 איבד 1.2% מערכו - ירידה שקטעה רצף חריג של 53 ימי מסחר רצופים ללא נסיגה של מעל לאחוז. מדד הדאו ג'ונס רשם ירידה מתונה יותר וננעל בירידה של 0.2%.

הטלטלה בשווקים נבעה בעיקר מנתוני מאקרו מדאיגים, לאחר שמדד המחירים לצרכן (CPI) בארה"ב הפתיע לרעה והצביע על אינפלציה שנתית של 3.7%. הנתון החם הקטין את הסיכויים להורדות ריבית והגביר את החשש מפני הידוק מוניטרי נוסף מצד הפדרל ריזרב, מה שהזניק את תשואת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים לשיא יומי של 5.33% לפני שנסוגה מעט, ואת תשואת השנתיים ל-4.93%.

בגזרת המניות, המשקיעים ביצעו מעבר חד מחברות טכנולוגיה ממונפות אל עבר סקטורים בטוחים יותר. החשש מהלוואות עתק למימון תשתיות בינה מלאכותית הפיל את מניית קורוויב ואת אורקל , לצד ירידות בדל טכנולוג'יס ו-HPE שספגו הורדות המלצה.

מנגד, סקטור הפארמה ריכז ביקושים כחוף מבטחים עם עליות בולטות של אסטרה זנקה ואיליי לילי . מניית ברקשייר האת'וויי בלטה גם היא, כשהשלימה רצף נדיר של עשרה ימי עליות. בסקטור הפיננסים, בנק אוף אמריקה צלל לאחר שספג קנס של 1.2 מיליארד דולר על מחדלי הלבנת הון ופספס את תחזיות ההכנסות ממסחר באג"ח.

בגזרת הסחורות, מחירי הנפט ננעלו בעליות, כאשר ה-WTI טיפס ב-1.02% ל-95.10 דולר, ונפט הברנט עלה קלות ב-0.31% וננעל על 106.02 דולר לחבית.

22:40

לקראת הנעילה בוול סטריט, המדדים המובילים בדרכם לרשום את יום המסחר הגרוע ביותר שלהם מזה קרוב לשלושה חודשים. מדד הנאסד"ק, צולל בכ-2% וה-S&P 500 משיל מערכו כ-1.3% - מה שמסתמן כירידה היומית החדה ביותר של המדדים מאז סוף חודש יולי. מדד הדאו ג'ונס רושם נסיגה מתונה יותר של כ-0.3%.

אולם, בניגוד מוחלט לטלטלה ולתנודתיות בשווקים, מניית חברת ההחזקות ברקשייר האת'וויי בולטת כחוף מבטחים. מניות Class A של תאגיד הענק (הנסחר בשווי של למעלה מטריליון דולר) מטפסות בכ-1.2% וצועדות לקראת יום עשירי ברציפות של עליות שערים - רצף שלא נראה כמותו מאז ינואר 2018. במהלך המסחר אף חצה מחיר המניה את רף ה-786 אלף דולר, שיא שלא נראה מאז אוגוסט. הראלי במניית ברקשייר, שהוסיפה למעלה מ-5% במהלך רצף העליות הנוכחי, משקף את האופטימיות של המשקיעים מהרוח הגבית שמספק המנכ"ל החדש, גרג אייבל (שנכנס לתפקיד בינואר האחרון כמחליפו של וורן באפט), ומהסימנים לכך שהחברה מתחילה סוף סוף להפעיל ולהשקיע את רזרבות המזומנים העצומות שצברה.

22:20

המסחר בוול סטריט ממשיך להתאפיין בלחץ כבד על מניות הטכנולוגיה, שגורר את המדדים המובילים לירידות שערים. מדד הנאסד"ק צולל בכ-2.1%, ה-S&P 500 מאבד כ-1.3%, ומדד הדאו ג'ונס רושם ירידה קלה של כ-0.3%.

במוקד הסערה ניצב סקטור הבינה המלאכותית (AI) ומניות השבבים: ענקית התוכנה אורקל צונחת, חברת תשתיות הענן קורוויב מתרסקת, ויצרנית השבבים אס.קיי. הייניקס מאבדת קרוב ל-6%. המפולת הרוחבית באה לידי ביטוי גם במדד השבבים (PHLX) שנופל בכ-4.5% ובקרן הסל של חברות התוכנה (IGV ) שמשילה מעל ל-3%.

עם זאת, על רקע קריסת פוזיציות ה-AI, המשקיעים מחפשים מקלט ונוהרים אל הסקטורים הדפנסיביים של השוק, שמזנקים בניגוד למגמה הכללית וממתנים מעט את הנפילה. סקטור הבריאות של מדד ה-S&P 500 קופץ ב-2.4%, וסקטור מוצרי הצריכה הבסיסיים רושם עלייה של 2.1%. במקביל, גם סקטור האנרגיה מציג חוסן עם טיפוס של 0.7%, הנתמך מעליית מחירי נפט הברנט לרמה של 106 דולר לחבית.

תופעה מעניינת נוספת שמתרחשת כעת היא החזרה לאיגרות החוב הממשלתיות הארוכות ככלי גידור. לאחר תקופה ממושכת שבה נתפסו איגרות החוב כמוקד רתיעה בשל עליית התשואות, נראה כי המשקיעים חוזרים לרכוש אותן על מנת להתגונן מפני הסיכונים הגוברים בסקטור הטכנולוגיה. כתוצאה מכניסת הכספים לשוק החוב, נבלמה עליית התשואות ותשואת האג"ח ל-10 שנים נסוגה קלות ל-5.19%. ג'ורג' קטרמבון, מנהל הכנסה קבועה בחברת DWS, ציין כי המגמה החדשה - שבה איגרות חוב ארוכות חוזרות לשמש כחוף מבטחים מול קריסת מניות הבינה המלאכותית, מסתמנת כטרנד משמעותי שעשוי להמשיך ללוות את השוק.

22:00

הלחץ בוול סטריט ממשיך להתגבר ככל שמתקרבים לסיום יום המסחר, כאשר סקטור הטכנולוגיה סופג את המכה הקשה ביותר. מדד הנאסד"ק צולל כעת בכ-2%, ה-S&P 500 מאבד 1.3% מערכו, ומדד הדאו ג'ונס יורד ב-0.4%. ברקע לירידות עומדת ההכרה הגוברת בשוק כי האינפלציה הגבוהה הופכת ל'עובדת חיים' עבור הצרכן האמריקאי, כפי שהגדירה זאת לאחרונה נשיאת שלוחת הפד בקליבלנד, בת' האמק. הנתון של 3.7% בחודש ספטמבר מסמן ציון דרך עגום: 65 חודשים רצופים (למעלה מחמש שנים) שבהם האינפלציה השנתית בארה"ב שוהה מעל יעד ה-2% של הבנק המרכזי - הרצף הארוך ביותר מאז שנות ה-90.

במקביל, שוק איגרות החוב הממשלתיות מספק תנודתיות משלו. תשואת האג"ח ל-10 שנים, שזינקה מוקדם יותר לשיא יומי של 5.33% (בעקבות נתוני ה-CPI החמים), משכה אליה במהירות קונים שניצלו את ההזדמנות. התערבות זו דחפה את התשואה חזרה מטה לרמה של 5.18%. אלכס פיין, מנהל תיקים בכיר בוואנגארד, התייחס לתנודה המהירה וציין למרקטוואץ' כי "הרגיעה בשוק עדיין נשמרת", בהסתמך על כך שהשוק כבר ידע לבלום עליות סביב רף ה-5.3% בעבר.

בשוק הסחורות, מחירי האנרגיה נותרים ברמות גבוהות, כאשר חבית נפט מסוג WTI נסחרת תמורת 95.05 דולר וחבית ברנט ב-106.03 דולר.

21:20

הלחץ בשוק המניות, ובמיוחד על סקטור הבינה המלאכותית, הולך וגובר כשהמדדים המובילים נסחרים סביב שפל יומי. המשקיעים מביעים דאגה גוברת מבועת חובות ואסטרטגיית מינוף מסוכנת של חברות כמו אורקל וקורוויב , שנשענות על הלוואות ענק והוצאות הון כבירות כדי לבסס את תשתיות ה-AI שלהן. הדאגה הזו קיבלה ביטוי מוחשי בשוק אגרות החוב הקונצרניות: גל מכירות של איגרות חוב של CoreWeave הזניק את התשואות עליהן לכ-15%, נתון המצביע על זהירות עמוקה וחוסר אמון מצד שוק האשראי. בעקבות זאת, מניות החברה צוללות.

מנגד, שוק האנרגיה ממשיך לרתוח ולספק רוח גבית לחברות הנפט הגדולות, המגיעות לשיאי כל הזמנים. מחירי הנפט הגולמי בארה"ב זינקו ב-4% השבוע לרמה של מעל 95 דולר לחבית (WTI), בעיקר עקב ההסלמה הביטחונית במזרח התיכון, הכוללת החרפה בלחימה בין סעודיה לחות'ים נתמכי איראן, ועלייה בתקיפות איראניות על מכליות מסחריות במצר הורמוז. בתגובה ישירה לזינוק במחירי הנפט, ענקיות האנרגיה האמריקאיות אקסון מובייל , שברון וקונוקו-פיליפס רשמו במהלך יום המסחר שיאי כל הזמנים, לפני שרשמו נסיגה קלה.

20:50

המסחר בוול סטריט מתנהל בשעות אלו במגמה שלילית, כאשר מדדי המניות סופגים מהלומה בעקבות נתוני מדד המחירים לצרכן (CPI) החמים מספטמבר. מדד הנאסד"ק מוביל את המפולת עם צניחה של 1.9%, ה-S&P 500 מאבד 1.3% מערכו, ומדד הדאו ג'ונס רושם ירידה מתונה יותר של 0.5%.

הירידות הנוכחיות מאיימות לקטוע תקופה של עמידות בשוק המניות האמריקאי. אם מדד ה-S&P 500 ינעל את יום המסחר בירידה של מעל 1%, הוא ישבור רצף של 53 ימי מסחר רצופים ללא נסיגה בשיעור כזה. על פי נתוני FactSet, מדובר ברצף היציבות הארוך ביותר שרשם המדד מאז ה-24 בינואר 2020, רגע לפני פרוץ משבר הקורונה.

במקביל ללחץ בשוק המניות והאג"ח, שוק הסחורות מגיב בעליות שערים חדות: מחיר חבית נפט מסוג WTI מזנק ב-1.77% לרמה של 95.81 דולר, ונפט מסוג ברנט מוסיף 0.92% לרמה של 106.66 דולר.

19:50

המסחר בוול סטריט מקבל תפנית שלילית חריפה יותר, כאשר הירידות במדדים המובילים מעמיקות ככל שחולפות השעות. מלבד נתוני האינפלציה (CPI) שפורסמו מוקדם יותר, המשקיעים מתמודדים כעת עם אכזבות מעונת הדוחות של הבנקים ועם חששות חדשים סביב בועת החובות של סקטור הבינה המלאכותית. מדד הנאסד"ק צולל ב-1.5%, ה-S&P מאבד כ-1% והדאו ג'ונס יורד ב-0.3%.

מניית קורוויב , מרכזת עניין שלילי רב וצוללת ברקע התגברות החשש בקרב המשקיעים מכך שחלק מחברות הטכנולוגיה ממנפות את עצמן ולוקחות הלוואות כבדות מדי כדי לממן את בניית תשתיות ה-AI. החשש זלג באופן טבעי גם לשוק האג"ח של החברה: התשואה לפדיון על איגרות החוב שלה לשנת 2032 זינקה ל-14.8%, והתשואה על האג"ח ל-2031 קפצה לאזור ה-14.9% (תשואות האג"ח נעות ביחס הפוך למחירן).

מדד הפיננסים של ה-S&P 500 יורד ב-0.9%, כאשר ענקיות הבנקאות מכבידות על השוק. מניית בנק אוף אמריקה ממשיכה ליפול ונוגעת בשפל של יותר משישה חודשים, לאחר שהבנק פרסם דוחות שאכזבו את התחזיות, בין היתר עקב חולשה בחטיבות בנקאות ההשקעות והמסחר, וזאת זמן קצר לאחר ספיגת קנס ממשלתי עצום. במקביל, גם מניית מורגן סטנלי יורדת, וזאת למרות שהבנק הצליח לעקוף את תחזיות הרווח, בזכות הכנסות ממסחר במניות שעקפו את הציפיות ב-909 מיליון דולר.

מדד הראסל 2000, המייצג את החברות בעלות שווי השוק הקטן, סופג מכה קשה וצולל בכ-1.9%. ירידה זו מציבה את המדד ב"טריטוריית תיקון" רשמית - ירידה של יותר מ-10.6% משיא כל הזמנים שלו (3,068 נקודות) שנקבע ב-14 באוגוסט. החברות הקטנות, שנשענות במידה רבה על הלוואות וחובות בריבית ניידת, רגישות במיוחד לזינוק הנוכחי בתשואות האג"ח הממשלתיות ולהתגברות ההערכות כי הפדרל ריזרב יבצע העלאת ריבית נוספת עד סוף השנה.

בתוך כך, מחירי האנרגיה ממשיכים לטפס: חבית נפט מסוג WTI עולה ב-1.4% לרמה של 95.46 דולר, ונפט מסוג ברנט מטפס ב-0.67% ל-106.40 דולר לחבית.

18:50

יום המסחר בוול סטריט מתאפיין בשינוי כיוון חד, כאשר מניות הטכנולוגיה מפנות את קדמת הבמה לטובת סקטור הבריאות. מדד הנאסד"ק צולל ב-1.4%, ה-S&P 500 מאבד 0.9% והדאו ג'ונס יורד ב-0.2%. סקטור הבריאות ב-S&P 500 הוא המצטיין היומי עם עלייה של כ-1.6% (כאשר מדד הסקטור עולה בכ-1.8%), בהובלת איליי לילי , אסטרה זנקה , אבווי ואמג'ן . מנגד, סקטורי הטכנולוגיה ומוצרי הצריכה צוללים בלמעלה מ-1%.

נתוני מדד המחירים לצרכן (CPI) לחודש ספטמבר מעוררים סערה בקרב הכלכלנים. כריס הודג', כלכלן ראשי בארה"ב ב-Natixis CIB, ציין כי העלייה הרחבה במדד, כולל קפיצה של 0.25% במחירי מוצרי הליבה, מחלישה משמעותית את הטענה שהאינפלציה זמנית. "התחזית שלי לירידה הדרגתית באינפלציה עדיין שרירה, אך הטיעון לכך חלש בהרבה משהיה אתמול", אמר הודג' למרקטוואץ'. במקביל, הצרכנים האמריקאים סופגים התייקרות חדה בעלויות האנרגיה: מחירי החשמל עלו ב-4.4% ברמה השנתית, הגז הביתי ב-5%, ומחירי הנפט לחימום ביתי זינקו ב-74% בחישוב שנתי. מנגד, קווין חאסט, יועץ כלכלי בכיר בבית הלבן, קרא לפד להמתין עם העלאת ריבית נוספת, בטענה שהקפיצה במדד עשויה לנבוע מעיוותים עונתיים ומזינוק במחירי האנרגיה בעקבות התקפות על תשתיות נפט בסעודיה מצד איראן ובנות בריתה - זינוק שלטענתו כבר התמתן בחלקו. חאסט הדגיש כי מחירי המזון נותרו ללא שינוי ומחירי התרופות אף ירדו.

מעבר לאוקיינוס האטלנטי, הבורסות באירופה ננעלו ברובן בירוק: מדד ה-Stoxx 600 עלה ב-0.5%, הפוטסי הבריטי הוביל עם זינוק של 0.8%, הקאק הצרפתי הוסיף 0.6% והדאקס הגרמני טיפס ב-0.3%.

בזירת הסחורות וההשקעות, למרות שמחיר חוזה הזהב נסוג כעת ב-1.63% לרמה של 4,109.40 דולר לאונקיה, בבנק ההשקעות מורגן סטנלי מעריכים כי מחיר המתכת היקרה יגיע ל-5,000 דולר לאונקיה עד הרבעון השני של 2027. האנליסטית איימי גוור ציינה כי רכישות מסיביות של בנקים מרכזיים ותזרימים לתעודות סל מציגים ביקוש מבני חזק שמפצה על הלחצים המאקרו-כלכליים.

במקביל, מניית בנדינג ספונס מזנקת בעקבות דיווח רגולטורי שלפיו תאגיד ברקשייר האת'וויי השקיע בחברה 330 מיליון דולר נוספים (בהמשך להשקעה של 600 מיליון דולר בהנפקה ביולי), והגדיל את החזקתו ל-4%.

בשוק האנרגיה, נפט מסוג WTI עולה ב-0.74% ל-94.84 דולר לחבית, בעוד נפט מסוג ברנט יורד ב-0.09% ל-105.60 דולר.

17:50

מדד המחירים לצרכן בארה"ב, שהצביע על אינפלציה גבוהה מהצפוי, מכביד על שוקי המניות ומוביל למגמה שלילית בולטת בוול סטריט. מדד הנאסד"ק יורד בכ-1% ומדד ה-S&P 500 נחלש ב-0.8%, שניהם נמצאים בקצב שיוביל ליום המסחר הגרוע ביותר ביום פרסום נתוני CPI מאז חודש יוני. גם מדד הראסל 2000, המייצג את החברות הקטנות, סופג ירידה של כ-1.3% - ועל פי נתוני FactSet רושם את יום פרסום מדד המחירים הגרוע ביותר שלו מאז יולי 2025. במקביל, מדד הדאו ג'ונס רושם ירידה מתונה יותר של 0.1%.

בגזרת המלצות האנליסטים, מניית מטא יורדת, למרות שורת חדשות חיוביות מבית ההשקעות גוגנהיים. האנליסט מייקל מוריס העלה את מחיר היעד של ענקית הרשתות החברתיות ל-850 דולר (מ-700 דולר), תוך שמירה על המלצת 'קנייה'. המהלך מבוסס על העלאת תחזיות לשנת 2027 ועל פוטנציאל הצמיחה של פלטפורמת ה-AI החדשה של החברה, "Muse". לדברי מוריס, המעורבות ב-Muse תהווה "גורם המפתח המרכזי לסנטימנט המשקיעים" לקראת פרסום דוחות הרבעון השלישי. למרות שהשירות צבר 1.3 מיליון משתמשים יומיים תוך חמישה שבועות, המהווים פחות מ-0.05% מבסיס המשתמשים העצום של מטא (3.6 מיליארד DAU), האנליסט מעריך כי הנהלת החברה תתמקד בטווח הקרוב בהרחבת השימוש בפלטפורמה על פני ייצור הכנסות, מתוך כוונה לייצר רווחים עתידיים מתשלומים של עסקים עבור גישה ללקוחות דרך סוכני ה-AI, בדומה למודל הפרסום המסורתי של החברה.

מנגד, מניית HPE צוללת ברקע הורדת המלצה מצידו של בנק ההשקעות ברקליס. האנליסט טים לונג חתך את המלצתו למניה מ-'Overweight' ל-'Equal Weight', והוריד את מחיר היעד מ-83 ל-77 דולר. הורדת ההמלצה נובעת מגישה זהירה יותר של ברקליס כלפי מניות החומרה האירגונית, הנסמכות בעיקר על הוצאות תאגידיות. לונג מציין בסקירתו כי תמחור החברות בסקטור זינק משמעותית לאחרונה, וכי למרות שעלויות סחורות תמכו בהכנסות, "אנו לא מזהים עדיין נקודת מפנה משמעותית בתחום ה-AI" שעשויה להצדיק את רמות המחירים הנוכחיות. HPE היא אחת משלוש חברות בסקטור שספגו הורדת המלצה מברקליס במהלך הדיווח האחרון.

17:30

המסחר בוול סטריט עובר בשעות אלו להתנהל במגמה שלילית מובהקת יותר, כאשר סקטור הטכנולוגיה מושך את המדדים המובילים מטה. מדד הנאסד"ק רושם ירידה של כ-0.9%, ומדד ה-S&P 500 נחלש ב-0.6%. מנגד, מדד הדאו ג'ונס מפגין עמידות ונסחר ביציבות עם עלייה קלה. המגמה בוול סטריט מושפעת ישירות מהחששות להמשך מדיניות מרחיבה מצד הפדרל ריזרב בעקבות נתוני האינפלציה החמים שפורסמו לאחרונה.

בגזרת המאקרו והמטבעות, הדולר האמריקאי רושם התחזקות. מדד הדולר (DXY) מזנק ב-0.7% לרמה של 102.85 נקודות, ונמצא בדרכו לרשום את סגירת השיא שלו מאז אפריל 2025. הזינוק נובע ישירות מנתוני האינפלציה (CPI) שמגבירים את ההערכות בשוק כי הפד עשוי לבצע העלאת ריבית נוספת עד סוף השנה. במקביל, הדולר נהנה מביקושי 'מקלט בטוח' ברקע לחצים פיסקליים באירופה. כפועל יוצא מהתחזקות הדולר, מחירי הזהב סופגים מכה וצוללים ב-1.6% לרמה של 4,112 דולר לאונקיה.

עונת הדוחות של הבנקים הגדולים ממשיכה לרכז עניין, כאשר ג'י.פי. מורגן צ'ייס מציג תמונה מורכבת. הבנק דיווח על פספוס נדיר בשורת הרווח המותאם למניה ובהכנסות, שנבעו מחולשה בפעילות החטיבה המסחרית ובנקאות ההשקעות. עם זאת, תחזיות הבנק קדימה הצליחו לעודד את וול סטריט. מייק מאיו, אנליסט בכיר בולס פארגו, התייחס לדוחות בסקירה ללקוחות וציין כי החולשה ברבעון השלישי "מקוזזת יותר ממעל למצופה" על ידי התחזית הקדמית של הבנק. ג'יי.פי מורגן צופה צמיחה של 10% בהכנסות מריבית נטו (NII) בשנת 2027, מול גידול של 4% בלבד בהוצאות. מאיו שומר על המלצת 'תשואת יתר' למניה עם מחיר יעד של 390 דולר, ומציין כי התחזית "מספקת ביטחון בכך ש-2027 תהיה 'שנת הפירעון' לאחר תקופה ארוכה של השקעות".

בניגוד ללחץ בארה"ב, הבורסות באירופה מצליחות לשמור על יציבות חיובית. מדד ה-Stoxx 600 הכלל-אירופי מטפס ב-0.4%, מדד הקאק הצרפתי והדאקס הגרמני עולים בכ-0.4%, מדד הפוטסי מתחזק בכ-0.2%.

במקביל, שוק האנרגיה ממשיך לשמור על רמות מחירים גבוהות: מחיר חבית נפט מסוג WTI עולה בכ-1.4% ל-95.44 דולר, ומחיר הברנט רושם עלייה קלה ונסחר סביב 106 דולר לחבית.

16:55

המסחר בוול סטריט מתנהל בטריטוריה אדומה, כאשר המשקיעים מעכלים נתוני אינפלציה דביקים המצביעים על האצה בקצב עליית המחירים בארה"ב, לצד מכה קשה בסקטור הבנקאות. מדד הדאו ג'ונס מוביל את המגמה השלילית עם נסיגה של 0.4%, מדד ה-S&P 500 מאבד 0.3% והנאסד"ק יורד ב-0.2%.

מניית בנק אוף אמריקה מרכזת עניין שלילי חריף וצונחת בפתיחת המסחר. הבנק השני בגודלו בארה"ב ספג הפרשה ענקית של 1.2 מיליארד דולר בשל קנס רגולטורי על ליקויים חמורים במנגנוני המאבק בהלבנת הון והפרת סנקציות. במשרד האוצר האמריקאי הטיחו בבנק כי 'מיקור חוץ' של מערכות הציות שלו פגע ביכולת הפיקוח.

בנוסף לקנס, הכנסות הבנק ממסחר באג"ח ירדו ב-17% וממסחר במניות ב-10%, מה שהוביל להחמצת תחזיות ההכנסות הכוללות. תוצאות אלו מגיעות בניגוד חד למתחרות בוול סטריט: גולדמן זאקס וג'יי.פי מורגן הציגו יום קודם לכן תוצאות חזקות במסחר במניות, בעוד סיטיגרופ הפתיעה לטובה במסחר באג"ח.

בתגובה ללחצי המחירים המתמשכים, הממשל האמריקאי הודיע על עדכון קצבאות הביטוח הלאומי (COLA) בשיעור של 3.6% ל-2027 - העדכון הגבוה ביותר מאז שנת 2023. העדכון ירחיב את הקיצבה הממוצעת בכ-75 דולר לחודש עבור כ-76 מיליון אמריקאים החל מינואר.

מנגד, ענקית הטכנולוגיה, אפל מספקת רוח גבית ומקזזת חלק מירידות הנאסד"ק כשהיא מטפסת למחיר של כ-345.9 דולר - מה שמעמיד את שווי השוק שלה על רמת שיא של 5.05 טריליון דולר.

מעבר לאוקיינוס האטלנטי, המגמה באירופה חיובית ברובה: מדד הקאק בפריז מוסיף 0.5%, הדאקס בפרנקפורט עולה ב-0.4% והפוטסי בלונדון מטפס ב-0.3%.

המלחמה המתמשכת באיראן, שנכנסה לחודשה השמיני, מותירה את אספקת האנרגיה העולמית מתוחה מאוד: מחיר חבית נפט מסוג WTI מטפס ב-1.5% לרמה של 95.54 דולר, ומחיר הברנט נסחר סביב 105.9 דולר.

16:30

פתיחת המסחר בוול סטריט מתנהלת בטריטוריה אדומה, כאשר מדד המחירים לצרכן (CPI) לחודש ספטמבר היכה את התחזיות והציג אינפלציה חמה מהצפוי. מדד הנאסד"ק מוביל את הירידות עם נסיגה של כ-0.6%, מדד הדאו ג'ונס נחלש ב-0.2% וה-S&P 500 נסחר סביב רמות הבסיס. הדו"ח המדאיג מעורר חשש כבד בקרב המשקיעים מפני האטה בנכונות הבנק המרכזי להקל את המדיניות המוניטרית, ואף מציף מחדש את תרחיש בלהות ההדוק המוניטרי.

במרכז הדו"ח עומד זינוק חד באינפלציית השירותים, שקפצה ב-0.4% בהובלת התייקרויות חדות במחירי המלונות (2.3%), השכרת רכבים (2.3%) וציוד צריכה. במקביל, מחירי האנרגיה רשמו זינוק של 5.2%, העלייה החדה ביותר מאז מרץ, כשהם מושפעים ישירות מהתמשכות הלחימה באיראן, שנכנסה לחודשה השמיני וממשיכה להכביד על אספקת הנפט העולמית. בעקבות הנתונים, כלכלנים מובילים בשוק מעריכים כעת כי הסיכוי שהפדרל ריזרב יחליט על העלאת ריבית בפגישתו הקרובה בעוד שבועיים עומד על כ-50%, כאשר הזרז המכריע יהיה מדד מחירי הסיטונאות (PPI) שיפורסם מחר.

הלחץ האינפלציוני הכה בעוצמה גם בשוק החוב, כאשר תשואת איגרת החוב הממשלתית של ארה"ב ל-10 שנים זינקה ל-5.32% - רמתה הגבוהה ביותר מאז אפריל 2002. העלייה בתשואות האג"ח לטווח ארוך מייקרת באופן מיידי את עלויות המימון עבור החברות והמשכנתאות, ומוסיפה משקל כבד על סקטור הטכנולוגיה. במקביל, הצרכן האמריקאי ממשיך לספוג מכה קשה: נתוני משרד העבודה מצביעים על חודש שישי ברציפות שבו השכר הממוצע לשעה אינו מדביק את קצב האינפלציה, עם ירידה ריאלית של 0.7% בחישוב שנתי - נתון שמחריף את משבר יוקר המחיה במשקי הבית.

מנגד, מי שמספקת נקודת אור בודדת בוול סטריט היא ענקית ההשקעות, בלאקרוק, שמנייתה מזנקת בעקבות תוצאות כספיות רבעוניות מצוינות. החברה דיווחה על קפיצה ברווח הנקי ל-1.66 מיליארד דולר ($10.57 למנייה) ועל שיא כל הזמנים בהיקף הנכסים המנוהלים (AUM), שהגיע ל-15.49 טריליון דולר.

בעוד המשקיעים בניו יורק מעכלים את נתוני האינפלציה, בבורסות אירופה נרשמת מגמה חיובית. מדד הדאקס בגרמניה מטפס ב-0.5%, הקאק הצרפתי עולה ב-0.6%, ומדד הפוטסי הבריטי רושם עלייה של 0.2%. מדד ה-Stoxx 600 הכלל-אירופי מוסיף 0.4% לערכו.

16:00

הלחץ בוול סטריט גובר לקראת פתיחת המסחר, כאשר נתוני האינפלציה מספטמבר ממשיכים להכות גלים. התגובה הדרמטית ביותר נרשמת בשוק האג"ח הממשלתיות, שם זינקה תשואת האיגרת לשנתיים, המהווה ברומטר רגיש למדיניות הפד, ב-13 נקודות בסיס לרמה של 4.93%. התשואה ל-10 שנים טיפסה ב-8 נקודות בסיס אל עבר 5.3%, סמוך לשיא של 24 שנים. הזינוקים משקפים את הערכת הסוחרים כי הפד ייאלץ להעלות את הריבית כדי לצנן את הכלכלה.

במקביל לעלייה בתשואות, שוק הנפט מטפס מעלה ומדד הפחד (VIX) עולה בכ-3.3%. החוזים העתידיים על ה-S&P 500 יורדים בכ-0.3%, לאחר שהמדד קבע לאחרונה שיא חדש.

בתוך כך, נתוני האינפלציה חושפים בעיה עמוקה יותר עבור השכיר האמריקאי. הכלכלנית הראשית של Navy Federal Credit Union, הת'ר לונג, הצביעה ברשת X על נתון עגום: העלייה השנתית של 3.7% במדד המחירים מחקה למעשה לחלוטין את העלייה הממוצעת של 3% בשכר העובדים.

בזירת המניות, מספר חברות מרכזות עניין כעת במסחר המוקדם:

מניית הקמעונאית, גיים סטופ , עולה בכ-2% לאחר שהמנכ"ל והיו"ר, ריאן כהן, דיווח כי רכש 844 אלף מניות של החברה. יצרנית הכימיקלים, אלבמארל , מזנקת בכ-3% בעקבות שדרוג המלצה מצד בנק Mizuho ל'תשואת יתר'. האנליסטים במיזוהו ציינו כי הביקוש לליתיום עולה על הציפיות, ואלבמארל ממוצבת היטב לנצל זאת בזכות מאזן משופר. שתי ענקיות החומרה, דל טכנולוג'יס ו-HPE מאבדות כ-2.5% ו-4%, בהתאמה, בעקבות הורדת המלצה מברקליס ל'משקל שווה'. למרות הראלי המרשים של שתי המניות השנה (דל זינקה במעל 350% ו-HPE ב-185%), בברקליס מטילים ספק ביכולתן להמשיך ולשמור על מומנטום זה.

15:50

וול סטריט נערכת לפתיחת מסחר שלילית היום, לאחר שנתוני האינפלציה לחודש ספטמבר הפתיעו לרעה והציתו מחדש את החששות מהעלאת ריבית בארה"ב. החוזים העתידיים על הנאסד"ק נופלים בכ-0.5%, החוזים על ה-S&P 500 מאבדים כ-0.3% וחוזי הדאו ג'ונס יורדים בכ-0.1%.

במקביל, שוק האג"ח מגיב בעוצמה והתשואות קופצות. תשואת האיגרת הממשלתית ל-10 שנים מזנקת ל-5.13%, תשואת האיגרת ל-30 שנה (הרגישה לאירועים גיאופוליטיים) מטפסת ל-5.61%, ותשואת השנתיים, המהווה ברומטר ישיר למדיניות הפד, קופצת ל-4.93%.

במוקד הסערה עומד מדד המחירים לצרכן (CPI), שהציג עלייה שנתית של 3.7% בספטמבר (מעל צפי ל-3.6%). הנתון המדאיג יותר עבור הבנק הפדרלי הוא מדד הליבה, שרשם עלייה חודשית של 0.3% ועלייה שנתית של 2.6%, נתונים הגבוהים מתחזיות האנליסטים. ההתייקרויות הקיפו קטגוריות רבות, בהן ביגוד, חינוך, טיסות, רכבים משומשים וטיפול רפואי, זאת במקביל לעלייה במחירי הנפט שממשיכים לטפס כעת אל מעל ל-95 דולר לחבית.

הנתונים האלושלחו מיד גלי הדף בשוק הריביות, וההסתברות להעלאת ריבית בישיבת הפד הקרובה זינקה מ-20% לכ-45%. אנליסטים בדויטשה בנק מסבירים את התגובה החריפה של השוק בתזמון הבעייתי של הדוח. לדבריהם, נתוני ה-CPI התפרסמו שבועיים בלבד לפני החלטת הפד, אולם מדד ה-PCE (מדד האינפלציה המועדף על קובעי המדיניות) יפורסם רק ביום שאחרי החלטת הריבית. "במצב כזה", מסבירים בדויטשה בנק, "ההפתעה במדד ה-CPI היא זו שתעצב את הנרטיב של הפד לישיבה הקרובה".

בין המניות הבולטות במסחר המוקדם היום, מניית מורגן סטנלי נחלשת ברקע פירסןם תוצאות שעקפו את התחזיות בשורת הרווח (3.03 דולר למניה לעומת צפי של 2.91) ובשורת ההכנסות (20.34 מיליארד דולר), הנתמכות בביצועים חזקים של חטיבת המסחר במניות. מנכ"ל SpaceX עורר סערה בציוץ ב-X סביב מחירי שבבי הזיכרון. מאסק תקף את מרבית חברות השבבים על מחירים "סחטניים", תוך שהוא מחריג לטובה את מיקרון טכנולוג'י על כך שנהגה בהגינות ואמר כי הלקוחות "לא ישכחו זאת". מניית SpaceX רושמת ירידה של כ-3.7% בטרום המסחר.

במקביל לאירועי הפתיחה, עיני השוק נשואות לאירוע משקיעים סגור שעורכת אנתרופיק (מפתחת מודל ה-AI קלוד) בסן פרנסיסקו, לקראת הנפקה ראשונית אפשרית.

למרות הלחץ בארה"ב, בורסות אירופה שומרות לעת עתה על מגמה חיובית: מדד סטוקס 600 הכלל-אירופי מטפס ב-0.7%, הדאקס הגרמני עולה גם הוא ב-0.7% והקאק הצרפתי מוסיף 0.8%.

15:41

החוזים העתידיים בוול סטריט יורדים בתגובה לפרסום מדד המחירים לצרכן לחודש ספטמבר. החוזים על S&P 500 יורדים ב-0.2%, נאסד"ק יורד ב-0.5% והחוזים על הדאו ג'ונס יורדים ב-62 נקודות, או ב-0.1%.

15:30

מדד המחירים לצרכן בארה"ב (ה-CPI) לחודש ספטמבר 2026 עלה ב-0.6% בהתאם לתחזית ולאחר עלייה של 0.4% באוגוסט. קצב האינפלציה השנתי עומד על לעומת 3.7% לעומת 3.4% באוגוסט, ומעל התחזית שהיתה 3.6%. אינפלציית הליבה עלתה ל-2.6% גם כן מעל הצפי, 2.5%.

למדד המחירים לצרכן שהתפרסם יש חשיבות מיוחדת לקראת החלטת הריבית של הפדרל ריזרב ב-28 באוקטובר, כשבועיים לאחר פרסומו ולאחר שהבנק המרכזי העלה את הריבית בספטמבר. אף שמדד האינפלציה המועדף על הבנק המרכזי הוא מדד מחירי ההוצאה לצריכה פרטית (ה-PCE), נתוני ספטמבר שלו יתפרסמו רק למחרת ההחלטה, ב-29 באוקטובר. לפיכך, מדד המחירים לצרכן הזה מספק לפד ולמשקיעים אינדיקציה מוקדמת להתפתחות האינפלציה, עוד לפני פרסום המדד המועדף עליו.

פרסום המדד מגיע ברקע הטלטלה בשוק האג"ח הממשלתיות בארה"ב. בשבוע שעבר טיפסה התשואה על אג"ח ממשלת ארה"ב לעשר שנים לכ-5.35%, בעוד שהתשואה ל-30 שנה הגיעה לכ־ 5.7% - רמות שלא נראו כבר 24 שנים. העלייה בתשואות נרשמה על רקע החשש מהשפעת מחירי האנרגיה הגבוהים על האינפלציה, לצד דאגות מהיקף החוב הממשלתי ומהאפשרות שהריבית תישאר גבוהה לאורך זמן.

14:15

מניית בנק אוף אמריקה יורדת במסחר המוקדם במעל 4%, לאחר שדיווחה את תוצאותיה הכספיות לרבעון השלישי. הדוחות מתפרסמים יום לאחר שמשרד האוצר הטיל על הבנק קנסות בגובה כולל של 1.2 מיליארד דולר, מכיוון שכשל במשך שנים בדיווח על עסקאות חשודות בהיקף של יותר מ-5 מיליארד דולר, ולא תיקן ליקויים מתמשכים במנגנונים למניעת הלבנת הון.

לפי הדיווח ב-CNBC, הבנק דיווח על רווח למניה בגובה של 91 סנט למניה, לעומת צפי ל-1.10 דולר למניה, אם כי בשל הקנסות לא ניתן לבצע ביניהם השוואה ישירה. הקנסות חתכו את הרווחים ב-17 סנט למניה. ההכנסות עמדו על 30 מיליארד דולר, לעומת צפי ל-30.69 מיליארד דולר.

12:10

המסחר באירופה מוסיף להתנהל בעליות. בורסת פרנקפורט עולה בכ-0.5%, בורסת לונדון מתקדמת בכ-0.4% והבורסה בפריז מטפסת בכ-0.6%.

גם החוזים העתידיים ממשיכים להיסחר בירוק. החוזים על ה-S&P 500 מטפסים בכ-0.2%, החוזים על הנאסד"ק נסחרים ביציבות והחוזים על הדאו ג'ונס עולים בכ-0.4%.

המשקיעים מצפים למדד המחירים לצרכן בארה"ב לחודש ספטמבר, שיפורסם בשעה 15:30 שעון ישראל.

10:20

בורסות אירופה פותחות את יום המסחר בעליות שערים. בורסת פרנקפורט עולה בכ-0.4%, בורסת לונדון מתקדמת בכ-0.1%, ובורסת לונדון מטפסת בכ-0.6%.

במקביל, תשואות האג"ח בארה"ב יורדות מעט. תשואת האג"ח לעשר שנים יורדת בכ-2 נקודות בסיס לרמה של 5.2%, התשואה ל-30 שנה יורדת בשיעור דומה לרמה של 5.55%, והתשואה לשנתיים יורדת בקרוב ל-2 נקודות בסיס לרמה של 4.77%.

באסיה, המסחר עבר למגמה מעורבת. בורסת טוקיו טיפסה בכ-0.1% בלבד, הבורסה בשנגחאי נחלשה בכ-0.9%, בורסת סיאול השילה מערכה כ-0.4%, ובורסת הונג קונג רושמת ירידה קלה של כ-0.1%.

7:00

אסיה

בורסות אסיה נסחרות הבוקר בעליות שערים. הבורסה בטוקיו עולה בכ-0.7%, הבורסות בהונג קונג ובשנגחאי מטפסות בכ-0.2%, ובורסת סיאול עולה בכ-1%.

וול סטריט

וול סטריט ננעלה אמש בירידות קלות, בעוד תשואות האג"ח נסוגו מעט לאחור. הנאסד"ק ירד בכ-0.2%, ה-S&P 500 רשם ירידה מזערית, והדאו ג'ונס נחלש בכ-0.4%. הבוקר, החוזים העתידיים רושמים עליות קלות של עד 0.3%.

החששות סביב המסחר בתחום ה-AI הובילו המשיכו להפעיל לחץ על כמה ממניות השבבים הגדולות בארה"ב אמש, ובמיוחד על יצרניות הזיכרון. הוק טאן, מנכ"ל ברודקום, אמר מוקדם יותר השבוע בסינגפור כי משקיעי AI רבים "אין להם מושג במה הם משקיעים". תעודת הסל DRAM נסוגה ב-3.5%.

גם מדד השבבים, SOXX , ירד ב-0.24% והעמיק את צניחתו מהשיא של יוני לכ-17%. טריגר המכירות האחרון הגיע מענקית השבבים הסינית CXMT, שהכריזה כי השיגה פריצת דרך בטכנולוגיית שבבים שהמתחרות שלה ניסו להשיג במשך שנים. ההכרזה ערערה את התזה האופטימית לגבי יצרניות הזיכרון האחרות בעולם.

עיני המשקיעים יהיו נשואות למדד המחירים לצרכן לחודש ספטמבר שיפורסם בצהרי היום. המדד צפוי להציג עלייה של 0.6%, מה שיעמיד את קצב האינפלציה השנתי על רמה של 3.7%, לעומת 3.4% באוגוסט - עדיין רחוק מאוד מיעד ה-2% של הפד - כך לפי בלומברג. מדד הליבה, שמנכה את מחירי האנרגיה והמזון התנודתיים, צפוי לטפס בכ-0.2% ולהעמיד אותו על קצב עלייה שנתי של 2.5%, גבוה בעשירית האחוז לעומת הנתון של אוגוסט.

הפתעה כלפי מעלה או מטה עשויה להשפיע משמעותית על ציפיות הריבית בשווקים, שלפי בורסת CME מתמחרים כעת סיכוי של סביב 20% להעלאת ריבית באוקטובר, לצד סיכוי של כ-80% להעלאה בהחלטה העוקבת בדצמבר.

כלכלני בלומברג אנה וונג, אליזה ווינגר ואנדרו סאצ'ר כתבו מוקדם יותר השבוע כי "המסקנה שלנו היא שהאצת האינפלציה היא בעיקר סיפור של נקודות חמות מקומיות, לא לחצי מחירים רחבים. זו הבחנה חשובה לעומת מחזור העלאות הריבית של 2022, והדבר משאיר לפד מקום להישאר סבלני".

שוק הנפט

מחירי הנפט רושמים הבוקר עליות קלות, כשברקע חששות מפני הפרעות בהיצע לנוכח המתיחות המתמשכת בין ערב הסעודית לחות'ים בתימן. נפט מסוג ברנט נסחר סביב 106 דולר לחבית, בעוד נפט מסוג אמריקאי נסחר סביב 94 דולר לחבית.

תל אביב

המניות הדואליות יחזרו מוול סטריט עם פער ארביטראז' חיובי כולל קל של כ-0.2%. מניית טאואר צפויה לקפוץ במעל 4%, בעוד מניות נייס ופאלו אלטו צפויות לסגת בכ-2.3% ובכ-1.8%, בהתאמה.

אתמול, הבורסה בתל אביב חתמה את יום המסחר בעליות שערים חדות. מדד ת"א 35 קפץ בכ-1.7%, בעוד מדד ת"א 90 זינק בכ-2.1% - אך עדיין נותר סביב שפל של כ-11 חודשים. במקביל למגמה החיובית, נרשמה לאורך יום המסחר ירידה במחירי הנפט ובתשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב, כמו גם בישראל.

למעט מדד הביומד שירד קלות, כלל המדדים הענפיים המרכזיים חתמו את יום המסחר בירוק. מדד ת"א־נפט וגז זינק בכ-3.4%, בהובלת נאוויטס , שקפצה בחדות. ברקע, שר החוץ הבריטי, אד מיליבנד, אישר סופית פיתוח של שדה הנפט הגדול "סי ליון" בסמוך לאיי פוקלנד הבריטיים הנמצאים בדרום האוקיינוס האטלנטי קרוב לארגנטינה, כך דיווח הטלגרף הבריטי.

מדובר על גב משמעותי על רקע שלל איומים של נשיא ארגנטינה מיליי סביב פיתוח הנפט באזור, זאת לאור התביעה ארוכת השנים של ארגנטינה על האיים שהגיעה לשיאה במלחמה בשנות השמונים בה בריטניה ניצחה. המרוויחה הגדולה היא חברת הנפט הישראלית נאוויטס, בראשות גדעון תדמור, כמו גם השותפה הבריטית שלהם רוקהופר. האישור פותח את האפשרות להפקת נפט מסחרית כבר בשנת 2027.

גם מדדי הבנייה, הנדל"ן והביטוח בלטו לחיוב, עם עליות של 3% ויותר. מדדי הבנקים והביטחוניות רשמו של כ-2.3% וכ-1.5%, בהתאמה.

מנגד, מניות השבבים הדואליות קמטק , נובה וטאואר איבדו גובה, על רקע הסנטימנט השלילי שנרשם ביומיים האחרונים בעולם כלפי סקטור השבבים.

עוד משהו שכדאי לדעת

הכלכלן הראשי של מיטב, אלכס זבז'ינסקי, כותב בסקירתו השבועית כי ברמה הנוכחית בה נמצאות תשואות האג"ח בארה"ב, השקעה באיגרות חוב קונצרנציות עדיפה על השקעה בשוק המניות.

"אג"ח קונצרניות בדירוג השקעה נראות אטרקטיביות כחלופה למניות", כתב זבז'ינסקי. "ראשית, בשוק המניות קיים חשש משמעותי להתפתחות בועה, בעיקר במניות הטכנולוגיה. התפוצצות בועת הדוט-קום והמשבר הפיננסי ב-2008 פגעו רק במעט בביצועי האג"ח הקונצרניות בדירוג השקעה. אלה סבלו מהתרחבות המרווחים, אך מנגד נהנו מירידת תשואות האג"ח הממשלתיות. כתוצאה מכך, השקעה במניות ובאג"ח קונצרניות חמש שנים לפני הנפילות בשוק המניות הניבה כעבור 7-8 שנים תשואה דומה, אך בתנודתיות נמוכה בהרבה".

"גם ללא השיקולים הקשורים לסיכון להתפוצצות בועה במניות, השקעה באג"ח קונצרניות בתשואות לפדיון הנוכחיות נראית אטרקטיבית", הוסיף זבז'ינסקי. "השווינו את התשואה שהשיג מדד S&P 500 לתשואת מדד אג"ח קונצרניות בדירוג השקעה בתקופות של חמש שנים לאורך 50 השנים האחרונות, בהתאם לתשואה לפדיון של אג"ח בדירוג BBB בתחילת כל תקופה. הבדיקה התמקדה בתקופות שבהן התשואה לפדיון [הממוצעת] של אג"ח BBB נעה בין 3% ל-8%. כיום, היא עומדת על כ-6.5%".

"ככל שתשואה לפדיון באג"ח קונצרני הייתה גבוהה יותר, עודף תשואה שהשיג מדד מניות על פני אג"ח קונצרניות הפך לנמוך יותר ואף לשלילי... כאשר תשואת האג"ח עלתה על כ-5%, המניות כבר לא השיגו בממוצע תשואה גבוהה יותר מהאג"ח הקונצרניות, אך התאפיינו בתנודתיות גבוהה בהרבה", כתב זבז'ינסקי.

בנקי השקעות רבים הצביעו לאחרונה על היתרונות שבהשקעה באג"ח קונצרניות בדירוג גבוה, כאשר אחד הבולטים הוא ג'יי. פי. מורגן, שם אף ציינו כי מדובר בהזדמנות של "פעם בדור".

*** אין באמור ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים האישיים של כל אדם, או משום עצה או המלצה לרכישה או מכירה של מוצר פיננסי כלשהו.