אלוף פיקוד הדרום לשעבר סמי תורג'מן מועמד לתפקיד ראש השב"כ, כך פורסם הערב (ג') בכלי התקשורת.
בשנת 2018, שנה לאחר שתורג'מן השתחרר בדרגת אלוף מצה"ל, הוא מונה ליו"ר הדירקטוריון הראשון של חברת נגה, המנהלת של משק החשמל בישראל. אירועים שונים במהלך תקופתו הביאו את רשות החברות למנות בודק חיצוני לחברה, שכעת יודע לתאר "חולשות בקיום ממשל תאגידי תקין וחולשות במנגנוני הפיקוח והבקרה" של נגה, וכן טוען כי היו"ר "פעל לעיתים בדרך לא נכונה בכל הקשור להפרת כללי הממשל התאגידי התקין".
● משיכון ובינוי ועד משק אנרגיה: מדוע זינקו מניות רוכשי תחנות הכוח
● טלטלה בצמרת החברה הממשלתית נגה: היו"ר בדרך החוצה - המנכ"ל שהתפטר יחזור?
על פי טיוטת הדוח המלא שהגיעה לידי גלובס, כמו גם ממקורות נוספים, תורג'מן מצטייר כיו"ר כוחני, שניסה לנהל את החברה מעל הראש של המנכ"לים הממונים. הוא חבר למה שמכנה הדוח "הרוח המרחפת" של חברת החשמל, ולא הביא איתו ניסיון רלוונטי מלבד שירותו בצה"ל.
בינואר, ולא בהכרח בעקבות הדוח שממצאי הביניים שלו הוגשו באותו החודש, ועדת המינויים החליטה שתורג'מן לא ימשיך לקדנציה שלישית. את כהונתו הוא יסיים ב־22 באפריל, אז יעבור להיות יו"ר צוות הבדיקה של צה"ל לאירועי 7 באוקטובר. עם סיום תפקידו, החברה שאמונה על ייצור החשמל בישראל תתנהל ללא יו"ר או מנכ"ל קבוע - דבר שעלול לפגוע באמינות רשת החשמל במדינה - לרבות במצבי חירום. נגה טרם הגיבה רשמית לממצאי הדוח.
מחברת החשמל ל"גווארדיה" של נגה
נגה קמה בעקבות רפורמה שבמסגרתה חברת החשמל, שהייתה מונופול כמעט מוחלט, התפרקה מחלק ניכר מכוחה. היא מכרה מספר תחנות כוח, והאחריות על ניהול עברה לחברה ממשלתית חדשה - נגה. הגרעין של החברה החדשה הורכב, באופן טבעי, מאנשי חברת החשמל שניהלו את המערכת קודם לכן. 200 עובדים השתלבו בנגה, לרבות שלושה סמנכ"לים: תכנון, תפעול וסחר.
אך הם לא רק העבירו ידע מקצועי, אלא היו "גווארדיה" וגורם כוח בפוליטיקה הארגונית של החברה. הבודק החיצוני, רו"ח קובי נבון, שכיהן בעבר כדירקטור וראש ועדת הביקורת של נמל אשדוד ולו ניסיון רב בניהול ובדיקת חברות ממשלתיות, תיאר את הסמנכ"לים כ"מנהלים בכירים שהגיעו מתרבות ארגונית שונה אותה ינקו בחברת חשמל, לא שעו למעמדם החדש הכרוך בכפיפות למנכ"ל" ו"לא נטו לראות 'עין בעין' את המדיניות וההנחיות שהותוו". הבודק גם מציין שלא התמנו לסמנכ"לים סגנים. דבר זה פוגע בהעברת הידע, ומשמר את כוחם בחברה.
הבודק כותב כי "חילוקי דעות אלה, שהפכו להיות יותר ויותר נוכחיים, הובילו להחרפת קיעקוע עקרונות הממשל התאגידי התקין", בכך שאותם סמנכ"לים יחד עם ראש אגף חירום פנו ליו"ר הדירקטוריון "'מעל ראשו' של המנכ"ל". בפועל, היו"ר עקף את המנכ"ל ולמעשה ניהל את החברה ישירות מולם, והבודק מעיר ש"מהלך מסוג זה של היו"ר והדירקטוריון, הכרוך בהתערבות בניהולה השוטף של החברה, איננו ראוי או מקובל על פי כללי ממשל תאגידי תקין".
תורג'מן נכנס לחברת נגה ללא ניסיון ניהולי של ממש. אמנם בין 2009 ל־2015 הוא שימש כמפקד זרוע היבשה ומפקד פיקוד דרום, אך בניהול חברה לא היה לו כל ניסיון. קל וחומר שלא חברה חדשה שזה עתה קמה, עם תחום אחריות קריטי ובעיות ייחודיות.
תורג'מן הביא איתו מהצבא גישה ניהולית כוחנית. הבודק החיצוני מסביר זאת בעדינות כך: "הארגון הצבאי, המאופיין בהיררכיות מוגדרות וברורות, שונה מהמורכבות הכרוכה בראשית חייו של ארגון מסוגה של החברה [...] תוך ציות להוראות חוק החברות וחוק החברות הממשלתיות, שקבעו משנה סדורה של כללי ממשל תאגידי תקין".
המנכ"ל הראשון שמונה לנגה הוא יורם כהן, שנכנס לתפקיד ביולי 2019 וכיהן בו כשנתיים בלבד בשל סכסוך מתמשך מול היו"ר תורג'מן. מהדוח עולה שהיחסים עלו על שרטון בסמוך לתחילת כהונתו של כהן, "ולאחר ש'העז' להעלות אל מול היו"ר את דעתו על כך שהאחרון מתערב בניהול החברה. כתוצאה מכך החל משבר ביחסים ביניהם אשר הביאו לסיום תפקידו".

יורם כהן, מנכ''ל נגה בין 2019-2021 / צילום: באדיבות החברה
לדברי כהן המצוטטים בדוח, פעולותיו של תורג'מן הגיעו "לתחום טוהר המידות". יחד עם היועמ"ש הקודם עו"ד אלעד אופיר, הוא הגיש תלונות לרשות החברות ולוועדה לבדיקת מינויים לגבי התנהלותו לקראת מינויו לקדנציה שנייה. חלק מהתלונות נמצאו מוצדקות, ולגבי אחרות - שהוא פעל בתום לב. בכל מקרה, הוא מונה לקדנציה השנייה בינואר 2022.
במאי 2022, כמעט שנה לאחר התפטרות המנכ"ל הקודם, מונה מנכ"ל חדש: שאול גולדשטיין. בתקופת הביניים, מנכ"ל החברה בפועל היה סמנכ"ל התפעול שיקי פישר, שכאמור היה חלק מה"גווארדיה" של חברת החשמל והוא המנכ"ל בפועל גם כיום.

שאול גולדשטיין, מנכ''ל נגה בין 2022-2024 / צילום: ענבל מרמרי
גם המנכ"ל החדש, שהיה בעל ניסיון ניהול ציבורי רב כראש המועצה האזורית גוש עציון וכמנכ"ל רשות הטבע והגנים, גילה שהיו"ר מתערב בענייני החברה היומיומיים, ועוקף אותו לעתים קרובות לטובת הסמנכ"לים. פרוטוקולים של ישיבות דירקטוריון מראים שגולדשטיין התריע על התערבות היו"ר בניהול, אך הדירקטוריון לא התערב לשנות את המצב.
"היו"ר התנהל בחברה כמנהל־על ללא מגבלות"
אחד מהאירועים הבולטים בתקופתו של כהן כמנכ"ל, שכן הגיע לידי ועדת המינויים, הוא "פרשת הקסטרא" - על שם המקום בו שוכנים משרדי נגה. עו"ד אלעד מן, היועץ המשפטי של עמותת הצלחה העוסקת בעמידה ברגולציה כלכלית, כתב במכתב שתורג'מן פעל "תוך בחירת מקורבים כמפקחים, ללא כל מכרז, ועל בסיס מצג שווא לדירקטוריון כאילו נעשתה תחרות בין חברות". על פי המכתב, העסקה "הביאה לנזק לציבור של עשרות מיליוני שקלים". עוד כתב שתורג'מן פעל "תוך הצגת מצגים מטעים לדירקטוריון, לרשות החברות ולשרי האנרגיה והאוצר, הפר את חובת הזהירות ואת חובת האמונים שלו כנושא משרה, פעל בניגוד לטובת החברה, וגרם לה לנזקים משמעותיים בסכומים גדולים, התנהל בחברה כמנהל־על, כמעט ללא כל מגבלות".
הבודק החיצוני ציטט את הדוח שעסק באותה פרשה, בו נכתב שבעסקת הקסטרא היו "התקשרויות פסולות עם חברות (קשורות) לעניין איתור הנכס ותכנון פרויקט התאמת המקום לפעילות החברה, ללא גילוי על כך להנהלתה", וכי הייתה "הצגה חלקית לדירקטוריון בהתייחס לחלופות אפשריות לשכירת משרדים באתר אחר".
באירוע אחר מתקופת גולדשטיין כמנכ"ל, במקרה של המהפך בעמדת נגה לגבי הייצור בתחנת הכוח רידינג, נתן היו"ר גיבוי לסמנכ"ל התכנון - בניגוד לעמדת גולדשטיין שדרש לחקור את השינוי הדרמטי. על פי בכיר במשק האנרגיה, נגה לא הסכימה לביקורת פנימית, ולכן רשות החשמל נאלצה למנות חברת בקרה חיצונית. במקרה אחר, נטען שהיו"ר מנע תהליך בקרה על חשבונות שיצאו מנגה למשק החשמל. לא התאפשר למנכ"ל לפטר את הסמנכ"לים, או לחלוק על עמדתם המקצועית, דבר שאף נכתב בפירוש בהחלטת הדירקטוריון.
אירוע נוסף שזכה להד תקשורתי בתקופת גולדשטיין היה ביוני 2023, ברקע תקלה גדולה באספקת החשמל. "המנכ"ל התראיין בתקשורת ותקף בחריפות את חברת החשמל והאשימה בגרימת התקלה", כתב הבודק החיצוני. "כתוצאה מהריאיון החל ניתוק יחסים של מנכ"ל חברת החשמל (מאיר שפיגלר, ע"א) וסגניו עם מנכ"ל נגה - מצב שחייב התערבות היו"ר וזאת בשל קשרי הגומלין המתחייבים בין שתי החברות".
במקרה אחר, כשנה לאחר מכן, גולדשטיין נאם בכנס INSS והזהיר מפני "תרחיש עלטה" של שלושה ימים במקרה של מתקפה מוצלחת מצד חיזבאללה על תחנות הכוח של ישראל. התבטאות זו זרעה לא מעט בהלה וגררה תגובות נגד. היו"ר תורג'מן לא גיבה את המנכ"ל ואף התבטא נגדו בטענה שמדובר ב"תרחיש קיצון לא סביר". אירועים אלו הביאו לניתוק יחסים מלא, שהביא לבסוף להתפטרות גולדשטיין בדצמבר 2024.
"שאר כפופי המנכ"ל (סמנכ"לים וראשי אגפים) היו שבעי רצון ממנהיגותו ומקצועיותו של המנכ"ל", מציין הבודק החיצוני. "אציין שבשיחות עם היו"ר ועם המנכ"ל היוצא נמסר לי שמאז כניסתו לכהונתו כמנכ"ל נשמרו עקרונות הממשל התאגידי והיו"ר כמעט ולא הורגש בפעילות הנוגדת עקרון זה, עד לאותו אירוע של יוני 2023".
ביקורת גם נגד שומרי הסף: "הקטנת ראש"
הבודק החיצוני לא חוסך שבטו גם משומרי הסף בחברה. על היועץ המשפטי הנוכחי נעם בריימן נאמר שהוא "לא הרים דגל אדום באירועי הפרה של ממשל תאגידי", "לא ביצע מעקב אחר החלטות הדירקטוריון וועדותיו בנושא עדכון נוהל עבודת הדירקטוריון" ואף "נטען לגביו שהוא מקטין ראש ומבצע רק מה שמבקשים ממנו ואינו יוזם תהליכים".
על מבקרת הפנים נאמר שהיא "לא הגישה לוועדת הביקורת ולו דוח ביקורת אחד מתוך שלל נושאי הליבה שאושרו לה בשנים 2023-2024" והיא אף "מונתה על ידי דירקטוריון החברה בניגוד לכללי ניגוד עניינים". בקשר לבעיות הממשל התאגידי בחברה המבקרת לא עשתה דבר, והעידה שהיא שמעה על הבעיות הללו רק מהתקשורת - וגם את זה היא לא בדקה.
אירועים אלו, ועוד רבים אחרים, הביאו את רשות החברות לבקש את בדיקת הבודק החיצוני. הוא הגיש את ממצאי הביניים שלו בינואר 2025, והחודש פרסם את טיוטת הדוח הסופי. כך או כך, נגה מחכה למינוי של יו"ר ושל מנכ"ל חדש.
תגובות
מחברת נגה נמסר: "מדובר בטיוטת דוח ראשונית, שנמסרה לנו רק בשבוע שעבר. החברה תעביר את התייחסותה והסתייגויותיה באופן מסודר לגורמים הרלוונטיים במועד הנדרש".
מרשות החברות הממשלתיות נמסר: "דוח הבדיקה אודות איכות הממשל התאגידי בחברת נגה טרם הושלם. יובהר, כי טיוטת הדוח לא הוגשה לוועדת המינויים אגב הדיון אודות מינוי מר תורג'מן לתקופת כהונה שלישית בדירקטוריון ומן הסתם הנושא לא היווה שיקול בהחלטת הוועדה".
מטעם שאול גולדשטיין ויורם כהן לא נמסרה תגובה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.