הירידות החדות בסוף השבוע בוול סטריט הגיעו לתל אביב. המניות הדואליות, שאיבדו היום (א') לפחות 2% כל אחת, הן אלה שהובילו את הירידות: קמטק , נובה , אלביט מערכות , טאואר , טבע ונייס .
● הישראלית מוול סטריט שצללה בכ-10% תוך יומיים ויורדת גם במסחר בתל אביב
● בדיקת גלובס | החברות שהרוויחו השנה יותר מאי-פעם והחידה של המשק
וול סטריט סבלה בסוף השבוע ממספר גורמים שדחפו את המדדים מטה. ראשית, אי-הוודאות סביב מדיניותו של הנשיא דונלד טראמפ. המגמה השלילית התחילה עוד ביום רביעי, כשטראמפ הודיע על הטלת מכסים בגובה 25% על יבוא מכוניות לארה"ב. השבוע ביום רביעי הוא צפוי להכריז על מקבץ רחב של מכסים, במה שזכה על-ידו לכינו "יום השחרור" לכלכלה האמריקאית.
בנוסף, ביום שישי פורסמו שני נתוני מאקרו שהדאיגו את המשקיעים. ראשית, מדד ההוצאה לצריכה פרטית (PCE), הנחשב למדד האינפלציה המועדף על הפד, הפתיע לרעה. שנית, סקר חדש הראה שאמון הצרכנים האמריקאים צנח במרץ לרמתו הנמוכה ביותר מזה יותר מארבע שנים, כשמשקי הבית חוששים ממיתון ואינפלציה גבוהה יותר בשל המכסים. התוצאה: ירידות חדות בשלושת המדדים, כשה-S&P 500 רחוק כבר 9% מהשיא שלו ב-19 בפברואר.
"ירידות השערים בבורסה היום ממשיכות את המגמה התנודתית של הימים האחרונים. יצוין כי במהלך חמשת ימי המסחר האחרונים, מדד ת"א 125 עלה שלוש פעמים וירד פעמיים, כאשר ברוב המקרים נרשמו תנודות משמעותיות של אחוז ומעלה, לצד היפוכי מגמה במהלך יום המסחר עצמו. התנודתיות הגבוהה מעידה על שוק שמחפש כיוון על רקע ריבוי משתנים שפועלים עליו", אומר רונן מנחם, כלכלן שווקים ראשי בבנק מזרחי טפחות.
מנחם רואה קשר ישיר בין הירידות החדות בוול סטריט למה שקורה היום בתל אביב. "לראיה - במדד ת"א 35 ניצבות המניות הדואליות בראש המניות היורדות, וגם מניות הטכנולוגיה הן בין היורדות החדות יותר. את השפעת הירידות בחו"ל ניתן לראות גם בשקל, שפוחת ביום שישי כנגד הדולר, פיחות שנמשך גם לאחר קביעת השער היציג", הוא מוסיף.
נכון לעכשיו, שער הדולר עומד על 3.69 שקלים - מדובר בפיחות של מעל 2% מתחילת החודש. כלל-האצבע הוא שכאשר השווקים בוול סטריט יורדים, המשקיעים המוסדיים הישראליים נוטים לצמצם את חשיפתם למטבע חוץ באמצעות רכישת דולרים כגידור, מה שמגביר את הביקוש לדולר ומחזק אותו מול השקל.
"מעבר לכך, ניתן לראות כי מניות השורה הראשונה (ת"א 35) ומניות השורה השנייה (ת"א 90) יורדות בשיעורים דומים, כך שלא מדובר רק בהשפעת הסנטימנט (שגורמת בדרך-כלל למניות הקטנות לרדת יותר), ואין סקטור ספציפי שמושך את הירידות. מדובר בירידה רוחבית. השפעת ארה"ב ניכרת בעקיפין גם בשוק איגרות החוב, היכן שמדדי תל בונד שקלי ותל בונד אגודות רושמים עליות קלות, וזאת על רקע עליות שרשמו בסוף השבוע אג"ח ממשלת ארה"ב", הוא מוסיף.
ויש גם גורמים מקומיים שמשפיעים: "פרט להשפעה מחו"ל, יש לציין כמובן את המתיחות הביטחונית, בצל הרצף המתמשך של הטילים המשוגרים לשטח ישראל מכיוון החותים, השיגור (הבודד) שהיה בצפון והמסרים הלוחמניים בין ארה"ב לאיראן. זאת, בנוסף לעיסוק בנושא החקיקה המשפטית. נראה כי סביבה כזו עלולה להטריד את המשקיעים הזרים. מכל מקום, התרחיש הסביר יותר הינו להמשך תנודתיות גבוהה בתקופה הקרובה", אומר מנחם.
"החשש מהמכסים פגש את נתוני האינפלציה"
"הירידות בשוק המקומי נובעות משילוב של הירידות בשווקים בארה"ב והאסקלציה בסביבה הביטחונית בישראל", אומר אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי של אגם לידרים. "החשש מהטלת המכסים של טראמפ פגש בימים האחרונים גם את נתוני האינפלציה בארה"ב, שנותרת גבוהה עוד ללא המכסים. השילוב הזה מקטין באופן משמעותי את הסיכויים שהפד יחזור להפחית את הריבית בקרוב, ולכן פוגע בסנטימנט המשקיעים בעולם".
בנוגע לגזרה המקומית, גרינפלד מוסיף כי "בעקבות החזרה לשגרה של אזעקות והתלקחות הגזרה הצפונית מחדש, גם החשש מהאטה בהתאוששות המשק גדל. אם בחודשים הקודמים ראינו את הפעילות העסקית והצרכנית הולכת וחוזרת לעצמה, גם אם בקצב איטי יחסית - הרי שבעקבות האירועים האחרונים, ייתכן שקצב זה יואט. לכך חשוב להוסיף את העובדה שהמשקיעים נהנו במחצית השנייה של 2024 מעליות חדות בשווקים, ולכן גם ההחלטה לממש השקעות קלה יותר".
הזירה שמלחיצה את המשקיעים
ירון פרידמן, מנהל יחידת המחקר בבנק הפועלים, מציין גם הוא סיבות נוספות מעבר לאווירה השלילית בוול סטריט בסוף השבוע: "המסחר בבורסה בתל אביב נפתח הבוקר בירידות שערים חדות למדי, כשלא חסרים לכך 'תירוצים': ההסלמה הביטחונית, עם ירי טילים מתימן שהפך לכמעט אירוע שבשגרה בשבועיים האחרונים, ואליו מצטרף גם 'טפטוף' של ירי מעזה, שגם הוא הולך וגובר. בסוף השבוע דווח על צבירת כוחות צבא ארה"ב כאיום בפני המשטר באיראן להגעה להסכם גרעין חדש, וקיים חשש מהתלקחות גם בזירה זו".
פרידמן מוסיף כי גם ההתרחשויות במישור הפוליטי משפיעות. לדבריו, "לאחר שבשבוע האחרון אושרו בכנסת תקציב המדינה לשנת 2025, שמעניק יציבות לקואליציה, ולצדו אחד החוקים המרכזיים בסל החקיקה המשפטית - שינויים משמעותיים בוועדה לבחירת שופטים - בשבוע הבא יגיעו יחסי הממשלה ובג"ץ לנקודת רתיחה, כשהקפאת פיטורי ראש השב"כ רונן בר על-ידי צו בג"ץ תעמוד למבחן המימוש על-ידי הממשלה, כשברקע איומי בכירי המשק להגיב בהשבתה אם הממשלה לא תקיים את צו בית המשפט. כל אלה יחדיו חוברים להגברת הלחץ השלילי בבורסה, ולראיה הירידות שנרשמו בשבוע שעבר, ושנמשכות גם בפתיחת השבוע הנוכחי, עם ירידת של על ל-1.5% במדדים ועלייה בוויקס לאזור ה-14%".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.