שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 

"מזהים שיגור": העמודים בטלגרם שמתריעים חמש דקות לפני האזעקה

עשרות אלפי ישראלים הצטרפו בחודשים האחרונים לעמודי טלגרם שמפרסמים על שיגורי טילים מתימן לכיוון ישראל, כמה דקות לפני מערכות פיקוד העורף • מי עומד מאחורי העמודים האלה, ולמה לא בטוח שכדאי להצטרף אליהם?

טיל בליסטי ששוגר לעבר ישראל / צילום: Reuters, Ammar Awad
טיל בליסטי ששוגר לעבר ישראל / צילום: Reuters, Ammar Awad

בשלושת החודשים האחרונים צמחה תופעה חדשה - עמודי טלגרם שמפרסמים על שיגורי טילים מתימן לכיוון ישראל, כמה דקות מוקדם יותר ממערכות פיקוד העורף. עשרות אלפי ישראלים הצטרפו לעמודים כאלה בניסיון "לדעת" מראש על שיגורים ולהיערך בהתאם.

בדיקת גלובס | החברות שהרוויחו השנה יותר מאי-פעם והחידה של המשק
מסרים אסלאמיים בשמלת פראדה: המושכת בחוטים של המדינה העשירה בעולם

עמודים בשם "התרעות על שיגורים" ו"שיגורים בזמן אמת - התרעות לפני האזעקה" ממלאים את הטלגרם עם מספר הודעות לפני האזעקה הרשמית מפיקוד העורף. ההודעות שנשלחות הן בסגנון: "מזהים שיגור", "להתמגן!!!!", "דקה מגיע" או "כמה דקות לאזעקה", "שוגרו מיירטים", "ירי מתימן" ועוד.

יתרה מכך, בעמודים השונים מבקשים מהעוקבים שהצטברו עד כה - לפחות כ-40 אלף בשתי העמודים שהוזכרו - להמשיך "לשתף בכל הכוח", "על-מנת שנמשיך לפרסם לכם התרעות על שיגורים, אנו צריכים שתראו לנו הערכה, ושנמשיך לגדול". בחלק מההודעות יש אופי יותר מודיעיני: "האירוע נבדק, לא בטוח שיופעלו אזעקות" או "השיגור לא בדרך למטרה אזרחית. ייפול בים. לא יופעלו התראות" ועוד.

מי עומד מאחורי העמודים האלה, ומה החששות?

לא ברור מי עומד מאחורי העמודים האלה. באחד מהעמודים מי שחתומים על הפוסטים השונים היו "מנחם", "נחמן" וגם "החזאי". שני העמודים שהוזכרו נפתחו באותו היום, ב-3 בינואר. אומנם יש הודעות שונות והתרעות אחרות, אבל לא ברור האם מדובר בקבוצות שונות, או שמא מדובר באותה קבוצת אנשים שיושבים על אותו היכולת. על-פי הערכות של אנשי מקצוע בתחום, מדובר באנשים שיש להם גישה למערכות לווייניות שמראות שיגורים, חובבי אוסינט (מודיעין ממקורות גלויים).

"ברגע שרואים שיגור, זה לא בהכרח אומר שתהיה אזעקה או איפה בדיוק, אבל בקבוצות מודיעים שיש יציאות. אחרי זה הם גם מודיעים על שיגור מיירטים. זה מעיד על אנשים שיושבים על מערכת שמזהה יציאות", מסביר איש מקצוע מהתחום. לדבריו, הם יכולים לראות יציאות מתימן, ולכן מניחים שמדובר בשיגור לעברנו, ואם אלה יציאות בישראל, מעריכים שאלה משגרים. "רק לאחר מכן יגיעו האזעקות באזורים הרלוונטיים, וזה לפי פעולות מערכת ההגנה האווירית ופיקוד העורף".

עם זאת, החששות מתגברים ביחס למיזמים כאלה: מעבר למידע לא מאומת וכזה שלא יצא רשמית ממערכת הביטחון - לא ברור מי עומד מאחורי המיזם, ומה הם המניעים שעומדים מאחוריו. אחד החששות שעלו מגורמים ששוחחו עם גלובס הוא שיכול להיות שמדובר באזרחים ישראליים עם גישה למערכת לוויין, ובאותה מידה זו יכולה להיות מזימת פישינג של מי שרוצה ברעת ישראל. כך, אין לדעת מה יקרה לאחר שיעלו מספר העוקבים בעמודים האלה, והאם לאחר שיעקפו רף של כמה עשרות עוקבים, העמוד ישנה את הייעוד שלו ויפעל אחרת.

בין אם מדובר בגורם ישראלי ובין אם מדובר בגורם אחר, גורמים אומרים לגלובס כי "רצוי וראוי שהמידע שאזרחי מדינת ישראל מקבלים יהיה מידע רשמי שמפורסם על-ידי מערכת פיקוד הערוף והצבא. זה גם גורם לכך שהמידע הנכון ביותר מגיע, וזה מאפשר לאנשים שאינם קרובים למקום מוגן לקבל החלטות טובות יותר תחת לחץ - מעצירה בצד הכביש או התקרבות למקום מוגן".

לא נמסרה תגובה מפיקוד העורף או ממשרד הביטחון על התופעה.