שירות המדינה, עמוד השדרה של המגזר הציבורי, מתקשה לגייס עובדים ובשנים האחרונות המצב רק מידרדר: חצי מהמכרזים מסתיימים ללא מועמדים לאיוש המשרה ורק מעטים עומדים בתנאים. גם הליך הגיוס עצמו נחשב לארוך, מסורבל ומקשה על המנהלים להשיג עובדים איכותיים.
● סגן הממונה על התקציבים בתחום התשתיות באוצר הודיע על סיום תפקידו
● סקר גלובס ומנו גבע מגלה: מה חושב הציבור על איומי השבתת המשק?
על פי סקר שביצע משרד ראש הממשלה בקרב בכירים בשירות ונתוניו הגיעו לידי גלובס, התהליך לא מביא לבחירת המועמדים המתאימים ואף לפרישתם לפני סיומו. כך, עובדים איכותיים פוטנציאליים מתפספסים - ומטבע הדברים השירות הציבורי נפגע. ממלא מקום נציב שירות המדינה רואי כחלון צפוי לסיים את תפקידו באפריל והנציב הבא יאלץ להתמודד עם המגמה המדאיגה.
"החלטות קריטיות בנושאים כמו מיסוי, תכנון תשתיות או הקמת פרויקטים הופכות לפחות מבוססות והתוצאה היא פגיעה באיכות החיים של האזרחים", אומר בכיר בשירות. "זה איום על יכולתו של המגזר להוביל תהליכים מורכבים ולא פתרונות זמניים".

אז למה זה קורה? ממגוון סיבות: ראשית, תהליך הגיוס נחשב לארוך. על פי ניתוח של המרכז להעצמת האזרח, מכרז פומבי בשירות המדינה לוקח בממוצע יותר משלושה חודשים, כולל משרות סטודנט. חלק מהמועמדים ממתינים כבר למעלה משנה לתשובה ובינתיים רבים מהם עוברים למגזר הפרטי.
הליך הגיוס גם מסובך ולוקח 11 שלבים, כאשר עוד לפני שהוא מתחיל, המנהל נדרש להליך בירוקרטי מתיש. מנהלת בשירות המדינה מספרת כי היא מחכה כבר חודשיים שיתפרסם אצלה מכרז: "במקרה הטוב הוא ייצא לדרך בעוד שבועיים ובמקרה הרע - בעוד חודש וחצי". אם לא די בכך, המנהל גם ממודר מרוב תהליך הגיוס עצמו.
1 המנהלים לא מרוצים מתהליך הגיוס
על פי סקר שביצע משרד ראש הממשלה, בכירים בשירות המדינה לא מרוצים מתהליך הגיוס: כשנשאלו כמה הם שבעי רצון ממנו בין 1 (נמוך) ל־5 (גבוה), כמעט 80% ענו 1 או 2. איש מהם נתן את הציון 5 לתהליך ומעטים נתנו את הציון 4. בשאלות קונקרטיות יותר, 86% מהבכירים השיבו שהתהליך לא מביא לבחירת המועמד המתאים ביותר מבין אלו שניגשו ו־78% מעידים שתהליך הגיוס הארוך גורם לרבים מהם לוותר על העבודה.
2 כמעט חצי מהמכרזים נכשלים
תהליך הגיוס הארוך והקושי המובנה במכרזי שירות המדינה מביא לכך שמכרזים רבים מסתיימים בכישלון. או במילים אחרות, אף מועמד לא מגיע לקו הסיום והמשרה נשארת ללא איוש. בשנים האחרונות המצב רק הולך ומחמיר: בשנת 2021 כשליש מהמכרזים הסתיימו ללא איוש וכיום השיעור עומד על 49%.
ההידרדרות זו גורפת בשירות המדינה: שיעור המכרזים הפומביים שהסתיימו ללא איוש עלה מ־25% ב־2021 ל־28% ב־2024 ובמכרזים הפנימיים הנתון עלה מ־44% ל־55% באותן שנים; המצב עגום גם במכרזים בין־משרדיים - מ־40% ל־53%.
3 מעט מועמדים עומדים בתנאי הסף
גם מספר המועמדים שעומדים בתנאי הסף, כמו השכלה וניסיון, הולך ומצטמצם. ב־2019 למשל, התמודדו לכל מכרז פומבי 19 מועמדים בממוצע העומדים בתנאי הסף ואילו כיום המספר ירד ל־5 בלבד. המשמעות: כאשר המגוון כה מצומצם, איכות המועמדים יורדת במקרים רבים. לעתים המגוון כה נמוך, עד שהמכרז מסתיים ללא מועמד ראוי אחד שמתאים למשרה.
אם לא די בכך, הציונים של המועמדים בתהליך הולך ויורד: אם ב־2021 הציון הממוצע של המועמדים למשרות בשירות המדינה עמד על 4.4 (מתוך 5), הרי שב־2023 הוא כבר ירד ל־2.9. אך זה נובע לא רק ממועמדים פחות טובים, אלא מכך שפחות מועמדים ניגשים מלכתחילה.
מנציבות שירות המדינה נמסר בתגובה
"ראשית אנו מברכים על הדיון הציבורי בנושא הגיוס לשירות המדינה, ומבקשים להעמיד את הדברים על דיוקם ולהציג תמונה עובדתית ומדויקת המבוססת על נתונים עדכניים, וכן להציג את המהלכים האסטרטגיים שנציבות שירות המדינה ביצעה בשנים האחרונות לשיפור התהליך.
"בהקשר זה יצוין כי הקושי בגיוס בשירות המדינה ללא התייחסות למגמות בשוק העבודה בכלל ובמדינת ישראל בפרט, הינה התייחסות חסרה המציגה תמונה חלקית שכן הקושי בגיוס אינו נחלתו של שירות המדינה בלבד אלא של כלל המשק. מניתוח הנתונים שבידנו (דרך אגב, לא ברור המקור ומהימנותם של הנתונים) ניכר כי ישנן מגמות חיוביות בתהליך הגיוס, ביניהן: בשנתיים האחרונות כ-59% מכלל המכרזים ומתוכם כ-72% (מכרזים פומביים) נסגרים בבחירת מועמד, נתון המפריך את הטענה על אחוז גבוה של מכרזים ללא איוש. אחוז המועמדים העומדים בתנאי הסף עומד על ממוצע של 73% בשנים האחרונות, וזאת ללא שינויים משמעותיים. בהתייחס לשביעות הרצון מהתהליך (וביחס לנתונים שהוצגו על ידך אנו לא מכירים את הסקר המדובר) הנתונים מצביעים על מגמה חיובית - ממוצע המועמדויות למשרה בשנת 2024 עומד על 13 לכלל המכרזים ועל 26 למכרזים הפומביים, נתונים המשקפים עלייה של 2% ו-5% בהתאמה לעומת שנת 2023.
"עלייה זו נובעת בין היתר, מהמהלכים הפרואקטיביים שנעשים על ידי אגף בכיר גיוס ומיון בנציבות שירות המדינה, הכוללים הרחבת מאמצי החשיפה והשיווק של תפקידים בשירות המדינה, יצירת אסטרטגיות גיוס מותאמות תפקיד וזיהוי חסמים ואתגרי תפקיד תוך מתן מענה מותאם לאורך כל מסע המועמד בתהליך.
"בנוסף לכך, משך זמן תהליך הגיוס קוצר ב-24% בהשוואה לשנה הקודמת, מגמה שנמשכת מדי שנה, וזאת כתוצאה משיפורים מתודולוגיים, פיתוח והטמעה של כלי גיוס מתקדמים וחיזוק שיתופי הפעולה עם המשרדים המגייסים. בין היתר, הושם דגש מיוחד על חווית המועמד בתהליך ושקיפות המידע באמצעות אתר הגיוס החדש, הכולל תצוגה חדשה ונוחה לאיתור משרות, תהליך הגשה ידידותי, ניהול חכם של מועמדויות ומעקב אחר סטטוס ההתקדמות בתהליך הגיוס.
"לצד זה, אנו עובדים על שדרוגים נוספים שיביאו לשיפור חוויית המועמדים, במטרה להפוך את הגיוס לשירות המדינה לנגיש, ברור ומזמין יותר מאי פעם. לאחרונה הושקה מערכת ייעודית למשרדים המסייעת להם לקבל החלטות מבוססות נתונים, לתכנן את תהליך הגיוס, לזהות צווארי בקבוק ובכך לקצר את משך הזמן עד לאיוש המשרה. נציין כי לצד כל אלו, אנו ממשיכים לפעול בנחישות לשיפור מתמיד, תוך הקשבה לצרכי ציבור מועמדים והמשרדים כאחד, ומאמינים כי השקיפות, היעילות והחדשנות שאנו מקדמים ולהבטיח גיוס מיטבי של כוח אדם איכותי ומקצועי".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.