הישראלי הפחות מוכר שהורשע בפרשה שמסעירה את המשקיעים בארה"ב

אוליבייה עמר, השותף הישראלי בסטארט־אפ האמריקאי פרנק, הורשע ביחד עם המייסדת צ'ארלי ג'ביס בהונאת ג'יי.פי מורגן • ביהמ"ש קבע: ג'ביס ועמר שכנעו את הבנק הגדול לשלם 175 מיליון דולר כדי לרכוש את פרנק - אבל אז התגלה כי העסקה התבססה על נתונים מפוברקים של השניים

סניף ג'יי.פי מורגן. בעיגול: אוליבייה עמר / צילום: רויטרס - Marek Antoni Iwanczuk, איור: גיל ג'יבלי
סניף ג'יי.פי מורגן. בעיגול: אוליבייה עמר / צילום: רויטרס - Marek Antoni Iwanczuk, איור: גיל ג'יבלי

ביום שישי הרשיע חבר מושבעים בבית משפט פדרלי שניים מבכירי חברת הסטארט־אפ האמריקאית פרנק (Frank) בעבירות של הונאת משקיעים, לאחר שפיתו את הבנק הגדול בארה"ב, ג'יי.פי מורגן, להוציא מכיסו 175 מיליון דולר כדי לרכוש את החברה בבעלותם.

WSJ | לא רק שהיא רימתה את ג'יי.פי מורגן, אלא שענק הבנקאות הוא זה שחוטף את האש

לפי הטענה, המנכ"לית צ'ארלי ג'ביס וסמנכ"ל השיווק הישראלי אוליבייה עמר ניפחו באופן מלאכותי את מספר המשתמשים מ־300 אלף איש למעל 4 מיליון על־מנת להעלות את שוויה של החברה בזמן המשא־ומתן על הרכישה, מה שהיה צפוי להכניס לכל אחד מהם מיליוני דולרים. ג'ביס אישית הייתה אמורה להכניס עד 41 מיליון דולר לכיסה בזכות העסקה.

רקע ישראלי לא שגרתי

היזמים נחקרו על־ידי רשות ניירות ערך ונשפטו בארה"ב בבית משפט פדרלי, אך לחברת הסטארט־אפ שניהלו השניים יש רקע ישראלי לא שגרתי: ג'ביס היהודייה ביקרה בישראל פעמים רבות, נהגה להתהדר בקשריה למשפחה ולחברים בישראל ואף גייסה משקיע ישראלי בולט - מייקל אייזנברג, שותף מייסד קרן אלף, שישב אף בדירקטוריון החברה.

בשנת 2016, שנתיים לאחר הקמת החברה, ביקשה ג'ביס להקים סניף פיתוח תוכנה בישראל ושכרה לשם כך את עדי עומסי, מנהל פיתוח ותיק, שהקים עבורה משרדים בתל אביב, שכר צוות של מתכנתים והיה שותף לפיתוח המערכת של החברה.

אלא שהיחסים בין ג'ביס לעומסי עלו על שרטון - עומסי טען כי ג'ביס לא העניקה לו את האופציות שהובטחו לו בחברה, ובשנת 2018 תבע אותה ואת החברה שבבעלותה בבית הדין לעבודה בישראל. לאחר ערעור לבית המשפט הארצי נדחקו הצדדים להגיע לפשרה. לפי ההערכה, עומסי קיבל פיצוי בכסף מזומן ולא את המניות שהובטחו לו לטענתו.

זה היה האות להחלפתו של של עומסי על־ידי איש השיווק שנשכר לחברה מישראל - אוליבייה עמר - כאמור אחד המורשעים בפרשת ההונאה מיום שישי האחרון. עמר נשכר על־ידי עומסי וג'ביס למרכז הישראלי עוד לפני הסכסוך שפרץ, אך לאחר עזיבתו של עומסי מונה עמר לתפקיד בכיר והפך במהירות לאחד מאנשי אמונה של ג'ביס.

נציין כי אין קשר בין עומסי לבין הפרשה שעמדה לדין בבית המשפט בארה"ב, וכי הוא עזב את החברה כבר בעשור הקודם.

צ'ארלי ג'ביס מגיעה לבית המשפט במנהטן / צילום: Reuters, Mike Segar
 צ'ארלי ג'ביס מגיעה לבית המשפט במנהטן / צילום: Reuters, Mike Segar

מי אתה, אוליבייה עמר?

מיהו אותו אוליבייה עמר, שהפך לשותפה לפשע לג'ביס? עמר נולד במונטריאול שבקנדה והתחנך בבתי ספר יסודי ותיכון יהודיים. הוא סיים תואר במינהל עסקים עם התמחות בשיווק באוניברסיטת בישופ הסמוכה למונטריאול, כשהוא מממן את לימודיו באמצעות עסק בתחום הגננות שהקים יחד עם חבר לספסל הלימודים, וכן בעבודות צביעה.

עמר עלה לישראל עם משפחתו ב־2005. בראיון שנתן לפודקסט "סטארט־אפ קאמל" סיפר עמר כי השיווק תמיד זרם בעורקיו, וכי בין השאר ביצע פרויקטי שיווק עבור חברות כמו אל על, מיקרוסופט ארה"ב, טורניר משחקי הפוקר העולמי בלאס וגאס ו־Harrah's, בית המלון והקזינו מהגדולים בעיר.

משם עבר, לדבריו, לתפקיד של סמנכ"ל שיווק בחברת פורקס - חברה שמשווקת שירותי מסחר במט"ח למשתמשים פרטיים. "עשיתי כסף טוב ועבדתי בשביל אנשים טובים", אמר עמר בראיון שנערך עוד לפני שגויס לפרנק. "אבל בחרתי לעזוב (את המשרה בחברת פורקס - א"ג) מסיבות אישיות ולהצטרף כמנהל שיווק בגט. ירדתי במשכורת שלי. היו לי שני ילדים, אישה, משכנתא ושתי מכוניות, אבל בסוף אתה עושה מה שתחושת הבטן שלך אומרת לך מתוך תחושת אחריות".

בסביבת גט (Gett) אמרו לגלובס כי מבדיקה ראשונית עובד בשם זה אינו מוכר לחברה. לדברי עמר, לאחר תקופה בגט, שנקראה אז גט טקסי, הוא נשכר כמנכ"ל לסטארט־אפ בתחום הסייבר בשם "מיי פרמישנס" (MyPermissions), שבין המשקיעים בו לול ונצ'רס, 2B Angles, פלאס ונצ'רס ונורת' פירסט ונצ'רס. עמר אומנם לא היה שותף להקמת החברה, אך מינויו לתפקיד המנכ"ל הקנה לו תואר של מייסד־שותף. אלא שבשלב מסוים נערכה שיחה בינו בין דירקטוריון שלאחריה עזב עמר את תפקידו, והוחלף בידי יואב דגני, מי שמנהל את החברה מאז 2016 ושהפך לבעל מניות מרכזי בה.

"מצאתי את הגאון שלי"

בפרנק שימש עמר, כאמור, כסמנכ"ל שיווק עם אחריות ייחודית להגדיל את מספר המשתמשים בפלטפורמה. בזמן המשא־ומתן למכירת החברה הובילה ג'ביס מאמץ להגדיל באופן מלאכותי את מספר המשתמשים באמצעות הנדסת נתונים, אך עמר היה שותף מלא שלה במזימה, ובסופו של דבר הורשע בעבירות דומות.

מה שסייע להפיל את קו ההגנה של היזמים הוא עדותו של מרצה למתמטיקה באוניברסיטת ניו יורק, אדם קפלנר, שסיפר כיצד ג'ביס ניגשה אליו מתוך תחשות מצוקה, לטענתו, כשהיא מבקשת ממנו לייצר נתונים מלאכותיים של משתמשים, תוך שהיא מסרבת להסגיר בפניו את הסיבה לכך. לאחר שהסכים, שלחה הודעה לעמר ובה כתבה: "מצאתי את הגאון שלי". ג'ביס הנפיקה לקפלנר חשבונית ללא אזכור אופי העבודה, ואף העלתה לו מיוזמתה את התגמול מ־13,300 דולר ל־18,000 דולר.

חילופי המסרונים הוכיחו לחבר המושבעים כי הם היו מודעים להיבט הבעייתי של המעשה שלהם וכן לרצונם להסתיר את מעשיהם. לאחר שעמר רכש בשמה של ג'ביס שמות משתמשים וכתובות דוא"ל, הוא שלח לה מסרון ובו הבטיח כי "יהיו לך 4.5 מיליון משתמשים היום". ג'ביס ענתה לו: "מושלם, אוהבת אותך" וביקשה להסיר את הפרטים על כך מהחשבונית שניתנה לנותן השירות.