שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 

בני לנדא ואראל מרגלית לא עזרו: הייקון מגיעה לסוף דרכה לאחר ש"שרפה" כמיליארד שקל

חברת הטכנולוגיה שהונפקה בת"א לפי שווי של יותר מחצי מיליארד שקל ואיבדה מאז 99.9%, דיווחה על פיטורי מרבית העובדים, והיא נערכת להגשת בקשה לעיכוב הליכים לשם גיבוש הסדר חוב

שלמה נמרודי, יו''ר הייקון מערכות
שלמה נמרודי, יו''ר הייקון מערכות

פחות מ-4.5 שנים מאז שחברת הטכנולוגיה הייקון הונפקה בבורסה בתל אביב לפי שווי של מעל חצי מיליארד שקל, היא נסחרת היום בשווי זניח של פחות מ-4 מיליון שקל בלבד, ונראה כי הגיעה לסוף דרכה.

הייקון פועלת בתחום פיתוח וייצור של מערכות דיגיטליות לייצור אריזות מתקפלות ומוצרי קרטון, והיא הייתה אחת משורה של מניות טכנולוגיה, חלקן בוסריות למדי, שהונפקו בשנים 2020-2021 בבורסה המקומית ובדיעבד הניבו למשקיעים בהן תשואות מאכזבות ביותר - הייקון מחקה למשקיעים בה 99.9% מערכה.

שני הגורמים שהפילו את הבורסה בתל אביב, ולאן ממשיכים מכאן?
הישראלית מוול סטריט שצללה בכ-10% תוך יומיים ויורדת גם במסחר בתל אביב

הייקון הגיעה לבורסה בדצמבר 2020 עם ציפיות גדולות (יו"ר הייקון שלמה נמרודי אמר לגלובס ב-2021 כי החברה פיתחה טכנולוגיה משבשת, וכי הוא מאמין ביכולתה לעשות מהפכה עולמית בשוק ייצור האריזות) ועם שורה של משקיעים בולטים, ביניהם היזם הסדרתי בני לנדא, בעל ניסיון רב בעולם הדפוס, וקרן ההון סיכון JVP של אראל מרגלית. נכון להיום לנדא מחזיק ב-9.2% מהון המניות של הייקון, ו-JVP מחזיקה ב-8.9%.

בשבוע שעבר הייקון דיווחה לבורסה כי "בעקבות החלטת דירקטוריון החברה ולאור מצב החברה, החליטה החברה על פיטורי מרבית העובדים והיועצים, כאשר בשלב זה הוחלט על הותרת 20 עובדים ויועצים לשם המשך הפעלת החברה באופן מינימלי, לטובת שימור פעילותה כ'עסק חי'. בד-בבד נערכת החברה להגשת בקשה לעיכוב הליכים לשם גיבוש הסדר חוב. בעקבות הדיווח, המניה החבוטה של הייקון זינקה היום (א') במעל 60%.

הייקון כבר פיטרה לפני למעלה משנה חלק גדול מעובדיה, ובשנה שעברה העסיקה כ-85 עובדים לאחר שפיטרה 65 עובדים.

"קשיים תזרימיים משמעותיים"

לפי הדיווח, הייקון "נקלעה לקשיים תזרימיים משמעותיים עקב שילוב של גורמים חיצוניים וכלכליים", ובין היתר היא מציינת הזמנות בסך 10 מיליון דולר שנדחו להמשך השנה, מה שמנע ממנה להבטיח את המימון הדרוש ולעמוד בהתחייבויותיה הפיננסיות. נוסף על כך, לדברי החברה, "המלחמה באזור יצרה חוסר ודאות משמעותי, אשר הוביל לדחיית התחייבויות מצד לקוחות קיימים ופוטנציאליים".

עוד גורם שהשפיע על החברה, לדבריה, הוא ההאטה הכלכלית העולמית וכן "ההשפעות של מלחמת המכסים האחרונה שיזמה ארה"ב", שגרמו לחשש גובר מהשקעות גדולות והאטה בקבלת החלטות מצד שחקנים מרכזיים בשוק.

בחברה מוסיפים כי הערת "עסק חי" שצורפה לדוחותיה פגמה בביטחון של הלקוחות הפוטנציאליים. "כל אלה, יחד עם העובדה שהחברה פועלת מזה זמן בתנאי תזרים מזומנים מוגבלים מאוד, הובילו לערעור האיזון הפיננסי ולהחמרת המצוקה הכלכלית".

דוחות 2024 טרם פורסמו, אך בהייקון מזהירים כי "נראה שקיים חשש שהחברה אף נמצאת בגירעון בהון". הדוחות האחרונים שהחברה פרסמה היו של המחצית הראשונה של שנת 2024, ובהם רואי החשבון שלה ציינו כי לחברה נגרמו הפסדים בסך של 4.9 מיליון דולר ותזרים שלילי מפעילות שוטפת בסך של 3.9 מיליון דולר בתקופה של שישה חודשים שהסתיימה ביוני 2024, וכי יש לה גירעון בהון בסך של 7.2 מיליון דולר ביוני 2024 - גורמים שהובילו אותם לצרף לדוחותיה הערת "עסק חי".

באותם דוחות היא הציגה צמיחה בהכנסות, מ-3.4 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2023 ל-9.9 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2024, וצמצמה את ההפסד ב-57.5% (כאמור ל-4.9 מיליון דולר). בסך-הכול צברה החברה הפסדים של 271 מיליון דולר מאז נוסדה ב-2009 - כמיליארד שקל.