שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 

החשדות בפרשת קטארגייט נחשפים; מעצר אוריך ופלדשטיין הוארך ב-3 ימים

צו איסור הפרסום בפרשה בוטל • ביהמ"ש קבע כי קיים חשד סביר שחברה העוסקת בקידום האינטרסים של קטאר יצרה קשר עם יועצו של נתניהו יונתן אוריך במטרה ליחצן את קטאר באופן חיובי בנושא עסקת החטופים, וכן נוצר קשר עסקי באמצעות תשלום לאלי פלדשטיין, ששימש כדובר • עוד נחשף כי אוריך חשוד גם בהדלפה מהקבינט • אוריך טען בדיון כי ניסו ללחוץ עליו בחקירה להפוך לעד מדינה

יונתן אוריך ואלי פלדשטיין / צילום: ויקיפדיה
יונתן אוריך ואלי פלדשטיין / צילום: ויקיפדיה
19

פרשת קטארגייט: בית משפט השלום בראשון לציון האריך היום (ג') ב-3 ימים את מעצרם של יונתן אוריך, יועצו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ושל אלי פלדשטיין, ששימש כדובר לעניינים ביטחוניים בלשכת ראש הממשלה. מעצרם הוארך עד ליום חמישי הקרוב, אז הם יובאו לדיון נוסף. המשטרה ביקשה להאריך את מעצרם ב-9 ימים.

נשיא בית משפט השלום מרכז, השופט מנחם מזרחי, אמר כי החשדות מחייבים חקירה עד תום, אך יש לפקח על החקירה.

מדוע זומן נתניהו לעדות פתוחה בפרשת קטארגייט, והיכן עומדת החקירה?
בשביל לייצג את אוריך: בית המשפט ביטל את עדות נתניהו

השופט קבע כי קיים חשד סביר לכך שקודמו אינטרסים של קטאר, נוצר קשר ישיר ועקיף עם אוריך במטרה ליחצן את קטאר באופן חיובי כדי להעלות את קרנה, וכן נוצר קשר עסקי באמצעות תשלום לפלדשטיין.

לפי החשדות שנחשפו בדיון, חברה אמריקאית בשם The Third Circle, שעל-פי החשד מצויה בבעלות ג'יי פוטליק, העוסקת בין השאר בקידום האינטרסים של קטאר במספר מדינות ובכלל זה בישראל, יצרה קשר ישיר ועקיף עם אוריך במטרה ליחצן את קטאר באופן חיובי בנושא עסקת החטופים ולהפיץ מסרים שליליים ביחס למצרים כמתווכת, כדי להעלות את קרנה של קטאר.

לשם כך, לפי החשד, נוצר חיבור עסקי כלכלי בין חברה זו בתיווכם של אוריך וחשוד נוסף, וזאת תמורת תשלום כספי שהועבר מהחברה לפלדשטיין, באמצעות גיל ברגר.

הלכה למעשה, לפי החשד, פעלו השלושה להעברת מסרים לכתבי עיתונות, באופן שהוצגו באמצעי התקשורת כתבות אוהדות של קטאר תוך הקטנת חלקה של מצרים כמתווכת הוגנת בעסקה, ותוך הכתבת סדר היום התקשורתי.

צו איסור הפרסום בוטל

מוקדם יותר היום, נשיא בית משפט השלום מרכז, השופט מנחם מזרחי, ביטל את צו איסור הפרסום בפרשה לבקשת גופי תקשורת ובהסכמת אוריך. השופט ביקר את המשטרה ואמר: "צו איסור הפרסום הפך למרמס מבלי שהמשטרה עשתה דבר".

לדבריו, "זהו מקרה חריג במסגרתו הצו נותר מבויש, בין השאר בשל הדלפות חוזרות ומאסיביות. העניין לא נאכף על-ידי משטרת ישראל. אין כל עילה להותיר את צו איסור הפרסום על כנו".

עוד לפני כן, פרקליטיו של אוריך, עורכי הדין עמית חדד, נועה מילשטיין ואלי פרי, ביקשו לבטל את צו איסור הפרסום בפרשה ו"לחשוף את האבסורד שבחשדות המופרכים נגד אוריך ואת העוול שנעשה לו שזועק לשמיים", לטענתם. עוד הם טענו כי "אין בתיק הזה ראיות, רק אוויר חם שנועד לצורכי תקשורת", ואמרו כי "אסור לאפשר לגורמי האכיפה להסתתר ולטשטש את האמת בחסות צווים".

עו"ד חדד, המייצג את אוריך, טען בדיון: "הפרשה התחילה בתקשורת. אנחנו מקבלים מבול של הדלפות, מה אמרו בחקירה, הכול מופיע. המשטרה לא אוכפת את צו איסור הפרסום, ולכן אין מקום לצו. צריך שהכול יהיה גלוי. לציבור יש זכות לדעת".

עו''ד עמית חדד מגיע לדיון / צילום: ניצן שפיר
 עו''ד עמית חדד מגיע לדיון / צילום: ניצן שפיר

בנוסף, הערב הותר לפרסום כי העיתונאי שנחקר בפרשה הוא צביקה קליין - עורך הג'רוזלם פוסט. עורכת דינו אישרה לפרסם את שמו.

"אתה חכם, תהיה עד מדינה"

אוריך ופלדשטיין נעצרו אתמול (ב') בשעה 10 בבוקר ונלקחו למשרדי להב בלוד. השוטרים הגיעו עם צו מעצר שנחתם ב-26 במרץ. לא היה צו חיפוש. בדיון פירטה החוקרת את תמצית החשדות, שלא נכתבו בצו המעצר: "קודמו אינטרסים של מדינת קטאר בעקבות גורמים מקושרים ללשכת ראש הממשלה".

החוקרת מלהב 433 שהעידה בדיון אישרה כי הטלפון של אוריך נתפס למרות שלא הוצא צו. "יש לי סמכות לתפוס את הטלפון, אבל אני צריכה צו לחדור אליו", אמרה.

חקירתם של אוריך ופלדשטיין הסתיימה אתמול בשעה 17:43. עו"ד חדד ביקש לדעת למה השניים לא הובאו בהקדם האפשרי בפני בית המשפט. "התנהלו פעולות חקירה עד לשעות הלילה שמשפיעות גם על הארכת המעצר. אין חובה להביא את העצור ברגע שחקירתו מסתיימת", אמרה נציגת המשטרה.

חקירתו של נתניהו עצמו נערכה אתמול בערב, נמשכה כשעה והסתיימה בסביבות השעה 19:30.

בדיון טען חדד כי קצין החקירות נכנס אתמול לחקירה ואמר לאוריך: "שיחשוב טוב, שהוא חכם, תהיה עד מדינה, תשחרר היום"; "יש לו דרך לראות את התינוקת שלו עוד הערב".

חשד למגע עם סוכן חוץ

בדיון פירטה החוקרת את החשד בפרשה נגד אוריך: "חשד שהעביר יחד עם אחרים מסרים לתקשורת באיצטלה שמדובר במסרים שיוצאים ממשרד ראש הממשלה, כאשר המסרים שעברו הם בעצם מסרים מגורם שנמצא בקשרים עסקיים ופיננסיים ומתוקצב על-ידי קטאר, והם נחזים למסרים מגורם ביטחוני או מדיני".

החוקרת אישרה בדיון כי אוריך לא מואשם בעבירת ביטחון, כיוון שקטאר אינה מדינת אויב. הוא כן חשוד בעבירה של מגע עם סוכן חוץ, שהעונש המרבי עליה הוא 15 שנות מאסר. ההגדרה לא מחייבת שהמדינה היא מדינת אויב. לפי הגדרת החוק, "סוכן חוץ" כולל "מי שיש יסוד סביר לחשוד בו כי עסק, או נשלח לעסוק, מטעם מדינת חוץ או ארגון מחבלים או למענם, באיסוף ידיעות סודיות או במעשים אחרים העשויים לפגוע בביטחון מדינת ישראל, וכן מי שיש יסוד סביר לחשוד בו שהוא חבר בארגון מחבלים או קשור בו או פועל בשליחותו".

עו"ד חדד טען כי יש חשיבות לכך שאוריך לא היה עובד מדינה, והחוקרת השיבה כי אין לכך רלוונטיות, כיוון שהוא משרת ציבור. השופט העיר כי הוא כן יכול להיחשב עובד ציבור. חדד אמר כי הוא פנה לפרקליטות כדי לקלוט את אוריך כעובד מדינה מספר פעמים, ונאמר לו כי הוא לא יכול להיות עובד מדינה בגלל התיק נגדו על הטרדת עד המדינה שלמה פילבר.

בבית המשפט נחשף כי אוריך חשוד גם במסירת ידיעה סודית מהקבינט הביטחוני-מדיני. ראש הממשלה גם נשאל על העניין בעדות הפתוחה שמסר אתמול, על-פי החוקרת.

ייצוג כפול

חוקר להב התייחס בדיון לכך שעו"ד חדד מייצג בפרשה גם את ראש הממשלה נתניהו וגם את אוריך: "יש פה בעייתיות בכך שחדד הוא גם עורך הדין של ראש הממשלה וגם של אחד החשודים. אתמול הוא היה עם ראש הממשלה. הוא יודע על מה ראש הממשלה נחקר ומה אמר. יש חשש מהותי לשיבוש, לכן החוקרת לא יכולה לומר בפורום הזה. אני אומר עובדות".

בתגובה אמר לו חדד: "אני אגיש נגדך תלונה על האמירה המחוצפת הזאת, שאין בה כלום ושום דבר".

עורך דינו של פלדשטיין אמר כי המשטרה מבקשת לעצור את הלקוח שלו כדי למנוע שיבוש לכאורה - בזמן שאותה משטרה טוענת כאן באולם שבעייתי שאותו עורך דין מייצג חשוד (אוריך), עד (נתניהו) ומעורב לשיטתם (איינהורן) ולא עושה עם זה דבר. השופט שאל: "זה כמו שאותו עורך דין ייצג עד מדינה ואת החשוד. את זה הייתם מאפשרים?".

הפרת אמונים והלבנת הון

במסגרת הפרשה נחקר חשד לקשר בין גורמים בלשכת ראש הממשלה לבין קטאר. אוריך ופלדשטיין חשודים במגע עם סוכן זר, בהפרת אמונים ובהלבנת הון. כאמור, אמש נגבתה מראש הממשלה נתניהו עדות פתוחה בפרשה. בנוסף, עורך ה"ג'רוזלם פוסט" צביקה קליין נחקר אתמול באזהרה במסגרת הפרשה, בנוסף לאיש עסקים ששמו נאסר לפרסום.

נגד פלדשטיין הוגש לאחרונה כתב אישום על הדלפת מסמך סודי לעיתון ה"בילד" הגרמני, לאחר שקיבל אותו מאיש אמ"ן ארי רוזנפלד. הוא מואשם במסירת ידיעה סודית בכוונה לפגוע בביטחון המדינה.

בפרשה מעורב גם ישראל (שרוליק) איינהורן, הבעלים של חברת פרספשן ולשעבר יועץ לקמפיין הבחירות של הליכוד, שטרם נחקר, מאחר שהוא מתגורר בסרביה.

אוריך נחקר תחת אזהרה בפרשה, וטרם התקבלה החלטה בעניינו.

*** חזקת חפות: יונתן אוריך, אלי פלדשטיין וצביקה קליין לא הואשמו בפרשה זו ולא הורשעו, ועומדת להם חזקת חפות.