שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 

החברות שרשמו ירידת ערך בשוק ההון בגלל השקעות מסוכנות בהייטק

חברות הסטארט-אפ אורקם, אוטוטוקס, טראקס ו-וויאג'ר לאבס הסבו הפסדים לחברות הציבוריות שהשקיעו בהן - והן לא לבד

זיו אבירם ואמנון שעשוע / צילום: איל יצהר
זיו אבירם ואמנון שעשוע / צילום: איל יצהר

אורקם, אוטוטוקס, טראקס, וויאג'ר לאבס - אלה הן רק מקצת מחברות הסטארט-אפ שהסבו הפסדים לחברות הציבוריות שגייסו כספים מהציבור בין השאר להשקעות הייטק בימי בועת הקורונה שהתבררו כמסוכנות.

"אייל ולדמן מזמין אותך להשקיע איתו": מי עומד מאחורי התרמית ברשת ואיך תיזהרו
OpenAI מגייסת סכום שיא ומוכיחה: הסינים לא עצרו את מרוץ החימוש של הבינה המלאכותית

אורקם: השווי הצטמק

שותפות ההשקעה ביג טק 50 שהוקמה בימי הראלי בהייטק ב-2021 דיווחה בתחילת השבוע על תוצאותיה לשנה החולפת, ושם חשפה כי מחקה כמעט את כל שווי החזקותיה בסטארט-אפ אורקם (OrCam) שהקים פרופ' אמנון שעשוע ושותפו לשעבר במובילאיי זיו אבירם.

ביג טק 50 מציינת כי השקעה של 2 מיליון דולר שהתבצעה ב-2021, הצטמקה לשווי של 31 אלף דולר בלבד בסוף השנה שעברה. השותפות מציינת כי מדובר בהערכת שווי עצמאית שאינה קשורה בספרי החברה, והיא נעשית ככל הנראה על בסיס הדיווחים בתקשורת, תוך ניסיון לאשש את המידע עם גורמים בחברה.

כאן בגלובס חשפנו רק לפני כחודש כיצד מחלוקת בין המשקיעים המוסדיים - בהם כלל, מיטב ומגדל - לבין מייסדי אורקם מונעת את שיקום החברה, שנפגעה בשל השקת מודלי הבינה המלאכותית של OpenAI וכן בשל המלחמה שהפחיתה את מכירות החברה במדינות ערב.

וויאג'ר לאבס: מחיקה כמעט מוחלטת

חברה נוספת שבה נמחקה רוב השקעתה של ביג טק 50 היא וויאג'ר לאבס (Voyager Labs), סטארט-אפ מבטיח שעלה אל מתחת לרדאר התקשורתי בבת-אחת ב-2016 כשהודיע על גיוס של 100 מיליון דולר תוך "ניסיון להתחרות בגוגל". ביג טק הפחיתה את שווי ההחזקה שלה בחברה מ-1.2 מיליון דולר ל-3,175 דולר בלבד, מחיקה כמעט מוחלטת של ההשקעה בסטארט-אפ. כסיבות מרכזיות למחיקת השווי מציינת ביג טק גיוס הון סיכון שדילל משמעותית את בעלי המניות. "הגיוס הוביל לדילול בעלי המניות עד כדי מחיקת שווי ההחזקות שלהם", נכתב בדיווח.

עוד מגלה ביג טק כי וויאג'ר לאבס נתבעה על-ידי מטא וניהלה מולה מאבק משפטי שהסתיים בפשרה מחול לכותלי בית המשפט. התביעה גרמה נזקים רבים לחברה, כיוון שהיא פגעה ביכולותיה לשרת לקוחות ממשלתיים בארה"ב, שוק היעד העיקרי שלה. ההסדר שנחתם בין השתיים חייב את וויאג'ר לאבס שלא לעשות שימוש לא מורשה בנתונים של מטא וכן אילץ אותה לשלם לה פיצויים בסכום לא ידוע.

עוד חברות שהסבו הפסדים לביג טק 50 הן אופן ווב, שנראה ששוויה הופחת ב-18% בעיני המשקיעה בעקבות הסכסוך בין הדירקטוריון לבין המייסד; ורביט, שספגה ירידה של 82% בשווי; וחברות נוספות דוגמת פאנדבוקס (ירידה של 75%), בלוויין (ירידה של 62%), סקיי (קנשו לשעבר, עם ירידה של 42%), ובילדטוס (ירידה של 80%).

חברת ההשקעות רשמה עלייה בחברת פורטפוליו אחת בלבד מתוך ה-14 בהן היא משקיעה: ויה (Via) עם עלייה של 40% מאז ההשקעה המקורית שלה ב-2021. בסך-הכול רשמה החברה ירידה של 55% בהחזקותיה מאז הווסדה, דבר שעשוי לסמן את גורלן של קרנות הון סיכון רבות שפנו להשקיע בסטארט-אפים ובחברות צמיחה ב-2021, תקופת השפע של שנות הקורונה.

אוטוטוקס: ביטול רכישה

חברה ציבורית נוספת שמדווחת על ירידת שווי בניירות ערך בהשקעה בסטארט-אפ היא דלק רכב , שדיווחה בימים האחרונים על ירידת שווי הוגן של הסטארט-אפ אוטוטוקס (Autotalks). לאחר שהשקיעה בו 22.5 מיליון דולר בתמורה ל-7.37% ממניות החברה, עלה שווי ההחזקה ב-2023 ל-105 מיליון שקל בזכות הסכם הרכישה על-ידי ענקית השבבים קוואלקום. אלא שלאחר ביטול העסקה, ככל הנראה בשל לחץ הרגולטור, איבדה ההחזקה שווי של 69 מיליון שקל, או 53 מיליון לאחר השפעת המס.

דלק רכב מדווחת גם על החזקה של 12.58% ממניות חד-הקרן היילו (Hailo), חברת שבבי הבינה המלאכותית בניהולו של אור דנון, שנבחר בסוף השבוע לרשימת 40 הצעירים מתחת לגיל 40 של גלובס. דלק רכב השקיעה בהיילו בסך-הכול 58.5 מיליון דולר (כ-200 מיליון שקל לערך), החזקה שהוערכה בסוף 2023 ב-366 מיליון שקל וכעת מוערכת על-ידה ב-412 מיליון שקל - יותר מהכפלה של השווי במהלך שנתיים של השקעה רצופה בחברה.