עדכון המדדים בבורסה בתל אביב הוא תמיד סיבה לעניין. זה קורה פעם בחצי שנה, כאשר המעמד של מניות משתדרג או משתנמך, אך הפעם נדמה כי המהלך יהיה מעניין במיוחד. בעדכון הקודם, שהתרחש בחודש נובמבר, רק מניה אחת עלתה ממדד ת"א 90 (השני בחשיבותו) למדד הדגל, ת"א 35, ואחת ירדה מהמדד המוביל. הפעם עשויות לעבור בין שתיים לארבע מניות לכל כיוון.
● מייסדי חברת הלוויינים הישראלית יקבלו עשרות מיליוני דולרים ממכירתה
● התסריט האופטימי, הפסימי והאם השווקים יכולים "לטוס": כל התרחישים לקראת הלילה הגורלי של טראמפ
הספירה לאחור - עשרת הימים הקובעים - לקראת העדכון הקרוב שיתבצע בפועל בחודש מאי, החלה השבוע ותימשך עד סוף יום חמישי הבא. כך, רגע לפני פסח תיקבע זהות העולות והיורדות, בהתאם לשווי השוק הממוצע שלהן בעשרת הימים הללו וכן הנזילות והסחירות שלהן. מעבר ליוקרה, לכניסה או הישארות בשני המדדים המובילים של ת"א יש חשיבות מבחינת הסחירות, שכן על פי נתוני הבורסה 70% מהמסחר מתנהל במניות שנמצאות במדד הדגל ורק כ־22% במניות הכלולות בת"א 90, המדד השני בחשיבותו.
גלובס ממפה את השינויים הצפויים נכון לעכשיו, על פי סמארטבול, תוכנה המספקת חיזוי שינויי מדדים בזמן אמת. עם זאת, התקופה כעת בשווקים תנודתית במיוחד, על רקע הכרזות המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, ובישראל גם החזרה ללחימה בעזה והעלייה במפלס המתח בזירה הפוליטית, כך שהמאבק יוכרע רק ב"מאני טיים", בסוף השבוע הבא.

עוד עסקי ביטוח ונפט בדרך לת"א 35
נתחיל ממדד הדגל ת"א 35. שתי חברות הבטיחו בסבירות גבוהה את עלייתן ממדד ת"א 90 וכעת מתקיים מאבק על מקום אחד או שניים נוספים. השתיים הראשונות הן חברת הביטוח מנורה מבטחים שזינקה בשנה האחרונה יחד עם כל סקטור הביטוח, נסחרת כעת לפי שווי שוק של יותר מ-11.6 מיליארד שקל והפכה לחברה ה-20 בגודלה בבורסה, וכן חברת חיפושי הנפט והגז נאוויטס שמוביל גדעון תדמור. השווי של זו ממשיך לעלות ככל שהיא מתקדמת לקראת ההפקה בנכס העיקרי שלה - מאגר שננדואה במפרץ מקסיקו. נאוויטס כבר נמצאת במקום ה-25 בבורסה עם שווי שוק של כמעט 9.3 מיליארד שקל. בהנחה שהללו יישארו עד סוף השבוע הבא מעל מיקום 30, הן ייכנסו.
שתי חברות ביטוח נוספות מתחרות גם הן על מקומות במדד ת"א 35: כלל ומגדל ביטוח. שתי החברות נהנו גם הן מהזינוק בסקטור הביטוח (שכמעט הכפיל את ערכו בשנה האחרונה) ונמצאות כעת במיקומים ה-31 וה-34 בהתאמה, מה שאומר שכדי להיכנס הן צריכות לעלות למיקום 30 לפחות, או שחברות אחרות הנכללות כיום במדד המוביל יירדו למיקום 40 ומטה. ל"שמחתן", בסטטוס הזה נמצאות נכון לעכשיו שלוש חברות, כך שאחת משתי חברות הביטוח עשויה להשתדרג וייתכן אף ששתיהן.
הנפילות בשוק המקומי, עם "היום הגרוע ביותר מאז אוקטובר 2023" שנרשם כאן בשבוע שעבר בעקבות המתיחויות הגיאו-פוליטיות בישראל, פגעו בסיכוייהן של שתי חברות הביטוח, אך עדיין הן נמצאות חזק בתמונה, כאשר כלל נכון לעכשיו משתדרגת לת"א 35 ואילו למגדל נדרשת עלייה של 7% בימים הקרובים כדי להבטיח את המקום בזכות עצמה.
היורדות הצפויות מת"א 35 הן חברת התוכנה סאפיינס שהידרדרה למקום ה-47 בשווי השוק בבורסה, וחברת האנרגיה המתחדשת אנרגי'קס במיקום ה-48. גם חברת הנדל"ן המניב איירפורט סיטי נמצאת כעת במיקום 42 שיוביל אותה החוצה וחברת הנדל"ן דמרי נמצאת במקום 40, אך הפערים במקומות הללו קטנים וייתכן שאחת מהן תישאר. אם כלל ומגדל ייכנסו - איירפורט סיטי ודמרי ייפלטו.
חברות נוספות שמנסות להתחרות על מקום במדד הדגל הן פיבי, החברה האם של הבנק הבינלאומי, חברת המצלמות לרחפנים הלוהטת נקסט ויז'ן וחברת התשתיות אלקטרה.
ארית מתקרבת לת"א 90 על חשבון אלקטריאון
מאבק מעניין לא פחות מתקיים גם במדד השני בחשיבותו, ת"א 90. במקרה הזה ארבע חברות כבר הבטיחו כנראה את כניסתן למדד ועוד שתיים מתמודדות על עלייה, מה שיקבע גם את מספר היוצאות ממנו. כדי להבטיח כניסה למדד הזה חברה צריכה להיות במיקום 80 ומעלה בשווי השוק שלה - מתוך 90 החברות הבאות לאחר 35 הגדולות ביותר. לכן, החברות שככל הנראה הבטיחו את כניסתן למדד ת"א 90 הן בתי ההשקעות מיטב (כרגע מיקום 42) ואי.בי.אי (מקום 55) שנישאו גם הן על גבי העליות בבורסה ויותר מהכפילו את שווין בשנה האחרונה, וכן חברת המזון נטו מלינדה (מקום 71).
אחריהן ועם סיכוי טוב לכניסה למדד נמצאות בי-קום, החברה האם של בזק, שנמצאת כעת במקום ה-74 ורשת מקס סטוק במקום ה-76. גם הסינדרלה של הבורסה, חברת ארית מתחום התעשיות הביטחוניות, שזינקה ביותר מ-1,700% בשלוש השנים האחרונות, נאבקת כעת על כרטיס כניסה לת"א 90, ונכון לשעת כתיבת שורות אלה היא אכן צפויה להיכנס מהמקום ה-80.
בצד השני, מי שנדחקות החוצה מהמדד השני בחשיבותו הן חברת החלום בתחום טעינת הרכבים החשמליים אלקטריאון, חברת הנדל"ן הכשרת הישוב של עופר נמרודי, חברת הפרסום הדיגיטלי פריון נטוורק, קרן ההשקעות בנדל"ן מניבים ריט, ואולי גם חברת התיירות איסתא, חברת ה-IT מלם תים וחברת התשתיות סקופ.
אצל פריון מדובר בנפילה במניה שהתרחשה בעקבות שינוי הסכם הפרסום שלה מול מיקרוסופט. המניה התרסקה ביותר מ-60% בשנה האחרונה ולא מצליחה להשתקם בינתיים. במקרה של אלקטריאון, ההתרסקות המפוארת (נפילה של 60% בשבועיים האחרונים) התרחשה בעקבות רצף של חדשות רעות מבחינתה: הודעה של חברת BYD הסינית על השקת טעינה מהירה לכלי רכב חשמליים, ואכזבת המשקיעים מכך שהחברה לא עמדה בתחזיותיה, כאשר היקף ההכנסות היה נמוך בחצי כמעט מהצפי של החברה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.