שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 

המגן של חוסכי S&P 500 כבר לא עובד

שנת 2025 מסתמנת כנקודת מפנה לדולר, שמאבד גובה מאז כניסת טראמפ לבית הלבן • היציבות שתרמה למעמדו כמקלט למשקיעים נעלמה, ובמקביל שוקי המניות יורדים - תופעה שאפיינה משברים כלכליים קודמים • השאלה הגדולה - האם מדובר בירידה זמנית או בכזאת שתישאר לאורך זמן

איור: גיל ג'יבלי
איור: גיל ג'יבלי

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות שווקים בבנק לאומי מסביר את הנתון השבועי

הדולר היה המטבע החזק בעולם בשנת 2024, כשהוא נהנה משוקי הון משגשגים בארה"ב ומכלכלה יציבה שתמכה בחוזקו מול סל המטבעות. מגמה זו היא המשך ישיר להתחזקות שנמשכה בעקביות לאורך 15 השנים האחרונות. עם זאת, בשנת 2025 מסתמן מהפך שלילי, ובשלושת החודשים הראשונים של השנה הדולר הלך ופחת עד לרמה של 102 נקודות במדד ה־DXY.

המכסים החדשים של טראמפ, התגובות בעולם והפאניקה בשווקים
מלחמות הסחר מגיעות לנקודת רתיחה: מה קרה כשארה"ב העלתה מכסים בעבר
בנות הברית של ארה"ב במזרח אסיה שוקלות לחבור לסין נגד המכסים של טראמפ

על פניו מדובר בהתפתחות תמוהה, הרי המטבע האמריקאי נתפס כחוף מבטחים עבור משקיעים שמבקשים לגדר את התיק שלהם מול סיכונים בשווקים. אם כך, למה הוא נחלש בתקופה כה תנודתית ובזמן שאי הוודאות ממשיכה לעלות?

היציבות נעלמה

קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיות שווקים בבנק לאומי, מסביר כי התחזקות הדולר בשנים עברו נבעה מכמה סיבות מרכזיות: "היציבות היא הגורם מספר אחד. הדולר הוא מטבע הרזרבה והסחר הנפוץ בעולם, חברות ומדינות שמעוניינות לצבור הון ורזרבות לתקופות משבר, ברוב המקרים בוחרות בדולר. הגורם השני הוא הריבית הגבוהה. בניגוד למרבית המדינות המפותחות, ובמיוחד בניגוד למטבעות רזרבה ומקלט אחרים כמו היין היפני והפרנק השוויצרי, ארה"ב מציעה ריבית גבוהה באופן יחסי לכל אורך עקום התשואה. השלישי הוא הביצועים הכלכליים: בעולם של צמיחה אפסית בכלכלות המפותחות, ארה"ב מציגה צמיחה כלכלית גבוהה באופן עקבי, המבוססת על צריכה פרטית איתנה".

מה ששינה את התמונה הוא נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ. לפי לוי, המדיניות שלו סביב המכסים והמסחר העולמי תרמו לסערה בשווקים הפיננסים, ואי הוודאות שגברה הובילה להיחלשות המטבע. הסערה הפיננסית של הנשיא גרמה גם לעלייה בציפיות לאינפלציה ולצפי לתוצר נמוך יותר בשנה הקרובה. כך, בתוך פחות מחודשיים, שניים מתוך שלושה הגורמים שהעניקו לדולר את חוזקו נעלמו. אמנם הריבית בארה"ב עדיין גבוהה יותר ממדינות מערביות אחרות, אך נראה כי אין בה די כדי לשמר את רמת הדולר הגבוהה.

לאן פני הדולר מכאן?

היציבות המעורערת בארה"ב מעלה את השאלה - לאן פני הדולר כעת. האם מדובר בתנודה זמנית, או שמא נמשיך לראות את הדולר צונח לכל אורך השנה? להערכת לוי מדובר בשאלה מאתגרת לניתוח.

"בארה"ב קורה משהו שלא קרה הרבה פעמים בעבר. המניות יורדות והדולר נחלש. התופעה הזו התרחשה לאורך זמן בשלושה אירועים היסטוריים שונים (המשברים הכלכליים ב־1998, ב־2002 ובו־2008), ושלושתם לא היו טובים למשקיעים. עם זאת חשוב לציין שלאורך פרקי זמן קצרים היו עוד אירועים דומים, שבהם התופעה חלפה ללא זעזועים משמעותיים לאורך זמן".

להערכת לוי, בתרחיש המרכזי הדולר יחזור להתחזק מחדש בשל מספר סיבות: "המכסים החדשים יתמכו בתיסוף הדולר בעולם דרך שני היבטים. המכסים צפויים לייצר אינפלציה מה שעשוי לגרום לבנק המרכזי להוריד את הריבית בקצב איטי יותר - תהליך שיתמוך בדולר בטווח הקצר; הגירעון בחשבון השוטף של ארה"ב יצטמצם ויתמוך בדולר בטווח הארוך. להערכתנו, מעמדו כמטבע הרזרבה והסחר הנפוץ בעולם לא ידעך לפחות בשנים הקרובות".

עם זאת, לדבריו קיימים תרחישי קיצון - למשל, הסלמה במלחמת הסחר תוביל להאצה של האינפלציה בארה"ב ולמיתון, מה שיגרור הפחתת ריבית על ידי הפד ופיחות של הדולר. "זה התרחיש העיקרי של סטגפלציה שהשוק חושש ממנו כרגע, אך הסתברות להתממשותו נמוכה בעינינו", הוא מסביר.

איך זה משפיע על הכיס שלנו?

שער הדולר משפיע על הצרכן הישראלי בכמה אופנים. ראשית, כאשר הדולר חלש לעומת השקל מחירי המוצרים המיובאים יורדים, שכן השקל החזק הופך את היבוא, הנקנה בעיקר בדולרים, לזול יותר - ולהפך.

לוי מוסיף כי יש אלמנט אחר שמשפיע על משקיעים, והוא ההצמדה לדולר. "מי שהשקיע את כספו בחו"ל, למשל במדד ה־S&P 500 הצמוד לדולר, קיבל בחודשיים הראשונים של 2025 תשואה פחותה בשל התיסוף שנרשם בערכו של השקל באותה תקופה. מאידך, בחודש האחרון, בעקבות הפיחות בערכו של השקל ביחס לדולר, התוצאה הפוכה, והתשואה לישראלים תהיה פחות שלילית, ביחס לירידה שנרשמה בערכו של המדד עצמו". 

***גילוי מלא: נתון בשבוע הוא פרויקט מערכתי הנעשה בשיתוף מומחי בנק לאומי. אין לראות באמור המלצה או תחליף לשיקול-דעתו העצמאי של הקורא, או הזמנה לבצע רכישה או השקעות ו/או פעולות או עסקאות כלשהן. הוא אינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות אישי המתחשב בצרכיו ובנתוניו של כל אדם