שתי הכלכלות הגדולות בעולם - סין וארה״ב נמצאות רשמית במלחמת סחר. סין הודיעה היום כי תטיל מכסים על סחורה מארה״ב בשיעור זהה לשיעור המכס האמריקאי - 34% ובסך הכל 54%. המכסים על יפן ודרום קוריאה היו מתונים יותר, אך עדיין משמעותיים: 24% ו-25% בהתאמה. בנוסף, תעשיות התרופות והמוליכים-למחצה קיבלו החרגה מהמכסים, כך שלפחות חלקים מהכלכלות של יפן ודרום קוריאה יכולים לנשום לרווחה.
● הדולר בסכנה, הקפיטליזם כשל ואיך ייראה תיק ההשקעות החדש: המכתב השנתי של מנכ"ל בלקרוק
● שאלות ותשובות | האם ביטול המכס על ארה"ב יציל את ישראל מגזירות טראמפ?
אלא שהתגובה הזו הייתה צפויה במידה רבה והשאלה הגדולה היא מה יקרה בהמשך.
רמז לצעדים האפשריים של סין קיבלנו בתחילת השבוע כאשר חשבונות המזוהים עם המשטר הסיני הזהירו מתגובה בשיתוף פעולה עם יפן ודרום קוריאה, הכלכלות השנייה והחמישית בגודלן באסיה בהתאמה. ביום ראשון, שלוש הענקיות המזרח-אסייתיות התכנסו יחד לראשונה זה חמש שנים (הפעם הקודמת הייתה בקדנציה הראשונה של טראמפ) ודנו על הצעדים הכלכליים בתגובה למכסים האמריקאיים.
חשבון מדיה חברתית המזוהה עם המשטר הכריז ברשת "וויבו" הסינית השבוע שהשלוש צפויות להטיל יחד מכסי-נגד על ארה"ב.
ואולם, דרום קוריאה מסרה שהכרזות אלו "מוגזמות", וביפן טענו שהפגישה לא עסקה בנושאים אלו. ובכל זאת, השלוש הסכימו לחזק את הסחר האזורי בתוך מזרח אסיה: יפן ודרום קוריאה ייבאו חומרי גלם הנחוצים לתעשיית המוליכים-למחצה, וסין מעוניינת לייבא מוצרי שבבים מיפן ודרום קוריאה. השלוש גם הסכימו לחזק את הקשרים האזוריים ולשוחח עוד על מגבלות יצוא שחלקן מטילות. בפועל, יפן ודרום קוריאה פנו למו"מ עם ארה"ב ולפי שעה לא הטילו מכסי נגד.
שאלת טייוואן
למרות הצהרות ההרגעה ששוחררו מסיאול ומטוקיו, עדיין מדובר בהתפתחות מדאיגה מבחינת וושינגטון. יפן ודרום קוריאה הן בנות ברית אמריקאיות ראשיות באסיה, ועל רקע האיומים הסיניים בפלישה לטייוואן - הן צפויות להיות גם בנות ברית צבאיות של ממש במקרה שארה"ב תחליט להגן על טייוואן.
בהקשר הזה, ההתקרבות ביניהן לבין סין היא התפתחות שעלולה לפגוע במדיניות החוץ האמריקאית במזרח אסיה, שמטרתה לבודד את סין ולבסס את מעמדה של ארה"ב באזור. אך בפועל, כאמור - יפן ודרום קוריאה לא הטילו מכסי-נגד לפי שעה, ובכך דווקא מתיישרות עם ארה"ב למרות המכסים הכבדים שהוטלו עליהם ויפגעו למשל בתעשיות הרכב שלהם.
טראמפ מצידו רמז בינתיים שיהיה מוכן להקל במכסים על סין תמורת אישור המכירה של פעילות טיקטוק בארה"ב.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.