שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 

טורקיה והאמירויות ישלמו פחות מס מישראל. ומי הנפגעת הגדולה?

מלחמת הסחר של טראמפ צפויה להשפיע ישירות על כ-100 מדינות - אך חלק צפויות להיפגע יותר, וחלק צפויות להיפגע פחות • מה שיעור המכס שהטיל נשיא ארה"ב על מדינות נחשלות באסיה, מדוע קנדה ומקסיקו לא ברשימה, ומה הוביל את טראמפ להכניס מדינות כמו ערב הסעודית ואיחוד האמירויות לרשימת המדינות עליהן הוטל מכס בשיעור הנמוך ביותר?

נמל גמליק בטורקיה. על המדינה הוטל מכס בשיעור של 10% בלבד / צילום: Shutterstock
נמל גמליק בטורקיה. על המדינה הוטל מכס בשיעור של 10% בלבד / צילום: Shutterstock

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הכריז אתמול (ד') על מערך מקיף של מכסי מגן, בטענה שהם יאפשרו לארה"ב לשגשג כלכלית ולפצות על המכסים שמוטלים עליה מצד מדינות העולם. המכסים, שהוטלו בצו נשיאותי, צפויים לגרום לזעזועים כלכליים ברחבי העולם, לאחר שהבית הלבן פרסם רשימה של כ-100 מדינות ושיעורי המכס שארה"ב תטיל עליהן.

המדינה שחטפה הכי הרבה מטראמפ בתגובה ראשונה
באירופה נערכים לתגובה, וחוששים מקריסה של 15% ביצוא לארה"ב

הנשיא הטיל מכס בסיסי על כל מדינות העולם בשיעור שעומד על 10% וייכנס לתוקף ב-5 באפריל. חלק מהמדינות יידרשו לשלם רק את שיעור הבסיס. מדינות אלו כוללות למשל את בריטניה - שהיא שותפה קרובה של ארה"ב ולטראמפ מקום חם בלב לבריטים. לאחרונה הכריזו טראמפ וראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר כי החלו המשא־ומתן להסכם סחר חדש בין המדינות.

מדינות נוספות ברשימה זאת הן: סינגפור - מדינה שאיתה לארה"ב יש הסכם סחר חופשי; ברזיל - לא לגמרי ברור מה הסיבה להחרגת המדינה. הפרלמנט הברזילאי הגיב בחקיקה שנועדה להעניש את ארה"ב על המכסים; אוסטרליה - בעלת ברית כלכלית חשובה של ארה"ב. למרות המכסים הנמוכים יחסית ראש ממשלת אוסטרליה אלבניזי ביקר בחריפות את טראמפ ואמר שאין שום סיבה מוצדקת להתנהלות האמריקאית; אל סלוודור - מדינה שאליה טראמפ מעביר את המהגרים הלא חוקיים שהוא מגרש מארה"ב וסביר להניח שזה שיחק תפקיד משמעותי בהחרגת המדינה ממכסים גבוהים יותר; איחוד האמירויות וערב הסעודית - שתי מדינות מזרח תיכוניות שהממשל מנסה לקדם איתם מהלכים דיפלומטיים קריטיים וסביר שזה שיחק תפקיד משמעותי בהחרגתם ממכסים גבוהים יותר. מדינה נוספת שנמצאת ברשימה זאת היא טורקיה.

מכסי התגמול

מכסי תגמול ייעודיים יוטלו על כ-60 מדינות שנחשבות ל"עברייניות הגדולות ביותר", ואלו ייכנסו לתוקף ב-9 באפריל. לפי טראמפ, מדינות אלו גובות מכסים גבוהים על סחורות אמריקאיות, מטילות חסמים לא-מכסיים או פועלות בדרכים אחרות שפוגעות, לפי הממשל, ביעדים הכלכליים של ארה"ב.

שותפות הסחר המרכזיות שיושפעו ממכסי תגמול מותאמים הן: האיחוד האירופי: מכס בשיעור של20% - ראשיה כבר הכריזו על שורת צעדים תגובה חמורים כלפי הכלכלה האמריקאית; סין: מכס בשיעור של 54% - הנפגעת הגדולה. סין צפויה להיפגע קשות מהמהלך אך תגובתה החריפה תסב נזק הדדי לארה"ב.

המכסים הגבוהים יוטלו גם על שורת מדינות באסיה שממילא אינן בעלות כלכלות חזקות, והפגיעה בהן צפויה להיות אנושה. כך לדוגמה על וייטנאם יוטל מכס בשיעור של 46%; על תאילנד יוטל מכס בשיעור של 36%; על יפן יוטל מכס בשיעור של 24%; ועל קמבודיה יוטל מכס בשיעור של 49%.

על דרום אפריקה יוטל מכס בשיעור של 30%. טראמפ כבר עצר סובסידיות אמריקאיות למדינה בעקבות ביקורת על יחסה לתושביה הלבנים והעתירה שלה נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג. על ישראל הטיל טראמפ מכס בשיעור של 17%.

קנדה ומקסיקו אינן מוזכרות בהכרזה במכסים חדשים. הבית הלבן אמר כי הטיפול בשתי המדינות יתבצע במסגרת צווים נשיאותיים קודמים, שכללו הטלת מכסים כחלק מהמאמצים של הממשל להתמודד עם בעיות הקשורות לפנטניל ולגבול. בעבר הוטלו מכסים של 25% על קנדה ומקסיקו, אך בהמשך הוכרזו פטורים ודחיות מסוימות.