אחרי הפצצה שהטיל נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בנוגע למדיניות הסחר החדשה בארה"ב, השווקים בעולם עדיין מעכלים את הבשורה. התוצאה: תנודתיות חדה בשוק המט"ח המקומי. יום המסחר נפתח בפיחות קל של השקל מול הדולר אך פיחות חד יותר של יותר מ-1% מול האירו. נכון לכתיבת שורות אלה, שער הדולר-שקל נסחר סביב 3.71 שקלים ושער האירו-שקל עומד על 4.07 שקלים, שיא של כ-5 חודשים.
● תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה
● "אפשרות למיתון עולמי": הבנקים הגדולים בעולם מגיבים לתוכנית המכסים של טראמפ
מה עומד מאחורי המגמה?
לפי הערכה בשווקים, התגובה הנוכחית בשוק המט"ח המקומי לא נובעת ממדיניות המכסים באופן ישיר, אלא רק עקיף. מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסים בבנק הפועלים, אומר בשיחה עם גלובס כי השקל מתנודד בעיקר בעקבות הירידות בוול סטריט: "החוזים העתידיים בוול סטריט נחלשים מאוד אחרי פרסום המכסים על מדינות העולם, ולכן רואים את השקל נחלש, בסופו של דבר הקורלציה בין המטבע לשוק בארה"ב יוצרת את הפיחות של המטבע".
סיבה נוספת לפיחות של השקל מגיע מכיוון הביטחוני. אור פוריה, יו"ר פוריה פיננסים, מסביר כי "הקיפאון במגעים להסכם שבויים והסלמה בגזרה הסורית מול טורקיה תורמים גם הם להיחלשות המטבע". פוריה מציין כי ההשפעות הפוליטיות תמשכנה להיות משמעותיות בשוק המט"ח כל עוד אי-הוודאות מזירה זו תימשך.
מדוע השקל נחלש בחדות מול האירו?
כאמור, האירו מגיב בקפיצה חדה מול המטבע הישראלי. הסיבה לכך היא ההשפעות של שינויי השערים השונים. השקל אינו נסחר באופן ישיר מול האירו, אלא מומר בשער הדולר-שקל ואחר-כך בשער של הדולר לעומת האירו. כך, כאשר הדולר פוחת בחדות מול המטבע האירופי. גם בישראל רואים את ההשפעות של הפיחות.
למעשה, המרוויח הגדול מהבלגן העולמי הוא האירו. שער האירו-דולר הגיע ל-1.09 דולר לאירו, שפל של הדולר מאז חודש אוקטובר. בסוכנות הידיעות רויטרס ציינו כי האירו מתחזק כיוון שנראה שבאירופה מסתכלים יותר פנימה, "האירופאים ממשיכים לבחון איך לייצב את הכלכלה ולהמשיך בצמיחה ולא עוסקים במכסי גומלין. השוק אוהב את הגישה הרגועה והמיושבת ביבשת".
מה צפוי קדימה?
השאלה שעולה כעת היא מה יקרה אחרי שהסערה העולמית תירגע, וכיצד ישפיעו המכסים הכבדים על הכלכלה העולמית. שפריר מציין כי הרבה תלוי בהתפתחויות העתידיות. "קיים חשש שאירופה ומדינות נוספות יטילו מכסי גומלין על ארה"ב. לעומתן, מדינות דוגמת ישראל ככל הנראה יפחיתו את המיסים שלהן על ארה"ב". שפריר מדגיש כי המצב כעת לא בריא לכלכלה הגלובלית ומעלה את רמות אי-הוודאות בעולם.
בינתיים, המשקיעים בורחים להשקעות בטוחות יותר. הזהב נסחר ברמות שיא בשער של יותר מ-3,100 דולר לאונקיה. כמו כן, ביממה האחרונה תשואות האג"ח הממשלתיות ירדו בחדות, בעוד המשקיעים פונים לנכסים חסרי סיכון.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.