שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 

מנכ"ל דוראל: "תחום האנרגיה המתחדשת הפך להיות עניין דרמטי לביטחון האנרגטי של ישראל"

בכנס 40 עד 40 של גלובס אמר מנכ"ל דוראל הנכנס, יוני חנציס, כי "כשמדברים על אנרגיה מתחדשת, צריך סכין בין השיניים כדי לעמוד בבירוקרטיה" • יקי נוימן, המנכ"ל היוצא וסגן היו"ר הנכנס: "בסבירות גבוהה, דוראל תשלש את עצמה בכמות הנכסים בישראל ובארה"ב תוך שנים ספורות"

יוני חנציס, מנכ''ל דוראל הנכנס, בכנס 40 על 40 / צילום: כדיה לוי
יוני חנציס, מנכ''ל דוראל הנכנס, בכנס 40 על 40 / צילום: כדיה לוי

בשנת 2020 הציבה ממשלת ישראל יעדים חדשים לייצור חשמל באמצעות אנרגיה מתחדשת: 30% עד לשנת 2030. ואולם הנתונים מגלים כי ישראל רחוקה מאוד מהיעד הזה. בשנת 2024 ייצור החשמל מאנרגיה מתחדדשת עומד על 14% בלבד, ועל-פי ההערכות בסוף שנת 2025 נגיע ל-16% ב-2025.

"אפשר להגיע ליעד. זה רק עניין של לתת לחברות האנרגיה המתחדשת לעשות את העבודה. אנחנו יכולים לעשות אותה. המדינה מתקדמת כל הזמן, אולי לא בקצב שכולם רצו, אבל גם אם זה ייקח שנה שנתיים יותר, נגיע ליעד ואולי אפילו נפתיע ונעמוד ביעד עד 2030" - כך אמר יקי נוימן, המנכ"ל היוצא של חברת האנרגיה המתחדשת דוראל וסגן היו"ר הנכנס, בכנס 40 עד 40 של גלובס.

לפרויקט המלא של 40 עד 40 לשנת 2025

יוני חנציס, מנכ"ל דוראל הנכנס, הוסיף כי "כשמדברים על אנרגיה מתחדשת, צריך סכין בין השיניים כדי לעמוד בבירוקרטיה. דוראל מחזיקה מעל 70% מנכסי האגירה בישראל. היום אנחנו בונים את הפרויקט הכי גודל בארה"ב ואת הפרויקט השני הכי גדול בישראל, ויש במדינת ישראל עשרות מתקנים של דוראל. במדינה שרוצה לעשות טוב לכלכלה, לסביבה ולביטחון האנרגטי, חייבים אנרגיה מתחדשת, ודוראל תמיד תוביל את העגלה קדימה".

כנס 40 עד 40 | "המענים מצד המדינה למילואימניקים לא מספקים"
כנס 40 עד 40 | אלונה בר און: "בנינו הליך בחירה מקצועי, נקי ומובנה, כדי שלבחירה תהיה משמעות"
פרויקט 40 עד 40 | עורך הדין הצעיר שהפך למנכ"ל חברת אנרגיה מהגדולות בישראל

יקי נוימן ויוני חנציס בפאנל משותף בהנחיית עידן ארץ בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי
 יקי נוימן ויוני חנציס בפאנל משותף בהנחיית עידן ארץ בכנס 40 עד 40 / צילום: כדיה לוי

"הייתי העובד הראשון והיחיד"

נוימן וחנציס השתתפו בפאנל "שני דורות על במה אחת" בהנחיית כתב גלובס עידן ארץ וסיפרו על דוראל ועל האתגרים של חברות אנרגיה מתחדשות בישראל. דוראל אנרגיה, חברת האנרגיות המתחדשות מהגדולות בישראל, עומדת מאחורי אלפי פרויקטים בתחומי האנרגיה המתחדשת והאגירה בארה"ב, בישראל ובאירופה. תחת ניהולם של נוימן וחנציס מבוצעים פרויקטים במיליארדי שקלים בשנה, בהם הפרויקט הסולארי הכי גדול בארה"ב, באינדיאנה, בשטח של 50 אלף דונם. החברה שהוקמה בשנת 2007 הונפקה לבורסה בשנת 2020 ומאז רושמת צמיחה מרשימה.

נוימן, שנכנס לחברה לפני 17 שנים ומכהן כמנכ"ל מזה 12 שנים, סיפר על הימים הראשונים של החברה: "התחלתי ב-2007 בדוראל בתור העובד הראשון והיחיד בחברה. איך הגעתי לדוראל? החיים תמיד מלווים במקריות - בכלל הייתי מהנדס סלולר, ויום אחד ראיתי מודעה על סולר. התקשרתי ונפגשתי עם המפרסם באותו ערב, ובסוף הפגישה הייתה מעין מחשבה 'אולי יתחיל משהו במדינת ישראל'.

"ב-2007 לא הייתה אנרגיה מתחדשת בישראל. הפעם הראשונה שישראל התחילה לעודד את זה והציעה תוכנית חלוצים הייתה ב-2008. היינו אז מהראשונים. הימים היו ימים של עושים משהו חדש, חלוצי. הייתי העובד היחיד בחברה במשך שנתיים-שלוש. היום אנחנו כמעט 300 עובדים. נוצרו לנו הזדמנוויות, והיו לנו השקעות, וראינו שהפיתוח העסקי מצליח ושיש לנו פרויקטים גדולים, נוצרו הזדמנויות, יש לנו השקעות במיליונים. הבנו שהנגישות שלנו להון ולחוב חייבת להגיע מהבורסה, ותכננו את ההנפקה".

זה היה ב-2020. בשיא ההכנות להנפקה פרצה מגפת הקורונה, והמדינה נכנסה לסגר. "התחילה הקורונה, והתחילה אווירת נכאים, וכולם ישבו על הכסף, אבל בכל זאת החלטנו ללכת על זה", סיפר נוימן. "בסגר היינו ב-10 פגישות זום ביום, והמשקיעים היו ריבועים קטנים במסך, אבל יצאנו להנפקה, והיה מוצלח מאוד. כבר ביום הראשון המניה עלתה ב-40%, ומאז אנחנו עולים עוד ועוד".

נוימן הוסיף כי "דוראל בשלבי צמיחה מאוד גדולים, רק עכשיו סיימה השקעות של מליארדים בארץ ובחו"ל, והיא בסבירות גבוהה תשלש את עצמה בכמות הנכסים בישראל ובארה"ב תוך שנים ספורות".

חנציס, שנכנס לדוראל לפני כ-5 שנים בלבד ובמאי כבר ייכנס לתפקידו כמנכ"ל החדש של החברה, הוסיף כי "המטרה היא להגיע למקומות הכי גבוהים של אנרגיה מתחדשת בשוק ההון. כחברה ציבורית, יש לחברה ההזדמנויות משמעותיות. חזרנו לפני שבוע מסבב בנקים בחו"ל, ואתה יושב בקומה 100 בבניין בניו יורק עם ג'יי.פי מורגן ושורה של בנקים גדולים, ואתה מבין שהם מסתכלים עליך כמחולל הערך ומאמינים בך. האפשרויות הן משמעותיות כשהחברה היא כזו. אנחנו נשלש את עצמנו עד סוף העשור. השמיים הם הגבול".

אתגרי ה-7 באוקטובר

כחברה שמספקת שירות לעשרות קיבוצים בארץ, התמודדה דוראל בשנה וחצי האחרונות עם אתגרים לא פשוטים שהתעוררו בעקבות אירועי ה-7 באוקטובר. "ב-7 באוקטובר ראינו איך 40% מהאנשים שלנו בחברה מתגייסים, ו-30% נוספים מתגייסים למערך אזרחי להתנדב ולתמוך. 10% מחברי החברה היו במצב של בלתי מתפקדים מההלם. היינו צריכים להתעשת מהר", סיפר נוימן.

"יש לנו הרבה מתקנים בקיבוצים בעוטף, והיינו בשלבי הקמה של הרבה מתקנים, ובאותו יום השומרים עוזבים את האתרים, ונוצר כאוס ברמה העסקית. ברור שזה מתגמד מול המצב שהמדינה חוותה, אבל ברמה העסקית אין אנשים, אין קבלנים, השטח הוא אזור מלחמה, והציוד שם. היינו צריכים לייצב את המצב. כשכובד המשקל עבר לצפון, שאלנו את עצמנו האם להמשיך עם הפרויקטים, וקיבלנו החלטה שכן. המשכנו לספק אנרגיה ולקדם את הפרויקטים שלנו".

חנציס הוסיף כי "ה-7 באוקטובר הביא כל-כך הרבה אתגרים, שחלק מהם נעלמים בצל כל מה שקרה במדינה. החל מה-7 באוקטובר האנרגיה המתחדשת מקבלת צל"ש. יש מתקנים בקיבוצים, ובין-לילה הנהלות של קיבוצים נעלמו, אנשים נרצחו, נחטפו, מתקנים ספגו פגיעות.

"במשק חשמל שמאוים כך שבשלושה טילים אפשר ליצור הפסקת חשמל, הפתרון הוא ביזור במרחב, הפתרון הוא אנרגיה מתחדשת. המתקנים שלנו מפוזרים ברחבי הארץ, וגם אם מנטרלים חלק מהם, זה לא יוצר הפסקה של ייצור ואספקת החשמל. מה שבעבר היה רק סביבתי ומחבקי עצים, הפך להיות עניין כלכלי שהוא דרמטי לביטחון האנרגטי של מדינת ישראל. המדינה חייבת לקדם את האירוע הזה, זה לא רק אירוע כלכלי, זה מאסט".

עוד הוסיף חנציס כי "תחום האנרגיות המתחדשות חייב לפרוץ. מדינת ישראל מדינה בירוקרטית, ומצד שני יש דברים טובים שקורים, כמו למשל זה שאנחנו יכולים למכור ולקנות חשמל היום מאנרגיה מתחדשת, וזה משפיע על הצד של הצרכנים.

"אנחנו יודעים למכור חשמל לצרכנים, לחברות גדולות, וזה פותח את שוק הצרכנות. אנחנו כבר לא תלויים בשוק החשמל. זה צריך להמשיך להתפתח. אנחנו לא מבקשים שום דבר מהמדינה, רק סביבה רגולטורית שתאפשר לנו לעשות את העבודה. ההיצע יכול להגיע רק מאנרגיות מתחדשות".

*** גילוי מלא: פרויקט 40/40 של גלובס הוא פרויקט מערכתי הנערך מזה 20 שנה. בחירת המנהיגים הצעירים מבוצעת בהליך מסודר ומובנה המנוהל על-ידי פסיכולוגית תעסוקתית וועדה מייעצת, והבחירה היא על-פי קריטריונים קבועים עליהם ניתן לקרוא כאן וללא מעורבות מסחרית. גלובס מודה לשותפים שסייעו לנו לקיים את כנס המנהיגות הצעירה של ישראל: בנק לאומי, אל על, דוראל, משרד אגמון עם טולצ'ינסקי.