"יום השחרור" של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מסתמן כיום של טלטלה בשווקים. עם ההכרזה על תוכנית המכסים האמריקאית, במסגרתה יוטלו מכסים בשיעור של 10%-54% כמעט על כל מדינה שמייבאת מוצרים לארה"ב. אנליסטים ברחבי העולם ובנקי ההשקעות הגדולים פרסמו תחזיות לפיהן הכלכלה הגדולה בעולם עלולה להידרדר לסטגפלציה (מיתון בשילוב אינפלציה), והכלכלה הגלובלית תדרדר להאטה יחד איתה.
● המניות בבורסת תל אביב שנהנות מיום השחרור של טראמפ, ואלו שלא
● שאלות ותשובות | תוכנית המכסים שמסעירה את העולם: המדינה שנפגעה הכי הרבה, והאם יש פה הזדמנות קנייה
● ותודה לטראמפ: זה אחד ממוצרי ההשקעה היחידים שעולים עכשיו בוול סטריט
● "אפשרות למיתון עולמי": הבנקים הגדולים בעולם מגיבים לתוכנית המכסים של טראמפ
מה כדאי למשקיע הישראלי לעשות והאם זה הזמן לשנות אסטרטגיות או דווקא לנשוך שפתיים ולהמתין? גלובס שאל את המומחים.
מנכ"ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות, ליאור וקס, אומנם מעריך כי ייתכנו טלטלות בבורסות בארץ ובעולם בעקבות המהלך של טראמפ, אך הוא נשאר אופטימי: "מתחילות דווקא הזדמנויות להיכנס לשוק (למי שעוד מחכה 'בחוץ'), ולמי שכבר מושקע לא מומלץ להיחפז ולצאת. בבורסה בתל אביב אני לא רואה השפעה מהותית. אנחנו כן נושפע מהסנטימנט העולמי. שכן העולם הוא שוק גלובלי, וגם אם אין השפעה ישירה עלינו, אנחנו רואים כאן ירידות בבורסה. יש כאן סקטורים שפחות ייפגעו, שהם יותר דפנסיביים כמו מניות הבנקאות והביטוח".
"יותר הזדמנויות להיכנס מאשר לצאת"
אז האם זה הזמן להיכנס או לצאת משוק המניות? זה תלוי כמובן בטווח ההשקעה שלכם. "כשמסתכלים לטווח ארוך, לא הייתי עושה שינויים כמו להוריד את שיעור המניות בתיק, כי אי-אפשר לתזמן את השוק. קיבלנו ירידות די חדות בחודש מרץ, ירידות לא פשוטות. יציאה או שינוי עכשיו משמעותם לקבע את ההפסד. כרגע בשוק מתחילות להיות יותר הזדמנויות להיכנס מאשר לצאת.
"מה שחשוב באמת, הוא שהמהלך משפיע קודם כל על ארה"ב. לכן צריך לראות איך התוכנית תשפיע על האינפלציה שם, כי בסוף זה יוביל להחלטת הריבית של הפדרל ריזרב, וזה מה שישפיע על כל העולם. את זה נצטרך להבין, וזה ייתן את הטון".
רונן מנחם, כלכלן השווקים של בנק מזרחי טפחות, מסביר כי ההשלכות על הכלכלה הישראלית עדיין לא ברורות, וגם לא בטוח שיהיו שליליות. לדבריו, הבורסה התל אביבית נהנית מכך שהיא יחסית דפנסיבית ופחות תלויה בשווקים בחו"ל. "יש כאן סקטורים שלא בהכרח חשופים לסחר החוץ, כמו מניות חברות הבנייה והנדל"ן. גם ההייטק שכן חשוף לסחר חוץ, יש לו רגישות יחסית נמוכה למכסים בגלל הקשיחות של הביקושים למוצרי ההייטק הישראלים. יתרון נוסף של ישראל הוא ההתמחות שלה ביצוא ביטחוני בעולם שבו הביקושים למוצרים האלה עולים מדרגה, במיוחד כשמדובר באירופה. בנוסף, לישראל יש את היתרון של ייצור הגז הטבעי. כל הפרמטרים האלה, הופכים את ישראל, שהיא מדינה מוטת יצוא, למדינה שיש לה נקודות חוזקה שאמורות למתן את ההשפעה של תוכנית המכסים".
הכל תלוי בתגובה של שאר העולם
ויש עוד סיבות לאופטימיות. יוסי לב, ממלא-מקום מנכ"ל חברת פעילים, מסביר כי ייתכן כי התגובה של מדינות לתוכנית המכסים תביא דווקא לעליות בטווח הרחוק. "חלק מהמדינות הודיעו על הפחתת מכסים על יבוא מארהב (כמו ויאטנם וישראל), תופעה אשר אם תתגבר תפעל לטובת שוק המניות". ומנגד, ייתכן כי התגובה הגלובלית תהיה יצירת בריתות סחר נגד ארה"ב, "דבר אשר עלול לגרום להחרפת מלחמת הסחר ולפגיעה בשוק המניות".
"השאלה היא האם קיימת כאן הזדמנות, במיוחד לאור העובדה כי השווקים יורדים זה תקופה. התמחור של מכפילי הרווח נראה סביר יותר ביחס לשנים האחרונות ובהחלט יכול להוות נקודת כניסה בהדרגה לשוק".
"אירוע נדיר בשוק, לא הייתי ממהר לקנות"
גם רמי דרור, מנכ"ל קבוצת וליו המתמחה בהשקעות אלטרנטיביות, טוען כי הסנטימנט הנוכחי מהווה הזדמנות: "המשקיעים בעולם יזהו שיש כאן הזדמנויות קנייה. בסה"כ מדובר בשינוי דרמטי ביחס למכסים שהיו נהוגים, אבל לא לרמות שהן 'בלתי סבירות'. כך שאני לא בטוח שזה כל-כך רע. אני מאלה שחושבים שהתנודתיות בשווקים תקטן בעקבות זה, משום שהוודאות תחזור. זה גם יגיע למקום שיש שבו אפשרות למשא-ומתן (בין ארה"ב למדינות העולם), כך שזה יכול רק להשתפר ולא להתדרדר. אני פחות פסימי הבוקר למרות שברור שנחווה ירידות בבורסות. אחרי הטלטלה של היום־יומיים הקרובים השוק צפוי לתקן (ולעלות), ועשויה להיווצר הזדמנות לחזור לשוק האמריקאי".
לפי ההערכות הראשוניות של דרור, יש כמה סקטורים שהולכים להיפגע מהמהלך של טראמפ. "בשוק האמריקאי, חברות הרכב שהן לא אמריקאיות ייפגעו יותר. חברות הטקסטיל והאופנה שברובו מיובא מהמזרח ייפגעו, ובכלל חברות שעוסקות ביבוא מהמזרח הרחוק (רשתות כמו טרגט ורשת וולמארט בארה"ב)".
ובכל זאת, המילה האחרונה עוד לא נאמרה. אריאל מולדובן, סמנכ"ל ההשקעות בבית ההשקעות פסטרנק שהם, מעריך כי הסוגיה תמשיך לטלטל את השווקים בשבועות ואולי בחודשים הקרובים. "יש פה אירוע שהוא יחסית נדיר בשוק", הוא מסביר. "בדרך-כלל שוק ההון אוהב להפחיד את עצמו, ומקסימום להיות מופתע לטובה. המכסים שטראמפ הכריז עליהם היו אפילו גבוהים יותר מחלק מהתרחישים שהוצגו".
לדבריו, ייתכן כי זו נקודת פתיחה למשא-ומתן בין הבית הלבן למדינות נוספות, "וגם אם המכסים שהוטלו הם סופיים, אז יהיו מכסי תגובה מצד המדינות. זה יעסיק אותנו הרבה בכותרות בשבועות ואולי בחודשים הקרובים".
לכן, לדבריו, לא כדאי למהר להיכנס לשוק המניות. "לא הייתי ממהר לקנות. זה לא שנוצרו הזדמנויות השקעה מדהימות בבורסה בתל אביב. ישראל במצב יותר טוב משווקים מקבילים, בגלל המכס היחסית נמוך שהוטל עליה (17%, ח"ז). הרבה מהחברות שנסחרות בת"א קשורות ממילא בעיקר לשוק המקומי. ועדיין אם העולם נכנס להאטה, כולם יושפעו, גם אם החברות המקומיות צפויות להיפגע פחות. לא כדאי להסתכל על כמה המניות יורדות, אלא על התמחור הנוכחי של המניות בכלל. בשוק בתל אביב יש עדיין הזדמנויות, אבל צריך לבחון אותן היטב".
ומה באשר להשקעה במדד S&P 500, האפיק החביב על המשקיעים הישראלים בשנתיים האחרונות? מולדובן אומר כי "ההמלצה כרגע היא לא לעשות שינוי ולראות לאן הדברים הולכים. לא קיבלנו ודאות, ומומלץ לא להגיב מהבטן. כדאי להמתין ולקבל החלטות מושכלות יותר".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.