המשטרה זימנה מספר כתבים למסור עדות פתוחה בפרשת קטארגייט - בהם הכתב הצבאי של חדשות 12, ניר דבורי; הכתבת המדינית של "ישראל היום", שירית אביטן; והכתב המדיני של כאן 11, סולימאן מסוודה. הרקע הוא החשד נגד יועצי ראש הממשלה יונתן אוריך ואלי פלדשטיין להעברת מסרים מקטאר באמצעות כלי התקשורת. היועצים חשודים במגע עם סוכן זר, הפרת אמונים והלבנת הון. בפרשה נחקרו כחשודים גם עורך ה"ג'רוזלם פוסט" צביקה קליין ואיש העסקים גיל בירגר.
● ועדת האתיקה בלשכת עורכי הדין דורשת הבהרה מחדד על הייצוג בקטארגייט
● מדוע זומן נתניהו לעדות פתוחה בפרשת קטארגייט, והיכן עומדת החקירה?
בעקבות זימון העיתונאים לעדות פתוחה, היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, הוציאה הודעה לפיה "מערכת אכיפת החוק רואה חשיבות עליונה בהבטחת חופש העיתונות", והבהירה כי העיתונאים לא יישאלו על מקורות.
עוד הוסיפה היועמ"שית כי במסגרת עדותו של צביקה קליין, עורך ה"ג'רוזלם פוסט", התגבש חשד שהוא היה - יחד עם יועצי ראש הממשלה - חלק מהמנגנון של קבלת טובות ההנאה מקטאר בעד קידום האינטרסים שלה. במצב דברים זה הוחלט לעבור לחקירה באזהרה שהתמקדה בנושא קבלת טובות ההנאה מקטאר", ציינה בהרב-מיארה, אך הוסיפה כי אין בכך כדי לפגוע במדיניות האמורה בעניין העיתונאים שזומנו לעדות פתוחה.
לפי היועמ"שית, "מדיניות האכיפה, שאין כל שינוי בה, היא לצמצם ככל הניתן מצבים של גביית עדויות מעיתונאים. בכל מקרה, גביית עדויות נעשית בזהירות רבה לשם שמירה על חופש העיתונות. חקירת החשדות בעניין קידום האינטרסים של קטאר על-ידי יועצי ראש הממשלה מחייבת גביית עדות פתוחה מעיתונאים. בלא גביית עדויות מעיתונאים, לא ניתן יהיה לברר את העובדות הרלוונטיות. העיתונאים שזומנו וצפויים למסור עדות בפרשה אינם חשודים ולא נשאלים על מקורותיהם".
בתוך כך, בית המשפט האריך עד מחר (ו') את מעצרם של יועצי ראש הממשלה יונתן אוריך ואלי פלדשטיין, בהסכמה. בדיון שהתקיים בבית המשפט עלה מצד המשטרה כי בעימות שנערך בין פלדשטיין לאוריך אמש (ד') השניים מסרו גרסאות סותרות, וכי המשטרה מתכוונת לערוך עימות נוסף ביניהם.
מקורבי עורך ה"ג'רוזלם פוסט": "הוא מעולם לא קיבל דבר מקטאר"
מקורביו של עורך ה"ג'רוזלם פוסט" צביקה קליין מסרו בתגובה להודעת היועצת המשפטית לממשלה: "צביקה קליין מעולם לא קיבל טובת הנאה או כל דבר אחר מקטאר או ממי מטעמה. ביקורו במדינה התקיים במסגרת עבודתו העיתונאית בלבד, ועל כך בדיוק הוא נחקר - בניגוד להדלפות הבלתי חוקיות מחדרי החקירות.
"צביקה הקפיד על כללי האתיקה העיתונאית לכל אורך הסיקור של קטאר בעיתונו, בכלל זה בכתבה שפרסם ובמאמרים שהתפרסמו בעיתון לאחר מכן - שחלקם הציגו גישה ביקורתית בנוגע למאמר שלו, כפי שמקובל בעיתון המקפיד על מגוון דעות".
עוד מדגישים המקורבים לקליין כי בניגוד לעולה מהודעת היועמ"שית, הוא לא היה חלק משום "מנגנון". לדבריהם, "קליין הוא עיתונאי מקצועי ומוערך שזכה לפרסים רבים על עבודתו, בפרט בתחום סיקור התפוצות. כל פעולותיו היו אך ורק במסגרת החוק ובתוך גבולות החיסיון העיתונאי, המעוגן בפסיקות ברורות של בית המשפט העליון לאורך השנים.
"מסיבה זו הוא גם שוחרר הבוקר ממעצר הבית וחזר לחיי שגרה, ללא כל תנאים מגבילים. מקורביו מציינים כי הטלפון הנייד שלו נלקח ועדיין מוחזק במשטרה ללא צו, ועד כה לא ברור במה הוא חשוד - ואם בכלל הוא מוגדר כחשוד".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.