שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 

רונן בר לבג"ץ: נתניהו דרש חוות-דעת לפיה המצב הביטחוני לא יאפשר את עדותו

היועמ"שית לבג"ץ: ההחלטה לפטר את ראש השב"כ רונן בר "פגומה מיסודה, נגועה בניגוד עניינים אישי של רה"מ ותוביל להפיכת התפקיד למשרת אמון" • בר במכתב לבג"ץ: חוסר האמון נוצר לאחר שנתניהו דרש חוות-דעת ביטחונית לפיה הוא לא יכול לקיים עדות רציפה במשפטו • נתניהו: "היחיד שמונע ממניעים אישיים הוא ראש השב"כ, שנאחז בקרנות המזבח ומתעקש להישאר בתפקידו לאחר שאיבד את אמון הממשלה כולה"

ראש השב"כ רונן בר וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: חיים צח, מעיין טואף - לע"מ
ראש השב"כ רונן בר וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: חיים צח, מעיין טואף - לע"מ
34

היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה, הגישה לבג"ץ את עמדתה בנוגע לפיטורי ראש השב"כ רונן בר, ולפיה ההחלטה "פגומה מיסודה, נגועה בניגוד עניינים אישי של ראש הממשלה בשל החקירות הפליליות של מקורביו ותוביל להפיכת התפקיד למשרת אמון". הדיון בבג"ץ יתקיים בשבוע הבא, ב-8 באפריל.

מגן הדמוקרטיה? כך התפתח תפקיד השב"כ לשמור על סדרי המשטר
רז נזרי מעריך שבג"ץ לא יפסול את הדחת רונן בר: "צריך לחצות רף גבוה בשביל זה"

בחוות-הדעת של המשנה ליועמ"שית, ד"ר גיל לימון, שצורפה לתגובה, נכתב כי "לעמדתי, ראש הממשלה היה מצוי במצב של ניגוד עניינים ביחס להליך פיטוריו של ראש השירות. בכך הופר עיקרון יסוד באופן היורד לשורש ההחלטה המינהלית".

עוד נטען כי לראש הממשלה בנימין נתניהו יש עניין אישי בחקירות של הדלפת המסמכים ל"בילד" ובעניין קשרי יועצי נתניהו לקטאר. "העובדה שהחקירות מנוהלות על-ידי צוות משותף של המשטרה והשירות, ושהחלטות עקרוניות בהן הובאו ומובאות לאישור ראש השירות כאמור, ובשים לב לכך שטרם הסתיימו הליכי החקירה בשתי הפרשות, מתקיימת בנסיבות העניין אמת-המידה שנקבעה בפסיקה של חשש ממשי לניגוד עניינים של ראש הממשלה במעורבותו ובפעולתו להפסקת כהונתו של ראש השירות המכהן", נכתב.

בר: נתניהו דרש חוות-דעת ביטחונית

לתגובה צורף גם מכתבו של בר עצמו מהיום, לפיו חוסר האמון נוצר לאחר שנתניהו דרש חוות-דעת ביטחונית לפיה הוא לא יכול לקיים עדות רציפה במשפטו הפלילי. בר מתאר כי בחן את העניין ומצא כי ניתן לקיים את העדות תחת מעטפת אבטחתית.

לקריאת המכתב המלא של רונן בר לבג"ץ

בר גם מתאר כי נתניהו התבטא נגד חקירת הדלפת המסמכים המסווגים לעיתון הגרמני "בילד", למרות שנערכו 16 חקירות נוספות נגד גורמים אחרים, ורק ביחס לחקירה זו הותקפו רשויות החקירה על-ידי הדרג המדיני.

עוד כותב בר כי ראש השב"כ מחויב ליישם את מדיניות הממשלה ועומד בראשה, אך הוא אינו "משרת אמון" או "נאמן אישי" של ראש הממשלה. "המציאות והחוק מלמדים כי כחלק מובנה מעבודתו של ראש השירות, עשויים להתעורר מצבים שבהם עליו להדוף לחצים מצד הדרג המדיני ולקבל החלטות המתחייבות על-פי ייעודו של השירות, תפקידיו וסמכויותיו בלבד. אם ראש השירות יתקשה לפעול כך במקרים המתאימים, או לא יקבל גיבוי מוסדי במצבים מסוג אלה - האינטרס הציבורי ייפגע באופן חמור".

"מסע השחרה ודה-לגיטימציה לגורמי החקירה ואכיפת החוק"

באשר לחקירת מעורבות קטאר בלשכת ראש הממשלה, כותב בר כי מתקיים "מסע השחרה ודה-לגיטימציה שנועד להרתיע את גורמי החקירה ואכיפת החוק". הוא מפנה לסרטון שפרסם נתניהו לפני מספר ימים, בו אמר כי יונתן אוריך ואלי פלדשטיין מוחזקים כבני ערובה, וטען כי מדובר ב"ציד פוליטי".

בר מבקש להציג את המידע בעניין בדלתיים סגורות ובמעמד צד אחד, ככל שבית המשפט ימצא לנכון. גם לגבי הפעלת סמכויות שב"כ מול אזרחי המדינה כותב בר כי הוא נדרש לעמוד על עצמאותו המקצועית.

לדברי בר, "המשמעות של קידום הליכי הפסקת כהונה הנעשים בחופשה בתקופה רגישה, תוך כדי קיום חקירות פליליות בעניין מקורבי ראש הממשלה, בלא הליך תקין ופירוט הטענות, ומבלי שניתנת הזדמנות הוגנת להשיב על הטענות, משמעה העברת מסר ברור לגל שדרת הפיקוד בשירותה ביטחון הכללי, ובכלל זאת לראשי השירות הבאים, כי אם יסור חינם בעיני הדרג המדיני - פיטוריהם יהיו מיד על הפרק".

בר מזהיר מפני הפיכת השב"כ ל"משטרה חשאית" אם כפיפות ראשי גופי הביטחון לדרג המדיני תנוצל לרעה. הוא מוסיף כי החשיבות בקבלת העתירה היא בשאלה העקרונית לגבי מערכת היחסים בין הדרג הממונה לראש השב"כ, ומבקש לתת לו להציג את עמדתו ביחס לטענות שנשמעו נגדו.

לשכת ראש הממשלה: "הודעת ראש השב"כ נגועה בניגוד עניינים חריף"

מלשכת ראש הממשלה נמסר כי "חוסר האמון בראש השב"כ שנוצר לראש הממשלה ולכל חברי הממשלה - בלי יוצא מן הכלל - לא נבע משאלת נאמנות אישית, אלא נבע מחוסר האמון בתפקודו לאחר חלקו המכריע במחדל ה-7 באוקטובר, שבו בחר לא לעדכן את הדרג המדיני, ובשורת אירועים שערערו את האמון המקצועי בו לאחר מכן.

"היחיד שמונע ממניעים אישיים הוא ראש השב"כ, שנאחז בקרנות המזבח ומתעקש להישאר בתפקידו לאחר שאיבד את אמון הממשלה כולה. הודעת ראש השב"כ נגועה בניגוד עניינים חריף, ובאופן לא מפתיע היא באה במקביל למכתבה של היועמ"שית - שגם היא נגועה בניגוד עניינים חריף.

"הודעה זו רצופה בשקרים, כגון הטענה שראש הממשלה ביקש מראש השב"כ להשתמש בסמכויות הארגון בצורה לא ראויה נגד אזרחי ישראל - דבר שמעולם לא היה. ראש הממשלה שוחח עם ראש השב"כ על הדרכים לאפשר את עדותו בבית המשפט לאור איומי הטילים על ישראל ועל ראש הממשלה בפרט. הדיון שהתקיים בנושא היה על מיקום העדות, ולא על קיומה. ואכן, גורמי המקצוע בשב"כ קבעו כי יש לקיים את הדיונים במרחב המוגן בבית המשפט המחוזי בתל אביב, ולא במקום אחר, וכך אכן מתקיימים הדיונים".