לאחר שנתיים וחצי של עליות חדות חווה בימים אלה שוק המניות האמריקאי טלטלה עזה, לאחר שאיום המכסים של הנשיא טראמפ הפך לעובדה מוגמרת (לפחות נכון לעכשיו) ובתגובה סין הכריזה על צעדי ענישה משלה, עם הטלת מכסים בשיעור דומה. מלחמת הסחר מייצרת חוסר ודאות בשווקים והמשקיעים חוששים מהשפעותיה על הכלכלה העולמית.
● 3 שכבות גיל וההמלצות של המומחים: האם זה בדיוק הזמן להגדיל החזקות?
● השאלה הגדולה האם ארה"ב בדרך למיתון
● בארה"ב חוזים ארבע הורדות ריבית השנה בשל החשש ממיתון. בישראל היא צפויה לעמוד במקום
התוצאה: מדד מניות הטכנולוגיה, הנאסד"ק, נכנס ל"שוק דובי" (נפילה של 20% מהשיא האחרון) עם ירידה של 22.3% מהשיא. לעומתו מדד הדגל של וול סטריט, ה- S&P 500, ספג גם הוא ירידות חדות של כ-17.4% מהשיא אך הוא עדיין רחוק בכ-3% מכניסה לשוק דובי.
אם תשאלו מנהלי השקעות הם יגידו לכם שדווקא כשהשוק הופך ל"דובי" זה זמן טוב יותר לקנות מניות, שכן הן נמצאות באותו הזמן ב"הנחה", אך כידוע, קשה יותר לקנות מניות במהלך ירידות חדות ("לתפוס סכין נופלת"), מה גם שלא באמת ניתן לדעת שהירידות הסתיימו. לפעמים אסטרטגיה זו מתבררת כמסוכנת, שכן למשל בהתפוצצות בועת הדוט.קום של מניות האינטרנט בשנת 2000 נרשמו לפחות ארבע "קפיצות שווא" של עשרות אחוזים בנאסד"ק שלאחריהן התחדשו הירידות.
בשוק הדובי הקודם, זה של שנת 2022, מדד הנאסד"ק הספיק לאבד 34% מערכו לפני שרשם ראלי מרשים לאחר מכן, ואילו במשבר העולמי של 2008 אותו מדד איבד לא פחות מ-56% מערכו. מנגד כדאי לזכור שאחרי הנפילות הללו הגיעו עליות מרשימות לא פחות. בשנים 2023-2024 הנאסד"ק כמעט הכפיל את שוויו ואם נספור מהמשבר של 2008 הרי שהוא זינק עד הנפילות האחרונות ב-1,400%.
למעשה, מדד הנאסד"ק הוא מדד צעיר יחסית, שהושק ב-1971. מאז הוא הפסיק להשלים נפילה של יותר מ-20% לפחות חמש פעמים. המשבר המשמעותי ביותר היה זה של שנת 2000 ( בועת הדוט.קום) שבו הנאסד"ק איבד כמעט 80% מערכו ולקח לו 15 שנים כדי לתקן את אותן נפילות.
כדי למצוא נתונים היסטוריים מעמיקים יותר על שוק המניות האמריקאי נהוג להסתכל על ה- S&P 500 שהושק בשנת 1957 על ידי חברת הדירוג סטנדרד אנד פורס ו"גולגל' לאחור גם לעשרות שנים לפני כן. יש ויכוח כמה "שוקים דוביים" היו עד היום, האם סופרים כל ירידה של מעל 20% מהשיא או רק כזו שהפכה למשמעותית. המספרים מדברים על בין 18 ל-29 שווקים דוביים. בכל מקרה, לפי הבלוגר הפיננסי צ'רלי ביללו, הסטטיסטיקות של אותן נפילות מראות כי שוק דובי נמשך בסביבות שנה ומדדS&P 500משלים במהלך התקופה הזו ירידה ממוצעת של 36% מהשיא.
שוק דובי מסתיים אחרי עלייה של יותר מ-20% מהשפל, אלא שלרוע המזל את הנתון הזה נגלה כמובן רק בדיעבד. השוקים הדוביים הארוכים ביותר בעשורים האחרונים התרחשו בעת בועת הדוט.קום, אז המשבר נמשך 31 חודשים ומדד ה- S&P 50 השלים נפילה של יותר מ-50% מהשיא.
במקום השני נמצאת נפילה בתחילת שנות ה-80, אז השוק איבד 28% והשוק הדובי נמשך 22 חודשים. במקום השלישי נמצא משבר הנפט של 1973, עם נפילה של כמעט 50% מהשיא ומשך של 21 חודשים, ובמקום הרביעי משבר 2008 עם נפילה של 58% מהשיא במשבר שנמשך 17 חודשים.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.