סקירת המסחר: דיווחים שוטפים, מגמות, מדדים, שערי מניות, אג"ח, מט"ח וסחורות והמלצות אנליסטים
23:00
בתום יום מסחר תנודתי למדי ננעל המסחר בוול סטריט במגמה מעורבת. נאסד"ק עלה מעט ב-0.1%, דאו ג'ונס ירד ב-0.9% ו-S&P 500 ב-0.2% וקרוב כדי 2% בלבד מטריטוריית "דובי" שהיא 20% מתחת לשיאו האחרון והשיל מעל 10% בשלושת ימי המסחר האחרונים, הגרועים ביותר מאז תקופת הקורונה.
התנודתיות היום התבססה על מידע כוזב והוסיפה אחר הצהריים 2.4 טריליון דולר לשווי השוק - אך מחקה את הסכום כמעט באותה מהירות. האירוע התרחש תוך קצת יותר מחצי שעה, בעקבות דיווחים מטעים שטענו כי הנשיא טראמפ שוקל להשהות את הטלת המכסים למשך 90 יום. המקרה הדגיש עד כמה מידע שגוי ואסטרטגיות מסחר בתדירות גבוהה בוול סטריט, שמגיבות לכותרות בתוך שניות, יכולים להשפיע דרמטית על מחירי נכסים.
אחר הצהריים החלה להתפשט ברשתות החברתיות כותרת שהשקיעים, הזועזעים מהמכסים, חיכו לה בשקיקה: "HASSETT: TRUMP IS CONSIDERING A 90-DAY PAUSE IN TARIFFS FOR ALL COUNTRIES EXCEPT CHINA" - בהתייחסות לכאורה לדברים שנאמרו על ידי קווין האסט, ראש המועצה הלאומית לכלכלה.
מדדי המניות זינקו. לאחר ירידה של עד 4.7% מוקדם יותר באותו יום, מדד S&P 500 עבר לעלייה של 3.4% - שינוי דרמטי תוך כדי המסחר. על פי נתוני שוק של דאו ג'ונס, המדד הוסיף שווי של 2.4 טריליון דולר בין השעות בעשר דקות. אבל חצי שעה אחר כך. ה-S&P 500 איבד 2.5 טריליון דולר תוך כ-23 דקות, לאחר שהבית הלבן מיהר להכחיש כי מתקיימים דיונים על השהיית המכסים.
מקור הדיווח עדיין אינו ברור, אך הכותרת הופצה ברשתות החברתיות כבר בשעה 10:13, כאשר חשבון X (טוויטר לשעבר) פופולרי בשם Walter Bloomberg פרסם אותה.
למי שחשב שטראמפ עומד להתקפל - היום הוסיף טראמפ ואיים על סין שיעלה את המכסים מולה ל-104% אם סין לא תחזור בה מהמכסים הנוספים שהטילה על ארה"ב בשיעור של 34%.
מוקדם יותר כתב נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שהבנק הפדרלי להוריד את הריבית. "מחירי הנפט בירידה, הריביות בירידה (הפד האיטי צריך להוריד ריבית!), מחירי המזון בירידה, אין אינפלציה, וארצות הברית שנוצלה במשך זמן רב מכניסה מיליארדי דולרים בשבוע ממדינות שממשיכות לנצל אותה, דרך מכסים שכבר נמצאים בתוקף ", כתב טראמפ ברשת החברתית שלו, Truth Social.
יו"ר הפד ג'רום פאוול אמר לפני ימים אחדים, כי הבנק ממתין לבהירות גדולה יותר בשווקים טרם קבלת החלטות וביצוע התאמות במדיניות שלו.
22:44
מוקדם יותר כתב נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שהבנק הפדרלי להוריד את הריבית. "מחירי הנפט בירידה, הריביות בירידה (הפד האיטי צריך להוריד ריבית!), מחירי המזון בירידה, אין אינפלציה, וארצות הברית שנוצלה במשך זמן רב מכניסה מיליארדי דולרים בשבוע ממדינות שממשיכות לנצל אותה, דרך מכסים שכבר נמצאים בתוקף", כתב טראמפ ברשת החברתית שלו, Truth Social.
יו"ר הפד ג'רום פאוול אמר לפני ימים אחדים, כי הבנק ממתין לבהירות גדולה יותר בשווקים טרם קבלת החלטות וביצוע התאמות במדיניות שלו.
22:36
המדדים נסחרים עתה במגמה מעורבת. נאסד"ק עולה ב-0.3%, דאו ג'ונס ירד ב-0.7% ו-S&P 500 ללא שינוי לאחר שנסחר בפתיחת המסחר בטריטוריית "דובי", ירידה של 20% מהשיא.
21:58
התנודתיות בוול סטריט שנגרמת היום בעקבות איומים על מכסים חדשים על סין ודיווח שגוי על פשרה נמשכת. המסחר החל אחר הצהריים בירידות חדות, עבר לעליות חדות על רקע דיווחים כי טראמפ שוקל לדחות את המכסים ב-90 ימים, ובשוק קיוו לרגע שטראמפ מתקפל, דיווחים שהוכחשו מעט אחר כך. וכעת כשעה לפני סגירת המסחר, אין בעצם בשורות טובות. המדדים עברו כעת לירידות. נאסד"ק בירידה מזערית, אבל דאו ג'ונס ו-S&P 500 בירידות של 1.2% ו-0.4% בהתאמה.
שתיים מ"שבע המופלאות" שנסחרות גם היום באדום הן טסלה ואפל , וזאת לאחר שהאנליסט דן איבס מ-Wedbush, הוריד את תחזית מחירי המניה של השתיים בעקבות השפעת המכסים השלילית על החברות.
בוול סטריט ג'ורנל פורסם הערב שאפל מתכננת לשלוח יותר מכשירי אייפון מהודו לארצות הברית כדי לקזז את העלות הגבוהה של המכסים על סין. השינויים מהווים פתרון זמני לטווח הקצר, בעוד שאפל מנסה להשיג פטור ממכסי הממשל של הנשיא טראמפ - פטור שהמנכ"ל טים קוק הצליח להשיג במהלך כהונתו הראשונה של טראמפ. לפי המקורות, החברה רואה במצב הנוכחי מצב לא יציב מדי מכדי לשנות את ההשקעות ארוכות הטווח בשרשרת האספקה שלה.
חבילת המכסים של טראמפ מעלה את שיעור המס על סחורות סיניות לפחות ל-54%, תוך שהיא מטילה מס של 26% על סחורות מהודו. היום, טראמפ איים להוסיף מכסים נוספים על סין אם זו לא תסיר את המכסים בתגובה שהכריזה לאחר שפורסמו תוכניות המכסים של ארה"ב ב-2 באפריל.
21:22
התנודתיות בוול סטריט נמשכת והמדדים עברו עתה למגמה מעורבת, נאסד"ק עולה ב-0.8% ונמשך לעלייה בזכות מניות הטכנולוגיה הגדולות, אנבידיה , מטא פלטפורמס (פייסבוק) , אלפאבית (גוגל) ואמזון . דאו ג'ונס בירידה של 0.5% ו-S&P 500 עולה ב-0.2% ובו בולט מגזר הטכנולוגיה, XLK .
אמזון מתאוששת בעקבות הערכות חדשות לגבי חשיפת החברה למלחמת מכסים גלובלית מצביעות על כך שאמזון עלולה לספוג פגיעה קטנה יותר לעומת חברות טכנולוגיה גדולות אחרות. בנק ההשקעות אופנהיימר מעריך כי הכנסות אמזון עשויות לרדת בכ-8% בשל המכסים, לעומת ירידה של 16% עבור Meta (פייסבוק) ו-15% עבור גוגל.
בנוסף, גם מניות השבבים מתאוששות היום כשתעודת הסל SOXX עולה ב-2.8%. ביניהן בולטות במיוחד מניות סופר מיקרו קמפיוטר וטאואר סמיקונ' שעולות במעל 8%.
לפי האתר TECHi, בנק אוף אמריקה שומר על עמדתו האופטימית ביחס למניות השבבים וממשיך לתמוך במניות אנבידיה ועוד מניות בתחום השבבים. בנייר מחקר עם האנליסט ויוואק אריה, חברות נוספות שהוזכרו הן ברודקום ו- קאדנס דיזיין שנחשבות כולן לעמידות מול הרוחות הנגדיות הנוכחיות בשוק.
האנליסט הדגיש כי למרות שאין חסינות ממכסים, מאזני החברות חזקים עם חשיפה לאזורים בצמיחה כמו אינטליגנציה מלאכותית (AI), ענן ומחשוב מורכב יהיו עמידים יותר בהתמודדות ובשרידות מול הסערה הנוכחית. אריה ציין כי הוצאות על אינטליגנציה מלאכותית צפויות להישאר חזקות יחסית בקרב ספקי ענן אמריקאיים מרכזיים, שכן מטא ומיקרוסופט הן לקוחות מרכזיים של אנבידיה ושיש להם אמצעים פיננסיים רחבים.
מנכ"ל בלאקרוק, לארי פינק, אמר היום שרוב המנכ"לים שהוא מדבר איתם "אומרים שאנחנו נמצאים במיתון כבר עכשיו". פינק מוסיף שהוא יכול לדמיין ירידה נוספת של 20% בשוקי המניות.
"מנכ"ל אחד אמר לי שתעשיית התעופה היא כמו הציפור במכרה הפחם, ונאמר לי שהציפור כבר חולה," אמר פינק במהלך אירוע במועדון הכלכלי של ניו יורק.
20:37
מניות השבבים מתאוששות היום לאחר שמדד השבבים של פילדלפייה השיל כ-20% בשני ימי המסחר האחרונים. אנבידיה שירדה בכ-27% מתחילת השנה וב-10% ביומיים האחרונים של המסחר עולה במעל 3%, ברודקום ב-4% וסופר מיקרו קמפיוטר ב-8%, טאואר סמיקונ' הישראלית אף מזנקת ב-7%.
20:24
הירידות בוול סטריט מתמנות כעת - נאסד"ק יורד ב-0.15%, דאו ג'ונס ב-1.1% ו-S&P 500 ב-0.6%. המסחר מתאפיין היום בתנודתיות בעקבות דיווחים כי טראמפ שוקל לדחות את המכסים ב-90 ימים, דיווח שבהמשך הגדירו בבית הלבן כ"פייק ניוז". הדיווח התבסס על ראיון ברשת פוקס עם ראש המועצה הכלכלית הלאומית, קווין האסט. לפי הדיווחים, האסט אמר כי טראמפ שוקל הפסקה של 90 יום במכסים על כל המדינות פרט לסין.
19:55
המסחר בוול סטריט מתנהל בירידות אם כי מתונות יותר ביחס לשני ימי המסחר האחרונים.
נאסד"ק ב-1.5%, דאו ג'ונס ב-2.3% ו-S&P 500 ב-1.8%.
בינתיים הנשיא מאיים שיטיל על סין מכסים נוספים של עוד 50% - מה שיביא את סך המכסים של ארה"ב על מוצרים מסין ליותר מ-100% - אם סין לא תבטל את מכסי הגמולין של 34% עליהם הכריזה ביום שישי.
ברביעי יכנסו לתוקף מכסי הגומלין עליהם הכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ בשבוע שעבר, בשוק רוצים לקוות כי ניתן יהיה להגיע מול ארה"ב להסכמים שירככו אותם.
19:16
בשוק החוב תשואת האג"ח הממשלתית ל-10 שנים מזנקת ב-13 נקודות בסיס ל-4.12% ותשואת האג"ח לשנתיים ב-4 נקודות בסיס ל-3.89%. הסיבה לזינוק באג"ח הארוך היא ככל הנראה השמועה לפיה בתגובה לאיום טראמפ סין מכרה עוד 50 מיליארד דולר באג״ח ממשלתי ל-10 שנים.
19:08
בעוד המדדים נסחרים כעת בירידות של כ-2%, מדד הפחד, VIX שוב מזנק היום ונסחר ברמות שיא של 48 נקודות.
מלחמת הסחר מייצרת חוסר ודאות בשווקים והמשקיעים חוששים מהשפעותיה על הכלכלה העולמית. החשש וחוסר הוודאות באים לידי ביטוי במה שנקרא "מדד הפחד", או VIX (Volatility index). בניגוד למדדים אחרים הנותנים אינדיקציה לביצועים של ניירות ערך, אג"ח וכו' מדד הפחד מבטא את חששות המשקיעים מפני תנודתיות חדה, כלפי מטה או כלפי מעלה. המדד הזה זינק בחמשת ימי המסחר האחרונים בכ-125% והגיע לרמות של 50 נקודות.
"יום שישי היה יום של פאניקה אמיתית", כתב ניקולס קולס, מייסד שותף של DataTrek, בהערה שנשלחה במייל היום. "סגירות של VIX מעל 40 הן נדירות", אמר קולס. "הפעמים היחידות מאז 1990 שבהן ה-VIX היה ברמות דומות היו בעמקי המשבר של 2008 ובמשבר המגיפה של 2020. בכל מקרה, שינויים במדיניות ממשלתית היו דרושים לפני שהתנודתיות ירדה".
18:49
המסחר באירופה ננעל הערב בירידות חדות, כל הבורסות המרכזיות, לונדון, פריז ופרנקפורט השיל מעל 4%.
18:32
נשיא דונלד טראמפ לא מגלה כל סימנים להתקפלות מתוכנית המכסים. להיפך, לפי CNBC הוא מאיים עתה להטיל מכסים חדשים של 50% על סין אם בייג'ין לא תסיר את המכסים הנגדיים על היצוא האמריקאי עד מחר. הבית הלבן אומר כי כל הצעה שטראמפ שוקל הפסקה של 90 יום במכסים היא "חדשות שקריות".
בתגובה המדדים נסחרים כעת בירידות - נאסד"ק ב-1.5%, דאו ג'ונס ב-2.4% ו-S&P 500 ב-1.9%.
השווקים האמריקאיים נפתחו בירידות חדות היום, בפעם השלישית ברציפות, כאשר מכסי טראמפ משבשים את הסחר וההשקעות העולמיות. נשיאת האיחוד האירופי, אורסולה פון דר ליין, אמרה כי האיחוד מוכן לנהל מגעים עם ארה"ב על המכסים, אך גם ציינה כי הגוש יתכונן לנקוט בצעדים נגדיים. שר הסחר האמריקאי, האוורד לוטניק, מתעקש כי המכסים לא יידחו ויישארו "על מקומם ימים ושבועות".
תומך טראמפ, המיליארדר ביל אקמן, טוען כי אמריקה עומדת על סף "חורף כלכלי גרעיני" בשל המכסים.
18:05
התנודתיות בוול סטריט לא פוסקת ונאסד"ק עבר עתה לעליות של 1.3%, S&P 500 ב-0.6%, דאו ג'ונס עדיין בירידה קטנה.
17:44
הבית הלבן הכחיש כעת את הדיווחים לפיהם נשקלת הפסקה של 90 יום, וכינה אותם "שגויים". בפוסט ברשתות החברתיות נמסר כי האסט לא אמר זאת במהלך הופעתו בפוקס ניוז מוקדם יותר היום, וכי הנשיא היה "ברור מאוד - 'הכול צריך להשתנות, אבל במיוחד עם סין!!!'"
17:28
לאחר שהמדדים זינקו לפני דקות אחדות בעקבות השמועה הלא מאומתת שקווין האסט, ראש המועצה הכלכלית הלאומית בבית הלבן, אמר היום שטראמפ שוקל להשהות את המכסים ל-90 יום, חוץ מסין, עתה הם חזרו לירידות של עד 1%.
17:17
וול סטריט עברה כעת לעליות, הסיבה לא מאד ברורה. האסט התראיין מוקדם יותר לרשת פוקס ניוז. הנה כמה מהכותרות המרכזיות מדבריו: יותר מ־50 מדינות מנהלות מו"מ בנושא מכסים, הגיע הזמן להוריד קצת את גובה הלהבות, חלק מהמדינות מביאות עמן הסכמים "נהדרים" בנוגע למכסים, ובתשובה לדיימון אמר: "המדיניות של טראמפ מחזקת את ארה"ב".
בבלומברג נותרו מעט חשדניים לגבי הידיעות. "לא ברור לי באופן מיידי מה גרם למפנה המסיבי הזה בשווקים. יש כותרת מ-ABC News על עסקים המתכננים אתגר משפטי למכסים, אבל אני לא בטוח שזה יהיה גירוי מספיק למניות."
17:06
הירידות בוול סטריט נרגעו מעט לאחר שנשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, פרסמה זה עתה ברשתות החברתיות ש"אירופה מוכנה לנהל מו״מ עם ארה״ב, הצענו הסכם של אפס־מכסים על סחורות תעשייתיות", היא כתבה ברשת X, "כי אנחנו תמיד פתוחים לעסקה טובה אבל גם מוכנים להגיב בצעדי נגד, ולשמור על עצמנו מהשפעות עקיפות דרך הסחת סחר."
נאסד"ק יורד ב-1.8% S&P 500 ב-4.4% וכבר השיל מעל 20% משיאו.
16:48
מניות השבבים מוסיפות לרדת היום ומדד השבבים של פילדלפיה, SOX, משלים ירידה של 20% בשלושה ימים. הירידה הבולטת היא של מניית אנבידיה שיורדת היום בכ-6% ומשלימה ירידה של כ-33% מתחילת השנה, ברודקום יורדת ב-3% ואינטל ב-4%, נקודת אור היא דווקא מניית טאואר סמיקונ' הישראלית שעולה ב-2.5%.
16:30
המפולת בשווקים הפיננסיים שנגרמה בעקבות הטלת המכסים על ידי הנשיא דונלד טראמפ נמשכת ללא הפוגה כאשר המדדים בארה"ב מצביעים על כך שהירידות של 5 טריליון דולר מהשבוע שעבר עדיין לא הסתיימו. עם פתיחת המסחר היום נאסד"ק יורד ב-3.8% S&P 500 ב-3.5% וכבר השיל מעל 20% משיאו.
לקח פחות מחודשיים למדד לצנוח מרמת השיא שלו לרמה הנוכחית, מה שהופך את הירידה הזו לשנייה במהירותה לכניסה לשוק דובי מאז 2020 - אז צנח המדד במהירות לרמות שנראו בתחילת מגפת הקורונה.
מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, הזהיר כי המכסים שהטיל טראמפ צפויים להעלות מחירים בארה"ב בטווח הקצר, ואף עלולים לגרום לנזק ארוך טווח לכלכלה העולמית. "ככל שהנושא הזה ייפתר מהר יותר - כך טוב יותר" אמר. דיימון הצטרף לביקורות נוספות מבכירים בוול סטריט כמו ביל אקמן וסטנלי דרוקנמילר.
בבלומברג ייחסו את ההתמתנות בירידות על החוזים בוול סטריט לדבריו של דיימון: "החוזים מיתנו את הירידות המוקדמות שלהם, לאחר שפורסמו הערותיו של ג'יימי דיימון. במקביל, אגרות החוב הממשלתיות מחקו את העלייה בשל ירידה בביקוש למקלט בטוח, לאחר שדיימון דחק לפתרון מהיר סביב אי-הוודאות בנושא המכסים".
קווין האסט, ראש המועצה הכלכלית הלאומית בבית הלבן, התראיין מוקדם יותר לרשת פוקס ניוז. הנה כמה מהכותרות המרכזיות מדבריו: יותר מ־50 מדינות מנהלות מו"מ בנושא מכסים, הגיע הזמן להוריד קצת את גובה הלהבות, חלק מהמדינות מביאות עמן הסכמים "נהדרים" בנוגע למכסים, ובתשובה לדיימון אמר: "המדיניות של טראמפ מחזקת את ארה"ב".
15:45
טבע הודיעה היום שה-FDA קיבל את הבקשה להרחבת אישור השיווק של AJOVY, כך שתכלול גם מניעת מיגרנה אפיזודית בילדים ובני נוער בגילאי 6 עד 17, במשקל 45 ק"ג ומעלה. אם תאושר, AJOVY תהיה התרופה היחידה מסוג אנטגוניסט ל-CGRP שמאושרת גם למבוגרים וגם לילדים.
המהלך מבוסס על תוצאות ניסוי שלב 3 שהראו ירידה מובהקת במספר ימי המיגרנה והכאבים החודשיים לעומת פלסבו, עם פרופיל בטיחות הדומה לזה שנצפה במבוגרים.
מניית טבע מגיבה בעלייה של כ-5% במסחר המוקדם.
15:38
המפולת בשווקים הפיננסיים שנגרמה בעקבות הטלת המכסים על ידי הנשיא דונלד טראמפ נמשכת ללא הפוגה היום כאשר שוקי באסיה חטפו מכה כבר עם פתיחת המסחר, והחוזים עתידיים על מניות בארה"ב הצביעו על כך שהירידות של 5 טריליון דולר מהשבוע שעבר עדיין לא הסתיימו. כעת לאחר שהתאוששו מעט בעקבות הערכות שהפדרל ריזרב יגביר את קצב הורדת הריבית השנה., החוזים העתידיים מצביעים על ירידות של עד 3%.
מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, הזהיר כי המכסים שהטיל טראמפ צפויים להעלות מחירים בארה"ב בטווח הקצר, ואף עלולים לגרום לנזק ארוך טווח לכלכלה העולמית. "ככל שהנושא הזה ייפתר מהר יותר - כך טוב יותר," אמר.
בבלומברג ייחסו את ההתמתנות בירידות על החוזים בוול סטריט לדבריו של דיימון: "החוזים מיתנו את הירידות המוקדמות שלהם, לאחר שפורסמו הערותיו של ג'יימי דיימון. במקביל, אגרות החוב הממשלתיות מחקו את העלייה בשל ירידה בביקוש למקלט בטוח, לאחר שדיימון דחק לפתרון מהיר סביב אי-הוודאות בנושא המכסים".
בנוגע לפד, טראמפ פרסם ב־Truth Social כי יש להוריד את הריבית. הוא אף טען כי "אין אינפלציה." טראמפ ספג ביקורת גם מצד מיליארדרי קרנות גידור, בהם ביל אקמן וסטנלי דרוקנמילר. הראשון, שתמך בעבר בטראמפ, כינה את המכסים "טעות."
15:10
הירידות החדות באירופה נמשכות: מדד הדאקס נופל בכ-5.2%, בעוד הפוטסי והקאק נסוגים שניהם בכ-5%.
בבנק מורגן סטנלי מציינים כי הנפילה החדה במחירי הנפט בשבוע שעבר הייתה בקנה מידה שלרוב נראה רק בתקופות של מיתון. מרטין ראטס, אנליסט שווקים בבנק, כתב היום כי "החוזים על מחירי הברנט נסחרו לראשונה ב-5 ביוני 1988. לאורך 9,675 ימי המסחר מאז, ירידות דו-יומיות של 12.5% או יותר התרחשו רק 24 פעמים. מתוך ה-24 הללו, 22 מהן משויכות לתקופות של מיתון". עוד ציינו במורגן סטנלי כי שני המקרים היחידים שלא היו משויכים עם מיתון היו ב-2003, אחרי הפלישה האמריקאית לעיראק, וב-2022, כשמחירי הנפט ירדו מרמת בסיס הרבה יותר גבוהה.
בפוסט שפרסם ברשת החברתית שלו, Truth Social, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ קרא לפד להוריד את רמת הריבית: "מחירי הנפט למטה, רמות הריבית למטה (הפד האיטי צריך לחתוך את הריביות!), מחירי המזון למטה, אין שום אינפלציה, וארה"ב שנוצלה לאורך זמן רב מכניסה מיליארדי דולרים בשבוע מהמדינות המנצלות, בזכות המכסים שהוטלו. זאת, למרות העובדה שהמנצלת הגדולה מכולן, סין, שהשווקים שלה מתרסקים, הרימה את המכסים שלה ב-34%, בנוסף למכסים הוותיקים שלה, הגבוהים באופן מגוחך (בנוסף!), תוך התעלמות מהאזהרה שהפניתי למדינות המנצלות מפני תגובות נגד. הם עשו מספיק, במשך עשורים, וניצלו את ארה"ב הישנה והטובה! על ה"מנהיגים" הקודמים שלנו מוטלת האשמה על כך שאפשרו את זה, ועוד כל כך הרבה דברים, שקרו למדינה שלנו. Make America Great Again!".
14:10
הירידות החדות באירופה נמשכות, אם כי מתמתנות מעט: מדד הדאקס נופל בכ-4.2%, הפוטסי מאבד מערכו כ-3.6% והקאק נסוג בכ-3.9%.
ההתאוששות הקלה באירופה מגיעה על רקע התמתנות בירידות של החוזים העתידיים על וול סטריט: לפי שעה, הדאו ג'ונס וה-S&P 500 יורדים בכ-2.3%, בעוד הנאסד"ק יורד בכ-2.4%.
החוזים העתידיים על וול סטריט החלו להתאושש, לאחר שמנכ"ל הבנק הגדול בעולם, ג'יימי דיימון, התייחס למכסי טראמפ במכתב השנתי שלו לבעלי המניות. באופן כללי, הטון שלו היה מדוד והוא לא הזכיר את טראמפ באופן ישיר. דיימון אף אמר כי הוא מקווה שאולי "ההשפעה ארוכת־הטווח תהיה בעלת יתרונות חיוביים מסוימים" עבור ארה"ב.
עם זאת, מהמכתב עולה כי אין ספק שדיימון מודאג, ומזהיר גם שהמכסים צפויים להעלות את המחירים בארה"ב בטווח הקצר, ועלולים לגרום נזק ארוך־טווח לכלכלה העולמית. "ככל שהסוגיה הזו תיפתר מהר יותר, כך ייטב, מכיוון שחלק מההשפעות השליליות מצטברות במשך הזמן, ויהיה קשה להפוך אותן", כתב דיימון.
12:50
נמשכות הירידות החדות באירופה: הדאקס נופל בכ-5.4%, הפוטסי מאבד מערכו כ-4.4% והקאק צונח בכ-5.3%. ב-CNBC צוין כי מדד הפחד המבוסס על ה-Stoxx 50, המיועד לשקף את התנודתיות בשווקים האירופיים לטווח קצר וארוך, עלה לפני כשעה בכ-50% - מה ששם אותו בדרך ליום החזק ביותר שלו בתוך 10%. במקביל, מדד הפחד הגרמני VDAX, אשר משקף את תחזית התנודתיות למניות בבורסת פרנקפורט, התקרב לשיא של עשור, כאשר קפץ בכ-35%.
בשוק המט"ח העולמי, הדולר נסחר כעת ביציבות מול האירו (1.09 דולר), נחלש בכ-0.3% מול הליש"ט (1.28 דולר) ומאבד כ-0.5% מול הין היפני (146.2 ין).
המניות הביטחוניות באירופה נופלות כעת בחדות. ריינמטאל הגרמנית מאבדת כעת כ-10%, טיסנקרופ נופלת בשיעור דומה. החברה הביטחונית השבדית סאאב ויצרנית הנשק האיטלקית לאונרדו נופלות בכ-7%.
מחירי הנפט צונחים בחדות, ונופלים בעד 4%. מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי צלל בקרוב ל-10% בחודש האחרון, ועומד כעת על 59 דולר - שפל של יותר מארבע שנים. גם נפט מסוג ברנט נמצא בשפל של כארבע שנים, ומחיר חבית עומד כעת על כ-63.2 דולר.
שני אלמנטים משמעותיים דחפו את מחיר חביות הנפט לצניחה חופשית. הראשון הוא כמובן "יום השחרור" של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שהביא לעלייה בצפי בשווקים למיתון בארה"ב ולהסלמה במלחמת הסחר.
גלעד בן צבי, אנליסט בלידר שוקי הון, אמר לגלובס: "השווקים נופלים בשל ההבנה שמלחמת סחר יכולה להוביל להאטה כלכלית גלובלית. האטה זו תוביל לירידה בביקושים וצמצום תצרוכת הנפט".
מעבר לכך, לאחרונה, בארגון מדינות הנפט OPEC+ החליטו להעלות את התפוקה של חביות הנפט שכל מדינה מפיקה, מה שגם תרם לירידת מחירי הנפט בזמן האחרון.
11:50
הנפילות החדות באירופה נמשכות: הדאקס צונח בכ-6%, הפוטסי מאבד כ-4.5% והקאק יורד בכ-5.5%.
הירידות החדות הבוקר (ב') בבורסות אירופה הפכו לכותרות הראשיות ביבשת, עם חשש ממשי למיתון בכלכלה האירופית ודאגה מסוימת למצבם של הבנקים. המסחר בבורסות באירופה נפתחו בנפילה חופשית, ובכמה מגזרים, כמו מניות הבנקים הצרפתים, הוא הושעה באופן זמני. בגרמניה, הכותרת הראשית של ה"בילד" הבוקר הייתה "Panic Monday". מניות הבנקים הגרמנים איבדו יותר מ-10% מערכן רק מתחילת המסחר הבוקר. מדד הדאקס הגרמני ירד מתחת לרף ה-20 אלף, אותו חצה בסוף שנת 2024. האירו, עם זאת, מתחזק מול הדולר האמריקאי.
מניית ריינמטאל הגרמנית, יקירת שוק ההון הגרמני בחודשים האחרונים על רקע מאמצי החימוש האירופיים, קרסה במסחר הבוקר ואיבדה בתחילה קרוב לחמישית מערכה, אך לאחר מכן התאוששה והירידות הסתכמו בכ-13%, שעתיים אחרי פתיחת המסחר. בסך הכל איבד מדד הדאקס כ-17% מאז יום רביעי, כשהוא מוחק עליות שרשם בחצי השנה האחרונה.
● אירופה בלחץ: יקירת שוק ההון הגרמני נופלת ב-9%
מחירי הנפט ממשיכים ליפול, עם ירידות של עד 4%: מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד כעת על כ-59.5 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-63 דולר. מחירי הנפט נמצאים כעת בשפל של כארבע שנים.
10:20
לאחר ההתרסקות באסיה, נפילות חדות גם באירופה: הדאקס נופל בכ-6.7%, כאשר הפוטסי והקאק מאבדים שניהם קרוב ל-5.5%.
החוזים העתידיים על וול סטריט ממשיכים לצלול: הדאו ג'ונס נופל בכ-4%, ה-S&P 500 מאבד כ-5% והנאסד"ק צונח בכ-5.6%.
9:30
באסיה, הניקיי היפני ננעל בירידה של כ-7.7%, והקוספי נפל בכ-5.6%. מדד ההנג סנג מתרסק בקרוב ל-12%, כאשר בורסת שנגחאי מאבדת מערכה קרוב ל-8%.
הביטקוין ממשיך לצנוח בשעה זו יחד עם שווקי המניות, ומתקרב למחיר של 75 אלף דולר - שפל של כחצי שנה.
9:00
מפולת באסיה: מדד ההנג סנג הסיני מתרסק במעל במעל 12%, הניקיי היפני נופל בכ-6.5%, בורסת שנגחאי נסוגה בקרוב ל-8% והקוספי מאבד מערכו כ-5%.
בשוק החוב האמריקאי, תשואות האג"ח צונחות: האג"ח לעשר שנים יורדות בכ-7 נקודות בסיס, עם תשואה העומדת על כ-3.9%; האג"ח לשנתיים יורדות בכ-18 נקודות בסיס, עם תשואה העומדת על כ-3.49%.
מחירי הנפט נופלים בעד 2.5%: מחיר חבית נפט מסוג אמריקאי עומד על כ-60.4 דולר, בעוד מחיר חבית נפט מסוג ברנט עומד על כ-63.9 דולר.
בשוק הקריפטו, הביטקוין נופל כעת במעל 7%, ומחירו נע סביב 77 אלף דולר.
8:30
הסערה בשווקים באסיה נמשכת: מדד הניקיי צונח ב-6.3%, מדד שנחאי ב-7%, שנזן צולל בכ-8.6%, הונג קונג נופל בכ-11% וקוספי נופל בכ-5%.
בוול סטריט, החוזים באדום בוהק: החוזים על נאסד"ק נחלשים ב-3.8% ועל ה-S&P 500 ב-3%. החוזים על הדאו ג'ונס נופלים כעת בכ-2.7%.
07:31
ירידות שערים חדות מסביב לעולם: הניקיי היפני מאבד 6%, האנג סנג בהונג קונג צולל ב-9%, מדד CSI 300 בסין צונח בכ -5%.
החוזים העתידיים בוול סטריט אדומים. מדד ה-S&P 500 יורד ב-3.5%. החוזים על מדד הנאסד"ק שכבר נכנס לשוק דובי בנפילה של 4.3%, החוזים על מדד הדאו ג'וונס יורדים ב-2.6%. מחירי הנפט נופלים מעל 3%.
06:01
שבוע המסחר באסיה נפתח הבוקר בירידות חדות על רקע מלחמת הסחר ומכסי טראמפ.
האנג סנג בהונג קונג צולל בכמעט 10%, מדד CSI 300 בסין צונח בכ-5% הניקיי היפני יורד ב-6% לרמה הנמוכה ביותר זה שנה וחצי. גם החוזים על וול סטריט אדומים עם צפי לירידות שערים חדות בפתיחת המסחר.
מדובר בהמשך ישיר לשבוע המסחר הקודם שננעל בירידות חדות - הירידה הדו יומית הגדולה ביותר בהיסטוריה.
הנשיא טראמפ התייחס הלילה למצב בשווקים על סיפון מטוסו ואמר "אני לא רוצה ששום דבר יירד, אבל לפעמים אתה צריך לקחת תרופות כדי לתקן משהו".
טראמפ תלה את צעדיו במצב גירעון הסחר עם סין ואמר: "יש לנו גירעון סחר של טריליון דולר עם סין, מאות מיליארדי דולרים בשנה שאנחנו מפסידים עם סין. אלא אם כן נפתור את הבעיה הזו, אני לא מתכוון לעשות עסקה".
שר האוצר של טראמפ סקוט בסנט טען מוקדם יותר כי יותר מ-50 מדינות פנו להתחיל בשיחות מאז הציג דונלד טראמפ את תוכנית המכסים שלו ביום רביעי. עם זאת, בסנט ואנשי הממשל לא ציינו את שמות המדינות ולא סיפקו פרטים על השיחות. בנוסף, ניהול משא ומתן בו-זמנית עם מדינות רבות עלול להוות אתגר לוגיסטי עבור ממשל טראמפ, שיתרום לחוסר הוודאות.
השבוע הקרוב יהווה נקודת מבחן משמעותית עבור השווקים ותוכנית המכסים של טראמפ, שאמורה להיכנס לתוקף במלואה כבר מחרתיים (9 באפריל). המשקיעים יחפשו סימנים שיעידו אם שוק המניות הגיע לתחתית או שמא ימשיך לסבול מזעזועים בתקופה הקרובה. זאת, לאחר שמדד הדגל של ארה"ב, S&P 500 רשם את הירידה השבועית הגדולה ביותר שלו מאז מרץ 2020 והוא רחוק 17% מהשיא האחרון שרשם בפברואר. מדד הנאסד"ק סיים ביום שישי בירידה של יותר מ-20% מהשיא שלו מה שהכניס אותו רשמית לטריטוריה של "שוק דובי".
בינתיים נמשכת הריצה לאגרות החוב הממשלתיות בארה״ב, הנחשבות למקלט עבור המשקיעים. לאור הביקוש לאגרות לעשר שנים, התשואה שלהן ממשיכה לרדת ועומדת על 3.9%.
כעת יותר ויותר משקיעים נושאים עיניים אל הפד בציפייה שיתערב, יקל על השוק ויפחית בחדות את הריבית. בשווקים מעניקים כעת הסתברות להפחתה כבר בחודש מאי, חרף העובדה שהיו״ר ג'רום פאוול הבהיר ביום שישי כי הוא רוצה לראות לאן הדברים מתפתחים טרם נקיטת פעולה.
בתוך אי הוודאות, גם אצלנו השווקים בכוננות. הערב (20:00 שעון ישראל) ייפגש ראש הממשלה בנימין נתניהו עם הנשיא טראמפ במטרה לרכך את רוע הגזירה. עוד קודם לכן, בשעה 16:00, ימסור בנק ישראל את החלטת הריבית שלו, ויתייחס בהרחבה לטלטלה העולמית. גם המסחר בשקל יחודש היום, לאחר שבשבוע שער הדולר הגיע לשיא של 5 חודשים - 3.74 שקלים.