הבורסה בתל אביב פתחה את יום המסחר השני של השבוע בירידות שערים חדות של מעל ל-3%, אך אלה התמתנו במעט כשעתיים לאחר הפתיחה (כעת ת"א 35 יורד בכ-2%). ההשפעה העיקרית מגיעה מעבר לים, שם בבורסות של אסיה נרשמו מפולות חדות במהלך הלילה בישראל. כמו כן, באירופה נמשכות ירידות שערים חדות, יום נוסף (אחרי יום שישי האחרון), והחוזים על מדדי וול סטריט המובילים ממשיכים לאותת שאחר הצהריים יפתח המסחר בירידות של מעל ל-3%.
● בשיא הסערה בשווקים: מה צפוי היום בהחלטת בנק ישראל
● מנהלי ההשקעות בטוחים - זה מה שאתם צריכים לעשות עם התיק
למרות המגמה השלילית שנמשכת כאמור בתל אביב, אומר אייל גורן, משנה למנכ"ל אי.בי.אי קרנות נאמנות, כי נראה שלפי שעה לא מדובר בהיסטריה ציבורית וגלי פדיונות. ייתכן שאפילו להיפך. "מדד הנאסד"ק ירד בימים חמישי ושישי ביחד בכ-11%, ועדיין ביום ראשון בארץ כמעט ולא היו פדיונות בענף קרנות הנאמנות. לכל היותר כ-100 מיליון שקל פדיונות ביום ראשון. גם ביום שני, לפי שעה המצב נראה מאוד יציב. ככל שזה נראה אצלנו, יש קרן נאמנות אחת שפודה כ-3 מיליון שקל (שיאנית הפדיון ביום שני) וזה כלום".
"השוק בארץ חזק"
גורן מסביר, "אם אני משווה את הפדיונות ביומיים האחרונים לאלה שנרשמו בתקופת הקורונה (בשנת 2020), אז היה יום בודד שבו נפדו מענף קרנות הנאמנות בבת אחת 9 מיליארד שקל. גם אם היום ייפדו, בתרחיש קיצון 400 מיליון שקל, זה כאילו שאין אירוע. אני סבור שהשוק בארץ חזק, כאשר עיקר הכסף בקרנות הנאמנות נמצא כיום בישראל. כמו שזה נראה כרגע, לא נראה כרגע שקורה משהו מפתיע ואין גלי פדיונות".
תסביר את האנומליה, נראה שאנחנו באירוע שהוא מטלטל ברמה הגלובלית. כיצד דווקא בענף קרנות הנאמנות, כאמור לפי שעה, אין סימנים לפיודונות חזקים?
גורן מציין "השוק מפתיע לטובה. אני חושב שבאיזשהו מקום יצא טוב שלא עברנו עדיין לימי מסחר בין הימים שני לשישי (רפורמה שמקדמת הבורסה, ח.ש). אחד היתרונות בישראל הוא שהמסחר הוא בין הימים ראשון לחמישי. זה מקטין את הימים שבהם יש סיכוי שאנשים יפעלו מאמוציות. לציבור היה הרבה זמן לעכל ולחשוב (בסוף השבוע וגם בראשון, כשבעולם אין מסחר במניות. ח.ש). אז גם הבוקר, אנשים אולי אומרים לעצמם שהשוק בחו"ל כבר ירד 15% בשלושה ימים, מה יהיה הטעם לעשות דברים עכשיו? מצב כזה עדיף, שחלק גדול מהמכה בבורסות הגיעה בזבנג מאשר בשנה כמו שנת 2022, שמדדי המניות המובילים בעולם ירדו בעשרות אחוזים על פני כל השנה. כרגע ענף קרנות הנאמנות מתנהג כמו ביום 'פחות טוב' מלפני חודש".
ועדיין קשה לכנות זאת יום רגוע בבורסה. המדדים המובילים יורדים כעת (ב') בכ-2% ומשלימים ירידה חדה למדי בשני ימי המסחר הראשונים של השבוע. מדד ת"א 125 יורד ב-2.1%, והוא איבד 5.8% מתחילת השבוע. מדד הבנקים נופל ב-2.7% משלים נפילה של כמעט 6.9% מתחילת השבוע. עיקר הדרמה, דווקא הגיעה לשוק האג"ח. בעוד שהציבור רץ אל אג"ח ממשלת ישראל (מדד תל גוב-כללי יורד ב-0.1% ועדיין עלה ב-0.2% מתחילת השבוע). מדדי התל בונד, האג"ח הקונצרניות נופלים. מדד תל בונד 20 יורד ב-0.7% ומשלים ירידה של 1.1% מתחילת השבוע.
גורן מסביר כי הירידות המתונות יותר, וגם הרוגע היחסי של הציבור, נובע מהמבנה הסקטוריאלי של הבורסה המקומית. "היא כזאת שרמת הפגיעות שלה לאירוע המכסים של טרמפ הוא כנגזרת שנייה. בישראל רוב השוק מורכב מתעשייה פיננסית, שם הנכסים לא מושפעים כל כך מזה. גם לחברות הנדל"ן המקומיות אין קשר לזה. וכך גם חברות שירותים. מעבר לזה, אין לנו שוק רכב שיותר נפגע באירוע וגם לא תעשיית שבבים מטורפת. לחברות כאן אין פעילות גדולה מול סין שהיא כנראה הנפגעת הגדולה מהמכסים. כך שישראל יכולה להיפגע מהנגזרת השנייה שזה תרחיש בו העולם נכנס למיתון. ועדיין השוק המקומי הוא עם צמיחה טובה וילודה גבוהה, ולכן ברגעי מיתון גלובלי גם הוא דפנסיבי יחסית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.