שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 

האשמה נגד עשרה חיילי צה"ל בריטים: ביצעו פשעי מלחמה בעזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: לפחות 100 אתרי נשק כימי נותרו בשטח סוריה - והחשש לישראל, 10 אזרחים בריטים שנלחמו בצה״ל מואשמים בפשעי מלחמה, והאיראנים מזהירים את השכנים מתמיכה בארה״ב • כותרות העיתונים בעולם

על רקע המלחמה המתפתחת ללא הרף, עדשת התקשורת העולמית חושפת נקודות מבט ייחודיות על מה שקורה בארץ. מניתוחים של מומחים בינלאומיים, פרשנויות מזווית אחרת וגם סיפורים קטנים מישראל שנעלמים מן העין - בכל יום נגיש לכם סקירה יומית קצרה מן הנכתב בתקשורת העולמית על ישראל במלחמה, כדי לנסות ולפענח איך דברים מפה נראים מעבר לים.

כותרות העיתונים | המדינה האנטי-ישראלית שמחליפה מטוסי קרב ישראלים במתחרה השבדית
כותרות העיתונים | איך מסקרים את קטארגייט בעולם, והמכה לאוניברסיטת הרווארד

1 למרות המאמצים הישראליים: נותרו לפחות 100 אתרי נשק כימי בסוריה

זמן קצר אחרי נפילת אסד, ישראל תקפה עשרות אתרים ביניהם גם אתרים עם נשק כימי בשטח סוריה מחשש "שייפלו לידיים עוינות". כעת, ארגונים וחוקרים חיצוניים הנלחמים בהפצת נשק כימי מעריכים כי "לפחות 100 אתרי נשק כימי נותרו בשטח סוריה", כך פורסם בטלגרף הבריטי.

הארגון למניעת הפצת נשק כימי (OPCW) מנסה להיכנס לסוריה על מנת לאמוד כמה שרידים של התוכנית הצבאית של אסד נותרו בפועל בשטח. "על פי הדיווח האחרון, האתרים הללו שנותרו חשודים ככאלה שהיו מעורבים במחקר, ייצור ואחסון של נשק כימי". במשך שנים אסד השתמש בנשק כימי, כולל גז כלור נגד מורדים ואזרחים במהלך יותר מעשור של מלחמת אזרחים. במאגר של אסד נמצא גם גז סארין, שיכול להרוג אדם תוך דקות ספורות.

במרץ האחרון, שר החוץ החדש של סוריה, אסעד חסן א-שיבאני אמר שממשלתו "תשמיד כל שריד של תוכנית הנשק בכימי שפותחה תחת משטר אסד, תוך התחייבות לשיתוף פעולה עם OPCW". גם האמריקאים אישרו שהם פועלים להשמדת הנשק הכימי שנותר, כך אמר פקיד אמריקאי לאקסיוס.

למרות המאמצים הבינלאומיים, אתרים רבים נותרו מוסתרים וקשה לאתר אותם בצילומי לווין. "בתחילת מלחמת האזרחים הסורית, 27 אתרי נשק כימי הוכרזו לגוף הפיקוח, ששלח פקחים לבקר בהם ולסגור אותם. עם זאת, אסד המשיך להשתמש בנשק כימי עד בערך 2018, כאשר מחקרים מראים שהוא המשיך לייבא חומרים קדם-כימיים באתרים רבים שלכאורה מוסתרים בתוך מערות".

מתוך הטלגרף מאת מלני סוואן. לקריאת הכתבה המלאה.

2 תלונה נגד 10 חיילים בעלי דרכון כפול שנלחמו בעזה הוגשה למשטרת המטרופולין

עשרה חיילים בעלי דרכון ישראלי-בריטי ששירתו בצה״ל בגזרת עזה, מואשמים בפשעי מלחמה בבריטניה. "התלונה הוגשה למשטרת המטרופולין על ידי משרד עורכי דין לזכויות אדם בבריטניה", פורסם בגרדיאן.

משרד עורכי הדין מייקל מנספילד KC מגיש היום (ב') "תיק בן 240 עמודים ליחידת פשעי המלחמה של הסקוטלנד יארד, בטענה להריגות ממוקדות של אזרחים ועובדי סיוע, כולל בירי צלפים, ולתקיפות חסרות הבחנה באזורים אזרחיים, כולל בתי חולים", נכתב.

הדוח שיוגש הוכן על ידי צוות עורכי דין וחוקרים בריטים בהאג והוא "מאשים גם בתקיפות מתואמות נגד אתרים מוגנים, כולל אנדרטאות היסטוריות ואתרים דתיים, ובגירוש והעברה בכפייה של אזרחים".

שמות החשודים והפרטים אסורים לפרסום.

עו"ד מנספילד הידוע בעבודתו על תיקים גדולים אמר לגרדיאן: "אם אחד מאזרחנו מבצע עבירה, עלינו לפעול בנוגע לכך. גם אם איננו יכולים לעצור ממשלות של מדינות זרות מהתנהגות פסולה, אנחנו יכולים לפחות למנוע מאזרחנו להתנהג בצורה פסולה", והוסיף, "אזרחי בריטניה מחויבים מבחינה משפטית לא לשתף פעולה עם פשעים שבוצעו בפלסטין. אף אחד אינו מעל החוק".

מתוך הגרדיאן מאת הארון סידיק. לקריאת הכתבה המלאה.

3 במשך שנים נתניהו הסתכסך עם נשיאי ארה"ב, ואז הגיע טראמפ

היום (ב') בערב (20:00 שעון ישראל) צפוי ראש הממשלה, בנימין נתניהו להיפגש עם נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, על מנת לדון על תוכנית המכסים, המלחמה בעזה, יחסי ישראל-טורקיה, איראן והאג. בניו יורק טיימס נכתב כי במשך שנים נתניהו "הסתכסך עם כל אחד מהנשיאים האמריקאים", אך הוא וטראמפ "הם בני ברית" ועשויים מאותם חומרים. "הנשיא טראמפ ונתניהו משתמשים באותו ספר הנחיות ופועלים באופן דומה בזמן שהם מתמודדים עם סערות", נכתב.

"לפני שהנשיא ברק אובמה הושבע לתפקידו בשנת 2009, בנימין נתניהו התקשר לדיפלומט הישראלי אלון פנקס בלי התראה וביקש שיעור במה שבעצם היה שפה זרה: שפת הדמוקרטים. 'אני מדבר רפובליקנית ואתה מדבר דמוקרטית, ואני צריך מתווך', אמר נתניהו". פנקס אמר כי "נתניהו תמיד ראה את עצמו כמעין ניאו-קונסרבטיבי ששייך לאגף הימני של המפלגה הרפובליקנית".

כעת, לאחר שנים של מחלוקות עם הנשיאים ביידן ואובמה, נתניהו ייפגש בבית הלבן עם טראמפ וישוחח "עם מפלגתו המועדפת". לאחר סערת המכסים של טראמפ נתניהו אמר: "אני יכול לומר לכם שאני המנהיג הבינלאומי הראשון, המנהיג הזר הראשון, שייפגש עם הנשיא טראמפ בנושא הזה, שהוא כה חשוב לכלכלת ישראל", והוסיף "יש תור ארוך של מנהיגים שרוצים זאת עבור כלכלתם. אני חושב שזה משקף את הקשר האישי המיוחד, כמו גם את הקשרים המיוחדים בין ארה"ב לישראל".

"כל הממשלים האמריקאים האחרונים חברו, במידה זו או אחרת, לישראל, אף על פי שלמר ביידן ולמר נתניהו הייתה היסטוריה ארוכה ומורכבת", ביידן התייאש במשך הזמן מהתנהלותו של נתניהו וביקר את הרפורמה שלו במערכת המשפט כמו גם את האופן בו ניהל את המלחמה בעזה לאחר ה-7 באוקטובר.

אך כשטראמפ נכנס לכהונתו השנייה, הוא ונתניהו דיברו באותה השפה כאשר הנשיא איים אמר על ארגון הטרור חמאס "נפתח עליכם את שערי הגיהנום".

"נתניהו וטראמפ מצאו גם בסיס משותף בביקורתם על שופטי מדינותיהם. מר טראמפ התמרמר נגד שופטים שחסמו חלק מצעדי ממשלו, כולל הפעלת סמכויות חירום לזירוז גירוש מארה"ב. הוא קרא להדחת שופט אחד מסוים, כאשר מר נתניהו הריע לו", כך נכתב.

אליוט אברמס, עמית בכיר ללימודי המזרח התיכון במועצה ליחסי חוץ, אמר לניו יורק טיימס כי יש "הרבה יותר אמון מצד הישראלים בממשל טראמפ". מה שלא היה נכון לגבי ממשל ביידן "שנחשב סימפטי, אבל נוטה לרסן את ישראל".

מתוך הניו יורק טיימס מאת לוק ברודווטר. לקריאת הכתבה המלאה.

4 איראן מזהירה את שכנותיה "לא לסייע לארה"ב"

לאור המתיחות בין ארה"ב לאיראן והחשש מתקיפה, טהרן "מזהירה את שכנותיה לא לסייע לארה"ב אם תתקוף" פורסם בטיימס הבריטי.

"איראן הזהירה את שכנותיה במפרץ שיש להן בסיסים צבאיים אמריקאיים שלא יהיו מעורבות בכל תקיפה פוטנציאלית - ימים לאחר שהעלתה את רמת הכוננות שלה בעקבות הגברת הנוכחות הצבאית האמריקאית באזור", נכתב.

בין המדינות אליהן נשלחה האזהרה עיראק, כווית, איחוד האמירויות, קטאר, טורקיה ובחריין. בהודעה נכתב "לא לאפשר לארה"ב להשתמש במרחב האווירי או בשטח שלהן - שמא הדבר ייחשב למעשה עוין".

לאחר שטהרן נחלשה עקב היחלשות חיזבאללה ונפילת אסד אנליסטים סבורים כי היא "תרצה להיאחז בתוכנית הגרעין שלה כאסטרטגיה צבאית אחרונה".

בשישי האחרון איראן העלתה את רמת הכוננות והצהירה כי תגיב במקרה של תקיפה. "דיפלומטים במזרח התיכון סבורים שטראמפ שואף לרסן את איראן באמצעות איומים פעילים, אך גם בונה לגיטימציה פוליטית לתקיפה פוטנציאלית. גורמים בוחנים את העיתוי האפשרי של התקיפה", נכתב.

היום (ב') בפגישת נתניהו וטראמפ בבית הלבן הם ידברו בין היתר על הנושא האיראני "ישראל הצהירה שוב ושוב כי תפעל צבאית כדי למנוע מאיראן להשיג נשק גרעיני.

מתוך הטיימס מאת גבריאל ויניגר. לקריאת הכתבה המלאה.