שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 

ענקי וול סטריט מצאו אשם בתוכנית המכסים, והוא לא דונלד טראמפ

לאור תוכנית המכסים של טראמפ שר המסחר האמריקאי ניצב תחת מתקפה חריפה • ביל אקמן האשים אותו בניגוד עניינים משום שהוא מושקע באג"ח ומאסק הצטרף לביקורת

הווארד לוטניק / צילום: ap, Mark Schiefelbein
הווארד לוטניק / צילום: ap, Mark Schiefelbein

בעוד שהביקורת מצד המגזר העסקי שתמך בטראמפ יחסית פסחה על הנשיא, שר המסחר האמריקאי הווארד לוטניק, נמצא תחת מתקפה חריפה. לאחר סדרת ראיונות שהעניק לוטניק לערוצי טלוויזיה אמריקאיים, תקף אותו המיליארדר ביל אקמן בציוץ חריף: "הרגע הבנתי למה להווארד לוטניק לא אכפת משוק המניות ומהתרסקות הכלכלה. הוא וקאנטור פיצג'רלד (מקום עבודתו לפני שמונה לתפקיד, א.ו) מושקעים באג"ח. הוא מרוויח כשהכלכלה שלנו קורסת". אקמן הוסיף כי "זו טעות למנות לשר המסחר מישהו שהחברה שלו ממונפת להשקעה באג"ח קבועות. זה ניגוד עניינים שאי אפשר לגשר עליו".

לא רק המכסים: זה התרחיש שממנו באמת חוששים בשווקים
המשקיע הבכיר שבטוח: "אנחנו בדרך לחורף גרעיני כלכלי"

שר המסחר לוטניק היהודי-אמריקאי הוא איש עסקים ונדבן לשעבר. בין היתר היה מנכ"ל ויו"ר חברת הברוקראז' הפיננסית וקאנטור פיצג'רלד, וכן של BGC Partners. שמו נקשר באופן טרגי לאסון התאומים שבו איבד את אחיו ואת מרבית עובדיו במטה החברה שבמגדלים. בעקבות האסון, הפך לוטניק לדמות ציבורית בולטת. והונו מוערך בין 2-4 מיליארד דולר לפי מקורות שונים.

בשנים האחרונות בלט לוטניק גם בזירה הפוליטית, לאחר שגייס תרומות עבור קמפיין הבחירות של דונלד טראמפ ב-2020 ושוב ב-2024, ונודע כתומך נלהב בגישתו של טראמפ ליישום מכסים מאזנים כאמצעי לחיזוק הכלכלה האמריקאית. בנובמבר 2024, לאחר ניצחונו של טראמפ בבחירות, הודיע טראמפ על כוונתו למנות את לוטניק למזכיר המסחר בממשלו השני.

גם אילון מאסק מבקר

גם אילון מאסק, שצפוי להפחית את מעורבתו בממשל בשבועות הקרובים, הצטרף לביקורת. זאת בעקבות דבריו של לוטניק בנוגע לאי מקדונלד - אי בלתי מיושב שכלול, באופן מפתיע, ברשימת המכסים של ממשל טראמפ. לוטניק הסביר כי הכללת האי נועדה למנוע ניצול פרצות במערכת המכסים. מאסק לא נשאר אדיש וכתב: "זה מצחיק", בצירוף אימוג'י צוחק.

מוקדם יותר תקף מאסק גם את פיטר נבארו, לשעבר יועצו הכלכלי של טראמפ לענייני סחר, לאחר שזה טען כי "אין צורך במשא ומתן - המכסים כאן כדי להישאר". מאסק השיב בציטוט מהכלכלן השמרני תומס סוואל: "מאחורי כל בעיה עומד מישהו שלמד בהרווארד" - רמז ישיר לרקע האקדמי של נבארו שלמד בהרווארד.