שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 
מדד VIX | שאלות ותשובות

רק פעמיים ב-30 השנים האחרונות: מדד הפחד הגיע לרמה חריגה

מלחמת הסחר שפרצה לפני כשבוע הפילה את השווקים, ומנגד מדד הפחד זינק לרמות שמזכירות את ימי הקורונה • אז מהו בעצם מדד הפחד, איך אפשר להשקיע בו, והאם זה כדאי בכלל?

מדד הפחד בשיאים הסטוריים / אילוסטרציה: Shutterstock
מדד הפחד בשיאים הסטוריים / אילוסטרציה: Shutterstock

לאחר שנתיים וחצי של עליות חדות חווה בימים אלה שוק המניות האמריקאי טלטלה עזה, לאחר שאיום המכסים של הנשיא טראמפ הפך לעובדה מוגמרת (לפחות נכון לעכשיו) ובתגובה סין הכריזה על צעדי ענישה משלה, עם הטלת מכסים בשיעור דומה.

מנכ"ל הבנק האמריקאי מזהיר: "יהיה קשה להפוך את ההשפעות השליליות"
התגובה הסינית, הפאניקה האמריקאית: כל המספרים מאחורי הדרמה בשווקים

התוצאה: מדד מניות הטכנולוגיה, הנאסד"ק, נכנס ל"שוק דובי" (נפילה של 20% מהשיא האחרון) עם ירידה של 22.3% מהשיא. מדד הדגל של וול סטריט, ה- S&P 500, הצטרף אף הוא הים לאותה טריטוריה ונסחר בכ-20% פחות משיאו, כ-6 טריליון דולר נמחקו מהשווקים - המחיקה הדו-יומית הגדולה בהיסטוריה.

מלחמת הסחר מייצרת חוסר ודאות בשווקים והמשקיעים חוששים מהשפעותיה על הכלכלה העולמית. החשש וחוסר הוודאות באים לידי ביטוי במה שנקרא "מדד הפחד", או VIX (Volatility index). בניגוד למדדים אחרים הנותנים אינדיקציה לביצועים של ניירות ערך, אג"ח וכו' מדד הפחד מבטא את חששות המשקיעים מפני תנודתיות חדה, כלפי מטה או כלפי מעלה. המדד הזה זינק בחמשת ימי המסחר האחרונים בכ-125% והגיע לרמות של 50 נקודות. מאד גבוה כפי שיוסבר להלן.

ה-VIX עולה גם היום בכ-10% לאחר עלייה חדה ביום שישי, "יום שישי היה יום של פאניקה אמיתית", כתב ניקולס קולס, מייסד שותף של DataTrek, בהערה שנשלחה במייל היום.

המניות צנחו ביום שישי, בעוד ה-VIX ננעל ברמה של 45.31. הבוקר (ב') הוא עלה ב-7% ל- 48.54 נקודות, לפי נתוני FactSet. "סגירות של VIX מעל 40 הן נדירות", אמר קולס. "הפעמים היחידות מאז 1990 שבהן ה-VIX היה ברמות דומות היו בעמקי המשבר של 2008 ובמשבר המגיפה של 2020. בכל מקרה, שינויים במדיניות ממשלתית היו דרושים לפני שהתנודתיות ירדה".

מהו בעצם מדד הפחד?

הרעיון העומד מאחורי מדד הפחד הוא שתנודתיות בשווקים היא מראה של חששות. ככל שהתנודתיות גבוהה כך היא מלמדת על החששות בקרב המשקיעים, וההפך. התנודתיות עצמה נמדדת בשינויים של המדד סביב הממוצא שלו בפרקי זמן שווים. ככל שהם גדולים, כך התנודתיות גבוהה יותר.

טכנית, המדד עוקב אחרי התנודות (סטיות התקן) במחירי האופציות, ככל שהן מתגברות, כך המדד מזנק.השער של מדד הפחד נקבע על ידי חישוב התנודתיות הגלומה בשעריהן של אופציות הנסחרות על מדד S&P 500. המדד משקלל את סטיית התקן הגלומה במחיריהן של האופציות מסוג CALL ו-PUT על מדד S&P 50 הפוקעות בתקופה של כחודשיים מיום חישובו.

ה-VIX הוא למעשה מדד התנודתיות של בורסת האופציות בשיקגו ( CBOE). הוא מבטא, בעזרת נקודות את רמת התנודתיות שהשוק צופה ב-30 הימים הקרובים, ביחס למדד המניות S&P 500. הממוצא הוא 20, ב-60 השוק בפאניקה מוחלטת.

איך זה עובד בעצם?

מדד הפחד מטפס כאשר השווקים סוערים ותנודתיים. היסטורית, רמה של 20 נקודות ויותר מעידה על מצב כזה. בשיאם של משברים פיננסיים, הגיע המדד ל-40 נקודות ואף יותר. בתקופות רגועות יותר בשוק, המדד נע בין 10 ל-15 נקודות. כאשר התנודתיות עולה והמדד מטפס - עולה גם מחירן של אופציות על מדד S&P 500. מנגד, במצב זה, יש המזהים הזדמנות להיכנס למניות לטווח הרחוק - שכן משקיעים רבים מוכרים אותן, במחירים נמוכים.

מבחינה היסטורית, המדד ידע גבהים מרקיעי שחקים - כך למשל, בימי המשבר המתגלגל של 2008, הוא הגיע לרמה של 80 נקודות. בימי הקורונה בשנת 2020 הגיע המדד ל-85 נקודות.

גם כיום, אירועים משמעותיים בשווקים יכולים להקפיץ את המדד באופן משמעותי בתוך כמה שעות; כך למשל, בשבוע הראשון של פברואר, ידיעות שליליות בנוגע למו"מ בין סין לארה"ב בסוגיית הסכמי הסחר, העלו את המדד ב-14% בתוך יום אחד בלבד.

שנה קודם לכן, לאחר שהבנקים המרכזיים בעולם אותתו על כוונתם לסיים את התמריצים שהעניקו לשווקים, קפץ המדד ב-100% ביום אחד - והסב הפסדים כבדים למשקיעים שנכנסו לפוזיציית שורט על התנודתיות, כלומר, הימרו כנגדה.

איך להשקיע במדד הפחד

השקעה במדד הפחד האמריקאי אינה מתאימה לבעלי לב חלש. תעודת הסל בשם VXX עוקבות אחריו לטווח הקצר, ו-VIXM לטווח בינוני. עם זאת, לאחרונה הן להיט: מי שהחזיק בשתי התעודות מתחילת השנה הרוויח 55% ו-25% בהתאמה. רק בחמשת ימי המסחר האחרונים זינקו השתיים במעל 25%. ואם אתם ממש אמיצים שלא מפחדים מהפחד, UVXY היא תעודת סל ממונפות פי 1.5 על מדד הפחד.

ושוב, לא כדאי "לנסות את זה בבית". מכיוון שמדד ה-VIX הוא מדד שהערך שלו נובע מסטיות התקן על האופציות של מדד S&P 500, ותעודות הסל שעוקבות אחרי אותו מדד, עושות זאת בעצמן באמצעות חוזים עתידיים, נוצר מצב שתעודות הסל האלה הן בעצם נגזרת על נגזרת, או נגזרת שניה, ולכן הכל מאוד ממונף וספקולטיבי. לא מומלץ למשקיע הלא-מאד-מאד מקצועי להשקיע בתעודות הללו.