שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.
 
אלמנט לאבס | בלעדי

עם 3 אקזיטים מאחוריו: היזם הסדרתי שמגייס 50 מיליון דולר לסטארט־אפ החדש שלו

לגלובס נודע כי אלמנט לאבס של אביגדור וילנץ, המפתחת מעבדי בינה מלאכותית, גייסה 50 מיליון דולר, לפי הערכת שווי של 500 מיליון דולר • את המהלך הובילו הקרנות פידליטי ואטריידס, שבעבר השקיעו בחברות של היזם הסדרתי • החברה מעסיקה כיום מעל ל־100 עובדים

אביגדור וילנץ / צילום: אינטל
אביגדור וילנץ / צילום: אינטל

חברת הסטארט־אפ של יזם השבבים הסדרתי אביגדור וילנץ גייסה 50 מיליון דולר לפי הערכת שווי של 500 מיליון דולר, בהובלת פידליטי, חברת הביטוח האמריקאית שמשקיעה גם בחברות הייטק פרטיות, ובהשתתפות קרן אטריידס (Atreides), שכבר השקיעה בעבר במספר חברות של וילנץ - כך נודע לגלובס.

זהו סבב הגיוס המוסדי הראשון של הסטארט־אפ אלמנט לאבס (Element Labs), שמפתח מעבדי בינה מלאכותית לעידן ההסקה (Inference), השלב שבו מופעלים מודלי הבינה המלאכותית לאחר שכבר אומנו קודם לכן.

בלעדי | הישראלי הבכיר ביותר באפל ביקר בארץ: "הצוות פה חיוני לפיתוח המוצרים"
באפל יכולים להירגע? סמארטפונים ומחשבים ניידים יהיו פטורים מהמכסים החדשים של טראמפ

ככל הידוע, אלמנט לאבס גייסה עד כה כמה עשרות מיליוני דולרים מכספם של המייסדים, כולם משקיעים פרטיים אמידים שמכרו חברות במיליארדים. החברה ממוקמת במגדלי עזריאלי ומעסיקה מעל ל־100 עובדים, רבים מהם עובדי הבאנה לאבס לשעבר. מנהליה מסרבים לשוחח עם התקשורת, ועובדיה מסתירים ברשתות החברתיות את העובדה שהם עובדי החברה, בכלל זה ברשת החברתית למקומות עבודה לינקדאין.

אלמנט לאבס

תחום עיסוק: פיתוח מעבדי AI לשלב הסקה, שבו מופעלים מודלי הבינה המלאכותית
היסטוריה: הוקמה ב־2024 על־ידי אביגדור וילנץ, דוד דהן ורן חלוץ
נתונים: ממוקמת במגדלי עזריאלי ומעסיקה מעל ל־100 עובדים, רבים מהם עובדי הבאנה לאבס לשעבר

וילנץ הוא יזם ומשקיע סדרתי בתחום השבבים שחתום על מכירת הבאנה לאבס לאינטל בתמורה ל־2 מיליארד דולר; מכירת אנפורנה לאבס לאמזון בתמורה ל־380 מיליון דולר; ומכירת גלילאו ב־2 מיליארד דולר למארוול טכנולוגיות. בראיון שהעניק לגלובס לפני שנתיים, הוא סיפר כי עבר להתגורר בשווייץ והפחית את פעילותו בישראל, על רקע המהפכה המשפטית. כעת, נראה כי בעקבות אלמנט לאבס, וילנץ חזר להיות מעורב בחברה ישראלית באופן משמעותי יותר.

מהחברה לא נמסרה תגובה לכתבה.

יזם סדרתי שמכר חברות במיליארדים

אלמנט לאבס הוקמה על־ידי צוות מבוקש בעולם ההשקעות: אביגדור וילנץ ויזמי חברת הבאנה לאבס - דוד דהן ורן חלוץ. וילנץ היה שותף גם להשקעה בהבאנה לאבס ולסטארט־אפ החדש הביא כמשקיע מוקדם את אחד מעמיתיו לשעבר, מנואל אלבה־מרקז, שותפו לשעבר בגלילאו.

העמדה הבכירה של וילנץ ויזמי הבאנה לאבס פותחת דלתות עבור אלמנט לאבס בכל מפעל שבבים גדול ובכל חברת אלקטרוניקה. שותפו לשעבר של וילנץ להשקעות בישראל, ליפ־בו טאן, מונה בחודש שעבר לתפקיד מנכ"ל אינטל.

זהו סבב שני לחברה (סבב A), לאחר שקודם לכן היא גייסה הון בעיקר מהמייסדים, יזמים סדרתיים שמכרו בעבר חברות במיליארדי דולרים, אלמנט לאבס כבר נמצאת בשלב מתקדם. הגיוס נועד להביא אותה להשלמת סדרת השבבים הראשונה וליציאה לבדיקות ייצור (טייפ אאוט) במפעלי TSMC, מפעל השבבים הקבוע של חברות הסטארט־אפ של וילנץ, שכבר ייצר בעבר את השבבים של אנפורנה לאבס והבאנה לאבס.

לא ההשקעה הראשונה בחברות של וילנץ

פידליטי, אחת מחברות הביטוח הגדולות בארה"ב, משקיעה בחברות הייטק צעירות באמצעות מספר קרנות השקעה בהן כמו Fidelity Growth, Fidelity Advisor, Mount Vernon, Blue Chip Growth, Fidelity NorthStar ו־Fidelity US Growth Opportunities. בנוסף, היא מונה בדוחות ההשקעה שלה את אלמנט לאבס כחברת פורטפוליו בקטגוריית ההשקעות הבינלאומיות שלה בשווקים מתפתחים, לצד חברות כמו ספוטיפיי, תאגיד לואי ויטון, חברת התוכנה הגרמנית סאפ, ענקית מכונות ייצור השבבים ההולנדית ASML וגם כמה חברות ישראליות דוגמת וויקס, ראפיד, נובה וכן חברה נוספת של אביגדור וילנץ, אקסייט (Xsight).

משקיעה נוספת שמשתתפת בגיוס היא כאמור קרן הגידור אטרידס (Atreides), שבין השקעותיה גם ספייס אקס של אילון מאסק ואפליקציית המסחר במניות רובין הוד. אטריידס היא משקיעה ותיקה בחברות הסטארט־אפ של אביגדור וילנץ, בהן אקסייט, פרוטאנטקס, לייטביטס ושורה של חברות ישראליות אחרות דוגמת ואיאר ואוברוולף. לדירקטוריון אלמנטס הצטרף גאווין בייקר, מייסד הקרן ושותפו הוותיק של וילנץ להשקעות רבות.

זו לא פעם ראשונה ששתי הקרנות חוברות יחד להשקיע בחברה בה מעורב וילנץ. פידליטי ואטריידס הובילו בעבר יחד השקעה באסטרה לאבס, שהיזם הישראלי אומנם לא היה שותף לה, אך היה אחד מהמשקיעים המוקדמים בה. השתיים הובילו יחד את סיבוב ההון הרביעי של החברה (סיבוב C), שהוערך על־ידי PitchBook ב־50 מיליון דולר לפי שווי של 950 מיליון דולר. אסטרה יצאה להנפקה לפני יותר משנה ונחשבה להנפקת שבבים מבטיחה, עד שהמפולת בשוק ההון השיבה את מחיר המניה כמעט לזה שהיה בבוקר שלמחרת היציאה להנפקה במרץ 2024.

השלב הבא בעידן הבינה המלאכותית

מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג הכריז בחודש שעבר כי עידן הבינה המלאכותית נכנס לשלב הקריטי המכונה "הסקה", שבו הפיכת הכלי לנחלת הכלל מביאה לגידול בביקושים ובשל כך רוב עיבוד פעילות עיבוד ה־AI עובר מאימון מודלים להפעלתם. בכנס השנתי של אנבידיה שנערך בחודש שעבר בקליפורניה, הציג הואנג מפת דרכים לארונות שרתי AI בודדים רבי־עוצמה שיכילו יכולות עיבוד מידע שקיימות כיום רק בחוות שרתים רחבות־ידיים.

כך, במחצית השנייה של 2027 תשיק אנבידיה ארונות שרתים עם 576 מעבדים גרפיים, זאת בהשוואה ל־72 המשובצים בארונות השרתים החדשים ביותר. שבב הרובין שמתכנן הואנג להשיק, יצרוך 3% מהחשמל שצריך השבב הוותיק והפופולרי הופר (H100).

לדבריו, שלב ההסקה יצרוך כמות מעבדים גרפיים גדולה יותר וכוח מחשוב רב־עוצמה ועל כן מחפשות חברות להוזיל את הפעילות הזו על־ידי פיתוח מעבדים נמוכי הספק חשמלי. באלמנט לאבס מבקשים לפתח מעבדי הסקה משלהם שיוכלו לחלק את העבודה בין חוות השרתים הגדולות באתרים מרוחקים לבין תחנות עיבוד מידע מקומיות שיוצבו בשכונות ובקרבת מרכזי מגורים ועסקים, בדומה לאופן שבו פעלו בעבר מרכזיות טלפוניה ואינטרנט, עם תחנות שכונתיות שכונו "לאסט מייל".

כפי שנחשף בגלובס, מעבדים אלה יפותחו בהתאמה לפי דרישות הלקוח, במודל שמזכיר את הפעילות של ברודקום ומארוול המתמחות בפיתוח שבבים לפי דרישה לענקיות דוגמת גוגל, אפל ואמזון.