המשבר חלף? משקיעי אפל מתעלמים מאיומי המכסים החדשים

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מיהר להבהיר כי הפטור שניתן לטלפונים חכמים ולמחשבים ניידים מתוכנית המכסים הוא זמני ויפוג בעוד חודש־חודשיים • אלא שהמשקיעים לא מתרשמים - ומזהים הזדמנות קנייה לאחר שמניית אפל איבדה רבע מערכה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Adek Berry
טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Adek Berry

מאז הכרזת תוכנית המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ועד ליום שלישי שעבר, מניית אפל איבדה כמעט רבע מערכה. 90% ממכשירי האייפון מתוצרתה עדיין מורכבים במפעלי פוקסקון בסין, כמו גם 80% ממכשירי האייפד. בארה"ב רבים חששו מעלייה דרמטית של מחירי האייפון, והערכות שונות העלו כי המחירים יכולים להגיע אף ל־3,000 דולר למכשיר.

בלעדי | עם 3 אקזיטים מאחוריו: היזם הסדרתי שמגייס 50 מיליון דולר לסטארט־אפ החדש שלו
"רק דחייה זמנית של המכסים": בממשל טראמפ מצננים את האופטימיות של ענקיות הטכנולוגיה

ואז המגמה התהפכה. ביום שישי טיפסה מניית אפל ב־4%, ושבוע המסחר הנוכחי נפתח גם הוא בעליות חדות בערכה.

אלא ששתי הכרזות מן הימים האחרונים הרגיעו, ולו באופן זמני, את השוק: הקפאת הטלת המכסים על מדינות העולם, למעט על סין, למשך שלושה חודשים החל מיום רביעי האחרון; וההבהרה מסוף השבוע שמוצרי אלקטרוניקה, בהם טלפונים חכמים, מוחרגים מהמכסים.

נוסף עליהם, הבהירה רשות המכסים והגבולות בארה"ב, יוחרגו מהמכסים מחשבים ניידים, שעונים חכמים, מסכים, התקני אחסון, מעגלים משולבים רכיבים אלקטרוניים בשם טרנזיסטורים וכן מכונות לייצור שבבים. אלה לא רק יוחרגו מהמכסים "ההדדיים" בגובה 145% שנותרו על סין, אלא אפילו משיעור של 10% שהוטלו על שאר מדינות העולם.

מניית אפל זינקה

לאחר ההבהרות הללו, זינקה מניית אפל ב־5% במסחר המוקדם בנאסד"ק, לאחר עלייה של 4% ביום שישי שעבר. נכון ליום המסחר הנוכחי, המניה עולה בכ-2.5%.

הדברים כנראה נסכו תחושת ביטחון אצל מנכ"ל אפל טים קוק, שלא התנצל על כך שהוא מייצר בסין, וציין בראיון שערך ביום ראשון כי אפל מייצרת בסין לא בגלל העלות הנמוכה, אלא בגלל המומחיות שהמדינה האסיאתית רכשה בתחום.

לטענתו, שוק מכונות הייצור בסין איכותי יותר, וגם כוח־האדם שמומחה בהתקנתם: "אם תערוך בארה"ב מפגש של מהנדסי מכונות ייצור, לא בטוח שתוכל למלא את החדר", אמר. "אם תערוך אותו בסין, תוכל למלא כמה אצטדיוני פוטבול. ההתמחות בתחום הזה בסין היא עמוקה הרבה יותר".

תחילתו של שבוע המסחר עמד גם הוא בסימן עליות, כאשר את מדד ההנג סנג משכו מעלה את מניות לנובו, עליבאבא ובאיידו, ואת הבורסה בטוקיו הובילו העליות במניות טוקיו אלקטרון, שעלתה ב־2.4%. כמה מהספקיות של אפל במזרח רשמו גם הן עלייה מרשימה, בהן לארגאן פרסיז'ן הטייוואנית שעלתה ביותר מ־5% ומפעל הייצור פוקסקון שעלה ב־3%.

ההחרגות זמניות?

למרות האופטימיות בשווקים, חוסר הבהירות מצד הממשל האמריקאי לא פג, ובממשל משדרים סימנים מעורבים. טראמפ אמר במהלך השבת כי יודיע ביום שני על תוכנית מפורטת יותר הקשורה במוצרי האלקטרוניקה, ויצר את החשש כאילו ההחרגות היו זמניות בלבד.

פיטר נבארו, יועצו של טראמפ לנושאי סחר, הוסיף כי בסופו של דבר לא יהיו החרגות או פטורים, ושר המסחר בממשל, הווארד לוטניק, הפיג מעט את הערפל כשאמר אתמול (א') כי יוטלו מכסים נפרדים בעוד מספר חודשים לאחר בדיקה מעמיקה יותר על תחום השבבים.

אלון בן צור, יו"ר איגוד חברות ההייטק בהתאחדות התעשיינים, המייצג מפעלי טכנולוגיה רבים בישראל, מסביר מה עומד מאחורי החרגת הסמארטפונים והמחשבים: "היה ברור שבאזור שבו רוב המוצרים לצרכן לא מיוצרים בארה"ב, כמו טלפונים ומחשבים, יש צורך להחריג מהמכסים, כיוון שאי־ההחרגה תביא לעלייה גבוהה, אולי אף של 50% במחיר, דבר שייכאב בכיס של כל צרכן", הוא אומר.

לדבריו, "קל יותר להעלות מחירים במוצרים שלא מגיעים לצרכן, למשל, במכונות ייצור - הלקוחות לא יידעו שמחיר הגבינה שלהם עלה בגלל התייקרות של מכונה כזו או אחרת, לפיכך אני מעריך שבתחומים האלה המכסים יישארו".

לפיכך, בן צור עדיין מודאג, גם כשהדבר מגיע לתעשייה הישראלית. "אנחנו לא מייצרים טלפונים אלא רכיבים או מוצרים שמשלבים חומרה ותוכנה, שכל שינוי של אחוז במכס עליהן יכול לפגוע בתחרותיות שלנו, כיוון שארה"ב היא שוק היצוא המרכזי, וכל שינוי יכול להעלות בבת־אחת מדינות עם יתרון תחרותי. לצערי אין בהירות לגבי תהליך המכסים, והסכנה לפגיעה משמעותית בתעשייה הישראלית עדיין קיימת".