יום המסחר הטוב ביותר בקריירה של מנהל קרן הגידור אדואר דה לנגלאד היה למחרת חשיפת מכסי "יום השחרור" הגורפים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. השווקים צנחו והביאו תמורה עצומה להימור של לנגלאד במיליארדי דולרים נגד מניות ארה"ב והדולר. "כשטראמפ נבחר, חשבתי, 'ההתרסקות עומדת להגיע", אמר דה לאנגלייד, מייסד חברת קרנות הגידור השוויצרית EDL Capital, שהרוויחה 6% באותו יום.
● המשבר חלף? משקיעי אפל מתעלמים מאיומי המכסים החדשים
● הישראלית בוול סטריט שמקבלת המלצת קנייה בפרמיה של 90%
הדבר שהוא לא חזה עד הסוף היה הזינוק של המניות ביום רביעי בשבוע שעבר, לאחר שטראמפ עיכב את רוב המכסים ההדדיים כביכול. EDL נפגעה מהראלי, ואיבדה 1.4% באותו היום. החברה נותרה בעלייה של יותר מ־25% ביחס לשנה קודמת.
תוכנית המכסים של טראמפ הניעה רכבת הרים חסרת תקדים כמעט בשוק. ה־S&P 500 מחק 5.8 טריליון דולר בשווי שוק בימים שלאחר הכרזת "יום השחרור" של הנשיא, ואז סיים עם רווח של 4 טריליון דולר ביום רביעי, היום הטוב ביותר שלו מאז 2008. האג"ח הממשלתיות, שנתפסו כמקום מפלט בתקופות של תנודתיות, השיגו בתחילה, כשהשווקים החלו להתרסק, את הביצועים הצפויים מהן. ואז לפתע - ובחדות - הן שינו כיוון, ועוררו דאגות לגבי הקשיים בשוק.
המפסידים של אתמול, המנצחים של מחר
אפילו למנהלי קרנות גידור, הנחשבות לכסף החכם בשווקים, קשה היה לחזות את התנודות. קבוצה של קרנות גידור מאקרו - כאלה הסוחרות בתנועות שוק גדולות במניות, אג"ח, מט"ח וסחורות - הרוויחו יפה כשקראו נכון את תגובת השוק הראשונית למדיניות הסחר של טראמפ. אך אפילו הקרנות הללו, שראו את הנולד, לא יכלו לחזות את האדוות שיישלחו אל כל סוגי הנכסים בימים שלאחר מכן.
בסביבה שבה המזל משתנה לעתים תכופות והמפסידים של אתמול עשויים להיות המנצחים של מחר, סוחרי קרנות גידור ברחבי העולם דבוקים למסכים שלהם, בחשש שפוסט במדיה חברתית או הופעה בטלוויזיה יהפכו במהירות את כיוון השווקים. "כל 15 או 20 דקות בערך, אני מתעורר ובודק מה קורה", אמר וינר בנסאלי, מייסד חברת קרנות הגידור LongTail Alpha מקליפורניה, המתמקדת באסטרטגיות שמטרתן להפיק תועלת מהסערה בשוק. "הדברים זזים כל כך מהר בימים אלה".
הלקוחות רצו לסגור את השורט
חוסר הוודאות המוגבר בנוגע לכלכלה ולמדיניות סייע להפוך את קרנות הגידור לדוביות יותר באופן קולקטיבי במרץ. לקוחות קרנות גידור של גולדמן זאקס מכרו בחודש שעבר מניות בהיקפים הגבוהים ביותר, בניכוי רכישות, ב־12 השנים האחרונות. היחס בין ההימורים על עליית מחירי הנכסים לבין ההימורים על ירידתם, אצל אותם הלקוחות, הגיע בחודש מרץ לשפל של חמש שנים.
קרנות גידור, "בחנו חלק מהרטוריקה סביב המכסים והרגישו שהפגיעה השלילית תהיה גדולה יותר ממה שאנשים ציפו באותה תקופה", אמר ג'ון שלגל, ראש מודיעין פוזיציות בג'יי.פי מורגן צ'ייס.
זה נראה נבון כשטראמפ חשף מטח של מכסים גבוהים והשווקים צללו. אולם, רבות מאותן קרנות מצאו עצמן במשחק תופסת כשהשווקים עלו לאחר השהיית המכסים של טראמפ ביום רביעי שעבר. היום ההוא היה היום הגדול ביותר של רכישת מניות נטו עבור לקוחות קרנות הגידור של מורגן סטנלי מאז שהחלה לעקוב אחר הנתונים ב־2010. חלק גדול מזה היה תוצאה של כיסוי שורט, אמר הבנק, המתרחש כאשר חברות רוכשות בחזרה מניות כדי לסגור את הפוזיציות הדוביות שלהן ולמנוע הפסדים.
"כמו ניווט בשעות העומס בניו יורק"
רוב סיטרון, מייסד חברת קרנות גידור מאקרו Discovery Capital Management, שמנהלות כ־2.5 מיליארד דולר, נעשה פסימי בנוגע לשוק המניות לקראת הכרזת המכסים הגדולה של טראמפ ב־2 באפריל. הוא גידר את תיק ההשקעות שלו על ידי הימור נגד חברות שחשופות לפגיעה ממכסים גבוהים.
כאשר עשה זאת, הערך של ההימורים הדוביים של Discovery על מניות עלה על ההימורים השוריים ב־30%, אמר סיטרון למשקיעים בסמינר מקוון. זו הייתה החלטה נבואית: Discovery הרוויחה כ־2% בשלושת הימים הראשונים של אפריל, לפי מכתב ששלח למשקיעים.
ואז סיטרון היטה את החברה שלו לכיוון שורי יותר במניות, הוא אמר בסמינר המקוון, מהלך שהתברר מוקדם מדי ככל שמכירת החיסול גברה. Discovery איבדה את הרווחים שלה וקצת מעבר לכך. סיטרון התכוונן מחדש, הפך שוב את הביצועים של דיסקברי לחיוביים באפריל וצמצם את ההפסדים לשנה זו לכ־2.3% נכון ליום חמישי, אמר אדם שמכיר את הנושא.
"האווירה הזו היא אחת מן הפעמים האלה שבהן מפת הדרכים שלי להשקעה נראית פחות כמו נסיעה בכביש מהיר ויותר כמו ניווט בשעות העומס בניו יורק כאשר Waze מפנה אותך כל 30 שניות לכיוון אחר", כתב סיטרון במכתב למשקיעים.
Brevan Howard, חברת קרנות גידור מאקרו שמנהלת כ־34 מיליארד דולר, מיצבה כבר מזמן את הקרן הראשית שלה כך שתהיה שורית כלפי אג"ח ממשלתיות, אמרו אנשים המכירים את החברה. הקרן הזו צברה 3.5% בחודש שהסתיים ב־4 באפריל. לו הייתה החברה ממשיכה עם הפוזיציה, היא הייתה מפסידה כסף כאשר משקיעים מכרו מאוחר יותר את האג"ח הממשלתיות בהמוניהם.
רבים מן העוקבים אחרי השוק הפנו אצבע אל קרנות גידור כאשר איגרות החוב הממשלתיות צנחו, בחשד כי התנתקות מהימורים גדולים מסוימים שלהם תרמה לנפילה. הבנקאים והמשקיעים התמקדו במיוחד במסחר המתרכז בעסקאות החלפת ריבית, שנעשה נפוץ בקהילת קרנות הגידור.
"אין גידורים מפני קריסת שוק שנגרמה מעצמה"
למרות זאת, חברות קרנות גידור הצליחו יותר מהשוק בסך־הכול. יחידת הפריים־ברוקראז' של מורגן סטנלי מעריכה כי התנודתיות הותירה את קרן הגידור הממוצעת בירידה של כ־2.3% לחודש זה עד ליום רביעי. זאת בהשוואה להפסד של 2.8% עבור S&P 500.
היו קרנות שהפסידו פי כמה וכמה מזה. קרן Pershing Square Holdings של ביל אקמן, קרן לבחירת מניות, ירדה ב־12.9% החודש עד יום שלישי. אקמן אמר בפוסט במדיה החברתית כי לחברה שלו אין גידורים שיגנו עליה מפני "קריסת שוק שנגרמה מעצמה". זאת, בניגוד למרץ 2020, אז הוא הרוויח יותר מ־2 מיליארד דולר בהימור מאקרו דובי.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.