עכשיו הכל פתוח לכולם

למרות שאלה המייצגים נישומים מול רשות המיסים מברכים, בדרך כלל, על פרסום ההחלטות בהליכי הפרה-רולינג, הם מצביעים גם על בעיות. עו"ד ד"ר אבי אלתר רואה בעיה בכיוון בלתי צפוי. לדבריו, אנשי המחלקה המקצועית ברשות המיסים, בראשותו של גידי בר-זכאי, נוטלים על עצמם סיכון בכל פעם שהם מעניקים פרה-רולינג. לא פחות.

והוא מסביר: "בר-זכאי מסתכן בחשיפה לביקורת המדינה. המבקר לא בודק את עובדי המדינה אלא את העסקאות במשק, כי זה נכנס טוב יותר לעיתון. לכן, קיים חשש שייבדק כל רולינג כזה, שהוא מטבעו קשרי הון-שלטון. גם לפרקליטות המדינה יש מה לומר, כי נציג שלה יושב בוועדה שנותנת את הרולינגים.

"גידי חייב לחשוב לא רק על המקרה הספציפי שלפניו, אלא גם מה יקרה עם זה מחר. יש צורך בתיקון חקיקתי, שיעניק לו שיקול דעת רחב יותר וגם חסינות, כל עוד הוא פועל במסגרת תפקידו. כל עוד זה איננו, אני מציע לגידי שיחשוב שלוש פעמים לפני כל החלטה, וככל שהעיסקה גדולה יותר - שיחשוב עוד יותר".

חוץ מזה, אלתר מוצא בעיה בסיסית בכל העסק: "צריך ליצור מערך של כוח אדם מתאים שיטפל בפרה-רולינגים. היום אלו אנשי מקצוע מעולים, אבל הם אנשי שומה שאינם מודעים להבדל שבין שומה לבין רולינג. הם צריכים להפוך את הראש: במקום לחשוב כיצד להוציא כסף מאנשים, הם צריכים לחשוב כיצד לקדם עסקאות. הרבה אנשי עסקים אומרים לי שהם במלכוד, כי אי-אפשר בלי הרולינגים ואי-אפשר עם הבירוקרטיה שכרוכה בהם".

רו"ח דורון כוכבי, מנהל מחלקת המיסים במשרד פורר-קסירר, סבור שאת עיקר התועלת מפרסום ההחלטות מפיקים דווקא מייצגים קטנים ובינוניים, אשר בדרך כלל אינם חשופים לעבודת המחלקה המקצועית. המשרדים הגדולים, לעומת זאת, מכירים היטב חלק מן ההחלטות שפורסמו - משום שהם עצמם היו מעורבים באותם מקרים. עם זאת, מוסיף כוכבי, גם המשרדים הגדולים יפיקו תועלת לאורך הזמן, משום שהפרסום מאפשר להם ללמוד על עמדת רשויות המס גם במקרים בהם לא טיפלו.

ועוד נקודה: "כאשר מנכים מתוך המקרה שמתואר בהחלטה את העובדות הספציפיות, על מנת שלא להסגיר את זהות הנישום, נוצר מצב בו לא ניתן להשתמש בדוגמא הכללית, כי חסרות בה עובדות חשובות מאוד אשר הביאו לתוצאה המסוימת ברולינג המסוים". אבל כוכבי מאמין שבעיה זו תיפתר במשך הזמן, ככל שיצטבר יותר ניסיון בעצם הפרסום. כוכבי ועמיתו ממשרד ברייטמן-אלמגור, צבי פרידמן, מסכימים בדבר הצורך לפרסם את ההחלטות סמוך ככל האפשר לקבלתן ולא להמתין מספר חודשים.

במישור המעשי, אומר פרידמן, התועלת שבפרסום לעיתים גדולה עוד יותר מכפי שניתן היה לשער. "למדתי מזה הרבה דברים שלא ידעתי. היו מקומות שהייתי בטוח שהמבנה המתוכנן איננו עביר, והחלטות הפרה-רולינג לימדו אותי שזה כן עובר. "אתה רואה שהרשות רוצה לעזור לך", מפתיע פרידמן. אם מבחינה כלכלית המבנה המוצע נכון אבל החוק לא כל כך מאפשר אותו, הם מנסים ככל יכולתם ללכת לקראתך".

פרידמן מציין, שגם בעבר לא מנעה הרשות ביצוע מתווים שונים אם היו להם תקדימים, אך הבעיה היתה שהמייצגים ידעו בדרך כלל רק על התקדימים שהם עצמם היו מעורבים בהם; כעת הכל פתוח לכולם. "פעם עשיתי מיזוג ענק וקשה, הלכתי במסלול מסוים, ורק לקראת סוף התהליך שאלו אותי ברשות: למה לא עשית מבנה כזה וכזה? אמרתי: זה לא אפשרי. הם אמרו: לא נכון, היה לנו מקרה דומה ואישרנו אותו. מעכשיו כולם יידעו על מקרים כאלו".