ב-1.1.2007 שיעור מס השבח ביחס ליחידים המוכרים מקרקעין בישראל ירד מ-25% ל-20%. המדובר כמובן ביחס למקרקעין שנרכשו לאחר 7.11.01 - כאשר ביחס למקרקעין שנרכשו קודם לכן, נקבע שיעור מס משוקלל בין שיעור המס השולי ו-20%.
שיעור מס זה (20%) יחול גם על בעל מניות (יחיד) המוכר מניות באיגוד מקרקעין (ולא רק מקרקעין במישרין), וזאת גם אם מדובר בבעל מניות מהותי (בעל 10% לפחות בזכויות בחברה). מכאן, שמבחינת מוכר שהינו בעל מניות מהותי עשוי להיות יתרון לסווג חברה כ"איגוד מקרקעין", שאז יחוב ב-20% לעומת 25% ביחס למניות חברה שאיננה איגוד מקרקעין.
עם זאת, חשוב לדעת כי ביחס לנושא זה קיימת כוונה לתקן את החקיקה ולקבוע במפורש שיעור של 25%. כוונה זו טרם יצאה לפועל ויש להניח כי אף אם יעבור תיקון מחמיר זה בעתיד (ולא ברור שאכן כך יהיה), הרי שעליו לחול מאותו מועד ואילך, ולא ניתן יהיה להחילו באופן רטרואקטיבי.
כמו כן, החל מ-1.1.07 ירד שיעור המס גם על מכירה של מקרקעין בחו"ל, מ-25% ל-20% (מס רווח הון). אף על-פי שמס רווח הון הופחת ביחס לרב הנכסים ל-20% כבר ב-1.1.06, עדיין מקרקעין בחו"ל נותרו כחריג שהמס לגביו הופחת מאוחר יותר, מתוך מטרה להשוות בין שיעורי המס בהשקעה במקרקעין בחו"ל ובישראל.
הורדת שיעור המס ל-20% היא נחלתם של מוכרים יחידים בלבד. ביחס לחברות - הכוונה המוצהרת היתה כי יוסיף ויחול שיעור מס של 25% גם בעתיד. האמנם? דומה שיש לסייג דברים אלה במעט בכל הנוגע למס שבח. עיון בהוראות חוק מיסוי מקרקעין מצביע על כך שעל-פי לשון החוק, שיעור מס השבח על חברות החל מ-1.1.07 הינו שיעור מס חברות (כיום 29%)!
התקלה נובעת מכך שחוק מיסוי מקרקעין מפנה לעניין שיעורי המס החלים על חברה לשיעור מס החברות הקבוע בפקודת מס הכנסה. שיעור זה אמנם יעמוד על 25%, אך זאת רק החל בשנת 2010. לתיקון האמור נקבעה הוראת שעה לשנים 2007 עד 2009, שמטרתה היתה להסדיר את המצב שיחול עד לירידת שיעור מס חברות ל-25%.
עם זאת, ההוראה כלשונה חלה אך ורק "לגבי נכס שיום רכישתו חל לפני יום התחילה", כאשר "יום התחילה" מוגדר בסעיף 47 לחוק כיום 7.11.01. הוראת השעה אינה מתייחסת אפוא למקרקעין שנרכשו לאחר יום התחילה, ולכאורה ביחס לאלה תחול ההוראה הכללית ולפיה חל שיעור מס חברות דהיום.
אין ספק כי האמור הינו בניגוד מפורש לכוונת המחוקק ונובע מתקלה חקיקתית. לפיכך, עוד בחודש יוני 2006 הוצא תזכיר חוק בו הוצע לתקן טעות זו (ומספר טעויות נוספות). עד כה טרם עבר תיקון החקיקה והתקלה נותרה בעינה, אך יש להניח כי ככל שייחקק תיקון החוק בעתיד הוא יוחל באופן רטרואקטיבי.
הכותבים הם ממשרד עו"ד אברהם אלתר ושות'.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.