במסגרת הרפורמה במיסוי נדל"ן בתיקון מס' 50, נחקקו הוראות שנועדו לעודד את ענף הנדל"ן במספר מישורים עיקריים: הקלות זמניות במס, הורדת שיעור מס השבח באופן קבוע ועוד.
במסגרת כלים משפטיים אחרונים אלה, ניתן למנות הסדרים המעניקים הקלות במס ביחס לעסקאות פינוי-בינוי, פטור ממס לחילוף זכויות במקרקעין ("שחלוף"), דחיית מס בעסקאות קומבינציה ויצירת הסדר מיוחד ביחס לאופציות במקרקעין - הסדר המאפשר סחירות רבה יותר מבלי חשש לחיוב במיסים עקיפים (מס מכירה ומס רכישה).
תיקון 50 נחקק במארס 2002, בתוקף רטרואקטיבי מ-7.11.01, כאשר הכלים המשפטיים בתחום האופציות, הקומבינציה, החילוף ופינוי-בינוי הצריכו היערכות ובחינת היישום בפועל, ומטעמים אלה נחקקו כהוראות שעה שעמדו בתוקף עד ליום 31.12.03. לקראת סיום התקופה התגבשה הדעה שיש להאריך את תוקף הוראות השעה, ואולם עקב עיכובים חוזרים ונשנים במשך תקופה ארוכה נותר המצב החקיקתי כך שההוראות האמורות לא היו בתוקף.
הואקום החקיקתי עיכב ביצוע עסקאות במשק לאור חוסר הוודאות האם אכן ההוראות יוארכו ומתי. רק בחודש אפריל 2005 תוקן החוק (במסגרת תיקון 55) וההוראות הוארכו באופן רטרואקטיבי (החל מ-1.1.04). מועד היעד החדש שנקבע לפקיעה היה 31.12.06.
והנה, אף מועד זה חלף זה מכבר, ומסתבר כי טעות לעולם חוזרת: עד היום טרם הוארכו שוב הוראות השעה. אמנם, קיימת כיום הצעת חוק מחודש מאי השנה להסדרת נושאים אלה (שוב - באופן רטרואקטיבי), אולם אין ספק כי הצורך להסתמך על הבטחות ו/או על הצעות חוק ולא על חקיקה קיימת אינו תקין, בייחוד בעת קבלת החלטות על עסקאות בסכומים גבוהים. כתוצאה מכך, העיכובים בחקיקה עלולים להוביל גם לעיכובים בביצוע עסקאות.
זאת ועוד: אף שהמדובר בחקיקה מיטיבה ועל כן רטרואקטיביות הינה אפשרית, הרי שמן הראוי להקדים ולחוקק הוראות עוד בטרם פקיעתן, על מנת לקדם את מטרות החקיקה של יצירת ודאות ועידוד ביצוע עסקאות.
באשר להצעת החוק, מצוין בדברי ההסבר כי "בהצעת חוק זו מוצע לקבוע חלק מההקלות האמורות כהוראות קבע בחוק, לשם יצירת ודאות במשק, וכן לאריך את תוקפן של ההקלות האחרות במטרה להמשיך ולבחון את יישומן במשק". ואכן - ביחס לנושא האופציה במקרקעין ולנושא פינוי-בינוי הכוונה הינה להפכן להוראות קבע, וביחס לנושא החילוף - הכוונה הינה להאריך את ההוראות לתקופה נוספת עד 31.12.2008. עם זאת, יש לשים לב לכך שההסדר המיוחד שהיה קיים ביחס לעסקאות קומבינציה פקע ואין כוונה להאריכו.
במסגרת ההקלה הזמנית, התאפשר לבעל קרקע ולמתקשר איתו בעסקת קומבינציה לדחות בתנאים מסוימים את מועד אירוע המס מיום העיסקה למועד מאוחר יותר, שהינו יום סיום הבנייה או יום מכירת הזכויות במקרקעין ע"י בעל הקרקע, לפי המוקדם.
מטרת ההוראה היתה להקל על הסיכון הקיים בעסקת קומבינציה. בשנים האחרונות, לאור עליית מחירים בענף הנדל"ן, נעשה שימוש מועט יחסית בהוראות אלה לאור ההערכה שדחיית מועד אירוע המס עלולה להוביל בסופו של דבר לתשלום מס רב יותר.
הכותבים הם ממשרד עו"ד ד"ר אלתר ושות'.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.