מסגרת הליכי הגירושין נוהגים בני הזוג לחלק ביניהם את הרכוש שהצטבר במהלך שנות נישואיהם, לרבות את דירת המגורים ונכסי מקרקעין אחרים שבבעלותם. המחוקק ביקש להקל עם בני זוג שמתגרשים זה מזו וקבע בסעיף 4א לחוק, כי העברת זכות במקרקעין מבן זוג אחד לשני, אגב גירושין, אינה מהווה אירוע מס לעניין חוק מיסוי מקרקעין.
בני זוג רבים העוברים הליכי גירושין סוברים בטעות, כי משמעות ההקלה האמורה הינה מתן פטור מוחלט ממס בגין העברת הזכויות בנכסי המקרקעין מבן זוג אחד לשני. הפועל היוצא של טעות זאת הוא שבני הזוג מחלקים ביניהם את הרכוש בהתאם לשווי השוק של נכסי המקרקעין, ומבלי לקחת בחשבון את המס הרובץ על הנכס המועבר.
לדוגמה, במקרה בו נכסי המשפחה כוללים מקרקעין ששווי השוק שלהם הוא 200 אלף דולר ומזומנים בסכום זהה, מתחלקים הנכסים בין בני הזוג אגב הגירושין באופן שהאחד מקבל את נכס המקרקעין והשני מקבל את המזומנים, וזאת מבלי לקחת בחשבון את מס השבח שישולם על התקופה שהנכס היה בבעלות בן הזוג המעביר.
מילים אחרות, בני זוג המחלקים את רכושם אגב הגירושין טועים בזאת שאינם מביאים בחשבון, כבר בעת החלוקה, את חבות המס שתוטל על בן הזוג הנעבר בעת שימכור בעתיד את המקרקעין שקיבל אגב הגירושין. למעשה, אותו בן זוג שקיבל את המקרקעין בהליכי הגירושין קיבל אותם עם "גיבנת" בדמות המס החל על השבח שנצבר בתקופת הנישואין. חבות מס זו צריכה היתה לבוא בחשבון בעת שנעשתה חלוקת הרכוש אגב הגירושין, אחרת בן הזוג שקיבל מקרקעין יצא נפסד.
עד לתיקון מס' 55 לחוק מיסוי מקרקעין, לא קבע סעיף 4א לחוק מה יהיה יום ושווי הרכישה של נכס מקרקעין שהועבר אגב גירושין. ניתן היה לסבור, לאור שתיקת המחוקק, כי אין למסות את השבח שנצבר על המקרקעין מיום רכישתם על-ידי בן הזוג המעביר ועד לגירושין, כך שבן הזוג הנעבר יקבל יום ושווי רכישה חדשים לפי יום הגירושין. עמדת רשות המסים היתה שונה וקבעה, כי הפטור בסעיף 4א מהווה דחיית מס ולא פטור מוחלט, ולכן בן הזוג הנעבר ייכנס לנעלי המעביר וישלם מס על מלוא תקופת השבח שנצברה מיום רכישת הנכס. עמדה זו אושרה בפסיקת ועדת הערר בעניין מנס (ו"ע 1143/01) בשם השמירה על עקרון רציפות מיסוי תקופות השבח.
במסגרת תיקון מס' 55 לחוק תוקן סעיף 4א ונקבע בו במפורש, כי בן הזוג שקיבל נכס מקרקעין אגב הגירושין יתחייב במס, במועד מכירתו, על מלוא השבח שנצבר מיום רכישתו על-ידי המעביר ועד למכירה. המשמעות של התיקון היא שאין בגירושין כדי למחוק את תקופת השבח שנצברה ממועד רכישת המקרקעין ועד ליום הגירושין, כך ששבח זה יתחייב במס במועד המכירה על-ידי בן הזוג הנעבר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.