נבהלתם מהנפט? הנה בא התירס

נסיקת מחיר חומרי הגלם לייצור והתוצרת החקלאית תשנה סדרי עולם

הירידות בבורסות בימים האחרונים הגיעו בעיקר על רקע העלייה החדה מהצפוי במדדי המחירים לצרכן, בארץ, בארה"ב ובעוד מדינות רבות בעולם כולל סין.

לסקירות נוספות וניתוח מניות וחברות היכנסו לאתר בורסה פלוס

האינפלציה מרימה ראש והסיבה העיקרית הפעם: העליות החדות במחירי הסחורות החקלאיות בחודשיים האחרונים. החוזים העתידיים על כל סחורה חקלאית כמעט, החל בחיטה ואורז, דרך תירס, סויה וקקאו וכלה ברכז תפוזים, רשמו עליות של כ-20%-30% בממוצע בחודשיים שלושה האחרונים.

העליה החדה במחירי הסחורות החקלאיות באה דווקא בתקופה בה נרשמה ירידה של כ-9% במחירי הנפט, לאחר "ראלי" חזק שהרים את מחירו אל סף 100 דולר החבית. העליה החדה בנפט התגלגלה בפיגור מסוים לתוך מחירם של מוצרים רבים וביחד עם העליות החדות במחירי הסחורות החקלאיות נרשמה קפיצה בקצב האינפלציה.

העלייה במחירי הסחורות החקלאיות, כך נראה, מסוכנת ומפחידה הרבה יותר מעליית מחיר הנפט, שכן הביקוש למזון הרבה יותר קשיח ומלבד ההשפעה האינפלציונית שלו יש גם השפעה מרחיקת לכת על ציבור עצום של אנשים בארץ ובעולם הנגררים למלחמת הישרדות יומיומית. מכאן הדרך מתקצרת לחוסר יציבות חברתית במדינות רבות בעולם.

ממשלות רבות, לכן, צפויות בנקודה מסוימת להתערב בנעשה בשווקים, אם בצורה של מתן סובסידיות שונות לאוכלוסיות נזקקות, עידוד חקלאים להשקיע בהרחבת שטחי הגידולים או התערבות אחרת.

מבין החברות הישראליות צפויות כיל ומכתשים אגן דווקא ליהנות מהמשך המגמה החיובית בסחורות החקלאיות והגדלת שטחי הגידול. מכתשים אגן פועלת בעיקר בתחום של מוצרי הדברה לחקלאות וכיל צפויה ליהנות מהמשך גידול בביקוש לדשנים.

מחלקת המחקר של ברקליס קפיטל פרסמה תחזית לפיה העליות במחירי הסחורות צפויות להימשך גם ב-2008. זאת בעיקר על רקע רמות המלאי הנמוכות והמשך גידול בביקושים משווקי המזון לבני אדם (בעיקר ממדינות באסיה ובאמריקה הלטינית), לחיות ולשוקי האנרגיה האלטרנטיווית.

לסקירות נוספות וניתוח מניות וחברות היכנסו לאתר בורסה פלוס

בברקליס שווריים על שוק התירס, לאחר הירידות שנרשמו במהלך 2007 בעקבות יבולי שיא בארה"ב וצמצום הביקוש לאתנול. בחודשיים האחרונים חזר השוק למגמה עולה ובברקליס מעריכים שזו תימשך לתוך 2008 על רקע הנתונים הפונדמנטליים החזקים: התאוששות שוק האתנול בארה"ב, ביקושים חזקים מסין ורמות מלאי נמוכות יחסית. שוק הסויה צפוי גם הוא ליהנות מהמשך עליית מחירים על רקע רמות מלאי נמוכות שנגרמו עקב מעבר חקלאים רבים בארה"ב לתירס. גם שוק הכותנה יהנה מהמשך ביקושים חזקים מתעשיית הטקסטיל הסינית וצמצום שטח הגידול בארה"ב.

בנוגע למתכות התעשייתיות (בעיקר נחושת ואלומיניום) מעריכים בברקליס שהמגמה השלילית צפויה להימשך בטווח הקצר, על רקע אי הודאות בנוגע לצמיחה העולמית ורמות מלאי גבוהות יחסית. כשישתנה הסנטימנט השלילי צפויה הנחושת לרשום תשואת יתר על שאר המתכות התעשייתיות.

הנפט צפוי לרשום שנה שביעית ברציפות של עליית מחירים, עקב הביקושים החזקים ממדינות אסיה. מפיקות הנפט שאינן חברות אופ"ק לא יכולות להגדיל תפוקה משמעותית וגם חברות אופ"ק לא צפויות להגדיל תפוקה בהרבה כך שצד ההיצע ממשיך להיות מהודק והשוק חשוף מאוד למתחים גיאו-פוליטיים במוקדים שונים בעולם.

בנוגע לזהב מעריכים בברקליס כי המגמה החיובית צפויה להימשך בטווח הבינוני-ארוך, למרות תיקונים חדים שיהיו בדרך. הנתונים הבסיסיים שתמכו בעליית הזהב בשנים האחרונות עדיין כאן: חולשת הדולר, עליית מחירי הנפט (קורלציה חזקה עם הזהב), חששות ממיתון בארה"ב ובעוד מדינות חשובות בעולם, מתיחות גיאו-פוליטית וגידול בביקושים מאוכלוסיות שונות בשווקים המתפתחים.