אישור לטאבו לרכישות של דירות ישנות

רשות המסים הוציאה הוראת ביצוע, המתייחסת למתן אישורי מסים למי שרכשו זכויותיהם לפני 18.10.74 - היום בו פורסם תיקון מס' 5 לחוק מיסוי מקרקעין, שקבע את חובת תשלום מס הרכישה

בחינה היסטורית, מקורו של מס הרכישה המוכר כיום הוא באגרה שהטיל המחוקק על מי שביקש לרשום בטאבו רכישת מקרקעין שביצע ("אגרת רישום"). מאחר שרישום המקרקעין בטאבו היה תלוי בתשלום האגרה, נעשו מכירות של זכויות במקרקעין ללא רישום בטאבו. המחוקק, שלא ראה בעין יפה את ההימנעות מרישום הזכויות בטאבו, החליט להפוך הימנעות זו לבלתי-כדאית וקבע, במסגרת סעיף 9 לחוק מס שבח מקרקעין (שנחקק ב-22.8.63), כי מכירת זכות במקרקעין שאיננה נרשמת בפנקסי המקרקעין חייבת בתשלום "תוספת מס" בסכום אגרת הרישום.

בתיקון מס' 5 לחוק מס שבח מקרקעין (מיום 18.10.74) החליט המחוקק לאחד את אגרת הרישום ואת תוספת המס, ולקבוע מנגנון מס אחיד שיחול על כל רכישת מקרקעין, בין אם היא נרשמת בפנקסי המקרקעין ובין אם אינה נרשמת. במסגרת תיקון מס' 8 לחוק, שונה שמה של תוספת המס ל"מס רכישה". במסגרת התיקון נקבעו הוראות מעבר, שמטרתן לקבוע את תחולתו של התיקון על קרקעות שנרכשו לפני יום כניסתו של התיקון לתוקף (18.10.74).

אולם, ביום 26.5.2009 הוציאה רשות המסים הוראת ביצוע (7/2009) שמטרתה לקבוע את דרכי הפעולה למתן אישורי מיסים בשל מכירות שנעשו על ידי מי שחלות עליו הוראות המעבר של תיקון מס' 5 (היינו מי שרכש זכות במקרקעין לפני 18.10.74).

במסגרת הוראת המעבר, הבחין המחוקק בין שני סוגי רוכשים שרכשו את זכויותיהם לפני 18.10.74: 1. הסוג הראשון הוא מי שרכשו זכויות לפני 22.8.63 (חקיקת חוק מיסוי מקרקעין). רוכשים אלה רכשו את זכויותיהם בטרם הייתה קיימת בכלל חבות על רוכש בתשלום תוספת המס, וחובתם כרוכשים הייתה רק תשלום אגרת רישום בעת רישום הזכויות על שמם בפנקסי המקרקעין. לגבי רוכשים אלה נקבע, כי הם לא יחויבו בהצהרה ובתשלום מס רכישה, כל עוד לא יבקשו לרשום זכויותיהם במרשם המקרקעין.

2. הסוג השני הוא מי שרכש את זכויותיו בין תאריך 22.8.1963 לתאריך 18.10.1974. לגבי רוכשים אלה נקבע בתיקון מס' 5 כי אם הם לא שילמו את תוספת המס ולא רשמו זכויותיהם בפנקסי המקרקעין, קמה לגביהם חבות בתשלום תוספת המס, בסייג אחד שיפורט להלן. הסייג מתייחס לרוכשים שרכשו את זכויותיהם בין 22.8.63 לבין 6.8.67, ולא חויבו בתוספת מס על פי הוראות החוק באותה עת, משום שמוכר המקרקעין היה פטור ממס שבח. דינם של רוכשים אלו כדין מי שרכשו זכויותיהם לפני 22.8.63, היינו הם לא יחויבו בתשלום מס הרכישה, עד שיבקשו לרשום זכויותיהם במרשם.

לגבי קבוצת רוכשי הזכויות עד 22.8.63 נקבע כדלקמן: א. אם יבקשו לרשום זכויותיהם במרשם המקרקעין - יחויבו בתשלום המס. ב. במקרה בו העבירו זכויותיהם לצד ג' מבלי שרשמו הזכויות על שמם, לא יותנה מתן אישורי המסים לצד ג' בתשלום מס הרכישה של המעבירים. ג. למרות האמור לעיל, יורש המבקש לרשום זכויותיו מכוח צו קיום צוואה או צו ירושה, כאשר המוריש רכש את הזכויות לפני 22.8.63, יחויב בתשלום מס הרכישה כתנאי לקבלת אישורי מסים. לגבי קבוצת רוכשי הזכויות בתקופה שבין 22.8.63 לבין 18.10.74 נקבע, כי אלו חייבים בתשלום מס רכישה ללא קשר לרישום. לפיכך, אם זכויות אלו הועברו בלא ששולם מס הרכישה, לא יתאפשר הרישום בפנקסים ללא התשלום. *