בדיקת "גלובס": כמה עולה ללמוד ג'ודו, טניס, היפ-הופ וכדור-יד

כשחמישית מהילדים סובלים מהשמנת יתר, חוגי ספורט ותנועה הם בגדר הכרח ■ הפעילות הגופנית היא הדרך האולטימטיבית לגילוי מוקדם של בעיות מוטוריות, לקויות אורתופדיות ובעיות יציבה

אחרי שבחופש הגדול הילדים עשו כמעט כל דבר שניתן לעשות, בילו ואכלו לא מעט, הגיע הזמן לחזור לשגרה ולהחזיר את הילדים למסגרת.

"גיל הילדות הוא גיל קריטי למיצוי פוטנציאל הקואורדינציה והגמישות, המתאפשר על-ידי פעילות גופנית", מסביר אייל אמון, המנהל המקצועי של רשת הולמס פלייס ובעל תואר שני בפיזיולוגיה של המאמץ.

פעילות גופנית בקרב ילדים ובני-נוער משפרת יכולות גופניות בסיסיות כגון כוח שריר ויכולת אירובית. אמון מספר שמחקר שנערך בקרב ילדים שעברו אימוני התנגדות למשך 3 חודשים לעומת ילדים שלא עברו אימונים מסוג זה, הראה שהראשונים שיפרו את כוחם ב-30%-50% לעומת קבוצת הביקורת שלא ביצעה פעילות: "עם זאת אין חשש שהילדים ייצרו מסת שריר מוגזמת שלא מתאימה לגילם. במחקר נמצא שהשיפור בכוח אצל ילדים הינו משיפור בקואורדינציה בין שרירית ותוך שרירית ולא כתוצאה מגדילה במסת השריר".

עוד חשוב לציין כי הפעילות הגופנית היא הדרך האולטימטיבית לגילוי מוקדם של בעיות מוטוריות ולגילוי לקויות אורתופדיות ובעיות יציבה דוגמת סוגי עקמת בעמוד השדרה, אשר ניתנות לטיפול ע"י פעילות גופנית מתאימה.

איך לבחור?

מגוון החוגים גדול ומגוון המחירים עוד יותר. "גלובס" התמקד ב-4 חוגים פופולריים מתחום התנועה, אמנויות הלחימה ומשחקי הכדור, הנלמדים במתנ"סים, במועדוני כושר ובמסגרות פרטיות, כדי להבין באיזו מסגרת משלמים פחות, מה מציעים חוגים שונים ולהיכן כדאי להירשם.

לא פעם מוצעים השיעורים לבעלי מנוי בקאנטרי או במועדוני כושר. "הורים רבים מנצלים חוגים אלה על מנת להעסיק את הילדים בזמן שהם עצמם מתאמנים בחדר הכושר במועדון. כך נוצר מצב שההורה והילד מבצעים את הפעילות הגופנית במקביל", אומרת פטריסיה זיו, מנהלת ילדים ואירועים בהולמס פלייס מודיעין, שהינו מועדון בקונספט "פאמלי" המיועד לכל המשפחה.

מחיריהם של חוגים במתנ"ס נעים סביב 110 שקל לחודש (לפעם בשבוע) עד כ-200 שקל לחודש (לפעמיים בשבוע). חוגים במסגרות פרטיות יקרות יותר, ומחיריהם נעים סביב 150 שקל לחודש (לפעם בשבוע). לעתים מטפסים המחירים גם לסכומים של 270 שקל לחודש (לפעמיים בשבוע).

מהבדיקה עולה שחוגי המתנ"סים זולים יותר ולרוב אינם יורדים ברמתם מהחוגים במקומות הפרטיים. לעיתים אותם מדריכים ילמדו בסטודיו פרטי ובמתנ"ס, לכן כדאי בהחלט לבדוק לפני שנרשמים.

עוד עולה שפעילות החוגים במסגרת מנוי לקאנטרי קלאב היא המשתלמת ביותר עבור הורים המעוניינים לרשום את ילדיהם ליותר מחוג אחד. זאת משום שלרוב מחיר המנוי כולל כניסה חופשית לחוגים, או שההרשמה כרוכה בתוספת תשלום יחסית מינורית.

כך למשל בכפר המכבייה עלות מנוי לילד במסגרת מנוי משפחתי עומדת על 1,200-1,700 שקל לשנה (100-140 שקל לחודש), כאשר מנוי כזה מאפשר השתתפות בחוגים וכניסה לבריכה ללא תוספת תשלום.

בשורה התחתונה, ההוצאה של משפחה עם שני ילדים שתרשום כל אחד מילדיה לחוג ספורטיבי אחד בלבד תעמוד על כ-250 שקל בחודש לחוגים המתקיימים פעם בשבוע במסגרת המתנ"ס, ויכולה לטפס ליותר מ-500 שקל לחודש לחוג המתקיים פעמיים בשבוע במסגרת פרטית.

היפ-הופ וג'אז

מקורו של ההיפ-הופ הוא בריקוד למוזיקה קצבית, שהמציא נוער אפרו-אמריקני ולטיני בניו יורק של שנות ה-70. מאז הוא נפוץ בכל העולם. בדומה להיפ-הופ, גם שיעורי הג'אז מתקיימים לצלילי מוסיקה קצבית ועכשווית.

השיעורים מפתחים שליטה טובה בחלקי הגוף השונים, קואורדינציה, גמישות וכוח, ותורם לפיתוח שמיעה מוזיקלית וחוש קצב.

כמו כל שיעורי המחול, השיעור מתחיל בחימום השם דגש על שיפור הגמישות, בחלק הבא נלמדים אלמנטים וצעדים, ובחלק האחרון נלמדת קומבינציה שמטרתה לעבוד על הזיכרון התנועתי ולשלב בריקוד את האלמנטים שנלמדו במהלך השיעור.

* למי מתאים? מכיתה א', כאשר לרוב מאוכלסים השיעורים בעיקר על-ידי בנות.

* איזה ציוד דרוש? נעלי ג'אז - כ-100 שקל (לעתים ניתן לרכוש ברכישה מרוכזת).

מחירים:

* מסגרות פרטיות: 190-220 שקל לחודש לפעם/פעמיים בשבוע.

* מתנ"סים: 110-180 שקל לחודש לפעם/פעמיים בשבוע.

* קאנטרי / מועדוני כושר:

- כפר המכבייה - 100-140 שקל לחודש לפעמיים בשבוע (במסגרת מנוי משפחתי המאפשר כניסה לכל החוגים ולבריכה).

- הולמס פלייס מודיעין - תוספת מחיר של 130 שקל לחודש על מחיר המנוי (כל החוגים במועדון מיועדים למנויים בלבד, למעט חוגי הקראטה).

ג'ודו

כמו כל אומנויות הלחימה, גם הג'ודו מעניק לילדים תחושת ביטחון ועובד על מרכיבים כגון ריכוז, מהירות תגובה, קואורדינציה, זריזות, כוח וגמישות.

"בנוסף ללימוד ולשיפור מיומנויות ותרגילים, פיתוח כושר גופני וחשיבה מהירה, השיטה מלמדת פעילות להגנה עצמית המבוססת על המרכיבים העיקרים של תורות הלחימה הידועות מהמזרח", מסבירה קרן שילון, מנהלת הדרכה וספורט ברשת הספורטן.

מתי אליישיב, מדריך ג'ודו מוסמך בכפר המכבייה, מוסיף: "דרך פעילויות הספורט אני נותן להם משמעויות חדשות להסתכלות על דברים שקורים להם בחיים, ובעיקר מעניק להם ביטחון".

* למי מתאים? לילדים וילדות מגיל 4.

* איזה ציוד דרוש? חליפת ג'ודו (כ-021 שקל. לרוב ניתן לרכוש ברכישה מרוכזת).

מחירים:

* מתנ"סים: 120-220 שקל לפעם/פעמיים בשבוע.

* מסגרות פרטיות: 150-250 שקל בחודש.

* קאנטרי / מועדוני כושר:

- ספורטן (פתח-תקווה, רמת-אפעל, חיפה, הוד-השרון) - כלול במחיר המנוי השנתי (190 שקל לקהל הרחב).

- כפר המכבייה - 100-140 שקל לחודש לפעמיים בשבוע (במסגרת מנוי משפחתי המאפשר כניסה לכל החוגים ולבריכה).

כדור-יד

בדומה ליתר משחקי הכדור, המשחק מבוסס על תחרות בין שתי קבוצות, בכל קבוצה 7 שחקנים. המטרה היא להבקיע כמה שיותר גולים. המשחק משוחק בד"כ באולם ודורש יכולות גופניות רבות כגון מהירות, קואורדינציה ויכולת טקטית.

"מבחינת פופולריות, אחרי הכדורגל והכדורסל מגיע הכדור-יד", מסביר ירון מיכאלי, דובר איגוד הכדור-יד. "למי שמביט מהצד המשחק נראה אלים, בשל המגע הגופני בין השחקנים, אך לא כך הדבר. מדובר במשחק הדורש אינטליגנציה גבוהה".

כמו בכל ענף, לא כולם ממשיכים לשחק ברמה גבוהה ומקצוענית. לדברי מיכאלי, מבט על סגלי הקבוצות בליגה הראשונה מגלה שכולן מורכבות מאחוז גבוה של שחקני בית שגדלו במחלקות הנוער. באופן טבעי יש נשירה של שחקנים ככל שמתבגרים, כמו בכל מקצוע ספורט, רק הטובים באמת עוסקים בו באופן מקצועני".

מדובר ב-10 חודשי פעילות מספטמבר עד יוני, שני אימונים בשבוע ויום משחק. מכיתות ו' משחקים בליגה של איגוד הכדור-יד.

עודד נאמן, מנהל מחלקת הנוער בכדור-יד במכבי תל אביב, מוסיף: "רוב חוגי הכדור-יד משויכים לאגודות, משם מנתבים את הילדים למחלקות הנוער ומשם לקבוצות הבוגרים. החוגים שלנו מיועדים לילדי גן חובה ועד כיתות ו'. ילדים שהם שחקנים מצטיינים מקבלים עוד יחידות אימון. בכיתות א'-ב' נלמדים בעיקר תכנים של הכנה למשחקי כדור, ולעיתים אנו משלבים עוד חוגים ומעשירים את הילדים בתכנים מתחום האתלטיקה והג'ודו. מכיתה ג' ואילך המאמנים עובדים על-פי תכנית שנתית ונלמדים תכני כדור-יד של ממש. האימונים מתקיימים באולמות הספורט בבתי-הספר, ושם מתקיימים גם טורינרים בין בתי-ספר.

* למי מתאים? לכולם, החל מגן חובה.

* איזה ציוד דרוש? נעליים וביגוד (כלול במחיר החוג).

מחירים:

* קבוצות:

- מכבי תל-אביב - 220-250 שקל לחודש לפעמיים בשבוע (כולל ביטוח, ציוד, ביגוד ומנוי למשחקי הבוגרים).

- אס"א תל-אביב - 220 שקל לחודש עד כיתה ו', 300 שקל לחודש מכיתה ז' ואילך (כולל ציוד ותלבושת).

- מכבי ראשון-לציון - 150 שקל לחודש לכיתות א'-ו' (כולל ערכת שחקן); 225 שקל לחודש מכיתה ז' ואילך (כולל ציוד ונסיעות).

- קריית-מוצקין - 300 שקל לחודש לכולם (כולל ציוד ותלבושת).

טניס

החוגים מתקיימים לרוב בקבוצות קטנות של 8-10 ילדים, מה שמאפשר לימוד איכותי ויחס אישי יותר.

"החוגים שלנו מתאימים לבני 7-16 ומחולקים לרמות ולקבוצות גיל", מסבירים ברשת הספורטן. "החוג מתמקד בלימוד יסודות הטניס תוך פיתוח מיומנויות בסיסיות של כושר, זריזות, מהירות וסיבולת, כשהלימוד הוא דרך המשחק".

בכפר המכבייה החוג מיועד לבני 8 ומעלה. "בשיעורים עובדים על שיפור המיומנויות ולומדים טכניקות בסיסיות ומתקדמות למשחק. המשחקים משלבים תנועתיות רבה ועל כן מפתחים את הקואורדינציה ואת מהירות התגובה והמחשבה", מוסיפים שם.

* למי מתאים? לכולם. טניס ניתן להתחיל ללמוד כבר מגיל 4-3, אם כי בגילאים אלה עובדים בעיקר על קואורדינציה. בגיל מבוגר יותר עובדים על מרכיבי הכוח והמהירות.

* איזה ציוד דרוש? בגדי ספורט, נעלי ספורט. בשלב מתקדם יותר דרושים מחבטים וכדורים. (כ-200 שקל למחבט, כ-30 שקל לכדורים).

מחירים:

* מרכזי טניס: 200-290 לפעמיין בשבוע.

* קאנטרי / מועדוני כושר:

- ספורטן - כלול במחיר המנוי.

- כפר המכבייה - 140-100 שקל לחודש לפעמיים בשבוע (במסגרת מנוי משפחתי).

- קאנטרי רמת-השרון: כלול מנוי. למי שאינו מנוי - 240 שקל לפעמיים בשבוע.