המכרז על לידר השקעות מתחמם: דני ברק עשוי לחבור לדן דוד

אלטשולר-שחם עשויה להעמיד לברק חלק מהמימון לעסקה ■ לידר שוקי הון נסחרת לפי שווי של 156 מיליון שקל

המכרז למכירת השליטה בחברת לידר השקעות, זרוע הפעילות העיקרית של קבוצת שרפ"ג (שרם פודים גרופ), מתקרב לישורת האחרונה והמתמודדים נערכים. על פי הערכות גורמים המקורבים למכרז, עשוי דני ברק, מנכ"ל החברה הבת, לידר שוקי הון, לחבור לקרן ATE של איש העסקים דן דוד ולהגיש הצעה משותפת. השניים כבר הגישו בנפרד בשלב הראשון של המכרז הצעה ראשונית.

מקרן ATE, המנוהלת בארץ על ידי צחי אפלויג, נמסר בתגובה: "אנו לא מתייחסים לאסטרטגיה ולמהלכים שלנו", ומדני ברק לא נמסרה תגובה.

אם השניים אכן יחברו ויזכו במכרז, ההערכות הן שברק ירכוש מדוד את השליטה בלידר שוקי הון, החברה הרווחית היחידה בקבוצה.

לפי מתווה זה, ברק, המכהן כאמור כמנכ"ל לידר שוקי הון ומחזיק בכ-15.5% ממניות בית ההשקעות, יהפוך לבעל השליטה, אך לא מן הנמנע כי חלק מהמניות של בית ההשקעות יישארו בידי דוד. דוד יישאר עם לידר השקעות, המחזיקה בין היתר בגרינסטון תעשיות, לידר נדל"ן ופולאר תקשורת - כולן חברות מפסידות כיום.

לידר שוקי הון נסחרת לפי שווי של 156 מיליון שקל. לשם רכישת לידר שוקי הון ברק יצטרך לגייס הון. ל"גלובס" נודע כי אחד הגורמים שעשוי להעמיד לו מימון הוא בית ההשקעות אלטשולר-שחם, שבניהול גילעד אלטשולר ורן שחם, אשר יבצע את ההשקעה דרך חברת קופות הגמל שלו.

בשוק ההון מעריכים כי חיבור בין ברק לדוד הוא הגיוני, וכי אם אכן יחברו, הרי שסיכוייהם להצליח במכרז יגדלו. המועד האחרון להגשת ההצעה המחייבת הוא ביום שלישי הבא.

מועמדים נוספים שצפויים להגיש הצעה במכרז הם איש העסקים צביקה בארנבוים, וקבוצה של אנשי עסקים שמייצג רוני פוסמן.

כיום מחזיקה לידר השקעות ב-50.6% מלידר שוקי הון.

ברק, המכהן כמנכ"ל לידר שוקי הון קרוב ל-4 שנים, נחשב לדמות מרכזית ודומיננטית בבית ההשקעות. לידר שוקי הון עוסק בחיתום, ברוקראז' ומחזיק ב-50% מבית ההשקעות ילין לפידות. לידר שוקי הון נחשב לאחד הגופים המובילים בתחום החיתום, כאשר לברק חלק מרכזי בהצלחת החברה בפעילות זו.

ברק לא רצה לקחת את הסיכון כי במסגרת המכרז יקבל בעל שליטה עימו לא יסתדר. לכן הוא החליט להגיש בעצמו מועמדות לרכישת השליטה בלידר השקעות, החברה האם של לידר שוקי הון.

מפילנתרופיה לעסקים

לידר השקעות, החברה הבת שמרכזת את רוב עסקי קבוצת שרם פודים גרופ (שבשליטת יצחק שרם, פודים ורובין צימרמן), נמצאת במשבר קשה על רקע חשיפה ענקית לתחום הנדל"ן במזרח אירופה. לדוחות האחרונים של החברה, בעבר מחברות ההשקעה המובילות במשק, צורפה הערת "עסק חי". החברה נמצאת בעיצומו של הסדר החוב, הכולל את מכירת השליטה בה במסגרת מכרז.

דוד (80), יהודי המתגורר באיטליה ואיש עסקים אמיד, מוכר כמי שייסד את תעשיית תאי הצילום האוטומטיים בעולם. עיקר הפעילות שלו בישראל היא פילנתרופית. הקרן של דוד לא ביצעה השקעות גדולות בשנים האחרונות, אך נראה כי בעקבות המשבר וירידת מחירי הנכסים בעולם, בחברה בוחנים השקעות חדשות.

לאחרונה אישרו בעלי האג"ח של לידר דחייה נוספת של תשלום ראשון (קרן וריבית), שבמקור אמור היה להתקבל בסוף מאי השנה, עד לחודש נובמבר (במקביל האריך גם בנק לאומי, פעם נוספת, את מועד פירעון הלוואה בסך של כ-32 מיליון שקל שהעמיד לחברה, עד סוף ספטמבר). באסיפה כללית של המחזיקים שכונסה לאחרונה טען יאיר פודים, מבעלי השליטה, כי "בפירוק יקבלו מחזיקי האג"ח שליש ממה שיקבלו בהסדר חוב".

את המחצית הראשונה של 2009 סיימה החברה בהפסד של 114 מיליון שקל, לאחר הפסד של 166 מיליון שקל אשתקד. רוב ההפסד נבע מפעילות הנדל"ן. היקף התחייבויותיה (במאוחד) הוא כמיליארד שקל, ומתוכן החוב למחזיקי האג"ח עומד על כ-180 מיליון שקל. החברה אינה עומדת בהחזר החובות, וההון העצמי שלה (המיוחס לבעלי המניות) מסתכם ב-39 מיליון שקל בלבד.