העלאת מס הרכישה - הצעה פופוליסטית ומזיקה

יש להמשיך בהליך של הפחתת המיסוי ולא להיתפס לכשל שוק זמני או מקומי ולהתפתות להצעות פופוליסטיות, כמו הצעתו של ח"כ שאמה להטלת מס של 7.5% ברכישת דירה שנייה

העלאת שיעורי מס הרכישה בגין רכישת דירה שנייה לא תפתור את בעיית מחירי הדירות. אילו היו רוצים באמת לחסוך, ניתן היה לבחון את נושא פטור ממס שבח לדירות מגורים ולהגביל את הפטור לתקרה מסוימת, כיוון שבמצב הקיים כיום, גם דירת מגורים השווה עשרה מיליון דולר זוכה בפטור מלא ממס, כמו דירת שני חדרים בדרום הארץ.

שוק הבנייה למגורים "הרותח" באזורי הביקוש, והניסיון לצננו בין היתר על רקע החשש מקיומה של בועת נדל"ן, גורר אחריו הצהרות ויוזמות חדשות לבקרים, חלקם נכונות ומאוזנות וחלקן פופוליסטיות ומזיקות. לדעת הח"מ, יוזמת החקיקה של ח"כ כרמל שאמה, שעניינה כפי שפורסם, בהוראת שעה להעלאת שיעור מס הרכישה בגין דירה שנייה לסך של 7.5% לשנים 2011-2010, נמנית עם הסוג האחרון.

כידוע, כבר כיום קיימת הבחנה והפרש לא מבוטל בשיעור מס הרכישה המשולם ברכישת דירה ראשונה לבין שיעור המס המשולם ברכישת דירה שנייה (או יותר), ונכון להיום, ברכישת דירה שנייה משולם מס רכישה בשיעור של 3.5% החל מהשקל הראשון, ובגין השווי העולה על 873,500 שקל שיעור המס עולה ל-5%, בעוד שבגין דירת מגורים יחידה השווי עד לסך של 1,026,660 שקל לא מחויב במס כלל, ובגין חלק השווי שעד ל-1,442,870 מחויב ב-3.5% בלבד, ורק לאחר מכן ב-5%.

לפי הצעתו של ח"כ שאמה, המס על דירה שנייה יועלה לשיעור של 7.5% החל מהשקל הראשון. כפי שמקובל על רוב הכלכלנים, עליית המחירים המורגשת לאחרונה באזורי ביקוש נגרמה בשל סביבת ריבית ריאלית שלילית הנשמרת על ידי בנק ישראל, המעודדת רכישת נדל"ן.

בשבוע שעבר פרסם בנק ישראל הערכה לפיה בעתיד הקרוב נראה התמתנות במחירי הנדל"ן, תוך רמיזה להעלאת שיעור הריבית. כן ציין הבנק בהערכתו כי המשבר הכלכלי והעלייה באבטלה צפויים להשפיע (אומנם בפיגור) על מחירי הדיור ולתמוך בירידתם.

כאמור, עליות המחיר מתרכזות בעיקר באזורי הביקוש במרכז הארץ. לערכתנו באזורים אלו העלאת מס הרכישה לא תגרום לשינוי משמעותי בהתנהגות המשקיעים ויותר מכך, המשקיעים ינסו לגלגל את העלייה במחיר הכולל, על הרוכשים מהם וכך תגרם עלייה במחירים ולא הפחתה. בנוסף, כידוע דירות להשקעה מהוות את הבסיס לשוק הדירות להשכרה. להערכתי צפוי כי מיד עם העלאת שיעורי המס, והצפי לירידה ברכישת דירות להשקעה והקטנת היצע הדירות להשכרה, תחול עליה במחירי השכירות. גם משקיעים שירכשו דירה שנייה יגלגלו את עלות המיסוי על השוכרים. כך שהיוזמה לא רק שלא תביא להפחתה במחירי הדירות אל שהמהלך צפוי להכות בזוגות הצעירים גם מכיוון מחירי השכירות.

בתחילת העשור הוקמה ועדת רבינוביץ' לבחינת נושא מיסוי הנדל"ן והמלצותיה (שהתקבלו ברובם) היו בין היתר הפחתת המיסוי על רכישת דירה. המלצות הוועדה גובשו על רקע המשבר הכלכלי ששרר בארץ בתקופה זו ולאור העובדה כי המיסוי על דירות בישראל גבוה בהשוואה למדינות העולם.

לדעת הח"מ, יש להמשיך בהליך של הפחתת המיסוי ולא להיתפס לכשל שוק זמני או מקומי ולהתפתות להצעות פופוליסטיות, שלא רק שלא נושאות בשורה בחובן - אלא עשויות לפגוע בהיחלצות המשק מהמשבר הנוכחי.

יש לתת פתרון אמיתי לזוגות הצעירים ולאפשר להם רכישת דירה באמצעות הוזלת מחירי הדירות, בין היתר ע"י שחרור קרקעות לבנייה, שחרור חסמים תכנוניים ויצירת מלאי גדול של דירות באזורי הביקוש, מגמות ופעולות עליה הכריז שר השיכון לאחרונה במס' הזדמנויות.

הנדל"ן כבר מזמן אינו הקטר היחיד, ולא כל מי שקונה דירה שנייה הינה "משקיע". הרבה הורים רוכשים דירה נוספת על מנת להעבירה בהמשך לילדיהם, או על מנת שתהא להם האפשרות להחליף הדירות בדירה גדולה. אין סיבה להטיל מס שאינו קיים בכל תחום הוני אחר במשק ועוד להגדילו. למעשה מדובר במס מחזור על כל פעולה, שמצטרף למיסים ניכרים הקיימים כיום.

לסיכום, אם חברי הכנסת באמת רוצים לגבות כספים מתחום הנדל"ן, ניתן היה לבחון את נושא פטור ממס שבח לדירות מגורים ולהגביל את הפטור לתקרה מסוימת. לתשומת ליבכם!