"המסר בפסילת שריזלי ורביד: לא יקודם מי שיתנכל למקורב לשלטון"

כך טוענת נשיאת העליון דורית ביניש, לאחר ששופטות השלום גיליה רביד ודניאלה שריזלי - שהרשיעו את חיים רמון בפרשת הנשיקה ואת דודי אפל במתן שוחד - לא זכו לקידום למחוזי בישיבת הוועדה לבחירת שופטים

מהומה שכזו בעקבות ישיבה של הוועדה לבחירת שופטים, שלא עסקה במינוי שופטים לבית המשפט העליון, לא היתה כבר זמן רב. אבל זה בדיוק מה שקרה בעקבות הישיבה שקיימה הוועדה ביום שישי האחרון, שבה התמודדו 34 מועמדים על תפקיד אחד - שופט בבית המשפט המחוזי בתל-אביב.

מי שזכה הוא השופט הוותיק ציון קאפח, שגבר על שתי מועמדות שזכו לתמיכת נשיאת בית המשפט העליון, דורית ביניש - שופטות השלום גיליה רביד ודניאלה שריזלי.

המהומה שהתרחשה הבהירה שוב עד כמה הוועדה לבחירת שופטים מחולקת כיום לשני מחנות. מן העבר האחד מצויים שופטי בית המשפט העליון בתוספת חלק מנציגי לשכת עורכי הדין, ומן העבר האחר יש גרעין קשה של אנשי המערכת הפוליטית - השרים וחברי הכנסת בוועדה.

בעקבות כישלונה של ביניש לגבש תמיכה במועמדות שלה לתפקיד ובחירתו של קאפח, הציעה הנשיאה אף לבטל את ההצבעה ולהמשיך בדיון כדי להמשיך לשכנע את חברי הוועדה. לאחר שהצעתה לא התקבלה, ובעקבות חילופי דברים קשים בין חברי הוועדה, ישיבת הוועדה כמעט שהתפוצצה. לבסוף נרגעו הרוחות, והדיון עבר למינוי שופטים לערכאות אחרות.

ביניש בעד שופטות רמון ואפל

שמותיהן של שריזלי ורביד היו "סדין אדום" של ממש מבחינת כמה מחברי הוועדה: שריזלי היתה חברה בהרכב השופטים שהרשיע את השר לשעבר חיים רמון בפרשת הנשיקה הכפויה; ואילו רביד חברה בהרכב השופטים שהרשיע באחרונה את הקבלן דודי אפל במתן שוחד.

מאחר שרמון ואפל נחשבים "אויבי כנופיית שלטון החוק", הועלתה ספקולציה שלפיה השופטות זכו להמלצה מצד ביניש באשר לקידומן לאור הכרעות הדין שניתנו בתיקים אלה. גם העובדה שראש הרכב השופטים בתיק רמון, השופטת חיותה כוחן, זכתה לקידום לאחר מתן פסק הדין, זכתה לאזכור בהקשר זה.

אלא שביניש לא הצליחה להעביר את מועמדותיה: לאחר כמה סיבובי בחירה, זכו רביד ושריזלי רק ב-3 קולות כל אחת. קאפח, שלו ותק רב בדיוני מעצרים בבית משפט השלום, קיבל את קולותיהם של שר המשפטים יעקב נאמן, השר גלעד ארדן, חברי הכנסת אורי אריאל ודוד רותם ועו"ד פנחס מרינסקי מלשכת עורכי הדין - ובסך-הכול 5 מ-9 חברי הוועדה.

נשיאת העליון סירבה לקבל את ההכרעה וביקשה לקיים דיון חוזר. "איזה מין מסר אתם מעבירים למערכת", אמרה לחברי הוועדה, "שהוועדה לא מתייחסת להמלצות של המערכת".

חברי הוועדה לא התרשמו. "גברתי, יש כמה סקטורים בוועדה", אמר לה השר גלעד ארדן, "שמענו את הדברים ולא השתכנענו".

גורמים אחרים בוועדה אמרו כי ההצבעה אכן שיגרה מסר לשופטים, שונה מזה שאליו התכוונה ביניש: המסר שעבר, לדברי אותם גורמים, הוא שמאזן הכוחות בוועדה לבחירת שופטים השתנה - וגם שופטים שאינם מתיישרים עם עמדת ראשי המערכת עשויים לזכות בקידום, ולא רק "יס-מנים".

יתרון ליוצאי הפרקליטות

היבט נוסף של המחלוקת נעוץ בעובדה ששתי המועמדות של ביניש כיהנו בעבר כתובעות בפרקליטות - כפי שביניש עצמה שימשה בעבר בתפקידים רבים בשורות התביעה, לרבות פרקליטת המדינה.

מתברר כי 40% מהשופטים המכהנים בבית המשפט המחוזי בתל-אביב הם יוצאי הפרקליטות או הפרקליטות הצבאית, ובמחלקה הפלילית בבית משפט זה שיעורם גדול עוד יותר. זאת לעומת בתי משפט מחוזיים אחרים, שבהם שיעור יוצאי הפרקליטות - הנחשבים שופטים "תביעתיים" יותר מחבריהם - איננו כה גדול.

במהלך הדיון, כשחשף מרינסקי נתונים אלה בפני חברי הוועדה, טענה בפניו ביניש כי בכך הוא יוצר כלל הפוסל באופן גורף קידום כל שופט ששימש בעברו בפרקליטות. הוא השיב כי אין בכך משום פסילה גורפת, אלא שהדבר מעלה צורך לשקול גם רכיב זה במסגרת מינוי לבית משפט שבו שיעור יוצאי הפרקליטות גבוה כל כך מלכתחילה.

לאחר שביניש ביקשה לבטל את ההצבעה שבה נבחר קאפח, אמר לה מרינסקי: "זה מזכיר לי אדם שבא להמר בקזינו, ואחרי שהוא מפסיד הוא נזכר שהוא בכלל נגד הימורים". ח"כ אריאל תמך בעמדתו: "גבירתי, שמענו את דברייך ולא השתכנענו, צריך לעבור הלאה", אמר לביניש.

דוברת מערכת בתי המשפט מסרה בתגובה: "איננו מעוניינים להגיב הואיל ואיננו מוסרים מידע מדיוני הוועדה לבחירת שופטים". עם זאת, שופטי העליון דוחים באופן עקרוני את כל הטענות המופנות כלפיהם, כאילו עמדותיהם בנוגע לקידום שופטים תלויות בשיקולים לא ענייניים כלשהם, לרבות הכרעתם בתיק ספציפי זה או אחר. מבין כל המועמדים לתפקיד מסוים, מגבשים השופטים מדרג מסוים על-פי פרמטרים מקצועיים, ועל-פי המדרג נקבעת התמיכה.

בחוגים סגורים אמרה נשיאת העליון כי את הטענה המופנית כלפיה - כי היא תמכה בקידומן של שריזלי ורביד ממניעים לא ענייניים, על בסיס הכרעתן בתיקי רמון ואפל - ניתן להפנות גם כלפי מי שהתנגדו לקידומן של השתיים.

לטענת ביניש, בפסילת השופטות שהרשיעו את רמון ואפל טמון מסר חמור לשופטים, העולה כדי ניסיון להשפיע על עצמאות השפיטה, ולפיו שופט ש"יתנכל" לנאשם המקורב לחוגי השלטון או למי מחברי הוועדה - ייחסם קידומו המקצועי.