"לאמריקנים אין היום ממש סיבה לחגוג את יום עצמאות"

דן הלמן: התנודתיות בשוק המקומי צפויה להימשך ■ "ייתכן כי התחזקות היואן תעלה בסופו של דבר לציבור האמריקאי בתשלומי ריבית יותר מאשר הרווח כתוצאה מייסוף היואן

התנודתיות בשוק צפויה להמשיך ולאפיין את שוק ההון המקומי בתקופה הקרובה. בסקירה השבועית של הלמן-אלדובי אומרים כלכלני הקבוצה כי ארה"ב חוגגת היום עצמאות אך זהו יום חג עצוב. מצבה הכלכלי של ארה"ב עגום. רמת האבטלה עומדת על כ- 10% וממענת לרדת, בכל חודש נרשמים שיאים שליליים חדשים בכלכלה הגדולה בעולם.

במחצית הראשונה לשנת 2010, פשטו את הרגל 86 בנקים לעומת 140 בנקים בכל שנת 2009. בנוסף, נרשם זינוק של 14% במספר פשיטות הרגל של האמריקאים במחצית הראשונה של השנה. ביום שישי האחרון התבשרנו, כי היקף ההזמנות מבתי חרושת בארה"ב ירד במאי ב- 1.4%, הירידה הגדולה ביותר מאז מרץ 2009. בעוד ארה"ב נאבקת כלכלית על יציאה ממיתון ומעבר לפסים של צמיחה, החובות שלה צומחים בקצב וכך גם הגירעון.

אך לא רק ארה"ב עצמה קורעת תחת נטל החובות כי אם גם מדינות רבות בה (states) על סף פשיטת רגל כאשר הבולטת שבהן היא קליפורניה.

לדברי דן הלמן, מנכ"ל הלמן-אלדובי קרנות נאמנות, הנושה הגדולה ביותר של ארה"ב, סין, היא גם היריבה הפוליטית המשמעותית ביותר שלה. "כל מקום בעולם אשר סובל מבעיות כלכליות יכול למצוא תקווה מצידה של סין אשר תושיט לו יד לעזרה, בין אם זו אפריקה ובין אם אלו מדינות באירופה כדוגמת יוון. סין הולכת ותופסת מעמד בכיר במפה הגיאו-פוליטית העולמית" אומר הלמן.

במשך שנים לחצה ארה"ב על סין להוריד את הפיקוח על היואן במטרה לבצע ייסוף ביואן הסיני. "יחד עם זאת" אומר הלמן, "חשוב לציין, כי סין קיבעה את המטבע שלה לדולר באמצעות רכישות מסיביות של אג"ח ממשלת ארה"ב. פתיחת רצועת הניוד של היואן מול הדולר עלולה לגרום לעליית הריבית במכרזי החוב של ממשלת ארה"ב. ייתכן כי עלייה זו תעלה בסופו של דבר לציבור האמריקאי בתשלומי ריבית יותר מאשר הרווח כתוצאה מייסוף היואן. הכיוון אליו יטו המאזניים תלוי בקצב הייסוף אל מול קצב עליית הריבית במכרזי החוב בארה"ב".

בהלמן-אלדובי מעריכים כי התנודתיות בשוק המקומי תמשך כאשר הכיוון ייקבע בעיקר על בסיס החדשות מעבר לים. בשבוע הבא תחל עונת פרסום הדו"חות החשבונאיים בארה"ב, לפחות אין סכנה שהדבר יקלקל את חווית המונדיאל. . .