"יש פוטנציאל גז עולמי בישראל; לא מתרגש מששינסקי"

פרנטיס טומלינסון בראיון בלעדי ל"גלובס": "התוצאות של 'לוויתן' הולכות להגיד לנו הרבה. ברגע שנשלים את הסקר הסייסמי התלת-ממדי, יהיה אפשר לעשות הערכות על פוטנציאל אפשרי"

"בתקופה שבה התחלתי לעבוד היינו מעבדים את הקווים הסייסמיים ביד", נזכר איל הנפט פרנטיס טומלינסון, בעל עבר עשיר בפעילות חיפושים ברחבי העולם.

טומלינסון מספר על התקופה ההיא כשהוא מראה לנו בזמן אמת על מסך המחשב את התקדמות ביצוע הסקר הסייסמי, שנערך בימים אלה על-ידי האונייה Ramform Vanguard באחד משטחי רישיונות פלאג'יק (Pelagic), מערבית לאזור שבו מתבצע כעת קידוח "לוויתן".

טומלינסון, בן 68, עונה להגדרה של "איל נפט" מהדור הישן. הוא החל להיות מעורב בישראל באמצע השנה שעברה, לאחר גילוי מאגרי גז ב"תמר" וב"דלית".

הפעילות הראשונה הייתה ברישיונות "שרה" ו"מירה". טומלינסון חתם על הסכם שבמסגרתו הוא ירכוש מהכשרת הישוב וממודיעין כ-9% מהזכויות ברישיונות אלו, אולם לפני חודש הודיעו שתי השותפויות כי בשל חוב כספי שלא שולם על ידו, הן מפקיעות ממנו את זכויותיו ברישיון ואוסרות עליו לבצע עסקאות בזכויות אלו. "האחזקה הזו עדיין תחת מו"מ", אומר טומלינסון על העניין במהלך הראיון הבלעדי שהעניק ל"גלובס". "בשלב הזה רישיונות אלו פחות מעניינים אותנו, ואנחנו רוצים להתמקד בפלאג'יק".

בשבוע שעבר פרסמה ועדת ששינסקי את המלצותיה להגדלת הכנסות המדינה מתחום חיפושי הגז והנפט, אשר כללו את ביטול מס האזילה ומיסוי נוסף על התמלוגים, בשיעור 20%-60% מהרווח של כל פרויקט. מאז פרסום ההמלצות איבד שווי שותפויות החיפושים המקומיות עשרות אחוזים.

- המלצות ועדת ששינסקי לא מרתיעות אתכם?

"בכל מקום שבו אתה קודח יש סיכונים, והנושא הזה הוא חלק ממה שקורה כאשר התעשייה מתפתחת. אני לא חושב שנכון מבחינתנו להיכנס לדיון הזה כעת. פלאג'יק היא שותפה באיגוד חברות חיפושי הגז בישראל, ואת הדיאלוג נעשה במסגרת הזו".

פלאג'יק היא חברה אמריקנית מוויומינג, שהוחזקה בידי כמה בעלי מניות בראשות גארי ג'נקו, שעימו הייתה לטומלינסון היכרות קודמת מעולם החיפושים. לחברה הוענקו במארס 2009 שישה רישיונות חיפושים, הנמצאים כ-170 קילומטר מערבית לחיפה, בין רישיונות מבנה "לוויתן" לרישיונות "בלוק 12" בקפריסין.

לפני כמה חודשים רכש טומלינסון את הבעלות על החברה תמורת סכום שאותו הוא מסרב לחשוף, אולם הוא מסכים לומר כי לבעלים הקודמים של הרישיונות יש זכות לקבלת תמלוג על, במקרה שברישיונות אלו תתגלה תגלית מסחרית ותתבצע הפקה בפועל.

מה מביא איל נפט טקסני, שמחפש תגליות בכל העולם, דווקא לישראל? "הפוטנציאל בחופים של ישראל הוא ברמה עולמית", הוא אומר. "יש פרויקטים מעניינים והזדמנויות באגן הים התיכון, וזו סביבה טובה לעשות בה עסקים לעומת סביבות אחרות".

"כל העולם חוץ מרוסיה"

טומלינסון עצמו הוא דור שני למשפחה בעלת פעילות ענפה בעסקי החיפוש וההפקה, לאחר שאביו עבד והקים כמה חברות, אשר אחת מהן היא כיום חלק מחברת שלומברז'ה הצרפתית.

אביו של טומלינסון נפטר בראשית שנות השמונים, והוא המשיך לנהל את החברה המשפחתית שנתנה שירותים לתעשייה עד שנת 1994, אז מכר את הפעילות לחברה שהתמזגה עם TGS Nopec, הרשומה למסחר בבורסת אוסלו לפי שווי של 1.97 מיליארד דולר. כיום מתגורר טומלינסון בוושינגטון, ויש לו משרדים שם וביוסטון, שם חי בעשורים האחרונים.

באמצע שנות השישים, לאחר שסיים תואר באוניברסיטת Vanderbilt, קיבל טומלינסון את העבודה הראשונה שלו, בחברה שפיתחה שדה נפט בים הצפוני. שם הכיר את אדוארד מוזס, שעבד כמהנדס מומחה באותה חברה, והיום משמש האחרון כמנהל התפעול והיועץ הגיאולוגי של חברת פלאג'יק.

ביחד הם ביצעו פעילות חיפושים בכל העולם, החל מהולנד, במה שהפך ל"מחלה ההולנדית", ועד לאוסטרליה ואלסקה. "חוץ מרוסיה, עבדנו בכל העולם" אומר מוזס.

- איזה מידע יש היום על שטחי פלאג'יק?

מוזס: "יש לנו בסיס מידע על רוב השטח הזה, שמתבסס על סקרים סייסמיים דו-ממדיים שנעשו בשטח בעבר, אבל מוקדם מדי לתת הערכות".

- האם זיהיתם שם חולות דומים או תוואי קרקע הדומה ל"תמר" ול"לוויתן"?

"אני מעדיף לא לענות בשלב הזה. יש הרבה דברים שאנחנו לא יודעים על פני השטח, והתוצאות של 'לוויתן' הולכות להגיד לנו הרבה. ברגע שנשלים את הסקר הסייסמי התלת-ממדי, יהיה אפשר לעשות הערכות על פוטנציאל אפשרי".

בחודש ספטמבר האחרון חתמה פלאג'יק על הסכם שבמסגרתו היא מכרה 10% משטחי הרישיונות לידי שותפות "הזדמנות ישראלית" של הלמן אלדובי, תמורת 2.5 מיליון דולר. זו האחרונה הודיע לפני שבועיים לבורסה, כי החל השלב הראשון בביצוע סקר סייסמי תלת-ממדי בחלק המזרחי של הרישיונות, בעלות של כ-5.3 מיליון דולר.

- המידע המעורפל שיש על השטח הזה הופך את שוויו ל-25 מיליון דולר?

"אנחנו נמצאים באזור שנמצא בו גז. יש Geology ויש Closeology (מלשון קרבה, ר.ש)", אומר מוזס בחיוך, ומסביר: "נובל מעריכים שיש סיכוי של 50% למציאת תגלית ב'לוויתן', ואנחנו מרגישים שיש לנו סיבה טובה שאותם חולות יהיו באותו אזור. יש לנו ביחד קרוב ל-100 שנות ניסיון בחיפושים, וזה כשלעצמו שווה משהו".

- ההסכם עם "הזדמנות ישראלית" עדיין בתוקף?

טומלינסון: "ההסכם אפקטיבי, אבל עוד לא היה קלוזינג ולא הועבר הכסף. יש לנו עוד כמה דברים להשלים, אבל הכול ממשיך כמו שאנחנו רוצים".

- למה לא פניתם לממונה לרשום את הזכויות על שם הזדמנות?

"עד שהרגולציה החדשה לא תיכנס לתוקף, לא נבצע שום העברה. בזמן המתאים נעשה את זה. אני מניח שבשבועות הקרובים".

- קיים חשד כלפיך, שהגעת לכאן על מנת להפיק רווח ממסחר ברישיונות חיפוש.

"לא באנו לכאן בשביל לסחור ברישיונות. באנו לטווח ארוך, ואנחנו יודעים שנצטרך להשקיע כאן הרבה כסף. הראינו לממונה שיש לנו יכולות פיננסיות של 300 מיליון דולר, והמימון לסקר הסייסמי, שמוערך ברבע מיליון דולר ליום, נעשה מהכיס הפרטי, ולא מכסף שהתקבל ממכירה", אומר טומלינסון, ומוסיף: "המהלך של הכנסת שותפים הוא אסטרטגי ולא פיננסי, ומקובל בכל העולם להכניס שותפים".