יוסי מזרחי מחדשות ערוץ 2: הכבאים שבתו והתקשורת התעלמה

מזרחי, כתב חדשות ערוץ 2 בצפון שהפך לסמל של סיקור השריפה בכרמל, מסכים שהאחריות למצב אינה רק על הממשלה: "הביקורת על התקשורת היא סופר מוצדקת"

בשעה 1:30 בלילה שבין חמישי לשישי, יוסי מזרחי, כתב חדשות ערוץ 2 בצפון, ניסה להירדם כשהטלפון צלצל. על הקו היתה נאווה פרחי-בוקר, אשתו של תנ"צ ליאור בוקר, שאז עוד הוכרז נעדר.

"כולם משקרים לי, יוסי", אמרה לו, "אני סומכת עליך שתגיד את האמת, מה קרה לליאור?". מזרחי ידע שהסיכויים אפסיים. מצד אחד, הוא עיתונאי שיודע תמיד יותר מהמשפחות, ובכל זאת, באותו רגע הוא לא היה כתב חדשות אלא חבר קרוב של הזוג בוקר.

"אמרתי שהוא מוגדר כנעדר, ואני יודע שהמצב לא טוב", מספר מזרחי בשיחה עם "גלובס". אחת ל-5-10 דקות הוא עלה לשידור, וכבר הפך בעיני רבים לסמל של המלחמה בשריפה בכרמל.

כבר 12 שנה שמזרחי מכסה את הצפון, 7 מהן בחברת החדשות של ערוץ 2. הוא סיקר מלחמה אחת, פיגועים וגם לא מעט שריפות, אך גם הוא מודה כי האסון הנוכחי הוא הקשה לו ביותר.

ביום חמישי ב-10:00 בבוקר הוא עוד נסע לעמק יזרעאל להחזיר חומרים מכתבה שהכין. "כשחזרתי, ראיתי משמאל עשן מתמר מהכרמל. הרמתי טלפון לחבר מהכיבוי, והוא אמר שלא נראה לו שיש משהו חריג", נזכר מזרחי.

הוא החל לנסוע לכיוון יגור, שם מצוי האולפן ועצר בכניסה לעוספיה. "יש לי מצלמה קטנה באוטו, והתחלתי לצלם. עמדתי שם עם קבוצת דרוזים מהכפר, וקרוב ל-20 דקות עדיין לא היה כוח שהגיע. שעה אחר-כך כבר עמדתי בפינוי החפוז של כלא דמון".

מזרחי, 37, הזעיק את הצוותים האחרים העובדים בצפון. "במחשבה לאחור", הוא אומר, "גם השוטרים, הסוהרים ואנחנו עשינו שטויות שלא ייאמנו. טיילנו בין להבות שטיפסו מעלינו ומצידנו, הצלם שלנו רץ ממש לתוך האש, הייתי צריך למשוך אותו".

בסיס האם של מזרחי הוא באזור החפ"ק באוניברסיטת חיפה, משם אפשר לראות את השריפה. ביום חמישי, מיד אחרי פינוי הכלא, יצא מזרחי לבית אורן. "פגשנו שם את סנ"צ איציק מלינה ואת ניצב-משנה אהובה תומר, אותם אני מכיר יותר מ-12 שנים. אחרי חצי שעה נסענו איתה ועם איציק, שקראו בכריזה לפנות את הקיבוץ. אחרי זה ישבתי איתה ושתינו קפה בכניסה לקיבוץ. דיברנו על כתבות ודברים אישיים שלה".

משם מזרחי נסע בסמוך למפקדת משטרת חיפה. 10 דקות אחרי שהתפצלו, הוא לשמאל ותומר לימין, קיבל דיווח על אסון האוטובוס בו היא היתה מעורבת. "חזרנו אליהם מיד, ראינו אמבולנסים, לחץ", משחזר מזרחי, "לא חשבתי על עצמי ועל הצוות, חשבתי רק עליה. ראיתי אותה יושבת על הכביש. היא היתה בהכרה, העיניים פתוחות. היתה המולה אדירה. כשהשוטרים שלה ראו אותה, היה אטרף לא נורמלי, רצו לכל הכיוונים וביקשו לא לצלם".

מאז מזרחי, אב לשני ילדים קטנים המתגורר ברמת-ישי, ישן אולי 6 שעות במצטבר. "זה דבר שאי-אפשר להתכונן אליו. כשאתה שומע 40 הרוגים, זה משהו שאי-אפשר להתכונן, כמה אנשים באמת יכולים לקלוט מה זה 40 הרוגים", הוא אומר. "ברמה האישית זה הדבר הקשה ביותר שעברתי ככתב. גם כי אתה מכיר חלק מהאנשים שנים אישית. עם אהובה אני מדבר כל יום. במלחמה אתה בא מוכן לדברים שעשויים לקרות. כשאתה בא בהבנה שזו שריפה, אתה לא מצפה לכל זה".

- יש ביקורת רבה על הממשלה בהיעדר ההיערכות. האם ראוי לבקר גם את התקשורת שלא התייחסה לאוזלת-היד הצפויה של שירותי הכבאות?

"זו ביקורת סופר מוצדקת. הכבאים פה בצפון במשך שנים מתקשרים ומתריעים ואומרים שאין להם את התשתית המתאימה, אין כלי רכב ואין חומרים. נתנו לזה במה מועטה ביותר ולא מספיקה. בשנה שעברה הכבאים שבתו במשך חודשיים, אבל לא התייחסו אליהם ברצינות".

- זה ישנה משהו מעתה בעבודתך העיתונאית?

"גם בי ככתב, אבל אני מאמין שזה בעיקר ישנה משהו אצל העורכים בטלוויזיה, בעיתונים וברדיו. הם התלוננו, נתנו להם במה, אבל זה לא היה בראש סדר העדיפויות".

תקציב בלתי מוגבל לשידור

בכל מערכות הטלוויזיה המרכזיות בישראל הוכרזה כוננות של מצב חירום, ועובדים בהן במשמרות סביב השעון. החל מיום חמישי אחר-הצהריים, אז הגיעו דיווחים ראשונים על אסון האוטובוס, עברו הערוצים 1, 2, 10 ו-9 לשידור במתכונת חירום.

לפי הערכות ראשוניות, הסיקור העיתונאי מגיע למיליוני שקלים בכל אחת מהמערכות, כאשר בכולן אומרים ל"גלובס" כי בשלב זה קיבלו מהנהלות הערוצים חופש תקציבי בלתי מוגבל לסיקור האינטנסיבי, ורק בסיום הפעילות תחל ההתחשבנות.

יש לציין גם כי השינויים בלוחות השידורים ודחיית משדרים ובראשם "האח הגדול" גורמים לנזקים כלכליים לזכייניות השידור.

גם ברשות השנייה אומרים כי נושא ההקלות לגופי השידור בערוצים 2 ו-10 ייבחן עם סיום הפעילות, כפי שהיה לאחר סיקורים רחבי היקף בלתי מתוכננים בעבר. יו"ר ועדת הטלוויזיה, יעקב שחם, אמר כי תהיה התחשבות במכסות הזכייניות לאור סיקור האירועים.

מנכ"ל הרשות, מנשה סמירה, כתב למנכ"ל חדשות ערוץ 2, אבי וייס, ולמנכ"ל חדשות ערוץ 10, ראודור בנזימן, כי "בדרך-כלל תפקידנו כרגולטור להזהיר ולפקח, אך אני מוצא לנכון כבר עתה לעודד ולחזק את ידיכם בהמשך הפעילות העיתונאית האחראית והחשובה".

בחדשות ערוץ 10 גייסו באופן מיידי את כל עובדי מערכות התוכניות השונות כבר מיום חמישי אחר-הצהריים. את הפעילות מובילים הכתבים בשטח אור הלר, אלי לוי שרק הצטרף וכתבים מתחלפים אחרים.

החברה פרסה בשטח 3 ניידות שידור ו-3 מוקדי שידור של לייב יו - מערכת שידור מתקדמת המאפשרת לכתב לצלם ולהעביר חומרים לאולפן בעצמו. במצב רגיל הערוץ מפעיל 4 מוקדים בצפון ובשעות השיא את כל ה-6.

ערוץ 1 מגיע בהמוניו

גם חדשות ערוץ 2 מפעילה עשרות עובדים, בראשם הכתבים מזרחי ופוראת נסאר, 3 ניידות שידור ו-6 עמדות לייב יו. אלה פרוסים בעמדות שונות באזור הכרמל וחיפה, בחפ"ק באוניברסיטה ובבית-החולים רמב"ם. צוותים אחרים רודפים אחר האירועים ברחפי הצפון. יש לזכור גם כי כמות גדולה של כתבים נדרשה על מנת לצאת לבתי ההרוגים ברחבי הארץ.

העלויות הגדולות על המערכות נופלות בעיקר לאור העובדה שהפעילות מתקיימת בעיקר בסוף השבוע, אז תעריפי העבודה גדלים, ולאור העובדה שהמשמרות אינן תחומות בזמן. לצוותים ולמפיקים נשכרו חדרים בחיפה, ועלות משמעותית נרשמה גם לכלכלתם של העובדים ולנסיעותיהם לצפון.

בכל הנוגע לערוץ 1, העלויות מחריפות. גם שם יש גל פתוח ועשרות עובדים מגויסים, אולם על כל צוות שידור של שני אנשים בערוצים 2 ו-10, חטיבת החדשות של ערוץ 1 שולחת 2 עד 3 ניידות מלאות עובדים, שמאוגדים בהסכמי עבודה מכבידים.

לרשות השידור יש בסביבות 10 צוותי צילום שמסתובבים בשטח ובכללם גם עובדי הטלוויזיה בערבית. לראשונה בתולדותיה שכרה רשות השידור מערכת אחת של לייב יו, לאחר אישור מיוחד של ועד הטכנאים, שלא אישר רכישה כזו עד כה.

בכל המערכות מספרים על שיתוף-פעולה מלא עם הערוצים האחרים, אשר מתחלקים ביניהם בפול, במיוחד במעקבים אחר ראש הממשלה. גם שיתוף-הפעולה עם הרשויות השונות - החל מלשכת ראש הממשלה וכלה בפיקוד בשטח, מתנהל באופן שוטף. עיקר הבעיה, באופן טבעי, אומרים במערכות, נובעת בקושי בגישה למושאי הסיקור.

במדינות המסייעות מתעניינים באירועים

למרות חומרת האסון בצפון, בניגוד לאירועים כמו עימותים צבאיים, תשומת-הלב של התקשורת הבינלאומית בהתרחשויות היא מינימלית. "לא באו צוותים מחוץ לארץ, העולם ראה שריפות יותר גדולות", אומר סמנכ"ל קבוצת JCS ומנהל חטיבת החדשות, אמצעי הפקה והשידור חנני רפפורט, שאמון על קשר עם צוותים זרים. "יש עניין מוגבר של המדינות ששלחו סיוע, כמו הצרפתים. אבל זה סיפור קלאסי של סוכנויות ידיעות שמעבירות תמונות בוערות שצילמו, והמערכות מקריינות על בסיסן. התחנות שמשדרות חדשות 24 שעות ויש להן אמצעי שידור זמינים, עשו שידור מהשטח".

ובכל זאת לשכת העיתונות הממשלתית פועלת במתכונת חירום. לדברי ראש לע"מ, אורן הלמן, "אנחנו רואים בשטח צוותים, ואני יודע שהיה צוות טורקי בחפ"ק. ביום חמישי בלילה פתחנו את המשרדים בירושלים, כדי שאם יגיעו עיתונאים, נוכל להפיץ את כל ההודעות לתקשורת הזרה. אנחנו בחפ"ק בצפון, עם העיתונאים בשטח".

ההעדפה לחדשות ערוץ 2 בעת משבר לאומי באה שוב לידי ביטוי בסוף השבוע האחרון. בשל הגל הפתוח, קשה לקבוע מתי החלו ומתי הסתיימו משדרים, ועל כן מדידת הרייטינג מתחלקת לפי שעות.

מהדורת מוצאי השבת של חדשות ערוץ 2 בהגשת יונית לוי ודני קושמרו הביאה בין השעות 20:00 עד 21:00 רייטינג של 25.8%, בעוד המהדורה של חדשות ערוץ 10, בהגשת אשרת קוטלר, הביאה רק 5.6% בשעה זו (בשעה זו חדשות ערוץ 2 לא שידרו פרסומות). המהדורה נמשכה גם בשעה אחר-כך, אז התחזקה הצפייה בחדשות ערוץ 10 ל-6.9% ובהמשך הגיעה ל-7.3%. בחדשות ערוץ 2, לעומת זאת, צפו עד 22:00 כ-21.8%, ובשעה שאחר-כך ירדה הצפייה ל-16.1%.

בסוף השבוע כולו, כבר מיום חמישי האחרון, בו אירע אסון האוטובוס בכרמל, נצמדו הישראלים למסך הטלוויזיה. המהדורה המרכזית של חדשות ערוץ 2 ביום חמישי, בהגשת יונית לוי ודני קושמרו, הביאה רייטינג של 26.8%, והגל הפתוח שנמשך לאחר המהדורה המורחבת עד לחצות, בהגשת דנה וייס, הביא 20.5%. הצופים לא עזבו את המסך גם עד השעות הקטנות של הלילה, כאשר המשדר שנמשך עד 2 בלילה באותו היום הביא רייטינג של 11.5% לחדשות ערוץ 2.

בחדשות ערוץ 10 באותו היום השיגה המהדורה המרכזית רייטינג של 11.1%. הגל הפתוח, שנמשך עד חצות, השיג 7.8%. ברגע שהגיעו דיווחים ראשונים על האירוע ביום חמישי בין השעה 16:00 ל-17:00 אחר-הצהריים, היו הנתונים בשני הערוצים די קרובים - חדשות ערוץ 10 עם רייטינג של 8.1%, ואילו חדשות ערוץ 2 עם 10.5%.

ביום שישי נמשכו נתוני הצפייה הגבוהים לאורך כל היום. "אולפן שישי", בהגשת יונית לוי ויאיר לפיד, הביאה רייטינג של 21.1%, בעוד שבאותו זמן הביא משדר החדשות המרכזי של יום שישי עם יעקב אילון ומיקי חיימוביץ בחדשות ערוץ 10 השיג 10.9%.

ערוץ 9 דובר הרוסית קיים גם הוא משדרים רצופים לאורך כל סוף השבוע. ביום חמישי רשמה המהדורה המרכזית של הערוץ רייטינג של 6.8%. ביום שלמחרת השיגה המהדורה המרכזית 5.6%, כאשר בקרב העולים זכתה המהדורה ל-14.5%. אמש נמדד למהדורה המרכזית בערוץ 9 רייטינג של 4.8%.

נתון הצפייה הגבוה ביותר של ערוץ 1 בסוף השבוע האחרון היה במוצאי שבת במשדר עם יעקב אחימאיר, שהביא רייטינג של 6.2%. מרבית הזמן הערוץ הביא כמחצית מכך.