ישראמקו תיאלץ להחליט בתוך כחודש אם לקדוח ב"שמשון"

לפני כחצי שנה פרסמה ישראמקו את תוצאות העיבוד הסייסמי שנעשה ברישיון "שמשון" ■ פוטנציאל הגז בפרוספקט מוערך ב-43 BCM ■ סיכוי ההצלחה - 15%

בעוד עיני כל משקיעי הגז והנפט נשואות לתוצאות משדה "לוויתן" שצפויות להתפרסם בימים הקרובים, וגם להמלצות הסופיות של ועדת ששינסקי, מסתבר שיש התפתחויות גם בצד הדרומי של חופי ישראל.

שותפות ישראמקו דיווחה היום כי הממונה על ענייני הנפט במשרד התשתיות נעתר לבקשת מפעילת הרישיון והעניק לה אורכה להצגת הסכם הקידוח ברשיון "שמשון" של כחודש נוסף, עד ל-31 בינואר 2011.

לפני כחצי שנה פרסמה ישראמקו את תוצאות העיבוד הסייסמי שנעשה ברישיון "שמשון" , שאכזבו את המשקיעים והפילו את יחידות ההשתתפות שלה ב-9.9% כשהן מרכזות את מחזור המסחר הגבוה בבורסה. על-פי התוצאות, בחלק הדרומי של הרישיון קיימים חולות אשר שקעו בקניון, ואלו עשויים להכיל גז בדומה לפרוספקטים דומים אחרים בהם נמצא גז בדלתא של הנילוס. פוטנציאל הגז בפרוספקט מוערך ב-43 BCM (מיליארד מ"ק), כאשר שיעור ההצלחה המוערך הינו 15%.

מבחינת היקף הרזרבות הצפויות, מדובר בגודל הנמוך משמעותית מתגלית הגז ב"תמר", אולם גבוה בכ-20% מתגלית הגז ב-"ים תטיס", הנמצאת במרחק של כ-50 קילומטר ממזרח ל"שמשון".

יוסי לוי, מנכ"ל שותפות ישרמאקו, אמר אז ל"גלובס" כי "מדובר בתוואי שטח בעומק של כ-4,500 מטר, מסוג שטרם נקדח בישראל. 15% זה אמנם מספר נמוך ביחס לפרסומים שהיו ב'תמר' או 'לוויתן'. אבל גם בתגלית הגז ב'ים תטיס' - כשאז לא היה נהוג לפרסם את שיעור הסיכוי הצפוי - להערכתי הסיכויים לא היו גבוהים. חשוב להבין שבמקומות אחרים בעולם, חברות הענק קודחות גם במקום שיש בו 10% סיכוי למציאת גז, וכשמבצעים עשרה קידוחים ומצליחים באחד, הוא מכסה על כל הכישלונות".

רישיון "שמשון" מוחזק על-ידי קבוצת נפטא, אך המחזיקה העיקרית בשטח הרישיון היא כאמור ישראמקו (79%), והיתרה נמצאת בידי שותפות חנ"ל ים המלח (10%), נפטא חיפושים (10%) וחנ"ל (1%). שטח הרישיון כ-400 קמ"ר, והוא ממוקם כ-100 ק"מ מחופי אשקלון.

בעבר, גם שותפויות החיפושים של קבוצת דלק, אבנר ודלק קידוחים היו שותפות ברישיון, אך ב-2007 פוצלו ההחזקות, ודלק קידוחים ואבנר קיבלו שטח בגודל 400 קמ"ר מצפון מערב ל"שמשון". הסקר הסייסמי התלת-ממדי בשטח הרישיון נעשה בשנת 2001 על-ידי BP, והצביע על קיומם של מבנים גיאולוגים שונים. בשנה שעברה התקשרו ישרמאקו, דלק קידוחים ואבנר עם חברה לעיבוד נתונים מחו"ל, לשם ביצוע עיבוד חוזר של קווים סייסמיים תלת ממדיים המכסים את עיקר שטח הרישיון, בעלות של כחצי מיליון דולר.