מתמחים במשפטים יפגינו נגד שלילת הזכות לדמי אבטלה אחרי הסטאז'

מתמחים וסטודנטים למשפטים ולחשבונאות מתכוונים להפגין מחר מול כיכר "הבימה" בת"א, במחאה על התיקון בחוק ההסדרים השולל מהם את הזכות לקבל דמי אבטלה עם סיום התמחותם

עידן המחאות בעיצומו, וכעת הגיע תורם של המשפטנים ורואי החשבון לעתיד: מתמחים וסטודנטים למשפטים ולחשבונאות מתכוונים להפגין מחר (ה') מול כיכר "הבימה" בתל-אביב, במחאה על התיקון בחוק ההסדרים השולל מהם את הזכות לקבל דמי אבטלה עם סיום התמחותם.

פעולת מחאה זו מהווה המשך לפעולות מתמשכות של ארגוני הסטודנטים למשפטים ולחשבונאות שהחלו כבר בשנת 2009, עם אישורו של תיקון 114 לחוק הביטוח הלאומי, שעבר בחוק ההסדרים, ובמסגרתו נקבע כי לא יוכלו יותר לקבל דמי אבטלה בתקופה שמתום התמחותם ועד למועד הסמכתם, לאחר שעברו את בחינות ההסמכה.

במארס אשתקד הפגינו מעל 100 סטודנטים למשפטים מול משרד עורכי הדין הרצוג-פוקס-נאמן במחאה על היוזמה של שר המשפטים, פרופ' יעקב נאמן, להאריך את תקופת ההתמחות לשנתיים וכנגד ביטול זכאותם של הסטודנטים למשפטים לדמי אבטלה.

הסטודנטים הניפו שלטים בהם נכתב "לימודי משפטים - לא רק לעשירים", "באנו מתוך תחושת שליחות ויצאנו כשליחים", "נאמן - תעשי לי עבד", "יעקב, למי אתה באמת נאמן?" ועוד.

המחאה המתוכננת כעת, כך טוענים ארגוני הסטודנטים העומדים בראשה, תהיה משמעותית יותר. וזאת לאחר שמאות סטודנטים ומתמחים למשפטים ולראיית חשבון כבר אישרו הגעתם להפגנה מחר בדף הפייסבוק של המחאה.

המאבק אף זוכה לתמיכה של פוליטיקאים ומשפטנים, ביניהם שר התמ"ת שלום שמחון, חבר הכנסת אורי אורבך, אשר הגיש הצעת חוק לביטול החקיקה המפלה, ואחרים מן המגזר הציבורי והפרטי.

בהודעה לעיתונות מטעם ארגוני הסטודנטים צוין כי "המוחים רואים מאבקם כחלק מהמחאה הכוללת של מעמד הביניים למען צדק חברתי".

פגיעה של כ-8,000 שקל בכל מתמחה

תקופת ההתמחות של סטודנטים למשפטים נמשכת כיום כשנה, ובסיומה ניגשים המתמחים לבחינות ההסמכה של לשכת עורכי הדין. תקופת הלימוד לבחינת ההתמחות נמשכת ככלל כחודשיים ממועד סיום ההתמחות, ומצריכה מרוב המתמחים לפנות את רוב זמנם לטובת לימוד לקראת הבחינה.

בשנת 2009, במסגרת חוק ההסדרים שאושר במסגרת התקציב, נקבע כי בתקופת הלימודים למבחני ההסמכה לא זכאים המתמחים לדמי אבטלה.

לטענת מובילי המחאה, הילה בס, ירון אבני ואורית קופל, המסיימים בימים אלה את התמחותם במשפטים, "המצב יוצר חוסר שוויון משווע. המשמעות של מניעת דמי האבטלה היא בפגיעה של כ-8,000 שקל בכל מתמחה ומתמחה. בפועל הדבר מוביל לכך שסטודנטים בעלי יכולות כלכליות יוכלו בתקופה זו לא לעבוד ולהקדיש את כל זמנם ואת מלוא מרצם ללימודים למבחן - בעוד סטודנטים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך יותר מוצאים את עצמם נפגעים ברמה הכלכלית והחברתית".

לטענת המארגנים, מהלך החקיקה השולל את זכויותיהם נעשה "מתחת לפני השטח וללא דיון אמיתי וממשי על-ידי הכנסת, ובהינף יד פגעו בציבור אדיר של סטודנטים ומתמחים מכל רחבי הארץ".

בס מבהירה כי "הזילות והזלזול כלפי הציבור הצעיר הוא בלתי נסבל. החוק הזה מתווסף לצעד של הארכת ההתמחות לשנתיים, הארכה שמשמעותה להשאיר את הסטודנטים במעמד מתמחה, ובשכר של מתמחה, הנמוך משמעותית משכרו של עורך דין צעיר. זהו עוד צעד בתהליך כולל לסגירת שערי מקצוע עריכת הדין בפני חלקים נרחבים מציבור הסטודנטים הישראלי, ואי-אפשר להשאיר את המצב כמות שהוא".

מארגני המחאה בוחנים כעת דרכים שונות לחזק את המאבק, בהם ניסיון להשפיע על חברי כנסת צעירים מן הקואליציה ומן האופוזיציה לשנות את החוק, בחינת האפשרות להגשת עתירה לבג"ץ מטעם הסטודנטים והמתמחים בגין הפגיעה בשוויון וחופש העיסוק, וכן ניהול מאבק מתוקשר של כלל ציבור הסטודנטים למשפטים.