החיים המשובחים של שכירי מעמד הביניים בחו"ל: 30 ימי חופשה בשנה, 50% החזר על הוצאות הילד, חופשת לידה של 3 שנים, פנסיה ב-100% מהשכר

הצצה ראשונה למגזין Leaders שיחולק הערב למנויי "גלובס": כך נראים חייהם של עובדי מעמד הביניים בחו"ל ■ בחג, באתר "גלובס": סקר השכר של כל ענפי המשק, מקומות העבודה האטרקטיביים ודירוג המנהלים המצטיינים

המחאה הציבורית הדרמטית באשר ליוקר המחיה בישראל ייצרה לא מעט שאלות הנוגעות לתנאי העבודה בארץ ביחס למדינות אחרות בעולם. לשם ההשוואה, אספנו מספר תנאי תעסוקה מעוררי קנאה ממדינות שונות, שאולי יספקו חומר למחשבה לגורמים הרלוונטיים.

בהסתכלות כללית, מדינות צפון ומערב אירופה מככבות, באופן די צפוי, עם תנאים נדיבים לעובדים. מי שחושב שימצא יחס ישיר בין רמת החיים במדינה (למשל לפי תל"ג) לבין תנאי העבודה, יגלה שדווקא מדינות כמו יפן, דרום קוריאה וגם ארה"ב לא נדיבות כלפי עובדיהן במידה דומה. מדינות אחרות מספקות תנאים נדיבים בהתאם לנסיבות ייחודיות שלהן. ומה בישראל? הנה זה לפניכם.

אוסטרליה: החזר של 50% על הוצאות הילד

אוסטרליה / צלם: בלומברג
 אוסטרליה / צלם: בלומברג

ההטבה: לפי המשרד לסיוע למשפחה (family assistance), כן, יש כזה: במשפחות עובדות (כאשר שני ההורים עובדים) ניתן לקבל החזר של 50% על ההוצאות לילד. בעיקרון, ההטבה מכוונת לבעלי הכנסה נמוכה יחסית, כזו שעם משרה וחצי (ההורה השני רק חצי משרה) מגיעים לכ-80 אלף דולר אוסטרלי בשנה (73 אלף דולר אמריקני).

מקור ההטבה: הבטחת בחירות של ראש הממשלה לשעבר קווין רוד, בהיותו מנהיג הלייבור. איזה פלא, לפעמים פוליטיקאים גם מקיימים הבטחות בחירות.

ומה בישראל: אין דבר כזה. שדולות הנשים נלחמות למען זה, ובקיץ האחרון גם תנועת המחאה, אבל בינתיים אין שינוי.

בריטניה: המעסיק חייב לגלות גמישות כלפי הבקשה לעבוד מהבית

בריטניה / צלם: רויטרס
 בריטניה / צלם: רויטרס

ההטבה: חוק גמישות בעבודה. עובד יכול לבקש לעבוד חלק מהזמן מהבית, או לעבור למשרה חלקית והמנהל חייב לגלות גמישות. אם יסרב, עליו להסביר מדוע. חובת ההוכחה עליו. אם מעסיק מגלה גמישות בכל הקשור לבקשות העובדים לשינויים בתנאי ההעסקה, הוא יקבל גם הטבות מס. התופעה הזו מתבלטת במיוחד בקרב נשים אחרי חופשת לידה, אז מאפשרים להן חזרה הדרגתית, כמו שיבה לעבודה ב-80% משרה.

מקור ההטבה: כתוצאה משעות עבודה ארוכות בבריטניה, חלק מהפתרון לאיזון בין עבודה לחיים פרטיים הוא ליצור גמישות בעבודה, כדי שתיווצר חברה בריאה. הממשלה רוצה לעודד פתרונות מסוג זה.

ומה בישראל: מלי אלקובי, מנכ"לית דינמיקס: "אין פה בכלל חוק כזה. המעסיק קובע אם המשרה היא מלאה או לא. כרגע יש רק משרת אם, שמאפשרת הפחתה של שעת עבודה ביום, למשך השנה שלאחר חופשת הלידה".

ההטבה: תשלום חד פעמי של 1,000 ליש"ט אם בשל חזרה לעבודה התבטלה הטבה כלשהי, כמו למשל על גידול ילד.

מקור ההטבה: עידוד אפקטיבי של אזרחים לחזור כמה שיותר מהר למעגל העבודה.

מקור ההטבה: אלקובי: "אין דבר כזה. מצד שני, פה יש דמי לידה, מענק לידה וגם קצבת ילדים, שלא קיימים בכל העולם. מה שכן, ישנן מדינות, כמו אוסטרליה, שבהן ההחזר לגן ילדים הוא עד לתקרת שכר מסוימת, מה שמאפשר למעוטי יכולת לקבל יותר".

צרפת ודנמרק: 30 ימי חופשה בתשלום בשנה

צרפת / צלם: רויטרס
 צרפת / צלם: רויטרס

ההטבה: בצרפת ובדנמרק מעניקה המדינה לעובדיה לא פחות מ-30 ימי חופשה בתשלום בשנה. גם לאזרחי פינלנד, נורווגיה ושבדיה אין מה להתלונן. להם יש 25 ימים כאלה. תשוו את זה ל-10 ימים כאלה ביפן ולאפס עגול בארה"ב. בצרפת יש חיסרון אחד מהבחינה הזו: בעוד ששם רק יום חג אחד הוא חופשה בתשלום (דווקא ה-1 במאי, משל מדובר בברית המועצות), במקומות אחרים זה יכול להגיע אף ל-13. כך, בפורטוגל ואוסטריה יש למעשה 35 ימי חופשה במצטבר. גם לספרדים ולפינים אין הרבה מה להתלונן - יש להם 34 כאלה. יפן, כאמור, לא נדיבה מאוד בימי חופשה, אבל רק בתחילת הדרך. אחרי 18 חודשי עבודה, בכל שנה נוסף עוד יום חופש, עד שמגיעים ל-20 ימי חופש.

מקור ההטבה: ימי החופשה הרבים בצרפת ודנמרק (וגם בפינלנד) מגיעים כחלק ממודעות גבוהה הקיימת במדינות אלו לחשיבות שבמתן הטבות בתנאים סוציאליים, תוצאה של תרבות המקדשת את חיי הפרט ופחות מעודדת קרייריזם מארה"ב או מישראל, למשל. המחיר של ההטבות הללו מתבטא במיסוי ובעלות מחייה גבוהים.

ומה בישראל: 14 ימי חופשה בארבע השנים הראשונות, מספר שעולה עם השנים. עם ותק של 15 שנה במקום עבודה, אפשר להגיע למקסימום 28 ימי חופשה.

הודו: 15 ימי חופשה בתשלום כדי לטפל בהורים

הודו / צלם: רויטרס
 הודו / צלם: רויטרס

ההטבה: ממשלת ביהר, מדינה בצפון-מזרח הודו, עם אוכלוסייה של יותר מ-100 מיליון איש, מעניקה לאזרחיה את הזכות לקחת פעם בשנתיים 15 ימי חופשה בתשלום על מנת לטפל בהורים או בהורי בן/בת הזוג, וזאת בנוסף לימי החופש הקבועים.

מקור ההטבה: בתרבות ההודית יש מקום נרחב לכיבוד ההורים ולטיפול בהם והחוק מבטא זאת היטב.

ומה בישראל: בעבור הורה סיעודי של העובד או של בן/בת זוגו, רשאי העובד להיעדר שישה ימים ממכסת ימי המחלה שלו. עובד יהיה זכאי להישאר לטפל באביו או באמו רק אם הפכו לתלויים לחלוטין בזולת ואינם מאושפזים במוסד סיעודי.

אוסטריה: תוספת ימי חופשה על עבודה בשעות הלילה

אוסטריה / צלם: רויטרס
 אוסטריה / צלם: רויטרס

ההטבה: מי שעבודתו כוללת זמן עבודה ממושך בלילה, זוכה לעוד שניים-שלושה ימי חופשה בשנה, תלוי כמה מהעבודה מתבצע בלילה. לאחר חמש שנים של עבודה מסוג זה, הם זכאים לארבעה ימים ולאחר 15 שנה הם זכאים לשישה ימים.

מקור ההטבה: הבנה שעבודה קשה, בעיקר על חשבון שעות שינה תקינות, לא תורמת לבריאות העובדים ומתוך כך יש להקל עליהם במידת האפשר בזמני מנוחה ולאפשר להם להיבדק בריאותית במידת הצורך.

מקור ההטבה: בארץ מקובל במקומות רבים להציע תעריף גבוה יותר על עבודה בשעות הלילה או להגדיל את מכסת ימי החופשה, אבל החוק אינו מחייב זאת. כל שהחוק דורש זה חלוקה הוגנת בנטל העבודה בלילה בין העובדים.

הולנד: תוכנית פנסיה של בין 70% ל-100% מהשכר טרם הפרישה

הולנד / צלם: רויטרס
 הולנד / צלם: רויטרס

ההטבה: אמנם התוכנית הציבורית בהולנד מעניקה לפורש לפנסיה רק 30% מהשכר שהיה לו קודם לכן, אבל הרוב הגדול של העובדים לא נזקקים לה. לרובם יש תוכניות במקומות העבודה המאפשרות להם לקבל 70% עד קרוב ל-100% מהשכר שקיבלו לפני הפרישה.

מקור ההטבה: תוכניות הפנסיה עוצבו באירופה לאחר מלחמת העולם השנייה והושפעו במידה רבה ממצב המדינות בשנים שלאחר המשבר הכלכלי הגדול של 1929. במדינות כמו הולנד, שפחות סבלו מאינפלציה גבוהה, הייתה נטייה לעצב מערכת פנסיה שסומכת על הקרנות של השוק הפרטי ופחות על הממשלה. הבום הכלכלי שחוותה הולנד לאחר המלחמה, כמו רוב מדינות מערב אירופה, איפשר לה להעניק תוכניות פנסיה נדיבות.

ומה בישראל: ביטוח לאומי נותן סכום מוגבל כקצבת זקנה. מעבר לכך, קיים החיסכון הפנסיוני. מאז 1995, השיטה הנהוגה בישראל היא פנסיה צוברת, שבמסגרתה העובד והמעביד מפרישים סכומי כסף משכרו של העובד לגוף לחיסכון לטווח ארוך שמנהל את הסכום הצבור. בשיטה הישראלית החדשה אין לעובד זכויות מוגדרות לתקופת הגמלאות, והקיצבה שאותה יקבל תיגזר מהסכום שנצבר עבורו באמצעות השקעה בשוקי ההון לאורך השנים.

ימים יגידו אם שיטה זו משרתת את העובדים בצורה טובה. בעבר היו נהוגות בישראל תוכניות פנסיה תקציבית ו"פנסיה ותיקה", שבמסגרתן זכויותיו של החוסך לתקופת הגמלאות היו ברורות ומובטחות כבר מתחילת החיסכון. שיטות אלו רלוונטיות לעובדים רבים בישראל אך נמצאות ב-Run off (תהליך סגירה ארוך טווח, במסגרתו נותנים שירות לעמיתים קיימים ולא מקבלים עמיתים חדשים).

צ'כיה: חופשת לידה של 3 שנים

צ'כיה / צלם: בלומברג
 צ'כיה / צלם: בלומברג

ההטבה: אמנם מדינות צפון-אירופה ידועות כנדיבות במיוחד במימון חופשת הלידה וגם תקופת החופשה היא ארוכה (בשבדיה למשל מדובר ב-16 חודשים), אבל בכמה ממדינות מזרח אירופה מקובל שאם נשארת עם הילד זמן רב בהרבה. בצ'כיה, למשל, היא תישאר איתו במקרים רבים שלוש שנים. המימון מטעם המדינה נדיב פחות - 256 אירו לחודש לשנתיים הראשונות.

מקור ההטבה: ניתן למצוא מתאם גבוה בין המדינות שמעניקות את התנאים הטובים ביותר ליולדות (גרמניה, צ'כיה, סלובקיה, סלובניה ואוסטריה), לבין שיעור הפריון הנמוך שם. ההיגיון הוא פשוט: כשהנטייה היא שלא להביא לעולם ילדים, דבר שמכביד בטווח הארוך על הכלכלה במדינה, כדאי לה לעודד פריון גם בתנאי העבודה (והחופשה).

ומה בישראל: אורכה של חופשת לידה הוא 12 שבועות בלבד.

* מקור הנתונים: CIA World Factbook