יזמי תמ"א 38: חסמים תכנוניים מצמצמים פרויקטים

חטיבת חברות תמא 38 באיגוד לשכות המסחר פנתה למועצה הארצית לתכנון ובנייה בבקשה לערוך שינויים בתיקון 3 לתמ"א שמתגבש בימים אלה

חטיבת חברות תמ"א 38 והתחדשות עירונית באיגוד לשכות המסחר המורכבת ממספר חברות פרטיות בתחום זה פנתה אל המועצה הארצית לתכנון ובנייה בדרישה לערוך שינויים בתיקון 3 לתמ"א 38 שמתגבש בימים אלו.

לטענת החברות, משום שהם עוסקות בתחום יום יום, ופועלות מול דיירי הבניינים מוסדות התכנון והרישוי, הן יודעות מה הבעיות המשמעותיות שמונעות מפרויקטים רבים לצאת אל הפועל. לדבריהן: "אנו רואים בתיקון 3 לתמ"א 38 הזדמנות חשובה ביותר ליצירת פריצת דרך ממשית בתחום".

"מאז פרסום הנוסח הראשון של התוכנית ב-2005 בוצעו בפועל בישראל פחות מ-50 פרויקטים", נכתב במסמך הפנייה אל המועצה שהגיע לידי "גלובס", "התיקון המדובר הוא ניסיון נוסף לטפל בחסמים התכנוניים שמעכבים עד כה את הביצוע בסדרי גודל משמעותיים. ההערות המצורפות במסמך זה נוסחו בידי צוותי חשיבה של אנשי מקצוע מובילים המכירים את התחום על בוריו ומסוגלים להצביע על טעויות מהותיות שראוי לתקן בנוסח הסופי שתאשר הוועדה. התייחסות רצינית למסמך זה ושילוב הערותינו בנוסח הסופי של התיקון השלישי לתמ"א 38 ישפרו משמעותית את סיכויי הצלחתה בישראל".

בין השאר יוצאות החברות נגד הרצון של המועצה הארצית לשנות את ההתייחסות לחדר על הגג ולקבוע כי הוא יהיה חייב להיות מוצמד לדירה שמתחתיו. "המשמעות של השינוי הזה היא שתיתכן בנייה של דופלקסים ודירות יוקרה בלבד שיתאימו רק לבעלי אמצעים ולא לזוגות צעירים", אומרים בחטיבה, "במידה והמחוקק היה רואה בתמ"א מלבד חשיבותו להכנת המבנים מפני רעידות אדמה גם כלי להורדת מחירי הנדל"ן וקובע פטור גם במקרה של איחוד החדרים על הגג היה מאפשר ליזמים בניית דירות קטנות יותר בנות 3 חדרים בקומה שיוכלו להימכר בעבור 1.3 מיליון שקל בגוש דן".

היזמים מתייחסים גם לזמן הנדרש כיום להוצאת היתר בנייה ולעובדה שגם 6 שנים לאחר פרסום התמ"א עדיין חסר תהליך מסודר ברשויות: "קיים בלבול רב בין פקידי מינהל ההנדסה בנוגע לפתרון בעיות בנושאים שונים הקשורים להיתר, והחמור מכל - לא הוקם מסלול מהיר לקידום היתרים אלה". אנשי החטיבה ממשיכים ומסבירים כי בעוד רשויות שנערכו בהתאם מאפשרות הוצאת היתרים תוך כ-8 חודשים ברשויות רבות אחרות עלול התהליך להימשך יותר משנתיים. לכן מבקשות החברות לקבוע בתיקון 3 דרישות מוגדרות ומדויקות לטיפול בבקשות להיתרים ולחייב את הוועדות המקומיות ליצור מסלול ירוק ומקוצר.

עו"ד אדריאנה שכטר, אחת מנציגות החטיבה, ייצגה את החברות אל מול המועצה הארצית בישיבה במהלכה נשמעו הערות והסתייגויות לגבי התיקון. "התמ"א מחייבת היום את הקבלנים לברור פרויקטים בפינצטה וזו לא המטרה", סיפרה שכטר. "תיקון 2 לתמ"א שאושר בעבר איננו יעיל כי מדובר בפינוי בינוי בזעיר אנפין שחסר היתכנות כלכלית ברוב המקרים. אנחנו רואים בשטח שאף אחד לא מיישם אותו. אנחנו מקווים שמועצה הארצית תתחשב בהצעות שהנחנו לפניה".